29/04/2024
12.5 C
Serres

Torta della nonna- Γλυκιά πίτα με κρέμα απο τον Άκη Πετρετζικη

Array

Torta della nonna- Γλυκιά πίτα με κρέμα απο τον Άκη Πετρετζικη

Μέθοδος Εκτέλεσης

H torta della nonna (τόρτα ντε λα νόνα) στα ελληνικά μεταφράζεται ως «γλυκό της γιαγιάς» και ουσιαστικά είναι μια τραγανή τάρτα περιχυμένη με μια παχύρρευστη,

απολαυστική, λεμονάτη –ίσως και λίγο πιο γλυκιά– κρέμα,

στολισμένη με κουκουνάρια και πασπαλισμένη με ζάχαρη άχνη.

BMW x2 ix2 web banner mathe perissotera 1

Μας έρχεται από τη Φλωρεντία και όταν τη θέση της κρέμας και των κουκουναριών παίρνουν, αντίστοιχα, η σοκολάτα και τα αμύγδαλα,

τότε αλλάζει το όνομά της και από «γλυκό της γιαγιάς» γίνεται «γλυκό του παππού» (torta del nonno)!

Για τη ζύμη

  • Βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι, το βούτυρο, τη βανίλια στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια και χτυπάμε για μερικά δευτερόλεπτα, μέχρι το μείγμα μας να μοιάζει με ψίχουλα.
  • Προσθέτουμε τα αυγά και χτυπάμε για μερικά δευτερόλεπτα ακόμα, μέχρι να πάρουμε μια ωραία ζύμη.
  • Μεταφέρουμε τη ζύμη σε έναν ελαφρώς αλευρωμένο πάγκο εργασίας και τη ζυμώνουμε λίγο με τα χέρια.
  • Τη χωρίζουμε σε δύο μέρη (⅔ και ⅓) και τυλίγουμε κάθε κομμάτι με μεμβράνη. Τα βάζουμε στο ψυγείο να παγώσουν καλά για 45 λεπτά με 1 ώρα.
  • Βγάζουμε το μεγάλο κομμάτι ζύμης από το ψυγείο και με τη βοήθεια του πλάστη και λίγου αλευριού το ανοίγουμε σε φύλλο αρκετά μεγάλο, ώστε να καλύψει τον πάτο και το πλαϊνό μέρος μιας φόρμας με αποσπώμενη βάση διαμέτρου 28 εκ.
  • Βουτυρώνουμε τη φόρμα και τοποθετούμε το φύλλο μέσα. Με ένα πιρούνι κάνουμε τρύπες σε όλη την επιφάνειά του και το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε την κρέμα.

Για την κρέμα

  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα με τη μισή ζάχαρη και τα φέρνουμε σε θερμοκρασία βρασμού.
  • Καθώς αρχίζει να ζεσταίνεται το μείγμα, με ένα κοφτερό μαχαίρι σχίζουμε στη μέση τον λοβό της βανίλιας και αφαιρούμε τα σποράκια. Τα βάζουμε μαζί με τον λοβό στην κατσαρόλα και εξακολουθούμε να ζεσταίνουμε το γάλα.
  • Όταν σχεδόν βράσει, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να αρωματιστεί από τη βανίλια για 10-15 λεπτά. Έπειτα αφαιρούμε τον λοβό της βανίλιας.
  • Παράλληλα, χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα, σε δυνατή ταχύτητα, τα αυγά με την υπόλοιπη ζάχαρη, το αλεύρι και το ξύσμα λεμονιού.
  • Όταν αφρατέψει πολύ καλά το μείγμα, το ρίχνουμε σιγά σιγά στην κατσαρόλα με το καυτό γάλα ανακατεύοντας συνεχώς με ένα σύρμα χειρός.
  • Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Όταν το μείγμα πάρει βράση, θα πήξει σχεδόν αμέσως, οπότε πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να το ελέγχουμε συνέχεια.
  • Όταν πήξει καλά, το αποσύρουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε την κρέμα σε ένα μπολ με τη βοήθεια μιας σπάτουλας.
  • Καλύπτουμε το μπολ με μεμβράνη φροντίζοντας να εφάπτεται με την επιφάνεια της κρέμας, ώστε να μη δημιουργηθεί κρούστα, και τοποθετούμε το μπολ στο ψυγείο. Εκεί μπορούμε να τη διατηρήσουμε για 3 ημέρες.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στον αέρα.
  • Βγάζουμε την τάρτα, την κρέμα, το ⅓ από τη ζύμη από το ψυγείο, και τα αφήνουμε να έρθουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
  • Αδειάζουμε την κρέμα μέσα στην τάρτα φροντίζοντας στη μέση να είναι λίγο πιο παχιά.
  • Ανοίγουμε την υπόλοιπη ζύμη σε στρογγυλό φύλλο (λίγο μεγαλύτερο από την ταρτιέρα) και καλύπτουμε με αυτό την κρέμα.
  • Ενώνουμε τις άκρες της τάρτας με το φύλλο και πιέζουμε καλά. Με ένα πιρούνι, τρυπάμε λίγο το φύλλο.
  • Απλώνουμε με ένα πινέλο τον αραιωμένο κρόκο πάνω στο φύλλο και ψήνουμε την τάρτα για 45-50 λεπτά.
  • Την αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν την κόψουμε και τη σερβίρουμε, ενώ καταναλώνεται και παγωμένη από το ψυγείο.

