Αγία Μαρίνα στο Τσαλικάκι: Ένας θαυματουργός ναός με πλήθος πιστών να συρρέουν κάθε χρόνο

Πλήθος πιστών συρρέουν κάθε χρονο στον ιερό Ναό της Αγίας Μαρίνας στο Τσαλικάκι Γαζίου από όλο τον νομό Ηρακλείου, ειδικότερα όμως από την περιοχή του Γαζίου, την Αμμουδάρα, το Καβροχώρι και τους υπόλοιπους οικισμούς του Δήμου Μαλεβιζίου, σύσσωμη η κοινωνία συμμετέχει από την παραμονή στον εορτασμό που εως και τα προηγούμενα, τουλάχιστον, χρόνια, κρατούσε μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες!

Η Αγία Μαρίνα, γνωστή ως Τσαλικάκι, υπήρξε μετόχι του Τούρκου Αγά Τσαλικάκι και συμπεριλαμβάνεται στις απογραφές του 1881 και του 1900 με το συλλογικό όνομα»Μετόχια» που βρίσκονται γύρω από το Ηράκλειο.

Στην απογραφή του 1940 αναφέρεται για πρώτη φορά ως Τσαλικάκιον και στη θέση που βρίσκεται η σημερινή εκκλησία το 1961 υπήρχε ένα μικρό εκκλησάκι.

Αργότερα δημιουργήθηκε ένας άλλος ναός λίγο μεγαλύτερος ενώ ο τρίκλιτος ναός της Αγίας Μαρίνας- από τον οποίο πήρε το όνομα και η περιοχή- της Υπαπαντής του Κυρίου και του Αγίου Νικολάου με τη σημερινή του μορφή εγκαινιάστηκε το 1986 κι έκτοτε αποτελεί το σήμα κατατεθέν της συνοικίας

Από το 2000 φυλάσσεται στο ναό τμήμα των λειψάνων της Αγίας τα οποία έφεραν από τη Μικρά Ασία πιστοί και τα παρέδωσαν στην ενορία και οι πιστοί έχουν την ευκαιρία να τα προσκυνούν σε κάθε λειτουργία.

Θαύματα που ‘εχουν καταγραφεί

Στο βιβλίο που διατηρείται στην ενορία έχουν καταγραφεί τρία τουλάχιστον θαύματα για μια γυναίκα από την περιοχή με εκτεταμένο καρκίνο που εμφανίστηκε θεραπευμένη σε Νοσοκομείο της Αθήνας έπειτα από επίσκεψη και προσευχή στο ναό.


Το άλλο αφορά μη Κρητικό που ζήτησε την βοήθεια του Θεού και των Αγίων όταν πατώντας τα πόδια του στο λιμάνι επρόκειτο να πάει σε Δικαστήριο. Όπως ισχυρίζεται είδε το πρόσωπο της Αγίας Μαρίνας σε πλαστικό μπουκάλι, αθωώθηκε στο Δικαστήριο και από τότε έχει τάμα να έρχεται κάθε χρόνο.

Το τρίτο θαύμα αφορά ένα παιδί το οποίο χτυπήθηκε από αυτοκίνητο την παραμονή του εορτασμού της Αγίας Μαρίνας και δεν έπαθε τίποτα.