Κορωνοϊός: «Ναρκοπέδιο» η Θεσσαλονίκη – Πού βρίσκονται τα κρούσματα

Η Θεσσαλονίκη ήταν μία από τις πόλεις που κατάφερε να ελέγξει το πρώτο κύμα του κορωνοϊού και να απαλλαγεί από τα κρούσματα πάρα πολύ νωρίς.

Πλέον, η πόλη μας έχει σταθερά αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων και φαίνεται να ακολουθεί μια εντελώς διαφορετική πορεία σε σχέση με την πρώτη έκρηξη της πανδημίας. 

Τα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη προσεγγίζουν ήδη τον τριψήφιο αριθμό και τέσσερις συμπολίτες μας βρίσκονται στην εντατική, για να λάβουν τη φροντίδα που απαιτείται.

 Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν περιοριστικά μέτρα, πέρα από τις μάσκες, δεν είναι παρακινδυνευμένη πρόβλεψη να πούμε ότι η πόλη θα αντιμετωπίσει εκατοντάδες κρούσματα στο άμεσο μέλλον, αν δεν υπάρξει η απόλυτη πειθαρχία στους κανόνες προστασίας από τον κορωνοϊού.

«Οι μετρήσεις στα λύματα για τον Ιούλιο έδειξαν αυξημένη συγκέντρωση του κορωνοϊού σε σχέση με τον Ιούνιο.

Μάλιστα, προσεγγίζουν τις ίδιες τιμές με αυτές στα μέσα Απριλίου και πλέον ταιριάζουν και με την αύξηση των κρουσμάτων», σχολιάζει στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο Πρύτανης του ΑΠΘ και συντονιστής της μελέτης των μετρήσεων, Νίκος Παπαϊωάννου.

«Ο ιός είναι εδώ, δεν χρειάζεται ούτε εφησυχασμός ούτε πανικός.

Θα πρέπει να φοράμε τις μάσκες μας και να μη συνωστιζόμαστε», συμπλήρωσε.

Μάλιστα, το ανεξέλεγκτο άνοιγμα των μπαρ και των κέντρων διασκέδασης, ίσως κρύβεται πίσω από τις αυξητικές τάσεις των κρουσμάτων επισημαίνει ο πρύτανης.

«Είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο, όμως ευχόμαστε να μη χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε μια ακραία κατάσταση κορωνοϊού», εξήγησε στον «Τ.Θ.» ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολόγος του ΑΧΕΠΑ, Συμεών Μεταλλίδης. «Έχουμε ήδη τέσσερις ανθρώπους στην εντατική και προσπαθούμε για το καλύτερο», συμπλήρωσε.

Θετικός υπάλληλος στο δήμο Θεσσαλονίκης 

Θετικός στον κορωνοϊό βρέθηκε οδηγός του Γραφείου Κίνησης Οχημάτων Καθαριότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης. 

Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση από το Δήμο, ο συγκεκριμένος οδηγός εργάστηκε για τελευταία φορά στην υπηρεσία του το πρωί του Σαββάτου 25 Ιουλίου. 

Τη Δευτέρα 27 Ιουλίου επικοινώνησε με την υπηρεσία του, κάνοντας γνωστό ότι μετά το πέρας της εργασίας του το Σάββατο και εκτός του χώρου δουλειάς του υπήρξε υπόνοια έκθεσής του στον κορωνοϊό.

Και μόνον με την υπόνοια αυτή και για λόγους προάσπισης της δημόσιας υγείας, ο Δήμος Θεσσαλονίκης εξαίρεσε από τα καθήκοντά του τον συγκεκριμένο υπάλληλο, ο οποίος όλο αυτό το διάστημα δεν έχει προσέλθει στην υπηρεσία.

Χθες το απόγευμα ο εν λόγω οδηγός επικοινώνησε εκ νέου με την υπηρεσία του, γνωστοποιώντας ότι υποβλήθηκε σε τεστ, το οποίο ήταν θετικό. Ο εργαζόμενος παραμένει σε κατ’ οίκον περιορισμό, τηρώντας όλα τα πρωτόκολλα που προβλέπονται από τον ΕΟΔΥ.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης τηρεί με αυστηρότητα όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για την αποτροπή διασποράς του κορωνοϊού, φροντίζοντας μεταξύ άλλων για τη χορήγηση στους εργαζόμενους των απαραίτητων μέτρων προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά, ειδικές στολές) αλλά και για τη διενέργεια απολυμάνσεων σε τακτική βάση σε χώρους μαζικής συνάθροισης υπαλλήλων και κοινού.

Θετική υπάλληλος στα ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης 

Υπάλληλος των ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό και άμεσα τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό στο σπίτι της. 

Η γυναίκα βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό στα τέλη της περασμένης εβδομάδας μετά από τεστ που διενεργήθηκε σε νοσοκομείο της πόλης και αφού εκδήλωσε κάποια ήπια συμπτώματα. 

Άμεσα τα ΚΤΕΛ προέβησαν στις απαραίτητες κινήσεις, ιχνηλάτισης και απολύμανσης, ώστε να διασφαλιστεί η υγεία εργαζομένων και επιβατών. Μέχρι στιγμής όλα τα τεστ που έχουν διενεργηθεί ήταν αρνητικά.  

Τέλος οι πτήσεις της Cyprus Airways προς το Μακεδονία 

Η Cyprus Airways αποφάσισε να προχωρήσει σε αναστολή των πτήσεών της προς τη Θεσσαλονίκη και τη Σκιάθο από την Τρίτη 18 Αυγούστου. Σε σχετική ανακοίνωση της εταιρείας αναφέρεται ότι θα μειωθεί επίσης η συχνότητα των πτήσεων προς Αθήνα και Ηράκλειο λόγω της διαφοροποίησης της επιδημιολογικής εικόνας και την υποβάθμιση της Ελλάδας στην κατηγορία Β’.

Παράλληλα, η εταιρεία ενημερώνει τους επιβάτες που επηρεάζονται ως προς τους τρόπους επικοινωνίας τους μ’ αυτή. Τέλος, η Cyprus Airways τονίζει ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση όπως αυτή διαμορφώνεται ακολουθώντας τις οδηγίες του ΠΟΥ και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας Αεροπορίας.

Όπως αναφέρει η εταιρεία:

«Η Cyprus Airways ανακοινώνει την αναστολή των πτήσεων προς Θεσσαλονίκη και Σκιάθο από τις 18 Αυγούστου και μείωση των συχνοτήτων των πτήσεων προς Αθήνα και Ηράκλειο, μετά τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυπριακή κυβέρνηση για την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού COVID-19 και μετακίνηση της Ελλάδας από την κατηγορία Α στην κατηγορία Β. 

Η Cyprus Airways παρακολουθεί στενά την κατάσταση και ακολουθεί τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA) για το σημαντικό αυτό ζήτημα». 

Ανησυχούν και πάλι για την υγεία τους οι Θεσσαλονικείς 

Επανάκαμψη της ανησυχίας των πολιτών για την υγεία, τόσο τη δική τους, όσο και των συγγενικών τους προσώπων, μετά από τη σημαντική υποχώρησή της κατά την περίοδο του «ανοίγματος» της οικονομικής-κοινωνικής δραστηριότητας μετά την καραντίνα της περιόδου Μαρτίου-Μαΐου 2020, καταγράφεται σε έρευνα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε τηλεφωνικά- για λογαριασμό του ΕΒΕΘ- από την εταιρεία Palmos Analysis, στο χρονικό διάστημα 27-29 Ιουλίου, στο νομό Θεσσαλονίκης και σε δείγμα 605 ατόμων-καταναλωτών.

Ειδικότερα, το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι ανησυχούν «Πολύ» ή «Αρκετά» για την υγεία τους, λόγω του κορωνοϊού, αυξάνεται αθροιστικά από το 36% στις αρχές Ιουνίου στο 45% σήμερα (59% στην αρχή της πανδημίας το Μάρτιο), ενώ παρόμοια αύξηση- από το 61% στις αρχές Ιουνίου στο 70% σήμερα- εμφανίζεται στο ποσοστό όσων δηλώνουν ότι ανησυχούν «Πολύ» ή «Αρκετά» για την υγεία των δικών τους (81% το Μάρτιο).

Παράλληλη, η ανησυχία για τα οικονομικά του νοικοκυριού, λόγω της κρίσης του κορωνοϊού, εμφανίζεται αμετάβλητη (58% σήμερα όσο και στις αρχές Ιουνίου και 67% το Μάρτιο).

Σε συμφωνία με τα παραπάνω, ενισχύονται η ανησυχία και η ανασφάλεια ως τα κυρίαρχα αισθήματα που αναφέρουν οι καταναλωτές σε σχέση με την πανδημία του κορωνοϊού, ενώ υποχωρούν, έστω και οριακά, η αισιοδοξία και ελπίδα για το μέλλον και την αντιμετώπιση της κρίσης.

Ενδεικτικό, επίσης, της ενίσχυσης της ανησυχίας είναι και ότι το ποσοστό όσων κρίνουν ως «Υπερβολικά/Πολύ αυστηρά» τα περιοριστικά μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα από την Πολιτεία για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, μειώνεται στο 11% από το 15% στις αρχές Ιουνίου, ενώ αυξάνεται από το 4% στο 8% το ποσοστό όσων θεωρούν τα περιοριστικά μέτρα «Χαλαρά/Ανεπαρκή» (με τη συντριπτική, ωστόσο, πλειοψηφία (78%) να εξακολουθεί να κρίνει τα μέτρα ως «Αναγκαία/ Όπως πρέπει»).

Εντυπωσιακή ανατροπή παρατηρείται στις απόψεις των ερωτηθέντων σχετικά με την ανταπόκριση των πολιτών στα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού που εφαρμόζονται σήμερα: μόλις το 37% (από 60% στις αρχές Ιουνίου και 53% το Μάρτιο) θεωρούν ότι η ανταπόκριση είναι ικανοποιητική και οι πολίτες γενικά ανταποκρίνονται, ενώ αυξάνεται το ποσοστό όσων θεωρούν ότι η ανταπόκριση είναι μέτρια και οι πολίτες δεν έχουν αντιληφθεί την έκταση του προβλήματος (46% από 33% στις αρχές Ιουνίου και 36% το Μάρτιο), αλλά και το ποσοστό όσων θεωρούν ότι η ανταπόκριση των πολιτών είναι απαράδεκτη και οι πολίτες είναι γενικά απείθαρχοι και ανεύθυνοι (16% από 6% στις αρχές Ιουνίου και 10% το Μάρτιο).

Το σχολαστικό και συχνό πλύσιμο των χεριών (79% – εφαρμόζουν «Πάντα», 18% εφαρμόζουν «Συχνά»), η χρήση μάσκας στο supermarket (82% – «Πάντα», 7% – «Συχνά»), η συχνή χρήση αντισηπτικού χεριών/επιφανειών (60% – «Πάντα», 27% – «Συχνά») και η τήρηση αποστάσεων στις επαφές με άλλους (46% – «Πάντα», 32% – «Συχνά») είναι τα μέτρα που εφαρμόζουν σε μεγάλο βαθμό οι πολίτες, ενώ σε μικρότερο ποσοστό χρησιμοποιούν μάσκα σε κοινόχρηστους/ δημόσιους χώρους (46% – «Πάντα», 15% – «Συχνά») και αποφεύγουν κοινωνικές επαφές (19% – «Πάντα», 26% – «Συχνά»).

Η βασική επίπτωση από την εξάπλωση του κορωνοϊού είναι η ακύρωση/αναβολή σημαντικών γεγονότων (όπως π.χ. ταξιδιών, κοινωνικών εκδηλώσεων κτλ.) σε ποσοστό 38% (από 35% στις αρχές Ιουνίου και 42% τον Μάρτιο 2020), ενώ αμβλύνονται η συρρίκνωση του εισοδήματος του νοικοκυριού (26% σήμερα από 30% στις αρχές Ιουνίου και 43% το Μάρτιο), η μείωση εργασίας/αλλαγή τρόπου εργασίας (19% σήμερα από 25% στις αρχές Ιουνίου και 27% το Μάρτιο) και η αναστολή εργασίας/απόλυση (10% σήμερα έναντι 15% στις αρχές Ιουνίου και 27% το Μάρτιο).