Για τη διακόσμηση

  • Προτού σερβίρουμε, πασπαλίζουμε την τάρτα με ζάχαρη άχνη και τη γαρνίρουμε με ελαφρά καβουρδισμένα κουκουνάρια.
  • Για να μην καούν τα κουκουνάρια τα βάζουμε στο ψυγείο για αρκετή ώρα προτού τα καβουρδίσουμε.


Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Σνικ: «Δεν έχω τελειώσει το λύκειο αλλά είμαι διαβασμένος. Τελείωσα το σχολείο του...

Ο δημοφιλής τράπερ μίλησε στην τελευταία του συνέντευξη για τη ζωή στην Αγγλία, το…ωράριο της δουλειάς του, την προσωπική ζωή και τις προσψπικές του...

Μεγάλη Εβδομάδα: Πού είναι αφιερωμένη η κάθε ημέρα

Αρχίζει σήμερα η Μεγάλη Εβδομάδα, η εβδομάδα των Παθών. Τη Μεγάλη Δευτέρα τιμάμε μια μεγάλη προσωπικότητα της Π.Δ. τον Ιωσήφ τον Πάγκαλο, ο οποίος είναι...

Πώς θα καταλάβουμε ότι μια σχέση δεν θα κρατήσει; Μια ειδικός δείχνει τα...

Μπορεί να είναι μπροστά μας από την αρχή αλλά να μη θέλουμε να τα δούμε Υπάρχουν κάποιες σχέσεις που από την αρχή μάς κάνουν να...

Γνωρίζατε ότι η τριχόπτωση επηρεάζει το 50% των γυναικών;

Οι αιτίες και τα προϊόντα που μπορούν να μειώσουν την ένταση του προβλήματος. Μπορεί όταν ακούμε για απώλεια μαλλιών να σκεφτόμαστε αυτόματα τον αντρικό πληθυσμό, η τριχόπτωση...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Νεκρή μυστηριωδώς σε ξενοδοχείο: Άνν Νικόλ Σμιθ, ο κροίσος 89χρονος σύζυγος, ο χαμός του γιου και η κούκλα κόρη

Άννα Νικόλ Σμιθ: Ο γάμος με τον κατά 60 χρόνια μεγαλύτερό της πάμπλουτο 89χρονο, ο θάνατός του 13 μήνες μετά, τα 1,6 δισεκατομμύρια που...

Εργατικό Κέντρο Σερρών – ΑΔΕΔΥ Σερρών: Η Πρωτομαγιά είναι ημέρα Απεργίας

Για τα συνδικάτα, η Πρωτομαγιά είναι ημέρα Απεργίας και όχι μεταφερόμενης αργίας.  Δεν «διεκδικούμε» από τις εκάστοτε Κυβερνήσεις να κηρύσσουν ως Αργία την 1η...

Τζόυς Ευείδη: “Είχα δύο μαμάδες, το σπίτι μας ήταν σαν κοινόβιο”

Η ηθοποιός Τζόυς Ευείδη μίλησε για τα παιδικά της χρόνια και το πώς μεγάλωσε σε ένα σπίτι που ήταν πάντα ανοιχτό, αποκαλώντας δεύτερη μαμά...

Συνέχισε να διαβάζεις