16/06/2024
33.6 C
Serres

VETLIFE: ΟΙ ΩΤΙΤΙΔΕΣ ΣΤΑ ΣΚΥΛΙΑ!

Array

Οι ωτίτιδες στα σκυλιά

Η χρόνια ασθένεια των αυτιών (χρόνια ωτίτιδα) είναι ένα κοινό πρόβλημα στα σκυλιά. Υπάρχουν συνήθως βακτήρια ή υπερβολική ζύμη στα κανάλια του αυτιού και μερικές φορές στο μέσο ή στο εσω αυτί.

Μόνιμη βλάβη του καναλιού του αυτιού συμβαίνει συχνά σε μακροχρόνια ασθένεια. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ερεθισμό, πόνο, νευρολογικά σημεία και κώφωση.

Οι μολύνσεις των αυτιών είναι τις περισσότερες των περιπτώσεων δευτερεύουσες. Υπάρχει δηλαδή μια κύρια αιτία για τη δημιουργία της ωτίτιδας όπως η παρουσία παρασίτων ,η αλλεργία, εσωτερικές ασθένειες του οργανισμού ή γενετικοί παραγοντες.

Τέλος υπάρχουν και παράγοντες που επιδρούν παρατεταμένο χρόνο στο αυτί όπως οίδημα του καναλιού του αυτιού και η υπερτρίχωση του καναλιού στο αυτί που δρα επιβαρυντικά και οδηγεί σε σοβαρές μολύνσεις.

Ο Κτηνίατρός σας, θα συστήσει θεραπεία για την εξάλειψη των υπεύθυνων μικροοργανισμών όπως τα βακτήρια ή οι ζύμες με αντιβιοτικά ή αντιμυκητιασικά φάρμακα, αφού γίνει πρώτα η διερεύνηση, η διάγνωση και η θεραπεία της ασθένειας από την οποία προκαλείται η ωτίτιδα. Αυτές οι παρεμβάσεις θα βοηθήσουν στον έλεγχο των σημείων και στην αποτροπή επαναδημιουργίας της ασθένειας.

Nektar

Οι χρόνιες ωτίτιδες είναι πολύ επώδυνες για το σκύλο σας και μπορεί να φτάσουν σε τέτοιο σημείο ώστε λόγω του οιδήματος να εξαφανιστεί ο έξω ακουστικός πόρος!

Τι είναι η φλεγμονή του ωτός (ωτίτιδα) ?

dei gaia e vima (1)

Οι μολύνσεις των αυτιών είναι στις περισσότερες περιπτώσεις δευτερεύουσες , προέρχονται δηλαδή από μια πρωταρχική ασθένεια του οργανισμού. Η φλεγμονή του καναλιού του αυτιού (ακουστικός πόρος), προκαλεί οίδημα (καθιστώντας το σωλήνα στενό), αύξηση της παραγωγής κυψελίδας ( κεριού) στα αυτιά , εκτεταμένο κνησμό (φαγούρα) και οδυνηρό τίναγμα της κεφαλής του ζώου. Τα αυτιά μυρίζουν άσχημα και η σοβαρή μόλυνση μπορεί να οδηγήσει σε ρήξη του τυμπάνου και μολύνσεις του μέσου και του έσω ωτός, κώφωση και νευρολογικά σημεία (στροφή της κεφαλής προς τη μεριά της μόλυνσης).

Οι διαταραχές ή οι ασθένειες που μπορούν να είναι η πρωταρχική αιτία της μόλυνσης στο αυτί, μπορούν να περιλαμβάνουν:


  • -Διάφορες αλλεργίες όπως οι περιβαλλοντικές (ατοπική δερματίτιδα) και η τροφική αλλεργία (αλλεργία σε συστατικά τροφών)
  • -Ακάρεα αυτιών
  • -Ξένα σώματα
  • -Διαταραχές του δέρματος (όπως η σμηγματόρροια)
  • -Νόσο του θυρεοειδούς αδένα
  • -Όγκοι ή πολύποδες στο αυτί

Η ιδιαίτερη ανατομική κατασκευη του αυτιού στα σκυλια εξηγεί και το μεγάλο ποσοστό ωτίτιδων στα είδη αυτά σε σχέση με τους ανθρώπους.

Στα αυτιά με πρωτογενή και δευτερογενή νόσο εμφανίζεται βλάβη που αλλάζει την ανατομία του καναλιού του αυτιού και σταματά την κανονική λειτουργία του.

