01/03/2024
9.9 C
Serres

Θεόφιλος Λεονταρίδης: Η κυβέρνηση δίνει λύσεις στις ανάγκες των πολιτών 

Ο Θεόφιλος Λεονταρίδης κατά την ομιλία του στη Βουλή επί του νομοσχεδίου με τίτλο: «Δάνεια: Διαφάνεια, ανταγωνισμός, προστασία των ευάλωτων» μεταξύ άλλων τόνισε:

Ένα χρόνο πριν, τον περασμένο Δεκέμβριο,  με ερώτησή μου προς τον τότε αρμόδιο υπουργό, είχα επισημάνει την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων προστασίας των συνανθρώπων μας δανειοληπτών, από το συνεχώς αυξανόμενο κόστος εξυπηρέτησης των δανείων τους.

Τότε είχα ζητήσει, όπως και πολλοί άλλοι συνάδελφοι, την άμεση λήψη μέτρων για την προστασία των συμπολιτών μας αλλά και για την αποτροπή ενός νέου κύματος μη εξυπηρετούμενων δανείων. 

Σήμερα, σχεδόν ένα χρόνο μετά, έρχονται αυτές οι νέες διατάξεις με τη μορφή νομοσχεδίου. 

Γενικά, το νέο πλαίσιο για τα “κόκκινα” δάνεια ενισχύει την προστασία προς τους υπερχρεωμένους οφειλέτες. Εκείνοι που επιθυμούν και μπορούν να ρυθμίσουν τα δάνειά τους, θα έχουν πλέον στη διάθεσή τους πολλά εργαλεία ρύθμισης, με το κράτος στο πλευρό τους. 


Επιγραμματικά, ο τρόπος λειτουργίας του εξωδικαστικού μηχανισμού βελτιώνεται, οδηγώντας σε υψηλότερο κούρεμα της οφειλής, αυξημένο κατά 28% υπέρ των πραγματικά ευάλωτων. Επιβάλλονται αυστηροί κανόνες διαφάνειας για τις εταιρίες διαχείρισης δανείων, με υψηλές κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασης τους και εισάγονται ρυθμίσεις που ενισχύουν τον ανταγωνισμό, όπως η χορήγηση δανείων από μη-τραπεζικούς οργανισμούς.

Πιο αναλυτικά, εισάγονται νέες υποχρεώσεις όσον αφορά την ενημέρωση, την εξυπηρέτηση και τον σεβασμό των δικαιωμάτων των καταναλωτών:

1. Προστασία των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικής ζωής των δανειοληπτών.


2. Απαγόρευση παρενόχλησης, καταναγκασμού ή αθέμιτης επιρροής κατά την επικοινωνία του σέρβισερ (servicer) με τον πολίτη.

3. Έγγραφη ενημέρωση του δανειολήπτη σε σαφή και κατανοητή γλώσσα για το υπόλοιπο της οφειλής του μετά από οποιαδήποτε μεταβίβαση της πίστωσης. Πλέον, θεσπίζεται υποχρέωση των σέρβισερς (servicers) να παρέχουν μέσω ειδικής εφαρμογής προσωποποιημένη και αναλυτική ενημέρωση προς τους οφειλέτες. Όλα τα στοιχεία της πίστωσης θα είναι διαθέσιμα σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, στην οποία ο οφειλέτης θα εισέρχεται με κωδικούς, όπως κάνει με την ηλεκτρονική τραπεζική. 

Προβλέπονται επίσης, κυρώσεις για παραβίαση των υποχρεώσεών τους. Έτσι:

Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν πρόστιμα που φτάνουν έως και 500.000 ευρώ και μπορεί να φτάσουν στην ανάκληση της άδειας λειτουργίας τους. Κατά συνέπεια, θεσπίζεται ένα αυστηρό πλαίσιο κυρώσεων για τους servicers.


Όσον αφορά τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, η πρόταση αναδιάρθρωσης του χρέους των ευάλωτων οφειλετών γίνεται υποχρεωτικά αποδεκτή από τις τράπεζες, τους servicers και το Δημόσιο.

Από αυτήν τη στιγμή και έπειτα, κανένας υπάλληλος των τραπεζών ή των servicers δεν θα μπορεί να απορρίψει εξώδικα τις προτάσεις, αλλά και οι τράπεζες και οι servicers θα πρέπει να προσφεύγουν στα δικαστήρια,

αναλαμβάνοντας και το κόστος της διαδικασίας, για να αμφισβητήσουν την πρόταση, εάν διαθέτουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο ευάλωτος δανειολήπτης δεν είναι πραγματικά ευάλωτος.

Φυσικά, ο δανειολήπτης διατηρεί το δικαίωμα να απορρίψει την πρόταση.

Σημαντικό επίσης, ότι με την επίτευξη συμφωνίας αναδιάρθρωσης του χρέους αναστέλλονται οι πλειστηριασμοί κατά του οφειλέτη.

Με τη νέα ρύθμιση το «κούρεμα» για τα δάνεια, που καλύπτονται με εμπράγματη ασφάλεια αυξάνεται, έως και κατά 28%, σε σχέση με το ισχύον καθεστώς. 

Τέλος, θα οριστεί σε 3% σταθερό για 3 έτη το επιτόκιο των ρυθμίσεων, ενώ επεκτείνεται η δυνατότητα ένταξης στον εξωδικαστικό στα πρόσωπα που «κληρονόμησαν» οφειλές προς το Δημόσιο και Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, σε βάρος επιχειρήσεων που έχουν κλείσει, μέσω της άμεσης έκδοσης της σχετικής υπουργικής απόφασης.

Σήμερα το επιτόκιο για τα χρέη προς τράπεζες και servicers είναι euribor συν 2,5 μονάδες για εξασφαλισμένες οφειλές και συν 3 μονάδες για μη εξασφαλισμένες οφειλές. Για τις ρυθμίσεις χρεών προς το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης ήταν ήδη 3% σταθερό.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να προτείνω μερικές αλλαγές που πιστεύω θα βελτιώσουν την ουσία του νομοσχεδίου: 

Συγκεκριμένα, η δυνατότητα αναδιάρθρωσης του χρέους να μην αφορά μόνο, όσους διαθέτουν την βεβαίωση οφειλής ευάλωτου οφειλέτη ή να διευρυνθεί ο χαρακτηρισμός του ευάλωτου οφειλέτη, έτσι ώστε να περιλαμβάνει περισσότερους δανειολήπτες από όσους περιλαμβάνει σήμερα. 

Δεύτερον, η πρόταση αναδιάρθρωσης του χρέους να γίνεται υποχρεωτικά αποδεκτή από servicers και τράπεζες για όλους τους δανειολήπτες, όχι μόνο τους ευάλωτους. 

Θα ήθελα κλείνοντας να πω, ότι έστω και με καθυστέρηση, η κυβέρνηση – και εδώ – ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών δίνοντας λύσεις και παραμένοντας σταθερά δίπλα τους.

Βαρβάρα Μητλιάγκα: κ. Χρυσάφη σεβαστείτε την περίοδο μετάβασης!

Καρτερός και Στεργίου αποχαιρέτησαν τον ΣΥΡΙΖΑ

Μάρκος Μπόλαρης: Θέμα πολιτισμού η επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα!

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Συνάντηση του Πρύτανη του ΔΙ.ΠΑ.Ε. με τον Πρόεδρο του ΟΑΣΘ

Ο Πρύτανης του ΔΙ.ΠΑ.Ε., Καθηγητής Σταμάτης Αγγελόπουλος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του ΟΑΣΘ, Κωνσταντίνο Ταγγίρη, τη Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2024, στις εγκαταστάσεις της Πανεπιστημιούπολης...

Ψήφισμα στήριξης από το Δήμο Σερρών για τα ζητήματα στο Νοσοκομείο 

Το Δημοτικό Συμβούλιο Σερρών που συνήλθε την Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2024, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης της Προέδρου του, Χρυσούλας Δρίγκα, αποφάσισε ομόφωνα το ακόλουθο ψήφισμα:  ΨΗΦΙΣΜΑ «Η...

Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος: Σημαντικά οφέλη για την οικονομία από την ίδρυση Μη κρατικών...

Για τα οφέλη, αλλά και για το διττό ρόλο του νομοσχεδίου για την ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, πανεπιστημίων, μίλησε στην αρμόδια επιτροπή...

Π.Ε Σερρών: Έκτακτη επιδείνωση Καιρού

Πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού προβλέπεται από τις βραδινές ώρες της Πέμπτης (29-02-24) έως το πρωί του Σαββάτου (2-3-2024) με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Μέμος Μπεγνής: «Φυσιολογικό θα είναι αν στον γιο μου αρέσουν τα αγόρια»

Ο πασίγνωστος ηθοποιός Μέμος Μπεγνής βγήκε πρόσφατα στην εκπομπή «Πρωινό» και μίλησε για την σκηνή που προκάλεσε. Πρόκειται για το γκέι φιλί που αντάλλαξε...

Έλενα Τσαγκρινού: Έγκυος για πρώτη φορά η τραγουδίστρια

"Πριν λίγους μήνες ζήσαμε το άσχημο συναίσθημα της αποβολής που ήταν για μας βίαιο και μας στιγμάτισε" ομολογεί η Έλενα Τσαγκρινού. Σε πελάγη ευτυχίας πλέει...

Για δύο παραστάσεις στο ΔΗΠΕΘΕ Σερρών: Τσιτάχ. Η ερημιά του τερματοφύλακα

Η παράσταση «Τσιτάχ. Η ερημιά του τερματοφύλακα» έρχεται σε σκηνοθεσία Ερμίνας Κυριαζή & Γιώργου Νινιού για δύο παραστάσεις στο ΔΗΠΕΘΕ Σερρών τη Παρασκευή 1...

Συνέχισε να διαβάζεις