Λευτέρης Αβραμάκης Η κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων σε Αστυνομικές Διευθύνσεις αποτελεί αναγκαιότητα και πολιτική επιλογή ουσίας

Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, με αφορμή την από 15.01.2021 και υπ’ αρ. 7/2021 επιστολή της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Σερρών (ΕΑΥΣ) προς τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας με θέμα την «Ενίσχυση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Σερρών με Αστυνομικό Προσωπικό στις τακτικές μεταθέσεις του έτους 2021» δήλωσε:

«Ο Νομός Σερρών αποτελεί, όπως εξάλλου πολλές φορές έχουμε αναφέρει, τον μεγαλύτερο σε έκταση Νομό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και μια περιοχή με αυξημένο δείκτη παραβατικότητας.

Περιλαμβάνει έπειτα τον Συνοριακό Σταθμό Προμαχώνα, αποτελεί δηλ. ο Νομός μία από τις επίσημες εισόδους της χώρας, γεγονός που προϋποθέτει ασφαλώς σημαντική αστυνομική παρουσία.

Επιπλέον, στο Νομό Σερρών είναι εγκατεστημένες δύο δομές φιλοξενίας προσφύγων, οι οποίες απασχολούν μέρος της αστυνομικής δύναμης της περιοχής, ενώ αρκετοί είναι και οι αστυνομικοί που αποσπώνται στον Έβρο, στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και σε άλλες περιοχές με αποτέλεσμα να αποδυναμώνεται ακόμη περισσότερο η αστυνομική δύναμη του Νομού Σερρών.

Σε αυτά πρέπει να προστεθεί και η ανάθεση μιας σειράς πρόσθετων αρμοδιοτήτων στην αστυνομία, γεγονός που αυξάνει σημαντικά την «αστυνομική ύλη» και καθιστά άμεση ανάγκη την ενίσχυση του σώματος στην περιοχή μας.


Έτσι, όπως αναφέρει και η ΕΑΥΣ στην επιστολή της, προκύπτει ένας αριθμός 30 κενών οργανικών θέσεων σε όλο τον Νομό γεγονός που αυτονόητα δυσχεραίνει το έργο της Διεύθυνσης Αστυνομίας Σερρών, την «εμπέδωση δηλαδή του αισθήματος ασφάλειας στο κοινωνικό σύνολο του τόπου μας».

Ενόψει, λοιπόν, και του προσεχούς συμβουλίου τακτικών μεταθέσεων είναι αναγκαίο το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας να δουν με ιδιαίτερη προσοχή το ζήτημα που θέτει η ΕΑΥΣ για την κάλυψη των 30 οργανικών θέσεων.


Το αίτημα της ΕΑΥΣ αποτελεί ένα ουσιώδες αίτημα, που αποσκοπεί στην χωρίς άλλο επίλυση ενός χρόνιου προβλήματος του Νομού, που είναι η αποδυνάμωση της Αστυνομική Διεύθυνσης.

Ήδη παρά τις συνθήκες, με ελλείψεις δηλαδή τόσο σε έμψυχο δυναμικό, όσο και σε υλικές υποδομές η Δ.Α.Σ. έχει στο ενεργητικό της μια σειρά επιτυχείς περιπτώσεις αντιμετώπισης εγκληματικών φαινομένων.

Η ενίσχυση της σήμερα θα αποτελέσει ασφαλώς μια επιλογή ουσίας που θα κινείται αδιαμφισβήτητα στην κατεύθυνση της επιδίωξης των βασικών στόχων της αστυνομίας.


Καλώ, λοιπόν, τον Αρχηγό και το Συμβούλιο να κάνουν δεκτό το αίτημα της ΕΑΥΣ.

Καλώ τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη να επενδύσει χωρίς δισταγμό σε μία πολιτική που στόχο θα έχει να αναδείξει την αστυνομία ως φορέα διασφάλισης της κοινωνικής ειρήνης, με την ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων στις περιοχές που πραγματικά «ματώνουν»,

αποφεύγοντας επικοινωνιακές πολιτικές που δεν εξυπηρετούν τίποτα άλλο από την συσπείρωση των πιο συντηρητικών και ακραίων κομματιών της κοινωνίας.

Σε αυτό, εξάλλου, αποσκοπεί και η επικείμενη ερώτησή μου στη Βουλή στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου.»