Βασίλη τώρα που μετρήσαμε τα αποτελέσματα, λέω να αρχίσουμε να μετράμε και όσους απομείνουν στο ... ΣΥΡΙΖΑ!

Συνέντευξη: Ο Θανάσης Μαλλιαράς στο SocialProfile!

thanasis malliaras socialProfile sinenteyksi www.e vima.gr
thanasis malliaras socialProfile sinenteyksi www.e vima.gr
Μοιράσου το...

Θανάσης Μαλλιαράς

Με προτεραιότητα τον πολίτη

H συνέντευξη έγινε από το Θέμη Πεταλωτή για το περιοδικό SocialProfile και την εφημερίδα Ελεύθερο Βήμα των Σερρών (ηλεκτρονικά www.e-vima.gr)

Ο Αθανάσιος Μαλλιαράς είναι υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος με τον κ. Τζιτζικώστα, αλλά υποστηρίζει πως οι Περιφέρειες πρέπει να είναι ανεπηρέαστες από κομματικούς προσανατολισμούς, κάτι που κάνει ο Συνδυασμός του.

Στόχος του είναι η επαφή με τον πολίτη, η διαπροσωπική σχέση με τον λαό ώστε να έχει άμμεση επαφή με τις σκέψεις και τα προβλήματά του.

fani toti

Πιστεύει πως η γεωργική δυνατότητα του νομού Σερρών, ο τουρισμός, η οδοποιία πρέπει να ενισχυθούν άμεσα, και καθώς πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο νομό της Περιφέρειας, θα πρέπει να ασκηθούν έντονες πιέσεις για κρατικά κονδύλια από τη κεντρική διοίκηση της χώρας.

Άλλωστε, η πρώτη θητεία του κ. Τζιτζικώστα έχτισε τα θεμέλια για τέτοιες διεκδικήσεις.

S.P.: Κύριε Μαλλιαρά θεωρείτε ότι οι Περιφερειακές εκλογές είναι κομματικές ή πολιτικές;

Θανάσης Μαλλιαράς: Οι εκλογές τόσο στον πρώτο, όσο και στον δεύτερο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης, πρέπει να είναι ανεπηρέαστες από κομματικούς προσανατολισμούς.

Για τον λόγο αυτό, όπως την προηγούμενη φορά, έτσι και τώρα ο συνδυασμός του Απόστολου Τζιτζικώστα είναι ξεκάθαρα ανεξάρτητος και αυτοδιοικητικός και απαρτίζεται από υποψηφίους που προέρχονται από όλους τους πολιτικούς χώρους.

Φυσικά, όλοι ανήκουμε σε συγκεκριμένο πολιτικό χώρο και σε συγκεκριμένη πολιτική παράταξη, αλλά αυτό δεν μας εμποδίζει να σκεφτόμαστε πρώτα από όλα το συμφέρον του τόπου μας.

S.P.: Είστε υποψήφιος για πρώτη φορά σε Περιφερειακές εκλογές και η Περιφερειακή ενότητα Σερρών είναι μια δύσκολη αποστολή για όλους τους υποψηφίους. Ποιος είναι ο δικός σας στόχος;

Θανάσης Μαλλιαράς: Η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών είναι η μεγαλύτερη, μετά από αυτή της Θεσσαλονίκης, πράγμα που καθιστά ιδιαίτερα απαιτητική την αποστολή όλων των υποψηφίων.

Εξαιτίας της μακρόχρονης δραστηριοποίησής μου στον τομέα της πρωτογενούς οικονομίας του τόπου μας, είμαι σε θέση να γνωρίζω και να προβλέπω πολύ καλά τις δυνατότητες των Σερρών, αλλά και τα κωλύματα.

Στόχος προσωπικός, λοιπόν, είναι να μπορέσω να συναντήσω και να συνομιλήσω με όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας στην περιφέρεια, ώστε να ανιχνεύσω νέα προβλήματα αλλά και να κατανοήσω τις προσδοκίες τους από την περιφερειακή Αρχή.

S.P.: Η διοίκηση του κ. Τζιτζικώστα, έδωσε την προτεραιότητα που θα έπρεπε στο νομό μας και αν όχι πού εστιάζετε τις όποιες ελλείψεις;

Θανάσης Μαλλιαράς: Από την περιφερειακή διοίκηση δόθηκε προτεραιότητα στους νομούς της περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας βάσει των πληθυσμιακών κριτηρίων.

Έτσι μετά την Θεσσαλονίκη, στον νομό μας δόθηκε προτεραιότητα σε σχέση με τις άλλες περιφερειακές ενότητες.

Ελλείψεις βέβαια υπάρχουν και θα υπάρχουν πάντα, εφόσον οποιαδήποτε αναπτυξιακή κίνηση εξαρτάται από κονδύλια που είναι δυσεύρετα.

Η αλήθεια είναι όμως ότι στο νομό μας έχουν ήδη ξεκινήσει να γίνονται έργα για την αναβάθμιση σε όλους τους τομείς της οικονομίας,

τα οποία θα συνεχίσουν και θα ολοκληρωθούν στη δεύτερη θητεία του Περιφερειάρχη.

S.P.: Πόσο εύκολη ή δύσκολη θεωρείτε ότι θα είναι η διοίκηση της Περιφέρειας με βάση τον Κλεισθένη, που υποχρεώνει τα αυριανά συμβούλια σε ευρύτερες συγκλήσεις;

Θανάσης Μαλλιαράς: Η αλήθεια είναι ότι βάσει του Κλεισθένη, η διοίκηση σε δήμους και Περιφέρειες θα είναι δύσκολη, αφού στις περισσότερες περιπτώσεις θα υπάρχουν συμβούλια με ευρύτερες συγκλήσεις.

Σε περιπτώσεις όμως που κάποιος συνδυασμός συμπληρώσει το απαραίτητο ποσοστό άνω του 50% από την πρώτη Κυριακή των εκλογών, τότε θα υπάρξει η δυνατότητα στον εκλεγμένο συνδυασμό να έχει την απόλυτη πλειοψηφία στο συμβούλιο.

Με κίνδυνο να θεωρηθεί αλαζονική η άποψή μου, αν και εγώ το βρίσκω ρεαλιστικό,

πιστεύω ότι ο συνδυασμός του Απόστολου Τζιτζικώστα θα πετύχει την εκλογή του από την πρώτη Κυριακή,

με αποτέλεσμα την απρόσκοπτη διοίκηση του Περιφερειακού συμβουλίου με την απόλυτη πλειοψηφία.

S.P.: Ο Νομός μας κατάφερε τα τελευταία χρόνια να πιάσει πάτο στο κατά κεφαλήν εισόδημα των κατοίκων του. Είναι έργο της κυβέρνησης, της Περιφέρειας ή της τοπικής αυτοδιοίκησης;

Θανάσης Μαλλιαράς: Η κατάταξη των νομών σε σχέση με το κατά κεφαλήν εισόδημα των κατοίκων τους, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

Ο νομός Σερρών είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση, αφού λόγω της γεωγραφικής θέσης του, πολλές τοπικές επιχειρήσεις έχουν κλείσει και έχουν μεταφέρει την έδρα τους στις όμορες χώρες – στις οποίες η φορολογία είναι πολύ πιο χαμηλή – από τότε που η κυβέρνηση αποφάσισε να αυξήσει το ποσοστό φορολόγησης.

Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι για την ανάπτυξη μιας περιοχής και την αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος των κατοίκων, απαραίτητη είναι η συνεργασία όλων των φορέων του νομού (Περιφέρεια, Δήμοι, Επιμελητήριο) για την στήριξη των επιχειρήσεων,

μέσω των οποίων θα έρθει η βελτίωση των οικονομικών δεδομένων.

Πρωτίστως, όμως, τα απαραίτητα εφόδια πρέπει να δοθούν από την κεντρική διοίκηση.

