Λευτέρης Αβραμάκης: Οι Δήμοι μπορούν να αποτελέσουν ανάχωμα στην επέλαση της εξαθλίωσης των πιο αδύναμων της κοινωνίας.

Ο Λευτέρης Αβραμάκης τονίζει τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε αυτή την φάση της υγειονομικής, οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης

Εξήντα Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Σερρών, Λευτέρης Αβραμάκης, κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή (Αρ. Πρωτ. 9734/18.09.2020) προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας τονίζοντας τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε αυτή την φάση της υγειονομικής, οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης και ζητώντας ουσιαστικά την άμεση ενίσχυση των Δήμων με κονδύλια για τη χρηματοδότηση μιας σειράς δράσεων που θα στοχεύουν στην αντιμετώπιση της πολύπλευρης αυτής κρίσης.

Η πανδημία συνεπικουρούμενη από την ομολογουμένως ανερμάτιστη κυβερνητική πολιτική αναφορικά με την αντιμετώπιση των συνεπειών του lockdown και την στήριξη της επανεκκίνησης της οικονομίας έχει οδηγήσει σήμερα σε μία νέα έκρηξη του φαινομένου της φτώχειας με τη σταθερή αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που αδυνατούν πλέον να ανταπεξέλθουν στην κάλυψη  των κυριότερων αναγκών τους.

Οι Δήμοι αποτελούν τον πρώτο δέκτη αυτού του συνεχώς εντεινόμενου κύματος πολιτών που κινούνται πλέον εντός των ορίων της φτώχειας.

Τα αιτήματα προς τις δημοτικές υπηρεσίες για έκτακτη οικονομική ενίσχυση αναφορικά με δαπάνες διαβίωσης, φαρμακευτικές δαπάνες, κάλυψη δαπανών για ληξιπρόθεσμες οφειλές για ηλεκτρική ενέργεια κ.α. πολλαπλασιάζονται εκθετικά μέρα με τη μέρα, καθώς η ανεργία αυξάνεται και το διαθέσιμο κοινωνικό εισόδημα περιορίζεται αισθητά.

Με την ερώτηση τους οι Βουλευτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, κρίνοντας ως μόνη λύση την άμεση οικονομική ενίσχυση των Δήμων, ενίσχυση ικανή για να καλύψει όσο το δυνατόν περισσότερες ανάγκες.

Επισημαίνεται πως το ποσό που έχει ήδη δοθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών στους Δήμους προκειμένου να καλυφθούν έκτακτες ανάγκες δεν αρκούσε καν για τις έκτακτες προμήθειες και προσλήψεις στο πλαίσιο αντιμετώπισης της πανδημίας.

Απαιτείται, λοιπόν, εκτός των παραπάνω μια σειρά επιπλέον παρεμβάσεων στο κοινωνικό σκέλος, όπως είναι για παράδειγμα η ενίσχυση των Δήμων για την καταβολή τροφείων νοικοκυριών, τα οποία αντιμετωπίζουν σήμερα πρόβλημα διαβίωσης ή η χρηματοδότηση της πρόσληψης επιπλέον προσωπικού καθαριότητας στα σχολεία για την καλύτερη απολύμανση των χώρων και την αποτροπή της μετάδοσης του κορωνοϊού, αλλά και άλλων επιδημικών ιών.  

Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, με αφορμή την κατάθεση της παραπάνω ερώτησης, δήλωσε:

«Οι Δήμοι της χώρας αποτελούν κατά τον ιδρυτικό τους σκοπό τον πρώτο σύνδεσμο πολίτη και οργανωμένης πολιτείας.

Είναι το θεμέλιο της κοινωνικής λειτουργίας του κράτους και ένας εκ των βασικών θεσμών στήριξης των πολιτών που βρίσκονται σε ευπαθή κατάσταση.

Σήμερα, σε μια εποχή πρωτόγνωρα βαθιάς ύφεσης, με την ανεργία να σκαρφαλώνει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, με το εισόδημα των νοικοκυριών να καταβαραθρώνεται και υπό την πίεση του δεύτερου κύματος πανδημίας, οι δημοτικές δομές έχουν σημαντικό έργο να επιτελέσουν.

Για το λόγο αυτό είναι άμεση η ανάγκη να ενισχυθούν με κονδύλια προοριζόμενα αποκλειστικά για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής, που αφενός θα στηρίξει τα ευάλωτα κομμάτια της κοινωνίας, διαρκώς αυξανόμενα, αφετέρου θα λειτουργήσει προληπτικά και αποτρεπτικά ως προς την διάδοση του covid – 19.

Για να γίνουν όλα αυτά, όμως, απαιτείται ασφαλώς η πολιτική βούληση της Κυβέρνησης.

Πώς, όμως, να υπάρξει πολιτική βούληση άσκησης κοινωνικής πολιτικής με επίκεντρο τα πληττόμενα λαϊκά στρώματα, όταν κύριο δόγμα της Κυβέρνησης είναι η επικοινωνιακή διαχείριση της κρίσης σε συνδυασμό με την ενίσχυση ενός οικονομικού μπλοκ κομματικών αυλικών;

Το ερώτημα είναι εύλογο και η απάντηση, ομοίως. Όμως, εμείς, οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία δεν θα πάψουμε να καλούμε την Κυβέρνηση να ακούσει την κραυγή απελπισίας εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, που βλέπουν την κρίση να γκρεμίζει τις ζωές τους.

Για εμάς άμεση προτεραιότητα σε αυτές τις δύσκολες στιγμές είναι η διάσωση όσων κινδυνεύουν, η επιβίωση όσων βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού. Και αυτό θεωρούμε ως πρώτιστο ανθρωπιστικό καθήκον. 

Η ενίσχυση των δημοτικών δομών που προσφέρουν κοινωνικό έργο είναι σήμερα ένα από τα σημαντικότερα μέτρα στην κατεύθυνση της ικανοποίησης των κοινωνικών αναγκών.

Πρέπει άμεσα, λοιπόν, να γίνει η χρήση του μαξιλαριού που άφησε η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ώστε ακόμη περισσότεροι πολίτες να λάβουν οικονομική ενίσχυση, ώστε ακόμη περισσότερα παιδιά να γίνουν δεκτά στα δημοτικά ΚΔΑΠ, ώστε ακόμη περισσότεροι εργαζόμενοι, αναγκαίοι για την εκπλήρωση του απαιτητικού πλέον κοινωνικού δημοτικού έργου, να προσληφθούν.

Πρέπει έτσι να υπάρξει χωρίς χρονοτριβή η πίστωση όσο το δυνατόν μεγαλύτερων κονδυλίων, ώστε να ικανοποιηθούν όσο περισσότερα αιτήματα πολιτών γίνεται. Ώστε κανείς να μη μείνει μόνος στην κρίση, τόνισε ο Λευτέρης Αβραμάκης».

Διαβάστε επίσης για τον Λευτέρη Αβραμάκη: