25/05/2024
17.1 C
Serres

800 διοικητικές πράξεις της Περιφέρειας γίνονται ψηφιακές Τέλος στην γραφειοκρατία

Array

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι η πρώτη Περιφέρεια της χώρας που ψηφιοποίησε 20 υπηρεσίες της και ήδη οι πολίτες μπορούν να εξυπηρετηθούν και για ακόμη 65 διοικητικές πράξεις, χωρίς να χρειαστεί να επισκεφτούν τις περιφερειακές υπηρεσίες.

Συνολικά 85 διοικητικές πράξεις για τις οποίες οι πολίτες έπρεπε να περάσουν από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, διεκπεραιώνονται ψηφιακά μέσω του gov.gr. 

Και μέχρι το τέλος του 2023, οι πολίτες δεν θα χρειάζονται καν να περάσουν από τις περιφερειακές υπηρεσίες, καθώς το σύνολο των διαδικασιών, περίπου 800 θα γίνονται ψηφιακά.

Απόστολος Τζιτζικώστας: 85 υπηρεσίες μας έγιναν ψηφιακές

Συνολικά 85 διοικητικές πράξεις για τις οποίες οι πολίτες έπρεπε να περάσουν από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, διεκπεραιώνονται από σήμερα ψηφιακά μέσω του gov.gr. Και μέχρι το τέλος του 2023, οι πολίτες δεν θα χρειάζονται καν να περάσουν από τις περιφερειακές υπηρεσίες, καθώς το σύνολο των διαδικασιών (περίπου 800) θα γίνονται ψηφιακά.

Αυτό ανακοίνωσαν ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, στη συνάντηση που είχαν στην έδρα της διοίκησης της Περιφέρειας, στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του υφυπουργού Ειδικών Ψηφιακών Έργων και Κτηματολογίου, Θεόδωρου Λιβάνιου, του υφυπουργού Μακεδονίας – Θράκης, Σταύρου Καλαφάτη, της διευθύντριας του Γραφείου Μακεδονίας του Πρωθυπουργού, Μαρίας Αντωνίου και των αντιπεριφερειαρχών Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Άγγελου Χαριστέα και Μεταφορών και Επικοινωνιών, Σωκράτη Δωρή.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι η πρώτη που ψηφιοποίησε 20 υπηρεσίες της και από σήμερα οι πολίτες θα μπορούν να εξυπηρετηθούν και για ακόμη 65 διοικητικές πράξεις, χωρίς να χρειαστεί να επισκεφτούν τις περιφερειακές υπηρεσίες.

BMW x2 ix2 web banner mathe perissotera 1

Όπως τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας: «Ο στόχος που έχουμε θέσει από την πρώτη στιγμή να μετατρέψουμε την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε e-Περιφέρεια, σε Ψηφιακή Περιφέρεια, κατακτιέται και σήμερα ανακοινώνουμε δυο πολύ σημαντικά και μεγάλα βήματα. Το πρώτο έχει να κάνει με την είσοδο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο gov.gr, όπου είμαστε η πρώτη Περιφέρεια στη χώρα, η οποία πιλοτικά εντάσσει συνολικά 85 υπηρεσίες. Έτσι για 85 πράξεις θα μπορούν ηλεκτρονικά οι πολίτες, οι επαγγελματίες, οι επιχειρηματίες, να μπαίνουν να διεκπεραιώνουν τις υποθέσεις τους με ελάχιστη ταλαιπωρία, με μείωση της γραφειοκρατίας και με επιτάχυνση των διαδικασιών. Ο τελικός στόχος είναι να προσεγγίσουμε το σύνολο των υπηρεσιών που θα ενταχθούν στο gov.gr μέχρι το τέλος του 2023 και οι οποίες είναι περίπου 800. Μέσα στο 2022 θα ενταχθούν συνολικά 200 υπηρεσίες».

Το δεύτερο βήμα είναι η τοποθέτηση wi-fi σε 50 σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος της Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς, όπως είπε ο κ. Τζιτζικώστας, «το επόμενο διάστημα θα υπογράψουμε προγραμματική σύμβαση, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Πολιτισμού, όπου θα προβλέπονται ακριβώς τα σημεία. Είναι πολύ σημαντικό ότι οι πολίτες και οι επισκέπτες αυτών των περιοχών θα έχουν δωρεάν, καλό wi-fi».

Επίσης, ο περιφερειάρχης ανακοίνωσε ότι μέσω του προγράμματος Smart Cities (Έξυπνες Πόλεις), που θα διαχειριστούν οι 38 δήμοι της Κεντρικής Μακεδονίας, διοχετεύονται πόροι άνω των 50 εκ. ευρώ στους Δήμους, ώστε να προχωρήσουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό τους.Ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε και στην εξαιρετική συνεργασία Περιφέρειας και Υπουργείου για τη μετατροπή της Κεντρικής Μακεδονίας σε κέντρο οπτικοακουστικών παραγωγών παγκοσμίως: «Από την πρώτη στιγμή που άλλαξε ο νόμος θέσαμε ως κορυφαία προτεραιότητά μας να μετατρέψουμε την Κεντρική Μακεδονία σε κέντρο οπτικοακουστικών παραγωγών. Το καταφέρνουμε. Ήδη ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα και της τρίτης μεγάλης χολιγουντιανής ταινίας στην περιοχή μας, αλλά ακόμη πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι σε ελάχιστους μήνες από τώρα ξεκινά η κατασκευή των υπερσύγχρονων στούντιο στην περιοχή του δήμου Θέρμης. Η γη έχει αγοραστεί από τους ιδιώτες που θα το κατασκευάσουν και στο πρόσφατο ταξίδι μου στις ΗΠΑ είχα την ευκαιρία να συναντηθώ μαζί τους, να μου παρουσιάσουν τα σχέδια και το χρονοδιάγραμμα. Η κατασκευή των νέων υπερσύγχρονων στούντιο αρχίζει άμεσα. Πρόκειται για στούντιο που θα απογειώσουν την περιοχή μας και θα την καταστήσουν πρωταγωνίστρια σε όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη για την παραγωγή κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών. Κοινός στόχος μας με την ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να είναι μια Περιφέρεια πρότυπο και μια Περιφέρεια η οποία θα ανοίξει το δρόμο, προκειμένου όλες οι Περιφέρειες της χώρας σταδιακά να περάσουν στην ψηφιακή εποχή».

Όπως δήλωσε ο κ. Πιερρακάκης: «Ο κ. Τζιτζικώστας έθεσε το στόχο η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να πρωταγωνιστήσει. Για εμάς η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ήδη πρωταγωνιστεί και θέλω να σας ευχαριστήσω γι’ αυτό Περιφερειάρχη. Ιδιαίτερα στα θέματα τα οποία χειριζόμαστε εμείς ως Υπουργείο. Και δεν υπάρχει καλύτερη απόδειξη γι’ αυτό από το γεγονός ότι σήμερα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μπήκε στο gov.gr. Στην τελευταία μας επίσκεψη εδώ είχαμε περάσει ψηφιακά 20 υπηρεσίες και σήμερα προσθέτουμε άλλες 65, φτάνοντας πλέον στις 85. Το κυρίαρχο αποτέλεσμα είναι ότι ο πολίτης θα μπορεί να κάνει αίτηση μέσω του gov.gr στις υπηρεσίες της Περιφέρειας και τα έγγραφα θα επιστρέφουν στη θυρίδα του πολίτη ψηφιακά υπογεγραμμένα.

Μπορεί να ακούγεται τεχνικό, αλλά είναι εξαιρετικά ουσιαστικό σε σχέση με το πως οικοδομούμε ένα νέο κράτος. Και θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά τον Απόστολο Τζιτζικώστα, επειδή έχει στηρίξει συνολικότερα αυτή την προσπάθεια. Έχουμε κοινή πορεία, κοινή γραμμή, σε σχέση με το πως θέλουμε να αλλάξουμε τις υπηρεσίες του κράτους.

Θέλουμε να φτάσουμε από τις 85 στις 200 υπηρεσίες ως το τέλος της χρονιάς και μετά να φτάσουμε τις 800 ως το τέλος του 2023. Να κινηθούμε δηλαδή εκθετικά, όπως το συνηθίζουμε. Σε σχέση με το wi-fi, είχε συζητηθεί εδώ και χρόνια να υπάρχει κάλυψη σε σημεία δημοσίου ενδιαφέροντος, και πλέον το υλοποιούμε, καθώς από τη σημερινή μας συζήτηση με τον Περιφερειάρχη οριοθετήσαμε συγκεκριμένα μέρη πολιτιστικού ενδιαφέροντος, που θα εντάξουμε στην υπηρεσία. Πλέον αυτονόητα πράγματα που έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και χρόνια, έχουμε και τη συνολική στρατηγική και τις δυνατότητες και τους ανθρώπους να τα πετύχουμε. Για το πρόγραμμα των ‘Έξυπνων Πόλεων’, εμπνευστής του οποίου είναι ο κ. Λιβάνιος, αφορά σε πολύ μεγάλο βαθμό την Κεντρική Μακεδονία και αυτό το πρόγραμμα είναι καθοριστικό, ώστε να μπορέσουμε όλοι μαζί, Δήμοι, Περιφέρεια και Κεντρικό Κράτος, να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο εξυπηρετείται ο πολίτης και η επιχείρηση από εμάς. Ξανασχεδιάζουμε το κράτος, αλλάζουμε τη μηχανική του και στο τέλος ο πολίτης θα μπει στο επίκεντρο και δε θα χρειάζεται σε ένα γεγονός της ζωής του να ταλαιπωρείται και να πηγαίνει σε πέντε και δέκα ουρές. Στο τέλος τα ψηφιακά μέσα είναι τα μέσα, ο στόχος όμως είναι απλή, γρήγορη και ποιοτική εξυπηρέτηση. Σεβασμός στον πολίτη. Ο στόχος είναι κοινός».

Ο κ. Λιβάνιος δήλωσε: «Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Τζιτζικώστα και τον Αντιπεριφερειάρχη Ψηφιακής Διακυβέρνησης Άγγελο Χαριστέα, διότι η συνεργασία μας είναι πολύ σημαντική και αποδίδει αποτελέσματα. Βάζουμε σαφείς μετρήσιμους στόχους, οι οποίοι μόλις επιτευχθούν αναμένεται να αλλάξουν άμεσα τη ζωή όλων όσοι κατοικούν στην Κεντρική Μακεδονία. Χαρακτηριστικό είναι ότι ως το τέλος του 2023 σχεδόν το σύνολο των υπηρεσιών που παρέχει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, 800 υπηρεσίες, θα είναι διαθέσιμες μέσω του gov.gr. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένας πολίτης δε θα έχει κανένα λόγο να επισκεφτεί καμιά υπηρεσία της Περιφέρειας, κάτι που είναι μια μεγάλη νίκη, η οποία θα αναβαθμίσει και τη ζωή των πολιτών και την εργασία των δημοσίων υπαλλήλων».


Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Αίτημα Χατζηβασιλείου στον ΟΚΑΝΑ για διεύρυνση των υπηρεσιών αντιμετώπισης των εξαρτήσεων

Πρόταση στον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), τον κατεξοχήν φορέα αντιμετώπισης των εξαρτήσεων στην Ελλάδα, για την επέκταση των υφιστάμενων υπηρεσιών του και την...

Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας – Ισχυρότερη και καλύτερα προετοιμασμένη για το μέλλον

Η Επιτροπή εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας, στην οποία τονίζεται η πρόοδος που έχει σημειωθεί στην πολιτική της ΕΕ για την...

Την ενίσχυση της προστασίας του καταναλωτή ζήτησε ο Κώστας Μπούμπας

Ολόκληρη η ομιλία του βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Κώστα Μπούμπα για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης «Διατάξεις για την ενίσχυση της προστασίας του...

ΚΕΔΕ και ΕΕΤΑΑ: Διοργάνωσαν ημερίδα για τους νέους Οργανισμούς Εσωτερικής Υπηρεσίας

Ι. Καϊτεζίδης: «Ο ΟΕΥ είναι το κανονιστικό μας Δίκαιο, το Σύνταγμα των Δήμων μας» Χρήσιμος οδηγός και ίσως το πιο βασικό εργαλείο που θα βοηθήσει...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Λαμία: Σκουλήκια, τρίχες, άψητο μπιφτέκι και φτερό κότας στις μερίδες που μοίραζαν στους μαθητές

Λαμία: Τρίχες, σκουλήκια και… πούπουλα στις μερίδες που μοιράζονταν στους μαθητές από την εταιρία «Γιαννίτσης». Ανατριχιαστικά στοιχεία βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τα έτοιμα...

Θάνος Λέκκας: «Είμαι αυτάρκης, δεν έχω social media, κουρεύομαι και ράβω μόνος μου»

Ο Θάνος Λέκκας βρέθηκε καλεσμένος στο «Καλύτερα δε Γίνεται» με τη Ναταλία Γερμανού. Ο γνωστός ηθοποιός μιλώντας για την καθημερινότητά του, ανέφερε πως δεν χρησιμοποιεί...

Για να παρακολουθήσουν τα «Αναστενάρια» χιλιάδες επισκέπτες στην Αγία Ελένη

Κάθε χρόνο στην Αγία Ελένη στο Δήμο Σερρών, κατά τον εορτασμό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, αναβιώνει το πανάρχαιο έθιμο «Αναστενάρια». Τα «Αναστενάρια» έχουν εξαιρετικό...

Συνέχισε να διαβάζεις