S.P.: Πόσο εύκολα μπορεί να αναπτυχθεί ένας Νομός, όταν η Περιφέρεια έχει μεν αρμοδιότητες χωρίς τους ανάλογους πόρους;

Θανάσης Μαλλιαράς: Για να μπορέσει να αναπτυχθεί ένας νομός, θα πρέπει να αυξηθεί η διεκδίκηση κρατικών κονδυλίων, καθώς επίσης και να συνεχιστεί η εξεύρεση και αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Με την επικείμενη αλλαγή της κυβέρνησης προσδοκούμε ότι θα γίνει και ορθολογικότερη και δικαιότερη κατανομή των οικονομικών πόρων.

Στη θητεία του κυρίου Τζιτζικώστα η διεκδίκηση των κρατικών κονδυλίων υπήρξε επαρκής αλλά ορισμένες φορές κολλούσε στην γραφειοκρατία.

Επίσης, για την εύρεση ευρωπαϊκών κονδυλίων η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πρόσφατα έχει ήδη ανοίξει γραφείο στις Βρυξέλλες, μέσα από το οποίο μπορεί να γίνει η διεκδίκηση των κοινοτικών πόρων.

S.P.: Με δεδομένη την εικόνα που έχει σήμερα η Περιφέρεια ποιο στόχο βάζετε, εφόσον εκλεγείτε, στο τέλος της τετραετίας;

Θανάσης Μαλλιαράς: Εφόσον εκλεγώ, ως το τέλος της τετραετίας,

επιδιώκω να έχουν λυθεί πρώτα τα καθημερινά, επείγοντα ζητήματα που ταλαιπωρούν τον συμπολίτη μου

και σε δεύτερο χρόνο στοχεύω να εργαστώ ώστε να τεθούν τα θεμέλια για μια αειφόρο ανάπτυξη.

Ο Νομός Σερρών είναι γεωργικός και απαιτούνται έργα για την ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής.

Χρειάζονται έργα οδοποιίας, έργα για ανάπτυξη του τουρισμού, της παιδείας, της υγείας.

Στην περιφέρεια μας ξεκίνησε την προηγούμενη πενταετία ένα μεγάλο έργο.

Πιστεύω ότι είμαι σε θέση να βοηθήσω για να συνεχίσει το έργο του ο Περιφερειάρχης μας Απόστολος Τζιτζικώστας.

S.P.: Έχετε μια καθαρή εικόνα των οικονομικών δεδομένων της Περιφέρειας. Ο προϋπολογισμός είναι μειωμένος κατά 50% σε σχέση με την περασμένη δεκαετία. Από που θα αντλήσουμε πόρους για την ανάπτυξη;

Θανάσης Μαλλιαράς: Έχω ήδη απαντήσει πως είναι θέμα επαναπροσδιορισμού των προτεραιοτήτων μας:

όταν τα χρήματα είναι λίγα θέτουμε ρεαλιστικότερους στόχους,

διεκδικούμε περισσότερο

και ενημερωνόμαστε συνεχώς πάνω στις ευκαιρίες που προέρχονται από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Κυρίως όμως, εργαζόμαστε με προσήλωση και αφοσίωση.

Η πρόκληση να συνεισφέρω στην ανάπτυξη της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών μέσα σε τόσο αντίξοες συνθήκες με κινητοποιεί και δεν με φοβίζει.

Οι συμπολίτες μου δεν έχουν παρά να με δοκιμάσουν με την ψήφο τους.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΑΛΛΙΑΡΑΣ είναι ΓεωπόνοςΜελετητής και ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ για την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΕΡΡΩΝ με το συνδυασμό του Απόστολου Τζιτζικώστα “Αλληλεγγύη”

H συνέντευξη έγινε από το Θέμη Πεταλωτή για το περιοδικό SocialProfile και την εφημερίδα Ελεύθερο Βήμα των Σερρών (ηλεκτρονικά www.e-vima.gr)

Δείτε εδώ ολόκληρο το τεύχος του SocialProfile

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μοιράσου το...

savvas rizos
Exit mobile version