25/05/2024
17.1 C
Serres

Τζόγος: Πότε τα τυχερά παιχνίδια γίνονται εθισμός – Τα ύποπτα σημάδια

Array

Τα συμπτώματα του εθισμού στα τυχερά παιχνίδια είναι μερικές φορές δύσκολο να ανιχνευθούν και μπορεί να γίνονται αντιληπτά μόνο από όσους συνδέονται πολύ στενά με τον παίκτη.

Γι’ αυτό δώστε προσοχή αν κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο έχει αρχίσει να ασχολείται παθολογικά με τον τζόγο

Τα τυχερά παίγνια μπορεί να είναι για κάποιους μια ευχάριστη δραστηριότητα, αλλά για όσους καταλαμβάνονται από την εμμονή να παίξουν με κίνδυνο να χάσουν την περιουσία τους ελλοχεύει ο σοβαρότατος κίνδυνος του εθισμού.

«Στον εγκέφαλό μας τα κέντρα που εμπλέκονται στον εθισμό στα τυχερά παίγνια είναι αρκιβώς τα ίδια που εμπλέκονται στον εθισμό στις εξαρτησιογόνες ουσίες» εξηγεί ο δρ Asim Shah καθηγητής ψυχολογίας και συμπεριφορικών επιστημών στην Ιατρική Σχολή του Κολλεγίου Baylor.

BMW x2 ix2 web banner mathe perissotera 1

Τα προειδοποιητικά συμπτώματα είναι αντίστοιχα με εκείνα οποιουδήποτε άλλου εθισμού εξήγησε ο δρ Shah σε σχετικό δελτίου τύπου του Πανεπιστημίου.

Ο τζόγος ενεργοποιεί το κέντρο ανταμοιβής του εγκεφάλου προκαλώντα μια αδημονία για περισσότερο και πιο ριψοκίνδυνο παιχνίδι.

Από τη μία πλευρά οι επαγγελματίες παίκτες επιδεικνύουν αυτοέλεγχο, υπομονή και ορθολογική σκέψη, ενώ οι προβληματικοί παίκτες είναι παρορμητικοί βασίζονται στον τζόγο για να βγάλουν τα προς το ζην και δεν έχουν αυτοέλεγχο.

Ο κοινωνικός παίκτης, από την άλλη μεριά ελέγχει τόσο το χρόνο όσο και τα χρήματα που παίζει στο καζίνο και απολαμβάνει περιστασιακά και ελεγχόμενα να ρισκάρει και να στοιχηματίζει.


Αν και οι προβληματικοί παίκτες συνήθως πιστεύουν ότι ανήκουν σε μία από τις άλλες δυο κατηγορίες, υπάρχουν προειδοποιητικά σημάδια εθισμού στον τζόγο.

Μπορεί να αισθάνονται αβοήθητοι ή απελπισμένοι, να γίνουν ανήσυχοι ή νευρικοί.

Ένας προβληματικός παίκτης μπορεί να «φορτώσει» τις πιστωτικές του κάρτες και να βρεθεί υπέρογκα χρεωμένος.

Ένας προβληματικός παίκτης μπορεί επίσης να στοιχηματίσει περισσότερα με το σκεπτικό ότι θα «ρεφάρει» ή να πει ψέματα για να κρύψει το πρόβλημα.

Ο τζόγος έχει τέσσερις φάσεις, σύμφωνα με τον δρ Shah: τη νίκη, την ήττα, την απόγνωση και την απελπισία.

Οι παίκτες αισθάνονται ευφορία μετά τη νίκη και ξοδεύουν περισσότερα χρήματα για να νιώσουν ξανά αυτή την έξαψη.


Αφού χάσουν,αισθάνονται απόγνωση και συνεχίζουν να παίζουν για να ανακτήσουν τις απώλειες.

Μετά από αλλεπάλληλες ήττες, ο παίκτης αισθάνεται βαθιά απελπισία. Είναι ένας φαύλος κύκλος.

Ο εθισμός μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια περιουσιών, σε απόλυση, στη διάλυση της οικογένειας, αλλά και σε χρήση ουσιών ή κατάθλιψη.

«Οι άνθρωποι μπορεί να καταλήξουν να χάσουν ό,τι έχουν. Δεν είναι εύκολο να αλλάξει κάποιος αυτή τη συνήθεια», είπε ο δρ Shah.

Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων εθισμού στον τζόγο και τα τυχερά παίγνια είναι απαραίτητο να αναζητήσετε τη βοήθεια ενός επαγγελματία ψυχικής υγείας ή να απευθυνθείτε σε οργανωμένη δομή όπως το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων από τα Τυχερά Παιχνίδια του ΚΕΘΕΑ.

