28/02/2024
18.7 C
Serres

ΚΕΔΕ: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλάζει!!

Η τελευταία μεγάλη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, ήταν το πρόγραμμα «Καλλικράτης», που έπεσε μαζί με την είσοδο της χώρας στην περίοδο των μνημονίων.

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε με την απλή αναλογική να δημιουργήσει προβλήματα κυβερνησιμότητας και στους Δήμους και στις Περιφέρειες , ενώ αντίθετα το νομοσχέδιο που έρχεται για τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, βάζει οριστικά τέλος στην ακυβερνησία και την αναποτελεσματικότητα, προκρίνοντας ένα νέο δημαρχοκεντρικό μοντέλο διοίκησης.

Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας στην σωστή κατεύθυνση ο νέος νόμος

Η τελευταία μεγάλη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, στα σίγουρα ήταν το πρόγραμμα «Καλλικράτης», που δυστυχώς συνέπεσε χρονικά με την είσοδο της χώρας στην περίοδο των μνημονίων και της εφαρμογής προγραμμάτων δημοσιονομικής σταθεροποίησης.

Ο δραστικός περιορισμός των διαθέσιμων πόρων σε συνδυασμό με κεντρικές πολιτικές προτεραιότητες, είχε ως αποτέλεσμα τη ματαίωση της προγραμματισμένης μεταφοράς πρόσθετων αρμοδιοτήτων στους ΟΤΑ καθώς και της δημιουργίας ενός νέου συστήματος κρατικής εποπτείας.


Σήμερα επιχειρείται η επαναφορά της κυβερνησιμότητας στους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας με την κατάργηση της λεγόμενης «απλής αναλογικής» που εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ και η οποία επέφερε καταστροφικές συνέπειες στην ομαλή λειτουργία τους.

Οι βασικές αλλαγές που επιφέρει το Σχέδιο Νόμου, το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση αφού προηγήθηκε διάλογος με τους θεσμικούς εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού (ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ), συνοψίζονται στα παρακάτω:

Επαναφορά της 5ετούς θητείας.

Οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες που θα εκλεγούν τον Οκτώβριο του 2023, θα έχουν πλήρη πενταετή θητεία.


Μείωση του αριθμού των μελών των δημοτικών συμβουλίων, των συμβουλίων δημοτικής κοινότητας και των περιφερειακών συμβουλίων.

Το όριο εκλογής από τον πρώτο γύρο τίθεται στο 43% συν μία ψήφο.

Τίθεται όριο 3% για το δικαίωμα εκλογής δημοτικού ή περιφερειακού συμβούλου, το οποίο είναι ευθυγραμμισμένο με το ισχύον στις βουλευτικές εκλογές και ανεξάρτητο από τον αριθμό των μελών του.

Εξασφαλίζεται η εκλογή των 3/5 των μελών του συμβουλίου στον νικητή των εκλογών.

Τίθεται καταληκτική ημερομηνία η 31η Αυγούστου για την κατάρτιση και δήλωση των συνδυασμών ώστε να υπάρχει πλήρης έλεγχος των εκλογικών δαπανών και να είναι εγκαίρως στο εκλογικό σώμα γνωστοί οι υποψήφιοι.


Επισημαίνεται ότι το νομοσχέδιο έρχεται σε ουδέτερο πολιτικά χρόνο, μακριά από τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές βάζοντας οριστικά τέλος στην ακυβερνησία και την αναποτελεσματικότητα, ενώ η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 18 Μαρτίου

Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας

Στη σωστή κατεύθυνση κινείται ο νέος εκλογικός νόμος για την Αυτοδιοίκηση και θα συμβάλλει καθοριστικά στη διασφάλιση της κυβερνησιμότητας των Δήμων, δηλώνει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Αντίθετη άποψη με αυτή της πλειοψηφίας όμως, εξέφρασε η αντιπολίτευση της ΚΕΔΕ), ιδιαίτερα στη μείωση από το 50 % συν ένα στο 43% του ορίου εκλογής δημάρχου από τον πρώτο γύρο.

Πάντως το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ ενέκρινε και την κατάθεση βελτιωτικών προτάσεων.

Ποιες είναι αυτές;

Να παραμείνουν οι διατάξεις του άρθρου 8 του Ν.3852/2010 που προβλέπουν οι τοπικές κοινότητες με μόνιμο πληθυσμό μέχρι τριακοσίους (300) κατοίκους όπου εκλέγεται ένας εκπρόσωπος που θα είναι ο πρόεδρος της κοινότητας.

Οι δημοτικές κοινότητες με μόνιμο πληθυσμό από τριακόσιους έναν έως δύο χιλιάδες (301-2.000) κατοίκους  να έχουν τριμελές συμβούλιο, με πληθυσμό έως δέκα χιλιάδες (10.000) κατοίκους πενταμελές συμβούλιο, με πληθυσμό έως πενήντα χιλιάδες κατοίκους από έντεκα (11) μέλη και  από πενήντα χιλιάδες έναν (50.001) και άνω κατοίκους από δεκαπέντε (15) μέλη.

Προτείνεται επίσης η μη κατάργηση δημοτικών κοινοτήτων σε δήμους με πληθυσμό της έδρας τους κάτω των 100.000 κατοίκων για τους παρακάτω κυρίως λόγους, πρόταση που   επίσης έγινε δεκτή.

Η ΚΕΔΕ συμφωνεί  με το ποσοστό 120% για τις κοινότητες και 150% για τους δήμους,  όσον αφορά τον αριθμό των υποψηφίων συμβούλων, ενώ πρότεινε και έγινε αποδεκτό, το ποσοστό εκπροσώπησης των δύο φύλων στα ψηφοδέλτια να παραμείνει στο 40% και να μη μειωθεί στο 33%, όπως προέβλεπε αρχικά το νομοσχέδιο.

«Το ποσοστό 40% δεν δημιούργησε προβλήματα κατά την κατάρτιση των ψηφοδελτίων στις προηγούμενες εκλογές (2019) και μπορεί να παραμείνει ως έχει», ενώ τέλος πρότεινε και έγινε αποδεκτό  η καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης του συνδυασμού να είναι η 31η Αυγούστου.

Όσον αφορά το πλαφόν εισόδου συνδυασμού στο δημοτικό συμβούλιο, η ΚΕΔΕ είχε προτείνει να είναι ανάλογο του εκλογικού μέτρου.

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Νέα Δημοκρατία: Συνέδριο τον Απρίλιο και νέοι γραμματείς!

Σε εκλογικούς ρυθμούς μπαίνει ο κομματικός μηχανισμός της Νέας Δημοκρατίας, ενόψει και της εθνικής κάλπης των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου που είναι πλέον ξεκάθαρα στον ορίζοντα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήδη...

Απεργία σε όλη την χώρα κήρυξαν ΑΔΕΔΥ, Εργατικά Κέντρα και ομοσπονδίες

Με κεντρικό σύνθημα "οι ζωές μας πάνω από τα κέρδη τους-αυξήσεις μισθών, για να ζούμε με αξιοπρέπεια", η ΑΔΕΔΥ προκήρυξε 24ωρη απεργία για σήμερα...

Όλα Τοúμπα: Ανατpοπή & λúτρωση για τον Μένιο Φουρθιώτη – Αθώώθnκε πανnγυρικά από...

Ο Μένιος Φουρθιώτης αθωώθηκε αμετάκλητα για όλες τις κακουργηματικές πράξεις, για τις οποίες διωκόταν και μπορεί ξανά να ασκεί τη δραστηριότητά του ως εκδότης...

Γιάννης Μυλόπουλος: Αν δεν αλλάξουμε θα βουλιάξουμε στις λάσπες της 1ης πλημμύρας

Τάραξε τα νερά του Περιφερειακού Συμβουλίου η πρόταση του Καθηγητή Γιάννη Μυλόπουλου, επικεφαλής της παράταξης «ΑΛΛΑΓΗ στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας», για τη δημιουργία Task...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Στην Αθήνα ο Τάσος Χατζηβασιλείου με την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Μέτσολα

Επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποίησε η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην Αθήνα, τη συνόδευσε ο βουλευτής...

Δήμος Σερρών: Συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή

Συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή  στο Δήμο Σερρών την Παρασκευή 23  του μηνός Φεβρουαρίου 2024 και ώρα  13:35 μ.μ.  στην 8η  Κατεπείγουσα Συνεδρίαση της Δημοτικής...

Τα φωτοβολταικά στο Νομό Σερρών ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια

Μπορεί να είναι όλα βαλτωμένα στο νομό Σερρών πλην τον φωτοβολταικών! Η είδηση πως προχωρά άλλη μια επένδυση για ένα νέο φωτοβολταϊκό στις Σέρρες, μετά...

Συνέχισε να διαβάζεις