12/06/2024
39.3 C
Serres

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΟ «ΒΑΤΕΡΛΟ» ΖΑΕΦ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Array

Τι σημαίνει το «Βατερλό» Ζάεφ για την Ελλάδα – Πότε θα γίνουν εκλογές

Πολλοί ανακουφίστηκαν, κάποιοι απογοητεύτηκαν από τις εξελίξεις στο δημοψήφισμα. Ο δε Πάνος Καμμένος προφανώς και χάρηκε καθώς συνεχίζει να συντηρεί την τραγελαφική εικόνα μιας κυβέρνησης σε αποδρομή

Δεν θα ήταν υπερβολή να πει κανείς ότι ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού πολιτικού συστήματος ανακουφίστηκε από την μεγάλη αποχή στο δημοψήφισμα των Σκοπίων. Και στην κυβέρνηση, η οποία αναφανδόν ήταν υπέρ του «ναι» αλλά και στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Κι αυτό γιατί όποια αποτυχία στην κύρωση της συμφωνίας θα βαρύνει τη γείτονα χώρα κι όχι την Ελλάδα ώστε να αντιμετωπίσει την μήνη των ξένων που θέλουν όσο τίποτε λύση στο ονοματολογικό.

Βεβαίως, όλοι θα περιμένουν τις πολιτικές εξελίξεις στην ΠΓΔΜ, ποια θα είναι η απόφαση του Ζόραν Ζάεφ, αν δηλαδή θα διεκδικήσει στη Βουλή του 80+ βουλευτές για να κάνει τις συνταγματικές αλλαγές ή θα οδηγηθεί, υπό την πίεση των κομμάτων και της μεγάλης αποχής, στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

dei gaia e vima (1)
BMW x2 ix2 web banner mathe perissotera 1

Ο Ζάεφ ήδη βγήκε και επιβεβαίωσε ότι ερμηνεύει την συμμετοχή των 600 χιλιάδων και πλέον πολιτών ως μήνυμα ότι μπορεί να συνεχίσει τη διαδικασία που επέλεξε. Να θεωρήσει δηλαδή ότι αποτελεί άνω του 50% από το 1,2 εκατ. πολίτες που ψήφισαν στις προηγούμενες εθνικές εκλογές. Και να μεταφέρει στη Βουλή τη διαδικασία. Αναμενόμενη κίνηση πολιτικής σωτηρίας, παρά το «ναυάγιο» που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος έχει νικητές και ηττημένους, χαρούμενους και απογοητευμένους και στην Ελλάδα.

Για παράδειγμα η κυβέρνηση που στήριξε με κάθε τρόπο τον Ζόραν Ζάεφ δεν θα πρέπει να αισθάνεται ευχαριστημένη από τις εξελίξεις. Ο Αλέξης Τσίπρας θα ήθελε ο φίλος και ομόλογός του να τελειώνει από την Κυριακή με μια μεγάλη συμμετοχή του πληθυσμού και με ένα καθαρό «ναι» στη συμφωνία των Πρεσπών.


Τώρα τα πράγματα περιπλέκονται καθώς ο Ζάεφ αν πάει στη Βουλή για να πάρει το «ναι» και της πλειοψηφίας, δεν είναι σίγουρο ότι θα το πετύχει. Επομένως μπορεί να υπάρξει μια πολιτική αναταραχή που κανείς δεν ξέρει που θα βγάλει την επόμενη ημέρα.

Αλλά και η προσφυγή στις κάλπες, εφόσον ο Ζάεφ κάνει αυτή την επιλογή, θα φέρει μια καθυστέρηση, άγνωστο για πόσο χρονικό διάστημα. Και βεβαίως μια αγωνία για το τι θα βγάλει η κάλπη, γιατί δεν είναι σίγουρο ότι η κυβέρνηση Ζάεφ θα βγει νικήτρια από μια νέα εκλογική διαδικασία.

Οποια κι αν είναι η επόμενη κίνηση του σκοπιανού πρωθυπουργού, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να περιμένει τις εξελίξεις και να διαμορφώσει διαφορετικά το δικό της πρόγραμμα. Αν όλα πάνε καλά για όσους θέλουν να ισχύσει η συμφωνία των Πρεσπών και κάποια στιγμή περάσει αυτή από τη γειτονική χώρα τότε θα πρέπει να έλθει στην ελληνική βουλή προς κύρωση. Κάτι που αναμένεται να γίνει προς τον Μάρτιο, όπως και ο Αλέξης Τσίπρας έχει εκτιμήσει ότι θα γίνει.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο το ύφος της ανακοίνωσης του υπουργείου Εξωτερικών. Μια ήπιων τόνων ανακοίνωση που προτρέπει να αντιμετωπιστεί η επόμενη ημέρα με νηφαλιότητα και να μην επικρατήσουν οι ακραίοι.


Μια πρώτη αντίδραση που, όμως, δείχνει και αμηχανία και απογοήτευση για τη μεγάλη αποχή καθώς περίμεναν ότι ο λαός της ΠΓΔΜ ήθελε την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ μέσω της συμφωνίας με την Ελλάδα.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση από εδώ και στο εξής θα «επικοινωνεί» διαφορετικά αυτή την αποχή λέγοντας ότι επειδή δεν είναι καλή συμφωνία για τη γειτονική χώρα (άρα καλή για τη δική μας) είναι η αιτία που δεν ψήφισε ο κόσμος. Και θα επιτίθεται στη ΝΔ λέγοντας ότι δεν στηρίζει μια ιστορική ευκαιρία για λύση.

Το Μαξίμου θα πρέπει από εδώ και στο εξής να αναλύσει τα δεδομένα ώστε να μπορεί να κάνει και τους σχεδιασμούς τους σε ό,τι αφορά την συγκυβέρνηση με τον Πάνο Καμμένο και πότε αυτή η συμμαχία θα διαλυθεί.

Αν θα είναι τον Μάρτιο αυτό το γεγονός τότε ο πρωθυπουργός θα πρέπει να βρει τους βουλευτές που θα χρειαστεί για να κυρώσει τη συμφωνία με 151 + ψήφους και στη συνέχεια να πάει σε εκλογές, πιθανότατα τον Μάιο.

Ακόμη κι αν δεν τελεσφορήσει η διαδικασία με ευθύνη του Ζάεφ, ο Τσίπρας δεν προτίθεται να πάει νωρίτερα σε κάλπες, θα εξαντλήσει όλα τα χρονικά περιθώρια που έχει λέγοντας ότι δεν ευθύνεται η Ελλάδα για το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις.

Υπάρχει βεβαίως και το σενάριο της μεγάλης καθυστέρησης στη διαδικασία. Να έρθει δηλαδή προς κύρωση στην ελληνική βουλή η συμφωνία Απρίλιο ή και Μάιο. Τότε πιθανότατα οι εκλογές στην Ελλάδα να μετατεθούν προς την ολοκλήρωση της τετραετίας, δηλαδή το φθινόπωρο.

Ο χαρούμενος Καμμένος
Xαρούμενος φαίνεται να είναι μόνον ο αρχηγός των ΑΝΕΛ καθώς οι εξελίξεις στα Σκόπια θα καθυστερήσουν τη διαδικασία κύρωσης της συμφωνίας. Το μήνυμά του μέσω twitter δείχνει την αμετροέπεια του ανδρός καθώς λίγα λεπτά μετά την «παρέμβαση» Καμμένου που χαρακτήριζε το δημοψήφισμα άκυρο, ο Ζάεφ έλεγε ότι είναι πετυχημένο. Ο πρωθυπουργός της χώρας δηλαδή λέει ότι θα πάει στη Βουλή και θα διεκδικήσει εκεί την κύρωση της συμφωνίας και ο υπουργός Αμυνας μιας άλλης χώρας παρεμβαίνει στα εσωτερικά των Σκοπίων κάνοντας αυθαίρετες εκτιμήσεις.

Είναι προφανές ότι το όχι και τόσο επιτυχημένο αποτέλεσμα για την κυβέρνηση Ζάεφ δίνει ανάσα ανακούφισης στον Καμμένο και το χρόνο που χρειάζεται για να διευθετήσει τις υποθέσεις του όντας υπουργός μιας κυβέρνησης που έχει ημερομηνία λήξεως. Ετσι κι αλλιώς, όμως, το πιο πιθανό σενάριο είναι η συμφωνία των Πρεσπών να έρθει προς κύρωση στην ελληνική βουλή τον Μάρτιο, εκτός σοβαρού απρόοπτου, όπως να μην μπορέσει ο Ζάεφ να βρει πλειοψηφία στη Βουλή, να πάει σε εκλογές, να ηττηθεί εκεί ή να μην έχει και πάλι την πλειοψηφία που χρειάζεται και η συμφωνία να μπει στον «πάγο».

Σε κάθε περίπτωση η φαρσοκωμωδία μιας κυβέρνησης στην οποία το ένα κόμμα θέλει με κάθε τρόπο την συμφωνία και το άλλο –φραστικά τουλάχιστον- δεν την θέλει, θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες.

Ισως πάλι οι εξελίξεις των επόμενων ημερών στα Σκόπια να καθυστερήσει και τις όποιες κινήσεις θα έκαναν βουλευτές κομμάτων ή ανεξάρτητοι που βλέπουν με καλό μάτι την κύρωση της συμφωνίας. Δηλαδή να μην υπάρξουν το επόμενο διάστημα προσχωρήσεις ή άλλους είδους… αποστασίες και όλοι να δουν πώς θα ξεδιπλωθούν οι εξελίξεις για να πάρουν τις αποφάσεις τους χωρίς να εκτεθούν.

Πάντως, ο Καμμένος θα συνεχίσει για αρκετό καιρό ακόμη να παίζει το πολιτικό παιχνίδι επιβίωσής του και θα γελοιοποιεί την κυβέρνηση στην οποία συμμετέχει.

Η Νέα Δημοκρατία
Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας δεν αλλάζει η στρατηγική από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Ζητούσαν και πριν θα συνεχίσουν και τώρα να ζητούν εκλογές λέγοντας ότι μόνον ο λαός – και στην ΠΓΔΜ και στην Ελλάδα- μπορεί να αποφασίσει για τόσο κρίσιμα εθνικά θέματα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνεχίσει να πιέζει για άμεση προσφυγή στις κάλπες και προτού έρθει η συμφωνία στην ελληνική βουλή. Θα επιμείνει στη γραμμή της καταψήφισης της συμφωνίας, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση. Και κυρίως αναδεικνύοντας την τραγελαφική εικόνα που δείχνουν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για το θέμα.

Βεβαίως, στην Πειραιώς μετά τις εξελίξεις με τη μεγάλη αποχή θα μπορούν να λένε ότι την ευθύνη ενός ναυαγίου στις διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια δεν θα την φορτωθεί η Ελλάδα, και βεβαίως ούτε η επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Κι ότι μόνο ο λαός έχει τη νομιμοποίηση να ακυρώσει τα τετελεσμένα που δημιουργούνται.

via

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

O Γ.Γ Ανώτατης Εκπαίδευσης Οδυσσέας – Ιωάννης Ζώρας στο ΔΙΠΑΕ

Επίσκεψη στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ), έπειτα από πρόσκληση του Πρύτανη Καθ. κ. Σταμάτη Αγγελόπουλου, πραγματοποίησε ο Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης, Ομότιμος Καθηγητής...

Σερρών Θεολόγος: Ο Άγιος Λουκάς ο ιατρός, ένα μεγαλειώδες πρότυπο χριστιανικής πίστεως!

Η πανσεβάσμιος ιερά μνήμη του Αγίου Λουκά, Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως της Κριμαίας, του ιατρού και ομολογητού, εορτάσθηκε, με λαμπρότητα και στην κατά Σέρρας Εκκλησία, με επίκεντρο...

Σοφία Μουτίδου: Είμαι χρόνια σε αγωγή, παίρνω αντικαταθλιπτικά

Διατροφή δεν κάνω για να γίνω όμορφη, αλλά για να πονάω λιγότερο πια, δήλωσε η κωμικός Η Σοφία Μουτίδου μίλησε για τα επαγγελματικά της, το...

Βόλος: 10χρονος έσωσε τη μητέρα του από τα χέρια του νταή πατέρα

Ο 33χρονος απειλούσε ότι θα τραβήξει τη σκανδάλη αν η γυναίκα καλέσει τις Αρχές, με το παιδί να επεμβαίνει και να καλεί την Αστυνομία Μπροστά...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Φωτεινή Βελεσιώτου: Η γιαγιά μου με πήγε στον Άγιο Ιωάννη τον Ρώσο για να ηρεμήσω

Καλεσμένη στην εκπομπή του Γρηγόρη Αρναούτογλου ήταν η Φωτεινή Βελεσιώτου. Η επιτυχημένη τραγουδίστρια μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην παιδική της ηλικία, εξηγώντας πως ήταν ιδιαίτερα...

Τρύφωνας Σαμαράς: Ξεκινάω δίαιτα το πρωί και τη χαλάω το βράδυ, έχω πατήσει τα 100 κιλά

Κάνω γυμναστική στο σπίτι, δένομαι με κάτι σχοινιά, ανέφερε ο κομμωτής Ο Τρύφωνας Σαμαράς εθεάθη σε εκδήλωση το βράδυ της Τετάρτης 5 Ιουνίου και μίλησε...

Σοκ στον Βόλο: 24χρονη παρενοχλούσε 9χρονο παιδί

Τι ανέφεραν τα χυδαία μηνύματα που έστελνε η 24χρονη στο 9χρονο παιδί Ένα φρικιαστικό περιστατικό συνέβη στη Λάρισα, με μια 24χρονη κοπέλα που παρενόχλησε ερωτικά...

Συνέχισε να διαβάζεις