04/05/2024
13.2 C
Serres

Τυρόπιτα σαν άλλοτε: Η εύκολη και οικονομική συνταγή της γιαγιάς!

Array

Φτιάξτε λαχταριστή και παραδοσιακή τυρόπιτα με ελάχιστα υλικά. Πρόκειται για μια εύκολη, γρήγορη αλλά και οικονομική συνταγή.

ΥΛΙΚΑ:

  • 1 γιαούρτι 200 γρ
  • 5 αυγά
  • 1/2 φλιτζάνι λάδι
  • 1 φλ. τυρί φέτα 250 γρ.
  • 2 και μισό φλιτζάνι αλεύρι
  • 3 κουταλάκια baking powder
  • δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο
  • μαστίχα αλεσμένη – προαιρετικά
  • 1/2 φλιτζάνι ξανθές σταφίδες

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  • Μέσα σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε όλα τα υλικά και ζυμώνετε με το χέρι σας.
  • Βάζετε την τυρόπιτα σε ένα μακρόστενο PYREX, βάζετε από πάνω σουσάμι και την ψήνετε για 40 λεπτά περίπου σε μέτριο φούρνο.
τυρόπιτα γιαγιάς με κανταίφι

Τυρόπιτα… για τρελά γούστα

Υλικά

Για το φύλλο

  • 300-350 γραμμάρια αλεύρι για πίτες
  • Μισό κουταλάκι αλάτι
  • Μισό κουταλάκι ζάχαρη
  • Λίγο ξίδι
  • 2 κουταλάκια σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κούπα κρύο νερό (περίπου)

Για τη γέμιση

  • 350 γραμμάρια τυρί φέτα
  • 150 γραμμάρια τυρί μυζήθρα (ή ανθότυρο)
  • 2 αυγά
  • Μισό φλιτζάνι καλαμποκέλαιο
  • 1 κουταλάκι σούπας μπέικιν πάουντερ
  • Μισή κουταλάκι σούπας ζάχαρη
  • Μισό φλιτζάνι γάλα
  • Μισό κουταλάκι σούπας αλάτι

Για την επάλειψη

  • 5 κουταλάκια σούπας καλαμποκέλαιο
  • Λίγο βούτυρο σοφτ
  • Λίγο νερό
Ευρυτανική τυρόπιτα

Εκτέλεση

  • Βάζω σε μπολ το αλεύρι, αλάτι, ζάχαρη, ξίδι, λάδι και κάνω μια λακκούβα στο κέντρο. Ρίχνω εκεί το νερό, ανακατεύω με ξύλινο κουτάλι και μόλις το μείγμα γίνει μπάλα ξεκινώ να ζυμώνω με το χέρι, πολύ καλά, μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και απαλή. Έπειτα, τη σκεπάζω να ξεκουραστεί.
  • Έχουν περάσει 10 λεπτά, έχει ξεκουραστεί ελαφρά η ζύμη και την χωρίζω σε 6 μπαλάκια. Αν θέλω σε αυτό το στάδιο φυλάω τα μπαλάκια στην κατάψυξη.
  • Διαφορετικά, τα κάνω στρόγγυλα και τα βάζω σε λαδωμένο μπολ, σκεπάζοντας και αφήνοντας τα για 10 λεπτά έως ότου δηλαδή ετοιμάσω τη γέμιση.
  • Σε μπολ, βάζω τα τυριά και τα λιώνω με πιρούνι, ενώ προσθέτω κατόπιν και τα αυγά αφού τα έχω χτυπήσει σε μπολάκι. Προσθέτω στη συνέχεια το γάλα, το καλαμποκέλαιο, το μπέικιν, τη ζάχαρη και ανακατεύω καλά. Η γέμιση μου είναι έτοιμη.
  • Λαδώνω το ταψί (το δικό μου είναι 38 εκατ.), ανοίγω το πρώτο μπαλάκι σε φύλλο (ρολάρω 4-5 φορές για κάθε φύλλο) και το απλώνω στο σκεύος με τέτοιο τρόπο ώστε να προεξέχει από τα πλαϊνά τοιχώματα. Σκορπίζω έπειτα λίγη από τη γέμιση και ανοίγω το δεύτερο φύλλο. Αυτό, το βάζω σουρωτά μέσα στο ταψί και πασπαλίζω πάλι με γέμιση.
  • Ακολουθώ την ίδια διαδικασία με το 3ο, 4ο και 5ο φύλλο, τα οποία απλώνω όλα σουρωτά μέσα στο ταψί και ενδιάμεσα πασπαλίζω με γέμιση.
  • Στη συνέχεια, γυρίζω προς τα μέσα τα τμήματα του φύλλου της βάσης που προεξέχουν και βάζω βούτυρο σοφτ στα σημεία ενδιάμεσα του ταψιού και του φύλλου που γύρισα. Ανοίγω το τελευταίο φύλλο στην ίδια διάσταση με του ταψιού και με αυτό σκεπάζω την τυρόπιτα, τοποθετώντας το σαν καπάκι.
  • Ρίχνω από πάνω το καλαμποκέλαιο, βρέχω τη πίτα με νερό (τινάζω με το χέρι σταγόνες 5-6 φορές) και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς, για 1 ώρα περίπου, έως ότου δηλαδή η πίτα ξεκολλήσει γύρω-γύρω από το ταψί και ξεροψηθεί.

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

«Αντιγόνη στη Χάγη» την Παρασκευή 10 του Μάη η παρουσίαση του βιβλίου της...

Την Παρασκευή 10 του Μάη, στις 7:30 μμ στο ξενοδοχείο Elpida Resord στην αίθουσα «Κερκίνη», Εξοχών 12 στις Σέρρες, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση και παρουσίαση...

Η 23 η Ανθοκομική Έκθεση Μονόβρυσης ανοίγει τις πύλες της στις 8 Μαΐου

Ο Δήμος Εμμανουήλ Παππά, η Τοπική Κοινότητα Μονόβρυσης και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών Μονόβρυσης, διοργανώνουν για 23η χρονιά την Ανθοκομική Έκθεση στο Δημοτικό Γήπεδο...

Σοφία Βεργκάρα: Η απόφασή της να μην κάνει άλλα παιδιά – «Απαιτεί πολλές...

«Υπάρχουν πράγματα στη ζωή που μπορεί να ακούγονται σαν καλές ιδέες, αλλά δεν είναι. Ήμουν ήδη μητέρα» Η Σοφία Βεργκάρα ξέρει τι θέλει στη ζωή...

Κώστας Αποστολάκης: «Δεν είχα πάντα αυτή τη φωνή, δημιουργήθηκε με πολλή νύχτα και...

Ο Κώστας Αποστολάκης αναφέρθηκε στη χαρακτηριστική του φωνή O Κώστας Αποστολάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη φωνή του. Ο ηθοποιός μιλώντας στην εκπομπή «Καλύτερα...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Τι τρώμε την Μεγάλη Παρασκευή για πρωινό και μεσημεριανό

Η Μεγάλη Παρασκευή είναι ως γνωστόν η μέρα που κάνουμε την πιο αυστηρή νηστεία σε όλη την Σαρακοστή. Την Μεγάλη Παρασκευή, είθισται να μην...

Η Ελένη Φιλίνη αποκάλυψε τον λόγο που δεν παντρεύτηκε ποτέ

Έφτασα δυο-τρεις φορές στο παρά πέντε να παντρευτώ, τόνισε η ηθοποιός Μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στην εκπομπή «Στιγμές» με τον Μάνο Νιφλή παραχώρησε...

ΔΕΥΑΣ: Νομικός σύμβουλος ο Γιάννης Γιάντσιος;

Για να μην πάω στην ΔΕΥΑΣ και στο χθεσινό διοικητικό συμβούλιο που αποφάσισε την πρόσληψη του κ. Γιάννη Γιάντσου ως νομικού συμβούλου της επιχείρησης! Θα...

Συνέχισε να διαβάζεις