05/12/2023
7 C
Serres

Τι βıταμiνες χρεıάζεστε για γερά και υγıή πνευμόνıα

Για να λειτουργούν σωστά οι πνεύμονές σας χρειάζονται συγκεκριμένες βιταμίνες.

Όπως κάθε όργανο του σώματος, έτσι και οι πνεύμονες πρέπει να λαμβάνουν τις κατάλληλες βιταμίνες είτε μέσω των τροφών είτε μέσω συμπληρωμάτων διατροφής.

1. Βιταμίνη D

Η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D σε ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια έδειξε ότι ενίσχυσε την ικανότητά τους για καλύτερη κίνηση και άσκηση.

Οι ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, είναι δύσκολο να κάνουν οποιαδήποτε είδος άσκησης για μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω της δύσπνοιας. Ακόμη και μια σύντομη άσκηση δυσκολεύει τον ασθενή να αναπνεύσει.


Ωστόσο, η προσθήκη βιταμίνης D στην καθημερινή διατροφή μπορεί να βελτιώσει την απόδοση της άσκησης για τους ασθενείς.

Σύμφωνα με μια μελέτη, η βιταμίνη D είναι μια καλή βιταμίνη για τους πνεύμονες. Όταν λαμβάνεται σε επαρκή ποσότητα μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη αναπνευστική λειτουργία και μεγαλύτερο χρόνο άσκησης.

Σε μια άλλη μελέτη που διεξήχθη σε περισσότερους από 10.000 ενήλικες στην Κορέα, η βιταμίνη D βοήθησε επίσης τους ασθενείς με φυματίωση να αναπνέουν ευκολότερα, ενώ γενικότερα βελτιώθηκε και η ικανότητα των πνευμόνων.


Τα επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα σχετίζονται με τη λειτουργία των πνευμόνων, επειδή τα άτομα με φυματίωση έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα.

Επομένως, η αύξηση της βιταμίνης D συμβάλλει στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της πνευμονικής λειτουργίας.

2. Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C έχει την ικανότητα να μειώνει τη βρογχική συστολή που εμφανίζεται συχνά κατά τη διάρκεια ή μετά την άσκηση.

Ο βρογχόσπασμος που προκαλείται από την άσκηση προκαλεί φλεγμονή των αεραγωγών περιορίζοντας την ελεύθερη ροή του αέρα στους πνεύμονες.


Ο βρογχόσπασμος λόγω άσκησης εκδηλώνεται με συριγμό, βήχα και δύσπνοια.

Πολλές μελέτες δείχνουν επίσης ότι η βιταμίνη C είναι μια καλή βιταμίνη για τους πνεύμονες, επειδή μπορεί να μειώσει τον αντίκτυπο της φλεγμονώδους αντίδρασης καθώς και να κάνει λιγότερο πιθανό τον βρογχόσπασμο που προκαλείται από την άσκηση.

Ως εκ τούτου, η βιταμίνη C δρα ως αντιφλεγμονώδης παράγοντας για τη μείωση της στένωσης των αεραγωγών στον βρογχόσπασμο που προκαλείται από την άσκηση.

3. Βιταμίνη Α

Η βιταμίνη Α δεν κάνει μόνο καλό στα μάτια αλλά υποστηρίζει επίσης την καλή λειτουργία των πνευμόνων.

Συγκεκριμένα, η βιταμίνη Α μπορεί να αποκαταστήσει και να ενισχύσει την αναγέννηση του πνευμονικού βλεννογόνου, να διατηρήσει τη λειτουργία των κυττάρων της βλεννογόνου μεμβράνης που προστατεύουν τους πνεύμονες από παθογόνα στον αέρα.

Ως εκ τούτου, οι ασθενείς με πνευμονικά προβλήματα θα πρέπει να βάλουν στη διατροφή τους τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α.

