Λευτέρης Αβραμάκης: Να δώσει εξηγήσεις η κυβέρνηση για τη μείωση των συνδεδεμένων ενισχύσεων

Λευτέρης Αβραμάκης: Η μείωση είναι κατά 8,5% στους βοοτρόφους ενώ αντίθετα η κυβέρνηση υποσχόταν αυξήσεις

Είκοσι οκτώ Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, κατόπιν πρωτοβουλίας του Βουλευτή Σερρών, Λευτέρη Αβραμάκη και του αρμόδιου τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης, Βουλευτή Λακωνίας, Σταύρου Αραχωβίτη, κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή ζητώντας εξηγήσεις από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την μεγάλη μείωση των συνδεδεμένων ενισχύσεων για τους βοοτρόφους σε μια περίοδο σημαντικής υποχώρησης των εισοδημάτων τους λόγω της καραντίνας και παρά το ότι η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί ότι οι ενισχύσεις θα ήταν αυξημένες σε σχέση με πέρυσι.

Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι για το 2020 δόθηκαν 156,2 € ανά επιλέξιμο θηλυκό ζώο, τη στιγμή που το 2019 η αντίστοιχη ενίσχυση ανήλθε στα 171€.

Οι 8408 δικαιούχοι έλαβαν μειωμένες ενισχύσεις κατά 8,5% και δαπανήθηκαν συνολικά 33.291.840,68€, ενώ τα αντίστοιχα ποσά για το 2019 ανήλθαν στα 33.726.612,27€ για 8226 δικαιούχους.

Η μείωση των 434782€ στη συνολική δαπάνη δεν δικαιολογείται, ιδίως αν συνυπολογίσει κανείς ότι την τρέχουσα χρονιά τα εισοδήματα των βοοτρόφων, όπως και συνολικά των κτηνοτρόφων, έχουν υποστεί σημαντική μείωση λόγω κυρίως των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό και την υποχρεωτική παύση λειτουργίας ξενοδοχείων και επιχειρήσεων εστίασης για περισσότερο από δύο μήνες.

Ταυτόχρονα οι Βουλευτές ζητούν απαντήσεις και για το γεγονός ότι οι ενισχύσεις αποδόθηκαν με ένα μήνα καθυστέρηση, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια, μέχρι και το 2019, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε πετύχει τον χρονοπρογραμματισμό των συνδεδεμένων ενισχύσεων ώστε στο σύνολό τους οι δικαιούχοι να γνωρίζουν με ακρίβεια πότε θα καταβληθούν και να προγραμματίσουν ανάλογα τις υποχρεώσεις τους. 

Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία δήλωσε σχετικά:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ αποδεικνύεται καθημερινά ανακόλουθη σε όλο και περισσότερες κατηγορίες πολιτών, τόνισε ο Λευτέρης Αβραμάκης.

Μέχρι πρόσφατα υποσχόταν στους βοοτρόφους ότι οι συνδεδεμένες ενισχύσεις θα είναι ελαφρώς αυξημένες σε σχέση με το 2019 και τελικά κατέβαλε ενισχύσεις μειωμένες κατά 8,5%, στην πιο δύσκολη μάλιστα περίοδο για τους Έλληνες κτηνοτρόφους που έχουν δει μια δραστική υποχώρηση της ζήτησης, σημαντική πτώση των τιμών τόσο στο κρέας όσο και στο γάλα.

Η δε καθυστέρηση στην καταβολή των ενισχύσεων έφερε σε δυσχερή θέση πολλούς βοοτρόφους που είχαν προγραμματίσει την αποπληρωμή υποχρεώσεων την περίοδο που έπρεπε να γίνουν οι καταβολές των ενισχύσεων, αναφέρει ο Λευτέρης Αβραμάκης.

Η πρωτογενής παραγωγή στη χώρα μας, ιδίως αυτή την περίοδο πρέπει να ενισχυθεί και όχι να αποδυναμωθεί περαιτέρω.

Δυστυχώς η κυβέρνηση της ΝΔ φαίνεται να έχει άλλες προτεραιότητες».

Διαβάστε επίσης για τον Λευτέρη Αβραμάκη: