16/06/2024
33.6 C
Serres

ΤΣΙΠΡΑΣ ΑΠΟ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ:ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΩ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΕΚΚΛΗΣΕΙΣ ΚΟΤΖΙΑ!

Array

Τσίπρας:Δεν θα δώσω στη δημοσιότητα την επιστολή παραίτησης Κοτζιά

Να παίξουν Λόττο προέτρεψε όσους περιμένουν πρόωρες εκλογές – Ο πρωθυπουργός μετέφερε προειδοποίηση του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι «ότι στο βάθος του ορίζοντα ο ουρανός σκοτεινιάζει» – Τάχθηκε υπέρ της επέκτασης του χρονοδιαγράμματος για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων σχετικά με το Brexit – Δεν τίθεται θέμα μερικής περικοπής συντάξεων
Για την πρόσφατη παραίτηση του Νίκου Κοτζιά, τις σχέσεις του με τον Πάνο Καμμένο, το τι μέλλει γενέσθαι για τον προϋπολογισμό και τις συντάξεις και με τα υπόλοιπα θέματα της Συνόδου κορυφής μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Πρωθυπουργός έπλεξε το εγκώμιο του πρώην υπουργού εξωτερικών, δεν δέχεται όμως παρόλα αυτά την έκκληση του για δημοσίευση της επιστολής του. Σε ερώτηση του protothema.gr σύμφωνα με πληροφορίες πως η φόρμουλα-συμβιβασμός που εξετάζουν οι Βρυξέλλες για τις συντάξεις είναι η μερική περικοπή τους, ο Πρωθυπουργός φάνηκε να απορρίπτει το σενάριο αυτό, λέγοντας πως χρειάζονται μέτρα ανάπτυξης.

Στη συνέντευξη Τύπου ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι οι σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την υπόλοιπη ΕΕ βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο. «Υπάρχει αδιέξοδο, ελπίζω να είναι προσωρινό» τόνισε ο πρωθυπουργός εκτιμώντας ότι η σημερινή κατάσταση «αντικατοπτρίζει την αδυναμία στο εσωτερικό της Μεγάλης Βρετανίας για μια ξεκάθαρη στάση και θέση. Αυτό το αδιέξοδο είναι επίσης και πολιτικό αδιέξοδο».

dei gaia e vima (1)
Nektar

Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας «η Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες του διαπραγματευτή της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ» και πρόσθεσε: «Αν τεθεί ζήτημα για επέκταση του χρονοδιαγράμματος για μια συμφωνία η Ελλάδα θα το υποστηρίξει».

Δεν θα δημοσιεύσει την επιστολή παρά τις εκκλήσεις Κοτζιά

Απαντώντας σε ερώτηση αν θα δώσει στη δημοσιότητα την επιστολή παραίτησης του Νίκου Κοτζιά, όπως ο ίδιος τον προέτρεψε-προκάλεσε χθες, ο πρωθυπουργός είπε ότι όπως έχει πληροφορηθεί πως στο γραφείο του υπάρχει ένας κλειστός φάκελος ο οποίος έχει την ένδειξη «αυστηρά προσωπικό».


«Όταν επιστρέψω είπε θα διαβάζω αυτήν την επιστολή, άλλωστε θα συναντηθώ και αύριο με τον κ. Κοτζιά. Ωστόσο δεν συνηθίζω να δίνω στη δημοσιότητα προσωπικές επιστολές και δεν θα το κάνω ούτε και τώρα. Το θέμα αυτό για μένα είναι λήξαν», υπογράμμισε.

Συνεχίζοντας την απάντησή του προχώρησε σε προσωπικές αναφορές στον κ. Κοτζιά λέγοντας ότι αφήνει πίσω ένα πολύ σημαντικό έργο στο ΥΠΕΞ, έχει ανεβάσει πολύ ψηλά τον πήχη στην εξωτερική πολιτική , εφαρμόζοντας πολιτικές που «μαζί σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε».

Ο Νίκος Κοτζιάς – κατέληξε – «δεν ήταν απλά ένας υπουργός και ένας συνεργάτης αλλά ήταν ανοιχτό βιβλίο σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και είμαι ιδιαίτερα ευτυχής ότι θα έχω τη δυνατότητα αυτό το βιβλίο να το συμβουλεύομαι τακτικά και στο μέλλον».

Απαντώντας σε ερώτηση αν θα μείνει στη θέση του ΥΠΕΞ προσωρινά και στην συνέχεια θα την παραδώσει σε κάποιον άλλο απάντησε:


«Η δήλωσή μου προχθές ήταν σαφής ως προς το θέμα αυτό. Θα κρατήσω την ευθύνη του ΥΠΕΞ μέχρι και την επιτυχή ολοκλήρωση της συμφωνίας των Πρεσπών ο συμβολισμός και η ευθύνη είναι να διασφαλιστεί ότι θα έχουμε την επιτυχή ολοκλήρωση και κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών. Είναι μονόδρομος η συνταγματική αναθεώρηση για να υλοποιηθεί η ένταξη της γειτονικής χώρας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ. Θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία στον κ. Ζάεφ».

Για τις συντάξεις

Σε ερώτηση από τον ανταποκριτή του protothema.gr Ιωάννη Αντύπα για μερική περικοπή συντάξεων είπε:

«Εξ όσων γνωρίζω τέτοια σκέψη σαν αυτή που εσεις διατυπώνετε τώρα δεν υπάρχει, δεν χρειάζεται η Ελλάδα υφεσιακά μέτρα. Η Ελλάδα χρειάζεται φιλοαναπτυξιακά μέτρα, να γίνει πιο ελκυστική στην ανάπτυξη. Ο προϋπολογισμός που καταθέσαμε όχι μόνο δεν προβλέπει μέτρα συρρίκνωσης αλλά περιλαμβάνει και μέτρα επέκτασης που θα τα νομοθετήσουμε ένα-ένα το επόμενο διάστημα. Προβλέπουμε μέτρα επέκτασης κοντά στο €1 δις. Θα έχει την ατυχή συγκυρία η αντιπολίτευση να έρθει και να ψηφίσει τα μέτρα όχι για το 4ο μνημόνιο αλλά για το μεταμνημονιακό πρόγραμμα».

Σε παρεμφερή ερώτηση μάλιστα είπε: Κάντε λίγο υπομονή, να συνεδριάσει το Eurogroup. Γιατί να προτρέχουμε; Μην γίνεστε μάντεις κακών, ας μην είμαστε Κασσάνδρες. Το θέμα είναι ότι καταθέτουμε προϋπολογισμούς εντός των στόχων και όχι ποιο μείγμα πολιτικής θα ακολουθήσει η κυβέρνηση.

Για διγλωσσία και Καμμένο

Κληθείς να σχολιάσει αν κρατώντας τον Πάνο Καμμένο που δεν ακολουθεί τη κυβερνητική γραμμή ενώ ο κύριος Κοτζιάς που την ακολουθεί είναι εκτός επιδεικνύει ο ίδιο διγλωσσία ο Πρωθυπουργός απάντησε πως «Άλλο η έκφραση διαφορετικής άποψης που ουδείς μπορεί να το απαγορεύσει κι άλλο η εθνική γραμμή που διατυπώνεται διεθνώς από τα αρμόδια πρόσωπα, από τους υπουργούς της ελληνικής κυβέρνησης».

Συνέχισε λέγοντας πως «Από δω και στο εξής,όποιος εκπροσωπεί τη χώρα στο εξωτερικό,θα βρίσκεται εκεί με το καπέλο της εθνικής γραμμής».

Στο ερώτημα αν είναι όμηρος Καμμένου απάντησε πως η κυβέρνηση προχωρά, έχει σαφή στόχο και η πορεία της δεν απειλείται από κανέναν.

Μεταναστευτικό

«Προστασία συνόρων, σε αστυνομικό επίπεδο και καθιέρωση της ευρωπαϊκής ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής, ολοκλήρωση του κανονισμού επιστροφών και αναβάθμισης της υπηρεσίας ασύλου. Αναθεώρηση κοινής πολιτικής ασύλου με μια μόνιμη διαδικασία ανακατανομής αιτούντων άσυλο. Τόνισα ότι η άρνηση κάποιων χωρών να συμβάλουν στην ανακατανομή δεν βοηθάει στην εξεύρεση μιας κοινής λύσης» είπε ο κ. Τσίπρας.

Αμέσως μετά, ο πρωθυπουργός δέχθηκε ερωτήματα δημοσιογράφων. Η πρώτη ερώτηση αφορούσε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ή την πιθανότητα ο κ. Τσίπρα να αναζητήσει ψήφου εμπιστοσύνης από την παρούσα Βουλή.

«Δημοσιεύματα για εκλογές εντός διμήνου υπάρχουν εδώ και δυόμιση χρόνια. Θα συμβούλευα όσοι προβλέπουν εκλογές να παίξουν και κανένα λόττο, γιατί οι προβλέψεις τους δεν έχουν επαληθευτεί, μπορεί να είναι πιο τυχεροί στον τζόγο» επισήμανε ο κ. Τσίπρας.

Να προχωρήσει η εμβάθυνση της Ευρωζώνης

«Η εμβάθυνση της Ευρωζώνης πρέπει να προχωρήσει σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Ευρώπη δεν μπορεί να προετοιμαστεί για την επόμενη κρίση χωρίς να έχει λάβει τα διδάγματα από την προηγούμενη κρίση. Το συζητήσαμε μαζί με τον Μάριο Ντράγκι και τον Μάριο Σεντένο» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Επικαλέστηκε μάλιστα τον πρόεδρο της ΕΚΤ ο οποίος προειδοποίησε για επερχόμενη, νέα, οικονομική κρίση. «Ο Ντράγκι είπε ότι στο βάθος του ορίζοντα ο ουρανός σκοτεινιάζει και αν πρέπει να διορθώσουμε τη σκεπή πρέπει να το πράξουμε τώρα που έχει λιακάδα και όχι όταν αρχίζει να βρέχει» ήταν η χαρακτηριστική φράση του κ. Τσίπρα.

«Χρειαζόμαστε νέους κανόνες και θεσμούς. Ολοκλήρωση τραπεζικής ένωσης κοινή εγγύηση καταθέσεων και να θεωρηθεί η ανεργία ως στόχος συστημικής σταθερότητας στην Ευρωζώνη» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και ανέφερε ότι «εγώ και ο Ισπανός πρωθυπουργός ζητήσαμε γη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ταμείου για την ανεργία».

via

 

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Βασίλης Μπισμπίκης: Παραλίγο να σηκώσω χέρι σε δημοσιογράφο, παρασιτικοί οργανισμοί

Από τη μία κάνουν body shaming και από την άλλη ηθικολογούν στις εκπομπές τους, σχολίασε ο ηθοποιός Ο Βασίλης Μπισμπίκης μίλησε για την καριέρα του,...

Η MVP γιαγιά που έκανε χαμό στο ΟΑΚΑ – «Σταύρωσε» τον Παναθηναϊκό

Γιαγιά έκανε θραύση στο ΟΑΚΑ στον αγώνα του Παναθηναϊκού. Σταύρωσε την ομάδα. Ο Παναθηναϊκός, σ' ένα ματς θρίλερ με τον Ολυμπιακό στο περιθώριο του πέμπτου...

Αλεξία Μουστάκα: Ο πατέρας μου δεν άφησε καμία διαθήκη

Ποτέ δεν μας είχε λείψει τίποτα, δήλωσε για τα δημοσιεύματα που υποστήριξαν ότι ο Σωτήρης Μουστάκας αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα Η Αλεξία Μουστάκα αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα...

Νίνα Λοτσάρη: Ο σύντροφός μου ενεργειακά είναι ανώτερος από μένα

Είναι ένας λαμπερός άνθρωπος, δεν τον βλέπεις ποτέ με μούτρα, είπε η τραγουδίστρια και ηθοποιός Η Νίνα Λοτσάρη έδωσε συνέντευξη και μίλησε για τις κρίσεις...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Ιωάννα Μπάτζιου: Διενεργήσαμε εκλογές σε συνθήκες καύσωνα στα σχολεία των Σερρών

Μια επισήμανση προς αυτούς που επιμελήθηκαν της εκλογικής διαδικασίας στον Δήμο Σερρών αναφορικά με τις Ευρωεκλογές 2024 έθεσε η Σερραία δικηγόρος Ιωάννα Μπάτζιου. Εχθές συνάδελφοι...

Βαρβάρα Μητλιάγκα: Ο Δήμος Σερρών θα συνεχίσει να επενδύει στον αθλητισμό!

Ο Δήμος Σερρών θα συνεχίσει να επενδύει στον αθλητισμό τόνισε η Δήμαρχος Σερρών Βαρβάρα Μητλιάγκα κατά την συνάντηση με τους παίδες του Πανσερραϊκού. Την παιδική...

Γυναικοκτονία στην Κύπρο: Την μαχαίρωσε και την έριξε από το μπαλκόνι

Σκότωσε τη γυναίκα του και την πέταξε από το μπαλκόνι. Γυναικοκτονία στην Κύπρο. Τραγωδία στην Κύπρο με μια γυναικοκτονία στην Τρεμιθούσα, Πάφου, όπου ένας 44χρονος...

Συνέχισε να διαβάζεις