15/06/2024
20.9 C
Serres

Απόστολος Τζιτζικώστας επίσκεψη στη Σεβίλλη: Την 1η Ιουλίου, θα ενεργοποιηθεί το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού στην ΕΕ

Array

Συναντήσεις με τον Περιφερειάρχη της Ανδαλουσίας Juan Manuel Moreno και τον Δήμαρχο της Σεβίλλης Juan Espadas είχε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας κατά την επίσκεψή του στη Σεβίλλη.

Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η ανάκαμψη από την πανδημία του κορονοϊού και η αντιμετώπιση των επιπτώσεών της σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, μετά την υγειονομική κρίση.

Δεδομένου ότι η Σεβίλλη και η Ανδαλουσία είναι από τις πλέον τουριστικές περιοχές της Ισπανίας, στο επίκεντρο των συζητήσεων ετέθη το θέμα του τουρισμού και της καλύτερης δυνατής διαχείρισής του, προκειμένου σταδιακά να επανέλθει στα προ πανδημίας επίπεδα σε όλη την Ευρώπη.

Επίσης, κεντρικό θέμα ήταν οι πρωτοβουλίες για το περιβάλλον και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, που λαμβάνουν οι Περιφέρειες και οι Δήμοι της Ευρώπης, στο πλαίσιο του Green Deal.

Στη συζήτησή του με τον κ. Moreno, ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε ότι «την επόμενη εβδομάδα, την 1η Ιουλίου, θα ενεργοποιηθεί το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού στην ΕΕ, επιτρέποντας στους πολίτες να ταξιδεύουν και πάλι, με ασφάλεια και άνεση.

Η διάσωση του τουρισμού και η στήριξη των επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας είναι από τα πρώτα στοιχήματα της επόμενης μέρας, της διαδικασίας ανάκαμψης, τα οποία οφείλουμε να πετύχουμε, μέσα από την αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων και προγραμμάτων.

Το ενδιαφέρον γι’ αυτά τα εργαλεία που μας δίνει η ΕΕ, ειδικά σε περιοχές που έχουν ως οικονομική και αναπτυξιακή βάση τον τουρισμό, όπως είναι η Ανδαλουσία και η Κεντρική Μακεδονία, είναι τεράστιο.

dei gaia e vima (1)
dei gaia e vima (1)

Για τις Περιφέρειές μας είναι ζωτικής σημασίας να κινηθεί ξανά η οικονομία, να πάει καλά ο τουρισμός. Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών έχουμε ως προτεραιότητα επίσης τη δίκαιη, πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.

Η Κομισιόν εγκρίνει αυτή την περίοδο τα σχέδια ανάκαμψης και το 40% των πόρων έχουν δεσμευτεί στις δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ενώ το 28% για τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Όπως τόνισα και στην εναρκτήρια σύνοδο της Ολομέλειας της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, η ΕΕ πρέπει να αλλάξει και να έρθει πιο κοντά στους πολίτες.

Να φέρει αυτό το διάλογο στις τοπικές κοινωνίες και να τις κάνει συμμέτοχους. Κι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από τις Περιφέρειες και τους Δήμους.

Γι’ αυτό αναλάβαμε την πρωτοβουλία για τη διενέργεια των διαλόγων με τις τοπικές κοινωνίες, ένας από τους οποίους διεξάγεται εδώ, στη Σεβίλλη, και αφορά στο περιβάλλον και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.


Σε λίγες μέρες, στις 29 Ιουνίου, μαζί με πολλές Περιφέρειες, μεταξύ των οποίων και η Ανδαλουσία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών οργανώνει συνέδριο όπου θα εγκρίνουμε μια Διακήρυξη, διεκδικώντας πιο ενεργό και πιο παρεμβατικό ρόλο για τις ευρωπαϊκές Περιφέρειες και τους Δήμους».

Το περιβάλλον ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης του κ. Τζιτζικώστα με τον Δήμαρχο Σεβίλλης Juan Espadas. Συζητήθηκε η υποστήριξη της πράσινης ανάκαμψης στις τοπικές κοινωνίες της Ευρώπης, η συνεργασία με την Κομισιόν και τα επόμενα βήματα στην πράσινη καμπάνια της ευρωπαϊκής αυτοδιοίκησης.

Απευθυνόμενος στον Δήμαρχο Σεβίλλης, ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι «μαζί πρέπει να επανεκκινήσουμε την οικονομία μας και να αντιμετωπίσουμε παράλληλα τις επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή.

Η πράσινη ανάκαμψη είναι κορυφαία προτεραιότητα για την ευρωπαϊκή αυτοδιοίκηση, που είναι στην πρώτη γραμμή αυτής της μάχης.

Ήδη έχουμε αρχίσει μια σημαντική συνεργασία για το λεγόμενο ‘κύμα ανακαίνισης’, που αφορά στα ενεργειακά αποδοτικά κτίρια, ενώ δημιουργήσαμε και την πλατφόρμα μηδενικής ρύπανσης.

Θέλω να σας συγχαρώ Δήμαρχε, διότι με δική σας πρωτοβουλία υιοθετήσαμε την καμπάνια για την Πράσινη Ανάπτυξη (Green Deal), στην οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών συμμετέχει ενεργά και πρωτοπορεί.


Η εκστρατεία μας είναι φιλόδοξη και στόχος μας είναι να υποστηρίξουμε όλες τις Περιφέρειες και τους Δήμους ώστε να επιταχύνουν τα έργα για την πράσινη ανάκαμψη, εξασφαλίζοντας ένα καλύτερο περιβάλλον για τις τοπικές κοινωνίες.

Όλη την επόμενη περίοδο θα επενδύσουμε σε αυτή την πρωτοβουλία, ώστε μέχρι τα τέλη Αυγούστου να έχουμε ένα πλαίσιο συγκεκριμένων προτάσεων για έργα, που θα υλοποιηθούν μέσω της αξιοποίησης του Green Deal και ως τα τέλη Σεπτεμβρίου θα έχει συμφωνηθεί και θα αρχίσει να υλοποιείται το σύνολο αυτών των έργων.

Επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών είναι αποφασισμένη να στηρίξει την πρωτοβουλία της ΕΕ για τη φύτευση δένδρων. Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι τουλάχιστον ένα εκατομμύριο δένδρα θα φυτευτούν.

Ο αριθμός δεν είναι τυχαίος, αλλά αντιπροσωπεύει τους ένα εκατομμύριο αιρετούς της αυτοδιοίκησης, τους οποίους εκπροσωπεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών».

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Σεβίλλη, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών μετέβη στο Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Joint Research Centre), με αφορμή την έναρξη της πιλοτικής πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Έξυπνες στρατηγικές εξειδίκευσης για την αειφορία» (S4), την οποία κήρυξαν από κοινού ο κ. Τζιτζικώστας και ο Διευθυντής Ανάπτυξης και Καινοτομίας του Κοινού Κέντρου Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Mikel Landabaso.

Η πρωτοβουλία αποσκοπεί στην εθελοντική αναβάθμιση των έξυπνων στρατηγικών εξειδίκευσης, με επίκεντρο την αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη. Το Κοινό Κέντρο Ερευνών και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών θα συνεργαστούν για την πιλοτική εφαρμογή της μεθοδολογίας S4, σε περισσότερες από 15 Περιφέρειες της Ευρώπης.

Ο κ. Τζιτζικώστας ήταν επίσης κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο πλαίσιο του Τοπικού Διαλόγου της Σεβίλλης για το Μέλλον της Ευρώπης, επισημαίνοντας την ανάγκη για την προσαρμογή όλων των ευρωπαϊκών χωρών στους στόχους της ΕΕ για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, αλλά και στη συμμετοχή όλων στο διάλογο που έχει ανοίξει μέσω της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης για την επόμενη μέρα της ΕΕ, που πρέπει να έρθει, όπως τόνισε, πιο κοντά στους πολίτες.

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Αυστρία: Κατολίσθηση έθαψε ζωντανό πετάχρονο αγοράκι

Τα αδέλφια βρίσκονταν μαζί με τη μητέρα τους και δύο φίλους σε δρόμο, στην άκρη ενός δάσους, όταν σημειώθηκε η κατολίσθηση Από κατολίσθηση κοντά στην...

Γιώργος Λεμπέσης: «Δεν σκουπίζω, δεν σιδερώνω, είμαι άντρας παλαιάς κοπής. Κάνω αντρικές δουλειές...

Γιώργος Λεμπέσης: Ο γνωστός τραγουδιστής παραχώρησε μία αποκαλυπτική συνέντευξη στο περιοδικό «Λοιπόν» Γιώργος Λεμπέσης: Ο γνωστός τραγουδιστής παραχώρησε μία αποκαλυπτική συνέντευξη στο περιοδικό «Λοιπόν». Μεταξύ...

Γυναικοκτονία στην Κύπρο: Την μαχαίρωσε και την έριξε από το μπαλκόνι

Σκότωσε τη γυναίκα του και την πέταξε από το μπαλκόνι. Γυναικοκτονία στην Κύπρο. Τραγωδία στην Κύπρο με μια γυναικοκτονία στην Τρεμιθούσα, Πάφου, όπου ένας 44χρονος...

Γιάννης Μποσταντζόγλου: Όταν ο ηθοποιός έπαιζε πόλο στον Παναθηναϊκό

Πολύ άντρας, σχολίασε η σύντροφός του, Δήμητρα Παπαδήμα στην κοινή τους συνέντευξη Ο Γιάννης Μποσταντζόγλου έκανε μια αναδρομή στα χρόνια που έπαιζε πόλο επαγγελματικά στην...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Νότια Κορέα: Γυμναστήριο επιτρέπει την είσοδο μόνο σε… «καλλιεργημένες και κομψές γυναίκες»

Πώς δικαιολογεί ο ιδιοκτήτης του γυμναστηρίου την απόφασή του να απαγορεύει την είσοδο σε μερίδα γυναικών Ένα γυμναστήριο στη Νότια Κορέα απαγόρευσε την είσοδο σε...

Σερρών Θεολόγος: Ο Άγιος Λουκάς ο ιατρός, ένα μεγαλειώδες πρότυπο χριστιανικής πίστεως!

Η πανσεβάσμιος ιερά μνήμη του Αγίου Λουκά, Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως της Κριμαίας, του ιατρού και ομολογητού, εορτάσθηκε, με λαμπρότητα και στην κατά Σέρρας Εκκλησία, με επίκεντρο...

Ευρωεκλογές 2024: Ψήφισε στη Πρώτη Σερρών ο Κώστας Καραμανλής!

"Η κορυφαία στιγμή της Δημοκρατίας, η στιγμή που η δύναμη βρίσκεται στα χέρια των πολιτών, έφτασε" αναφέρει ο βουλευτής Σερρών Κώστας Καραμανλής που βρέθηκε...

Συνέχισε να διαβάζεις