Η αξιολόγηση της αντιμετώπισης της πανδημίας από την Πολιτεία στο οικονομικό επίπεδο, διχάζει τους ερωτώμενους, καθώς το 46% χαρακτηρίζει τα μέτρα της Πολιτείας «Επαρκή και αποτελεσματικά», έναντι 40% που τα χαρακτηρίζει «Ανεπαρκή και αναποτελεσματικά». Μάλιστα, η αξιολόγηση των πολιτών για τα μέτρα στήριξης εμφανίζει σταδιακή επιδείνωση από την αρχή της πανδημίας, καθώς το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι θεωρούν τα μέτρα «Ανεπαρκή και Αναποτελεσματικά» αυξήθηκε από το 26% το Μάρτιο, στο 38% στις αρχές Ιουνίου και στο 40% σήμερα, με αντίστοιχη μείωση όσων θεωρούν τα μέτρα «Επαρκή και Αποτελεσματικά» (57% το Μάρτιο, 47% στις αρχές Ιουνίου και 46% σήμερα).

Μόλις το 17% των ερωτηθέντων απαντούν ότι δεν έχει επηρεαστεί η κοινωνική τους ζωή και συμπεριφορά από τους περιορισμούς που ίσχυαν μέχρι πρόσφατα, ενώ περίπου 6 στους 10 (63%) δηλώνουν ότι είναι πλέον πιο προσεκτικοί/επιφυλακτικοί στις κοινωνικές τους επαφές και περίπου 1 στους 5 (20%) συνεχίζουν να αποφεύγουν τις κοινωνικές επαφές και θα συνεχίσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σε σχέση με την καταναλωτική τους συμπεριφορά, περίπου 6 στους 10 (58%) δηλώνουν ότι έχουν μειώσει τις επισκέψεις τους στην αγορά και στα εμπορικά καταστήματα σε σχέση με την προ της πανδημίας του κορωνοϊού περίοδο.

Ωστόσο, το ποσοστό αυτό είναι μειωμένο σε σχέση με το αντίστοιχο ποσοστό που καταγράφηκε στις αρχές Ιουνίου (66%).

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις των καταναλωτών που έχουν μειώσει τις επισκέψεις τους στην αγορά και στα εμπορικά καταστήματα σε σχέση με τους λόγους που τους οδήγησαν στην απόφαση αυτή: το 58% αυτών δηλώνουν ότι ο βασικός λόγος είναι ο φόβος για την υγεία λόγω του κορωνοϊού, ενώ ακολουθούν – με μεγάλη όμως απόσταση – οι οικονομικοί λόγοι, όπως η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος (15%) και ο φόβος/επιφύλαξη για την εξέλιξη των οικονομικών τους στο μέλλον (15%).

Παράλληλα, το 29% των καταναλωτών δηλώνουν ότι έχουν αυξήσει τις αγορές τους μέσω του διαδικτύου σε σχέση με την προ της πανδημίας του κορωνοϊού περίοδο, έναντι 57% που δηλώνουν ότι οι αγορές τους μέσω του διαδικτύου παρέμειναν στο ίδιο επίπεδο και 3% που απαντούν ότι μειώθηκαν.

Σημαντικό εύρημα σε σχέση με τη διαφαινόμενη προσώρας τάση άμβλυνσης των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού στο πεδίο της κατανάλωσης, αποτελεί η εντυπωσιακή μείωση του ποσοστού όσων δηλώνουν ότι προβλέπουν μείωση των αγορών τους σε σχέση με την προ της πανδημίας περίοδο σε μια σειρά από κατηγορίες προϊόντων.

Συγκεκριμένα, για τα προϊόντα ένδυσης/υπόδησης το ποσοστό όσων προβλέπουν μείωση των αγορών σε σχέση με την προ της πανδημίας περίοδο, μειώνεται στο 31% από 48% στις αρχές Ιουνίου, για τα προϊόντα τεχνολογίας και οικιακές συσκευές μειώνεται στο 20% από 38% και για σημαντικές αγορές (αυτοκίνητα/ έπιπλα κτλ.) το αντίστοιχο ποσοστό μειώνεται στο 23% από το 46% στις αρχές Ιουνίου.

Αρκετά ικανοποιητική θεωρεί η πλειοψηφία των καταναλωτών την εφαρμογή των μέτρων προστασίας από τον Covid-19 από τα εμπορικά καταστήματα και τα supermarket (52% όσο και στις αρχές Ιουνίου), ενώ το 16% θεωρούν ότι είναι πολύ ικανοποιητική (από 15% στις αρχές Ιουνίου).

Στον αντίποδα, το 22% θεωρούν ότι η εφαρμογή των εν λόγω μέτρων προστασίας είναι λίγο και το 8% καθόλου ικανοποιητική (από 19% και 9% αντίστοιχα στις αρχές Ιουνίου).

Αντίθετα, οι καταναλωτές δεν είναι ικανοποιημένοι από την εφαρμογή των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό από τα καφέ – μπαρ και τις επιχειρήσεις εστίασης: το 50% χαρακτηρίζουν την εφαρμογή των μέτρων «Λίγο» (25%) ή «Καθόλου» (25%) ικανοποιητική, έναντι μόλις 39% που την χαρακτηρίζουν «Πολύ» (9%) ή «Αρκετά» (30%) ικανοποιητική.

Το 43% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν πραγματοποίησαν και δεν θα πραγματοποιήσουν φέτος διακοπές εκτός του τόπου μόνιμης κατοικίας τους. Το 23% επέλεξαν ή θα επιλέξουν διακοπές σε ιδιόκτητη κατοικία, το 10% επέλεξαν ή θα επιλέξουν το σπίτι κάποιου συγγενούς ή φίλου και μόνο το 22% επέλεξαν ή θα επιλέξουν κάποιο μισθωμένο κατάλυμα.

 Οι οικονομικοί λόγοι αναφέρονται συχνότερα ως αιτία μη πραγματοποίησης διακοπών εκτός του τόπου της μόνιμης κατοικίας από τους ερωτηθέντες (30% αναφέρουν υφιστάμενες οικονομικές δυσχέρειες και 11% αβεβαιότητα για τα οικονομικά τους στο μέλλον), ωστόσο ο φόβος για την υγεία εξαιτίας του κορωνοϊού αποτελεί πολύ ισχυρό παράγοντα, καθώς τον επικαλείται το 29% όσων δεν πραγματοποίησαν ή δεν θα κάνουν φέτος διακοπές.

Τέλος, η επαναφορά στην κανονικότητα φαίνεται ότι θα αργήσει πολύ, με βάση τις εκτιμήσεις των καταναλωτών του Νομού Θεσσαλονίκης.

Στο πλαίσιο αυτό, μόλις το 11% συνολικά προβλέπουν ότι η ζωή θα επανέλθει στην προ της επιδημίας του κορωνοϊού κατάστασης μέχρι το τέλος του 2020 – το αντίστοιχο ποσοστό στις αρχές Ιουνίου ήταν 44% – ενώ το 41% προβλέπει αποκατάσταση της κανονικότητας μέσα στο 2021, το 16% κάποια στιγμή από το 2020 και μετά και για περίπου 1 στους 5 (18%) η ζωή μας δεν θα είναι ποτέ πια η ίδια.

Δείτε παρακάτω τα σχετικά γραφήματα:

document-page-003.jpg
document-page-004.jpg
document-page-005.jpg
document-page-006.jpg
document-page-007.jpg
document-page-008.jpg
document-page-009.jpg
document-page-010.jpg
document-page-011.jpg
document-page-012.jpg
document-page-013.jpg
document-page-014.jpg
document-page-015.jpg
document-page-016.jpg
document-page-017.jpg
document-page-018.jpg
document-page-019.jpg
document-page-020.jpg
document-page-021.jpg
document-page-022.jpg
document-page-023.jpg
document-page-024.jpg
document-page-025.jpg

Διαβάστε επίσης για τον Δήμαρχο Δέλτα: