Κουρτίδης: Ακίνδυνοι οι ψεκασμοί για τους κατοίκους

Για το ζήτημα της καταπολέμησης των κουνουπιών, τους ψεκασμούς αλλά και τον ιό του Δυτικού Νείλου μίλησε ο Σοφοκλής Κουρτίδης, Διευθυντής Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο Politic Radio μέσα από τη συχνότητα του Flash 99,4 και στην εκπομπή «Απλά Επικίνδυνοι».

Ο κ. Κουρτίδης ανέφερε πως οι ψεκασμοί για την καταπολέμηση των κουνουπιών ξεκίνησαν από τα τέλη Μαρτίου και αυτήν την εποχή συμπληρώνονται με έκτακτες από αέρος δράσεις με ελικόπτερο προκειμένου να μειωθεί ο πληθυσμός των κουνουπιών.

«Αποφεύγουμε τη δημιουργία στάσιμων νερών»

Παράλληλα, υπογράμμισε πως από τη στιγμή που το κουνούπι αναπτύσσεται μέσα στις κατοικίες και τα σπίτια, είναι αναγκαία η συνδρομή όλων, δίνοντας μια χρήσιμη οδηγία αποφυγής μεγάλης εστίας κουνουπιών:

«Αν ο πολίτης ποτίζει τα λουλούδια, αφήνοντας το νερό μόνιμα σε ένα σημείο του μπαλκονιού του, αυτό το νερό θα διευκολύνει τον πολλαπλασιασμό των κουνουπιών.

Το πότισμα πρέπει να είναι ελεγχόμενο προκειμένου να αποφύγουμε τη δημιουργία στάσιμων νερών. Εάν μας διαφεύγει έστω και μια μικρή ποσότητα νερού που είναι στάσιμη μια εβδομάδα, φτάνει ο πληθυσμός των κουνουπιών να ενοχλεί μια ολόκληρη γειτονιά».

Πρόσθεσε, δε, πως ποτίζοντας τα λουλούδια, τα κουνούπια «αναστατώνονται» και βγαίνουν από εκεί που είναι κρυμμένα.

Ερωτηθείς, εν συνεχεία, αν οι ψεκασμοί που πραγματοποιούνται είναι επιβλαβείς για την υγεία των κατοίκων, ο κ. Κουρτίδης διαβεβαίωσε ότι:

«Το σκεύασμα που χρησιμοποιούμε είναι ακίνδυνο, καθώς προσέχουμε πού ψεκάζουμε. Τα σκευάσματα έχουν φιλική για το περιβάλλον δράση, που θα έλεγα ότι μας περιορίζει από την αποτελεσματικότητα τους.

Επίσης, έχει σημασία ο τρόπος που τα χρησιμοποιούμε. Δεν ραντίζουμε τον άνθρωπο αλλά το νερό. Το σκεύασμα δεν έχει διάρκεια, ψεκάζουμε τη νύχτα και τη μέρα φωτοδιασπάται. Δεν έχει καμία επίπτωση στον άνθρωπο».

«Ο ιός του Δυτικού Νείλου δεν είναι κορονοϊός»

Τέλος, ο διευθυντής της Δημόσιας Υγείας καθησύχασε τα πνεύματα σχετικά με μια ενδεχόμενη σύνδεση του κορονοϊού με τον ιό του Δυτικού Νείλου, λέγοντας ότι:

«Ο ιός του Δυτικού Νείλου είναι ένα σοβαρό νόσημα για όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα, ωστόσο, δεν είναι κορονοϊός. Κάποιοι, μάλιστα, μπορούν να το περάσουν χωρίς να εμφανίσουν συμπτώματα. Η επέκταση του ιού του Δυτικού Νείλου από πλευράς παρενεργειών είναι σχετικά μη συγκρίσιμη με τον κορονοϊό.

Ενημερώνουμε ότι στο σημείο που εκδηλώθηκαν τα κρούσματα, κάνουμε ενέργειες σαρωτικά προκειμένου να μειωθούν οι πληθυσμοί των κουνουπιών», κατέληξε ο κ. Κουρτίδης.

Από το σάιτ politic.gr

Διαβάστε επίσης για τον Κατρούγκαλο: