14/07/2024
33 C
Serres

Παρουσίασε στις Σέρρες ο Τζιτζικώστας τα έργα Πολιτισμού της Περιφέρειας!

Array

Εκδήλωση με θέμα «Πολιτισμός – Προστατεύουμε και αναδεικνύουμε τον πολιτισμικό πλούτο της Μακεδονίας» διοργάνωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στις Σέρρες, με κεντρικό ομιλητή τον Περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα.


Στην εκδήλωση πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για τα έως τώρα έργα και δράσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στον τομέα του Πολιτισμού, μέσω ΕΣΠΑ, καθώς και για τα αποτελέσματα και τα οφέλη από τις δράσεις και τα έργα που ολοκληρώθηκαν.

Επίσης, αναλύθηκε ο σχεδιασμός του νέου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στον τομέα του Πολιτισμού.


«Ο πολιτισμός μας εμπνέει, μας ενώνει, μας γεμίζει φως και αισιοδοξία.

Είναι η ταυτότητά μας, η έκφραση της δημιουργικότητάς μας, η αντανάκλαση του ποιοι είμαστε ως κοινωνία.

dei gaia e vima (1)
dei gaia e vima (1)

Ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θέσαμε ως κορυφαία προτεραιότητα τον Πολιτισμό γεγονός που αποτυπώθηκε στους πόρους που αξιοποιήσαμε και στις δράσεις που πραγματοποιήσαμε, μέσα και από το ΕΣΠΑ.

Ο στόχος που θέσαμε από την πρώτη στιγμή είναι να κάνουμε την Κεντρική Μακεδονία πρωτεύουσα εξωστρέφειας για όλη τη χώρα, με τον πολιτισμό να αποτελεί δομικό στοιχείο αυτής της προσπάθειας, αλλά και βασικό κινητήριο μοχλό της οικονομίας μας, καθώς απασχολεί χιλιάδες ανθρώπους, παράγει σημαντικά έσοδα, δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας.

Από τις τέχνες μέχρι τις κινηματογραφικές παραγωγές κι από τα μνημεία μέχρι τα μουσεία, στα οποία καταγράφουμε αύξηση των επισκεπτών που άγγιξε το 300%, ο πολιτισμός και οι δημιουργικές βιομηχανίες έχουν καθοριστικό ρόλο στην οικονομική μας ανάπτυξη.


Ο πολιτισμός όμως δεν είναι μόνο οικονομία. Αφορά κυρίως, στην ίδια την κοινωνία.

Γιατί μέσα από τις πολιτιστικές εκδηλώσεις ερχόμαστε πιο κοντά, ενδυναμώνουμε τη συνοχή και τους δεσμούς μας, τιμούμε τις παραδόσεις μας και τις κοινές μας αξίες», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.


Ακριβώς πάνω σε αυτούς τους δυο άξονες, της κοινωνίας και της οικονομίας, χτίστηκε και η στρατηγική της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τον πολιτισμό, με την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων της Περιφέρειας, όπως σημείωσε ο κ. Τζιτζικώστας:

«Το πρώτο που φροντίσαμε, είναι να υλοποιήσουμε έργα και δράσεις που αναδεικνύουν την παράδοση, και την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας, την ταυτότητά μας και την ιστορία της Μακεδονίας.

Και βέβαια, ένα από τα πιο σημαντικά έργα, που από την πρώτη στιγμή στηρίξαμε, είναι εδώ στις Σέρρες, το έργο της ανασκαφής, της προστασίας και την ανάδειξης του Τύμβου Καστά και της ευρύτερης περιοχής της Αμφίπολης.


Η διοίκησή μας ήταν η πρώτη που άκουσε προσεκτικά τη σπουδαία αρχαιολόγο μας, την Κατερίνα Περιστέρη.

Ήμασταν οι πρώτοι που πιστέψαμε στην σπουδαιότητα της ανασκαφής.

Ήμασταν οι πρώτοι που χρηματοδοτήσαμε τις εργασίες.

Ήμασταν οι πρώτοι που καταφέραμε να εξασφαλίσουμε επιπλέον πόρους ύψους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, για να ολοκληρωθεί η ανασκαφή, να προστατευτεί ο Τύμβος Καστά, να ξεκινήσει η ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής της Αμφίπολης και να γίνει αυτό το σπουδαίο μακεδονικό μνημείο επισκέψιμο, για όλους τους Έλληνες, για ολόκληρο τον κόσμο.

Ήδη, επιστήμονες και οι πρώτες ειδικές ομάδες επισκέπτονται το μνημείο και πιέζουμε διαρκώς και διεκδικούμε από το Υπουργείο Πολιτισμού να επιταχύνει τις εργασίες ώστε ο Τύμβος Καστά, όσο πιο σύντομα γίνεται, να ανοίξει για όλους τους πολίτες, για όλους τους επισκέπτες.

Και θέλω για ακόμα μία φορά, να διαβεβαιώσω όλους τους συμπολίτες μας, στις Σέρρες και σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία, ότι ως διοίκηση της Περιφέρειας είμαστε έτοιμοι να εξασφαλίσουμε και στο νέο ΕΣΠΑ, ό,τι απαιτηθεί, ό,τι χρειαστεί, για την καλύτερη και πιο ολοκληρωμένη, προστασία και προβολή αυτού του σπουδαίου και μοναδικού μακεδονικού μνημείου, παγκόσμιου ενδιαφέροντος.

Και παράλληλα, με τα έργα στον Τύμβο Καστά, συνεχίζουμε να προβάλλουμε τις Σέρρες σε όλες τις μεγάλες τουριστικές εκθέσεις, ενώ χρηματοδοτήσαμε και την ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών, για τα τοπόσημα και τα μνημεία στην πόλη των Σερρών.

Συνολικά σε ολόκληρη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στις επτά Περιφερειακές Ενότητες υλοποιούμε 127 έργα προστασίας και ανάδειξης των αρχαιολογικών μας χώρων και μνημείων».

Ανάμεσα στα έργα Πολιτισμού που υλοποίησε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας περιλαμβάνονται:

-Το νέο Μουσείο Βεργίνας, ένα σύγχρονο μουσείο – οικουμενικό σύμβολο του ελληνικού πολιτισμού, «που όμως για εμάς είναι και κάτι παραπάνω, είναι η ταυτότητά μας, η ταυτότητα της Μακεδονίας, για την οποία είμαστε υπερήφανοι».


-Η ανάδειξη της Νεκρόπολης των Αιγών και το Ανακτόρου της Αρχαίας Πέλλας.


-Η προστασία και ανάδειξη των σπάνιων και πολύτιμων μνημείων του Αγίου Όρους με μια σειρά από σημαντικά έργα, στις Ιερές Μονές Μεγίστης Λαύρας, Βατοπαιδίου, Ιβήρων, Αγίου Παύλου, Σταυρονικήτα, Σίμωνος Πέτρας, Γρηγορίου, Δοχειαρίου, Παντοκράτορος και Φιλοθέου.


-Εκσυγχρονίζονται όλα τα Μουσεία, με νέες, καινοτόμες ψηφιακές εφαρμογές.


-Στηρίζονται όλοι οι μεγάλοι πολιτιστικοί θεσμοί και φορείς του τόπου:

  • Τα Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
  • Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου,
  • το Φεστιβάλ Βιβλίου,
  • η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης,
  • το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

-Δημιουργήθηκαν νέοι θεσμοί, όπως το Φεστιβάλ Επταπυργίου.


-Στηρίζονται οι δημιουργοί, καλλιτέχνες και οι καλλιτεχνικές ομάδες του τόπου.

-Το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας πραγματοποίησε 1.050 πολιτιστικές εκδηλώσεις, στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από 5.000 καλλιτέχνες, εκ των οποίων το 90% ζουν και εργάζονται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Σε 550 από τις πολιτιστικές εκδηλώσεις η είσοδος ήταν ελεύθερη και 400 συνδυάστηκαν με δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης.

tzitzikostas-peristeri-spiropoulos-serres

«Ουσιαστικά, κάναμε πράξη τη δέσμευσή μας για πολιτισμό χωρίς αποκλεισμούς, για πολιτιστικές εκδηλώσεις προσβάσιμες και προσιτές σε όλους, για στήριξη στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας, μέσα από τις πολιτιστικές μας δράσεις.

Και επίσης καταφέραμε να βάλουμε την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στον παγκόσμιο χάρτη των κινηματογραφικών και οπτικοακουστικών παραγωγών, και ήδη έχουν πραγματοποιηθεί 80 οπτικοακουστικές παραγωγές, ταινίες, τηλεοπτικές σειρές, ντοκιμαντέρ, τηλεπαιχνίδια, 6 κινηματογραφικές παραγωγές του Hollywood, με 145 εκατομμύρια ευρώ έσοδα, 130.000 διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία και 4.000 νέες θέσεις εργασίας», υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Για το νέο ΕΣΠΑ, που πριν από λίγους μήνες ξεκίνησε, ο Περιφερειάρχης επισήμανε:

«Είναι προσωπική μου δέσμευση ότι θα συνεχίσουμε με συνέπεια, μεθοδικότητα και πολλή δουλειά να υποστηρίζουμε τους δημιουργούς, τους καλλιτέχνες του τόπου μας, τους πολιτιστικούς μας θεσμούς,

Είναι δέσμευσή μου ότι θα συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε και να προωθούμε την πολιτιστική μας κληρονομιά, να προβάλλουμε την Κεντρική Μακεδονία σε όλο τον κόσμο, να δημιουργούμε ένα πολιτιστικό περιβάλλον, που ενισχύει τους δεσμούς μας και ανοίγει νέους ορίζοντες.

Για εμάς ο πολιτισμός είναι μια ανοιχτή αγκαλιά για όλους. Μια διέξοδος αισιοδοξίας, ένας δρόμος εξωστρέφειας και συνεργασίας, που κάνει τη ζωή μας πιο όμορφη και πιο φωτεινή.

Ταυτόχρονα, είναι προσωπική μου δέσμευση ότι θα συνεχίσουμε να υλοποιούμε και στο νέο ΕΣΠΑ, μικρά και μεγάλα έργα, μικρές και μεσαίες δράσεις σε όλους τους τομείς, σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες και φυσικά στις Σέρρες.

Και το πρώτο πράγμα που φροντίσαμε, είναι να σχεδιάσουμε τη στρατηγική μας στο νέο ΕΣΠΑ, με βάση τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και τις πραγματικές ανάγκες κάθε περιοχής, ώστε κάθε ευρώ που βάζουμε στην οικονομίας μας να έχει πολλαπλασιαστικό όφελος για την κοινωνία μας».


«Όλοι μαζί, αυτά τα χρόνια, με συνεργασία, με πολλή δουλειά, με αλήθειες, με συνέπεια, χτίσαμε μια ισχυρή σχέση εμπιστοσύνης. Εμπιστοσύνη στις Σέρρες και τους ανθρώπους της. Εμπιστοσύνη ότι θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε με λόγια λίγα και έργα πολλά.

Εμπιστοσύνη στο κοινό όραμά μας για τη Μακεδονία του 2030, με τις Σέρρες στο κέντρο, να πρωταγωνιστούν στην παραγωγή, τις εξαγωγές, τον πολιτισμό, την αλληλεγγύη.

Το έργο μας δεν έχει τελειώσει.

Έχουμε ακόμα πάρα πολλά να κάνουμε.

Και με κάθε έργο, με κάθε δράση που υλοποιούμε, θα ερχόμαστε πιο κοντά στον στόχο να χτίσουμε μια Περιφέρεια σύγχρονη, έξυπνη, πράσινη και ανθρώπινη, όπου οι νέες ευκαιρίες, οι νέες δυνατότητες, θα φτάσουν σε κάθε οικογένεια, σε κάθε σπίτι και η ανάπτυξη θα είναι βιώσιμη, θα είναι δίκαιη, θα είναι για όλους.

Για να μπορούμε να κοιτάμε το μέλλον, το δικό μας και των παιδιών μας, με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, με περισσότερη αισιοδοξία», υπογράμμισε κ. Τζιτζικώστας.


Στην εκδήλωση παρεμβάσεις πραγματοποίησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών Παναγιώτης Σπυρόπουλος, η Τομεάρχης Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Κατερίνα Περιστέρη και η Προϊσταμένη του Αυτοτελούς Τμήματος Τοπικού Γραφείου Μακεδονίας Οπτικοακουστικών Παραγωγών (Film Office) Λίνα Μυλωνάκη.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καρυδοχωρίου “Ο Άγιος Αθανάσιος” ευχαρίστησε Καραμανλή – Σπυρόπουλο!

Στηρίζει η Ν.Δ. στην Κεντρική Μακεδονία Απόστολο Τζιτζικώστα

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Νίκος Παπαθανάσης: Με ψηφιακά μέσα ο εντοπισμός της αυθαίρετης δόμησης

Την τεχνολογία ενεργοποιεί το ελληνικό Δημόσιο στη μάχη για τον εντοπισμό και τον έλεγχο της αυθαίρετης δόμησης σύμφωνα με τον υφυπουργό Νίκο Παπαθανάση. Σε αυτό...

Νίκη Κεραμέως: Επέκταση της άδειας μητρότητας και σε ακόμα περισσότερους κλάδους

Ένας από τους βασικούς στόχους της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η προστασία της μητρότητας αναφέρει η Νίκη Κεραμέως Υπουργός Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης. Με...

Κώστας Τσιάρας: Η κυβέρνηση επενδύει στους νέους αγρότες

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας & ο αρμόδιος Υφυπουργός, Διονύσης Σταμενίτης σε συνεργασία με τον Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών,...

Ο Ζελένσκι στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, 83 χρόνια από την Πράξη Ανακήρυξης...

Γράφει ο Νότης Μαριάς, Καθηγητής Θεσμών της ΕΕ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, πρώην Ευρωβουλευτής, [email protected] Συνεδρίασε στην Ουάσιγκτον από 9-11 Ιουλίου 2024 η Σύνοδος Κορυφής του...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Παύλος Χρηστίδης: Χρειάζονταν ένα συνέδριο πριν από την ανάδειξη ηγεσίας

Την ανάγκη να καθορίσει το ΠΑΣΟΚ την ταυτότητά του, την πολιτική του ατζέντα και να ξαναβρει τη στελεχιακή του αυτοπεποίθηση, πριν από τις εσωκομματικές...

ΔΑΟΚ Σερρών: Γεωργικές προειδοποιήσεις για τη Φυτοπροστασία στη καλλιέργεια του Βαμβακιού

Το παρόν Δελτίο εκδίδεται από τη Δ.Α.Ο.Κ. Σερρών σε συνεργασία με το Π.Κ.Π.Φ.Π. Φ.Ε. Καβάλας και απευθύνεται στους παραγωγούς της ΠΕ Σερρών για την...

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διοργανώνει Επιχειρηματική συνάντηση για εξαγωγικά ώριμες επιχειρήσεις

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο της πολιτικής τους για την προβολή και προώθηση των τοπικών προϊόντων,...

Συνέχισε να διαβάζεις