Η Αφροδίτη Σταμπουλή για τα Φαινόμενα οπαδικού χουλιγκανισμού

Στις 6 Μαρτίου 2019 ανέβηκε στο YouTube βίντεο που αποτυπώνει ένα περιστατικό ακραίας βίας έναντι μιας κοπέλας

Ερώτηση προς τις κ.κ. Υπουργούς Πολιτισμού και Αθλητισμού και Προστασίας του Πολίτη κατέθεσε μεταξύ άλλων βουλευτών η βουλεύτρια Σερρών Αφροδίτη Σταμπουλή με θέμα «Σχετικά με τα περιστατικά οπαδικού χουλιγκανισμού και το περιστατικό έμφυλης βίας εναντίον νεαρής γυναίκας από χούλιγκανς της Θύρας 7»

Στις 6 Μαρτίου 2019 ανέβηκε στο YouTube βίντεο που αποτυπώνει ένα περιστατικό ακραίας βίας έναντι μιας κοπέλας. Το βίντεο πολύ γρήγορα αποκαλύφθηκε πως αναρτήθηκε από φερόμενους οπαδούς του Ολυμπιακού, στο πλαίσιο κάποιου είδους «διαδικτυακού πολέμου» έναντι φερόμενων οπαδών του Παναθηναϊκού.

Στο βίντεο φαίνονται ξεκάθαρα πέντε ή και περισσότεροι άντρες να έχουν ρίξει στο έδαφος και να χτυπούν βίαια τη νεαρή γυναίκα, ενώ στο τέλος την μαχαιρώνουν.

Το περιστατικό που διαδραματίζεται στο βίντεο φημολογείται ότι συνέβη στις 18 Φεβρουαρίου στο Ίλιον. Λίγες μέρες νωρίτερα, στις 5 Φεβρουαρίου, είχε πραγματοποιηθεί επίθεση στο Περιστέρι, όταν μία μερίδα φερόμενων οπαδών του Ολυμπιακού επιτέθηκε στον σύνδεσμο του Παναθηναϊκού στην περιοχή του Περιστερίου, όπου και υπάρχει το club των Πρασίνων «West Block».

Στις 7 Μαρτίου 2019 αποκαλύφθηκε ότι η νεαρή γυναίκα είναι οργανωμένη στον Παναθηναϊκό, γνωστή στους φερόμενους οπαδούς του Ολυμπιακού για την ενεργή της συμμετοχή της στην αντίπαλη ομάδα. Η 22χρονη μαχαιρώθηκε, ξυλοκοπήθηκε και υβρίστηκε στο πλαίσιο αυτής της επίθεσης – όπως και δύο περαστικοί που δεν είχαν καμία σχέση με τις δύο ομάδες – από τέσσερα με πέντε άτομα. Σημειώνεται ότι διακομίστηκε με ασθενοφόρο σε νοσοκομείο για να της παρασχεθεί ιατρική φροντίδα, το βράδυ της επίθεσης. Τότε και κατήγγειλε ληστεία, γι’ αυτό και την υπόθεση ανέλαβε αρχικά το τοπικό Τμήμα Ασφαλείας.

Υπάρχει, όμως, μία ομολογία μέλους του συνδέσμου του Ολυμπιακού του Κορυδαλλού, η οποία έγινε στη σελίδα του εν λόγω συνδέσμου στο Facebook. Σύμφωνα με την ομολογία αυτή ούτε λίγο ούτε πολύ, η 22χρονη κοπέλα δέχθηκε και σεξουαλική βία, καθώς το περιστατικό που καταγράφεται στο βίντεο είναι η βίαιη αντίδραση των χούλιγκανς της Θύρας 7 έπειτα από αποτυχημένη απόπειρα του βιασμού της:

Σημειώνεται ότι, μετά το περιστατικό αυτό στο Ίλιον, ακολούθησαν, σύμφωνα με ενδείξεις, «αντίποινα» από χούλιγκανς Παναθηναϊκούς, με επίθεση στο Παπαστράτειο Κλειστό Κολυμβητήριο Πειραιά, όπου διεξαγόταν αγώνας γυναικείου πόλο ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τη Γλυφάδα:  πριν την ολοκλήρωση του 3ου οκταλέπτου εισέβαλαν στο χώρο περίπου 30 άτομα με ρόπαλα και κράνη και προκάλεσαν πανικό, σπάζοντας ό,τι έβρισκαν μπροστά τους. Ορισμένοι επιτέθηκαν με μαχαίρια εναντίον των παρευρισκόμενων στις εξέδρες. Δύο άτομα τραυματίστηκαν από το περιστατικό. Στο χώρο δεν υπήρχαν πολλοί φίλοι του Ολυμπιακού, όμως τι κοινό αποτελείτο κυρίως από γυναίκες και παιδιά. Ο αγώνας, φυσικά, διακόπηκε.

Την υπόθεση ανέλαβε η ΥΑΒΑΧ (Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας σε Αθλητικούς Χώρους), διεξάγοντας ανακρίσεις για τον εντοπισμό των δραστών, καθώς υπάρχουν υποψίες που πρέπει να εξεταστούν, ότι οι επιθέσεις αυτές πρόκεινται για μια βεντέτα που έχει ξεσπάσει μεταξύ των οπαδών του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού. Παράλληλα, στις 7 Μαρτίου 2019, ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Γ. Βασιλειάδης, συναντήθηκε με τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., Αντιστράτηγο Α. Ανδρικόπουλο, προκειμένου να συζητήσουν για τα συμβάντα και να βρουν τρόπο αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων.

Φυσικά, αυτά δεν είναι τα μόνα περιστατικά οπαδικού χουλιγκανισμού:

Την 1η Μαρτίου, στο κόψιμο της πίτας των φιλάθλων του Εθνικού στο Πειραιά, έγινε επίθεση με μαχαίρια, από φερόμενους οπαδούς του Ολυμπιακού.

Το Σάββατο, 20 Οκτωβρίου 2018, είχε κανονιστεί «ραντεβού θανάτου» στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μεταξύ των οπαδών του Άρη και του ΠΑΟΚ. Οι αστυνομικοί της ΥΑΒΑΧ κατάφεραν να αποτρέψουν τη συμπλοκή, αξιοποιώντας τις πληροφορίες που τους είχαν δοθεί.

Τέλος, πέντε μήνες πριν, και συγκεκριμένα τα ξημερώματα της 26ης Μαΐου 2018, 50 φερόμενοι ως οπαδοί του ΠΑΟΚ προέβησαν σε βανδαλισμούς στην περιοχή όπου στεγάζται ο σύνδεσμος του Άρη «Super 3».

  • Επειδή είτε πρόκειται για βεντέτα είτε για δύο περιστατικά βίαιης σύγκρουσης μεταξύ αντίπαλων ομάδων, το βέβαιο είναι ότι οι πρακτικές αυτές θίγουν τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και τα ιδεώδη που αυτός πρεσβεύει.
  • Επειδή ομολογήθηκε ότι η 22χρονη κοπέλα έπεσε θύμα σεξουαλικής βίας.
  • Επειδή λαμβάνουν χώρα περιστατικά έμφυλης βίας στην Ελλάδα, πολλά από τα οποία –δυστυχώς- αποτελούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας (γυναικοκτονίες).
  • Επειδή η πρόληψη και η αντιμετώπιση της έμφυλης βίας συνιστά υποχρέωση της πολιτείας η οποία οφείλει να επιδεικνύει δέουσα επιμέλεια για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στα οποία ανήκουν τα δικαιώματα των γυναικών.
  • Επειδή το γήπεδο είναι χώρος όπου κατεξοχήν επικρατεί άκρατος σεξισμός, που απαντάται σε όλες του τις διαβαθμίσεις, από την πιο «ανώδυνη», δηλαδή το λεκτικό σεξισμό των γηπεδικών συνθημάτων, μέχρι τα περιστατικά μάτσο βίας, επίδειξης δύναμης, ακόμα κι όπως αυτό της  απόπειρας βιασμού, του ξυλοδαρμού και του μαχαιρώματος της 22χρονης.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Πώς προτίθενται να ενεργήσουν, προκειμένου να αντιμετωπίσουν αυτά τα φαινόμενα, προλαμβάνοντας την επανάληψή τους στο μέλλον;

2. Προτίθενται να εφαρμόσουν στρατηγικές εξυγίανσης του ποδοσφαίρου, στην κατεύθυνση της πίεσης προς τις διοικήσεις των Ομάδων, προκειμένου να μη λειτουργούν ως «ιδιωτικοί στρατοί» για την εξυπηρέτηση αλλότριων συμφερόντων;

3. Πώς σκοπεύουν να ενεργήσουν, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο σεξισμός σε όλες του τις διαβαθμίσεις στα γήπεδα, αλλά κι εν γένει στον αθλητισμό, έτσι ώστε να μην επαναληφθεί φαινόμενο όπως αυτό της βίας και της απόπειρας βιασμού εναντίον της 22χρονης κοπέλας;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here