Τα συμπτώματα του εθισμού είναι μερικές φορές δύσκολο να ανιχνευθούν και μπορεί να γίνονται αντιληπτά μόνο από όσους συνδέονται πολύ στενά με τον παίκτη ή την παίκτρια.

Σύμφωνα με το ΚΕΘΕΑ, τα σημάδια εθισμού στον τζόγο εντοπίζονται κυρίως όταν η συμπεριφορά του ατόμου που παίζει επηρεάζει την καθημερινότητα και τις σχέσεις του.

Ένα άτομο που ασχολείται παθολογικά με τον τζόγο παρουσιάζει:

-Έντονη ενασχόληση με τον τζόγο, ανησυχία και ευερεθιστότητα όταν επιχειρεί να τον διακόψει ή να τον ελαττώσει.
-Τάση δανεισμού χρημάτων, για να αντιμετωπίσει προσωρινά τα οικονομικά του προβλήματα.
-Επανειλημμένες ανεπιτυχείς προσπάθειες να ελέγξει, να ελαττώσει ή να διακόψει τον τζόγο.
-Πολύωρα ή αδικαιολόγητα διαστήματα απουσίας από το σπίτι και τη δουλειά.
-Αλλεπάλληλα δάνεια, υπερφορτωμένες πιστωτικές κάρτες, ακάλυπτους λογαριασμούς και αδικαιολόγητη απουσία χρημάτων από τον οικογενειακό προϋπολογισμό.
-Εντατική μελέτη των προγραμμάτων και των προγνωστικών από την τηλεόραση, τις εφημερίδες, το ραδιόφωνο και το διαδίκτυο.
-Απομόνωση προκειμένου να σκεφτεί τρόπους με τους οποίους θα παίξει ένα παιχνίδι.
-Άρνηση απέναντι σε υποδείξεις ή αναφορές των άλλων για τον τρόπο με τον οποίο ασχολείται με τον τζόγο.
-Μείωση της αποδοτικότητας στην εργασία.
-Δυσφορία, θυμό και κλιμακούμενη ένταση, εάν κάτι τον εμποδίσει να παίξει.
-Χαρούμενη διάθεση, διογκωμένο «εγώ» και ανακούφιση σε περίπτωση κέρδους.

Πέντε τακτικές χειραγώγησης που χρησιμοποιούν οι ναρκισσιστές και πώς να τις εντοπίσετε

Πηγή:ygeiamou

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Αίτημα Χατζηβασιλείου στον ΟΚΑΝΑ για διεύρυνση των υπηρεσιών αντιμετώπισης των εξαρτήσεων

Πρόταση στον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), τον κατεξοχήν φορέα αντιμετώπισης των εξαρτήσεων στην Ελλάδα, για την επέκταση των υφιστάμενων υπηρεσιών του και την...

Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας – Ισχυρότερη και καλύτερα προετοιμασμένη για το μέλλον

Η Επιτροπή εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας, στην οποία τονίζεται η πρόοδος που έχει σημειωθεί στην πολιτική της ΕΕ για την...

Την ενίσχυση της προστασίας του καταναλωτή ζήτησε ο Κώστας Μπούμπας

Ολόκληρη η ομιλία του βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Κώστα Μπούμπα για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης «Διατάξεις για την ενίσχυση της προστασίας του...

ΚΕΔΕ και ΕΕΤΑΑ: Διοργάνωσαν ημερίδα για τους νέους Οργανισμούς Εσωτερικής Υπηρεσίας

Ι. Καϊτεζίδης: «Ο ΟΕΥ είναι το κανονιστικό μας Δίκαιο, το Σύνταγμα των Δήμων μας» Χρήσιμος οδηγός και ίσως το πιο βασικό εργαλείο που θα βοηθήσει...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Λένα Ζευγαρά: «Το τελευταίο διάστημα περνάω τέλεια μόνο με τη δουλειά μου»

Στην εκπομπή του Γρηγόρη Αρναούτογλου φιλοξενήθηκε τα μεσάνυχτα της Δευτέρας (20/5) η Λένα Ζευγαρά. Η δημοφιλής λαϊκή τραγουδίστρια άνοιξε τα χαρτιά της στην κάμερα...

Για να παρακολουθήσουν τα «Αναστενάρια» χιλιάδες επισκέπτες στην Αγία Ελένη

Κάθε χρόνο στην Αγία Ελένη στο Δήμο Σερρών, κατά τον εορτασμό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, αναβιώνει το πανάρχαιο έθιμο «Αναστενάρια». Τα «Αναστενάρια» έχουν εξαιρετικό...

Παρέμβαση Λεονταρίδη στη συνεδρίαση της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας

Στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας μας, τη Θεσσαλονίκη, έλαβε χώρα η εαρινή συνεδρίαση της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.) μέλος της οποίας αποτελεί ο Θεόφιλος Λεονταρίδης,...

Συνέχισε να διαβάζεις