Ο μηχανισμός αυτοκαθαρισμού του αυτιού αποτυγχάνει να φέρει το αυτί σε σωστή και ακέραια λειτουργία, παρατηρείται σκλήρυνση του έξω ακουστικού πόρου , υπερδραστηριότητα των αδένων του αυτιού με αποστέλεσμα την υπερβολική παραγωγή εκκριμάτων, ενώ η τελική ρήξη του τυμπάνου υποδηλώνει πως η συνεχής τοπική θεραπεία με φάρμακα, δεν μπορεί να επιλύσει τις βαθειές μολύνσεις.

Πώς θα ξέρω ότι το κατοικίδιο ζώο μου έχει μολυνθεί στο αυτί;


Η τοπική φλεγμονή (ερυθρότητα) είναι το πρώτο σημάδι μιας εξωτερικής μόλυνσης του αυτιού. Το κατοικίδιο ζώο σας μπορεί να τινάζει το κεφάλι του, να γρατσουνάει τα αυτιά του ή να τα τρίβει σε έπιπλα ή στο πάτωμα. Ορισμένα κατοικίδια ζώα με σοβαρές λοιμώξεις μπορεί να κλαίνε, να παραπονιούνται συνεχώς, να χάνουν τη διάθεσή τους και να ηρεμούν καθώς τρίβουν τα αυτιά τους.

Κάποιες φορές ο έντονος κνησμός με τα νύχια τους μπορεί να δημιουργήσει πληγές στο δέρμα γύρω από το πρόσωπο, το λαιμό και τα αυτιά τους. Άλλες φορές, το πρώτο σημάδι μπορεί να είναι όταν ο ιδιοκτήτης αντιλαμβάνεται μια δυσάρεστη μυρωδιά γύρω από τα αυτιά του ζώου που σε μερικές περιπτώσεις γίνεται ανυπόφορη!

Πώς θα κάνει ο κτηνίατρός μου τη διαγνώση μιας μόλυνσης του αυτιού;

Ο Κτηνίατρός σας θα εξετάσει στο αυτί για την παρουσία φλεγμονής, ερυθρότητας, εκκρίσεων, ανάπτυξης μικροβίων, περίεργης οσμής ή άλλων ευρημάτων. Μερικές φορές, θα χρειαστεί να γίνει συλλογή υλικού από το αυτί για να εξεταστεί στο μικροσκόπιο ώστε να διαπιστωθεί εάν η δευτερογενής μόλυνση οφείλεται σε ζύμη ή βακτήρια και να ελέγχθεί για ακάρεα (πρωταρχική αιτία).

Επίσης, ενδεχομένως και εφόσον κριθεί απαραίτητο, θα γίνει συλλογή δειγμάτων από το αυτί για έλεγχο, καλλιέργεια και δοκιμή ευαισθησίας των μικροβίων που υπάρχουν στο αυτί στα αντιβιοτικά, έτσι ώστε να βοηθηθεί ο Κτηνίατρός σας στην επιλογή του καταλληλότερου αντιβιοτικού για τη θεραπεία της μόλυνσης , και να μη χρησιμοποιούνται άσκοπες και λανθασμένες φαρμακευτικές αγωγές που μπορούν τελικά να βλάψουν την ευαίσθητη περιοχή του αυτιού και να δημιουργήσουν μόνιμες βλάβες (π.χ. ρήξη τυμπανικού υμένα, κώφωση, νεφροτοξίκωση).

Χρησιμοποιείται μόνο προιόντα για κτηνιατρική χρήση!

Πως μπορώ να προφυλάξω το σκυλί μου από τις ωτίτιδες?

Δυστυχώς είναι αδύνατο να αποφευχθεί η εμφάνιση ασθένειας των αυτιών σε μερικά σκυλιά που έχουν την προδιάθεση. Στην πραγματικότητα, αν το σκυλί σας έχει μια μόλυνση αυτί, είναι πολύ πιθανό ότι θα έχει και επαναλαμβανόμενες περιόδους μόλυνσης στο αυτί. Πρέπει να ελέγχετε τακτικά τα αυτιά του σκυλιού σας και να επικοινωνείτε με τον Κτηνίατρό σας εάν τα αυτιά γίνονται κόκκινα ή επώδυνα.

Ο τακτικός καθαρισμός των αυτιών μπορεί να βοηθήσει στην αφαίρεση της κυψελίδας (κεριού) στο εσωτερικό του αυτιού, αλλά και ο υπερβολικός καθαρισμός μπορεί να καταστρέψει το εσωτερικό του αυτιού και να κάνει πιθανότερη τη μόλυνση. Εκτός αν σας συμβουλεύσει διαφορετικά ο Κτηνίατρός σας, καθαρίστε τα αυτιά του σκύλου σας περίπου μία ή δυο φορές την εβδομάδα σε τακτική βάση και καθόλη τη διάρκεια του έτους.Είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιείται μόνο υγρά καθαριστικά που είναι εγκεκριμένα για κτηνιατρική χρήση και όχι φάρμακα για ανθρώπινη χρήση καθώς για πολλά από αυτά αντενδείκνυται η χρήση τους στα ζώα μας.

Αν το σκυλί σας έχει τριχωτό ακουστικό πόρο, θα πρέπει να αφαιρεθούν κάποιες τρίχες από το σημείο, για να επιτρέψουν τον καλό αερισμό του ωτός αφου ο υπαερισμός του αυτιού προδιαθέτει σε σοβαρές μολύνσεις!

Δεν εισάγουμε ποτέ μπατονέτες μέσα στο αυτί κατά τον τακτικό καθαρισμό του αυτιού.Εφαρμόζοντας το υγρό καθαριστικό στο αυτί , απλά σκουπίζετε με ένα πανί όλα τα υπολείμματα που εξέρχονται από αυτό!

Η τακτική εξέταση του αυτιού και ο καθαρισμός τους όταν είναι απαραίτητος, μπορούν να σας βοηθήσουν να κρατήσετε τα αυτιά του σκυλιού σας υγιή. Εάν έχετε κάποιες ανησυχίες και ερωτήματα σχετικά με τα αυτιά του σκύλου σας, πρέπει να επικοινωνήσετε με τον Κτηνίατρό σας για περαιτέρω συμβουλές.

Επισκέπτεστε τουλάχιστον 2 φορές το χρόνο τον Κτηνίατρό σας για έλεγχο του αυτιού στο σκύλο σας!

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Βασίλης Μπισμπίκης: Παραλίγο να σηκώσω χέρι σε δημοσιογράφο, παρασιτικοί οργανισμοί

Από τη μία κάνουν body shaming και από την άλλη ηθικολογούν στις εκπομπές τους, σχολίασε ο ηθοποιός Ο Βασίλης Μπισμπίκης μίλησε για την καριέρα του,...

Η MVP γιαγιά που έκανε χαμό στο ΟΑΚΑ – «Σταύρωσε» τον Παναθηναϊκό

Γιαγιά έκανε θραύση στο ΟΑΚΑ στον αγώνα του Παναθηναϊκού. Σταύρωσε την ομάδα. Ο Παναθηναϊκός, σ' ένα ματς θρίλερ με τον Ολυμπιακό στο περιθώριο του πέμπτου...

Αλεξία Μουστάκα: Ο πατέρας μου δεν άφησε καμία διαθήκη

Ποτέ δεν μας είχε λείψει τίποτα, δήλωσε για τα δημοσιεύματα που υποστήριξαν ότι ο Σωτήρης Μουστάκας αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα Η Αλεξία Μουστάκα αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα...

Νίνα Λοτσάρη: Ο σύντροφός μου ενεργειακά είναι ανώτερος από μένα

Είναι ένας λαμπερός άνθρωπος, δεν τον βλέπεις ποτέ με μούτρα, είπε η τραγουδίστρια και ηθοποιός Η Νίνα Λοτσάρη έδωσε συνέντευξη και μίλησε για τις κρίσεις...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Ευρωεκλογές 2024: Τα αποτελέσματα στο Δήμο Σερρών!

Ευρωεκλογές 2024 – Είδαμε τα αποτελέσματα στο Νομό Σερρών και τώρα πάμε στον Δήμο Σερρών  όπου η Νέα Δημοκρατία έρχεται 1η με 7.549 ψήφους και 2η η Ελληνική Λύση με 3.828 ψήφους –...

Καύσωνας: Σε ποιους Δήμους θα μείνουν κλειστά τα σχολεία

Κλειστές θα παραμείνουν αρκετές σχολικές μονάδες τις επόμενες ημέρες ενώ άλλες θα τροποποιήσουν το ωράριο λειτουργίας τους Κλειστές θα παραμείνουν αρκετές σχολικές μονάδες τις επόμενες...

Δήμος Σερρών: Σε αναστολή τα ολοήμερα δημοτικά και νηπιαγωγεία λόγω…καύσωνα!

Στο Δήμο Σερρών έως την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024 παραμένουν σε αναστολή τα ολοήμερα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία. Ο Δήμος Σερρών υπενθυμίζει ότι με απόφαση...

Συνέχισε να διαβάζεις