4. Βιταμίνη Β12

Ως μία καλή βιταμίνη για το αναπνευστικό σύστημα, η βιταμίνη Β12 μπορεί να βοηθήσει το σώμα να παράγει υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια.

Η έλλειψη βιταμίνης Β12 θα μειώσει τα ερυθρά αιμοσφαίρια, οδηγώντας σε κόπωση και δύσπνοια.

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι τα επαρκή επίπεδα βιταμίνης Β12 στο αίμα μπορούν να βελτιώσουν τα αναπνευστικά προβλήματα καθώς και να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα.

5. Βιταμίνη Ε

Η βιταμίνη Ε βοηθά στην προστασία και την πρόληψη αναπνευστικών προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας. Ο πνευμονικός ιστός αποκαθίσταται όταν το σώμα λαμβάνει επαρκή ποσότητα βιταμίνης Ε, ενώ μειώνονται τα αναπνευστικά προβλήματα.

Ως εκ τούτου, η βιταμίνη Ε είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, που προλαμβάνει τις ασθένειες του αναπνευστικού, συμβάλλει στην προστασία των πνευμόνων εξουδετερώνοντας τις επιδράσεις των εισπνεόμενων ρύπων στο σώμα.

15 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας

Auτά είναι τα πασiγνωστα φάpμακα συνδέονται με την άνοıα – Ποıοι κινδυνεύουν περισσότερο

ΜέΡΑ25 Σερρών: 50 χρόνια από την Εξέγερση του Πολυτεχνείου!

Πηγή:tilestwra

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Αγία Βαρβάρα: Γιατί θεωρείται προστάτιδα του Πυροβολικού – Τι συμβολίζει το ποτήρι που...

Στη Ορθόδοξη εικονογραφία η Αγία Βαρβάρα ζωγραφίζεται πολλές φορές μ’ ένα ποτήρι στο χέρι. Στις 4 Δεκεμβρίου τιμάται από την Εκκλησία η μνήμη της μεγαλομάρτυρος...

Δώρο Χριστουγέννων ΟΑΕΔ: Στο ταμείο από σήμερα οι άνεργοι για να πληρωθούν

Το ποσό που δικαιούνται Δώρο Χριστουγέννων ΟΑΕΔ: Στο ταμείο από σήμερα οι άνεργοι για να πληρωθούν Από σήμερα Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου, ξεκινάει η καταβολή του δώρου...

Χάκερς επιτίθενται σε πελάτες της booking.com- Συναγερμός και στην Ελλάδα

Στο στόχαστρο χάκερ το booking.com και οι πελάτες της πλατφόρμας - Θύματα και στην Ελλάδα Οι χάκερς αυξάνουν τις επιθέσεις τους σε πελάτες της Booking.com...

Τα σκοτεινά μυστικά πίσω από το «Πολικό Εξπρές»

Πίσω από το θαυμαστό κόσμο του Άγιου Βασίλη υποβόσκει μια σκοτεινή πραγματικότητα Η ταινία «Το πολικό εξπρές», που κυκλοφόρησε το 2004 και βασίζεται στο παιδικό...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

3 Δεκεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Στις 3 Δεκεμβρίου η παγκόσμια κοινότητα γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Μια γιορτή που αφορά άμεσα την Τοπική Αυτοδιοίκηση αφού η «Προσβασιμότητα»...

Η Billie Eilish έχασε 100.000 followers μετά το coming out της

Δεν είναι η πρώτη φορά που χάνει μαζικά followers Η Billie Eilish έχει χάσει 100.000 followers από τον περασμένο μήνα και ο λόγος φαίνεται πως...

«Φρένο» στο κάπνισμα – Στα 12 εupώ το πακέτο

Στόχος να αποτραπεί η έναρξη του καπνίσματος ιδίως από τους νέους και να παρέχεται στους καπνιστές καλύτερη υποστήριξη στην προσπάθειά τους να το κόψουν. Βαθιά...

Συνέχισε να διαβάζεις