Ο Λευτέρης Αβραμάκης για τη ρήτρα αναπροσαρμογής: Η προσπάθεια πολιτικής εξαπάτησης συνεχίζεται

Η κυβέρνηση της ΝΔ και ο ίδιος ο πρωθυπουργός υποβιβάζουν τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού υποστηρίζοντας ψευδώς ότι καταργούν τη ρήτρα αναπροσαρμογής που εκτόξευσε τους λογαριασμούς ρεύματος από τον περασμένο Σεπτέμβριο. 

Όπως έγινε σαφές, όχι απλώς δεν καταργείται η ρήτρα αναπροσαρμογής που ενσωματώνεται τελικά στην κοστολόγηση της κιλοβατώρας, αλλά αντίθετα οι καταναλωτές θα διαπιστώσουν τελικά αυξήσεις στους τελικούς λογαριασμούς ρεύματος από την κατάργηση των εταιρικών εκπτώσεων που μέχρι σήμερα εφαρμοζόταν κυρίως από τη ΔΕΗ. Παράλληλα, το γεγονός ότι η κύρια μέθοδος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας παραμένει το φυσικό αέριο που η τιμή καθορίζεται εξωγενώς και συνεχίζει να αυξάνεται, αλλά και η διατήρηση του χρηματιστηρίου της ενέργειας όπου ανεξέλεγκτα πραγματοποιούνται τα παιχνίδια των κερδοσκόπων, προμηνύει για διόγκωση των τελικών λογαριασμών ρεύματος που θα κληθούν να πληρώσουν οι καταναλωτές. 

Όπως μάλιστα κατήγγειλε ο Πρόεδρος της ΡΑΕ, η κυβέρνηση δεν έκανε καμία ενέργεια για να επιστραφούν στους καταναλωτές 67 εκατ. € που εισέπραξαν οι συμμετέχοντες στην Αγορά Εξισορρόπησης Ενέργειας. Σκανδαλώδης είναι επίσης και η απόδοση από την κυβέρνηση στη ΔΕΗ ποσού 300 εκατ ευρώ, ως αναδρομική αποζημίωση από το 2004. Το σκάνδαλο αυτό γίνεται ακόμα μεγαλύτερο εάν αναλογιστεί κανείς ότι έρχεται μετά την επίσης σκανδαλώδη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ όπου το γνωστό fund φαίνεται ότι θα αποσβέσει πολύ γρήγορα «την επένδυσή» του με τέτοιου τύπου δώρα αλλά και με την εξαφάνιση των υπερκερδών και την κατάργηση των εκπτώσεων που ανήγγειλε το golden boy, κ. Στάσσης. 

Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι ταγμένη στην εξυπηρέτηση κάποιων ιδιωτικών συμφερόντων σε βάρος του ελληνικού λαού. Η λεηλασία της περιουσίας του ελληνικού λαού δεν έχει προηγούμενο. Ένα στα δύο νοικοκυριά είναι αντιμέτωπα με την ενεργειακή φτώχεια και οι πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση μετατρέπουν το ηλεκτρικό ρεύμα από υπηρεσία κοινής ωφελείας σε είδος πολυτελείας. 

Το κράτος οφείλει να διασφαλίσει ότι όλα τα νοικοκυριά και το σύνολο της παραγωγικής δραστηριότητας θα έχει ανεμπόδιστη πρόσβαση στην ενέργεια και θα πληρώνει λογικούς λογαριασμούς. Η κυβέρνηση της ΝΔ και τα golden boys του Μαξίμου απομυζούν τα εισοδήματα και τις οικονομίες του ελληνικού λαού. Είναι άμεση ανάγκη πλέον η ανάληψη της ευθύνης διακυβέρνηση από τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και τις προοδευτικές δυνάμεις που με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα θα βάλουν τέλος στην αισχροκέρδεια, θα θέσουν κανόνες κοινωνικής δικαιοσύνης και θα διασφαλίσουν ότι όλοι θα έχουν πρόσβαση στα βασικά αγαθά όπως είναι το ηλεκτρικό ρεύμα. Κάθε ημέρα που χάνεται στοιχίζει πολύ ακριβά πλέον στην κοινωνία και στην οικονομία.