Στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών: Τελετή παράδοσης – παραλαβής

Πραγματοποιήθηκε, σήμερα Τρίτη, η τελετή παράδοσης – παραλαβής στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής, υποδεχόμενος τον νέο υφυπουργό Μεταφορών κ. Μιχάλη Παπαδόπουλο αναφέρθηκε στη σημασία που δίνει το υπουργείο στον πολύ σημαντικό τομέα των μεταφορών.

Απευθυνόμενος στον νέο υφυπουργό Υποδομών κ. Γιώργο Καραγιάννη μίλησε για το ρόλο που θα διαδραματίσει το υπουργείο στην μετά-κορονοϊό εποχή και τα μεγάλα έργα υποδομών που έχουν δρομολογηθεί και αυτά που σχεδιάζονται σε όλη την Ελλάδα.

Στη συνέχεια ο κ. Κ. Καραμανλής ευχαρίστησε για τη συνεργασία του τον απερχόμενο υφυπουργό κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη, όλο αυτό το διάστημα, από τη στιγμή που ανέλαβε την εξουσία η κυβέρνηση της ΝΔ.

Ακολουθούν οι ομιλίες:

Ομιλία Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής

Σας καλωσορίζω στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών. Να σας καλησπερίσω όλους σε αυτήν την σύντομη και σεμνή τελετή παράδοσης και παραλαβής. Θα ήθελα να ξεκινήσω λέγοντας ένα μεγάλο ευχαριστώ στον καλό φίλο τον Γιάννη Κεφαλογιάννη, με τον οποίο η αλήθεια είναι, ότι πολύ πριν γίνει υφυπουργός μας συνέδεε μία μεγάλη φιλία, αλλά μας συνέδεε και μία καλή συνεργασία, διότι και οι δύο ήμασταν βουλευτές στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Με τον Γιάννη και αυτό δεν είναι υπερβολή συνεργαστήκαμε άψογα. Αυτό νομίζω είναι κάτι το οποίο το έχουν καταλάβει όλοι, όσοι παρακολουθούν τα τεκταινόμενα του Υπουργείου. Ποτέ δεν υπήρχε το παραμικρό πρόβλημα και φεύγει ένας πολύτιμος φίλος και ένας πολύ καλός συνεργάτης. Του εύχομαι καλή τύχη. Ο Γιάννης άλλωστε είναι μικρός σε ηλικία, μικρότερος από μένα και είμαι σίγουρος ότι θα επανέλθει δριμύτερος.

Να καλωσορίσω όμως ένα έμπειρο πολιτικό στέλεχος. Έναν άνθρωπο ο οποίος έχει θητεύσει σε διάφορες κυβερνητικές θέσεις και στο Υπουργείο Μεταφορών. Στον Μιχάλη Παπαδόπουλο αυτό που εκτιμώ ιδιαιτέρως είναι ότι όταν εγώ ήμουν τομεάρχης τα χρόνια της αντιπολίτευσης είχα δίπλα μου ένα καλό φίλο και έναν πολύ καλό συνεργάτη. Στάθηκε δίπλα, αν και τότε δεν ήταν εκλεγμένος βουλευτής και πραγματικά βοήθησε πολύ και στην τότε αντιπολιτευτική μας τακτική, αλλά βοήθησε πολύ σημαντικά και στη συγγραφή του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας στις μεταφορές.

Οπότε καλώς ήρθες. Χαίρομαι πολύ πού βρίσκεσαι εδώ και είμαι σίγουρος ότι η συνεργασία μας θα είναι εποικοδομητική και άψογη, όπως άλλωστε ήταν όλα αυτά τα χρόνια.

Τον Γιώργο Καραγιάννη τον ξέρετε όλοι. Ένας δραστήριος Γενικός Γραμματέας Υποδομών, ο οποίος ανταμείφθηκε για την πολύ σκληρή δουλειά του από τον Πρωθυπουργό. Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είναι ένα υπουργείο «βαρύ». Ένα Υπουργείο το οποίο έχει πολλές πτυχές. Θεωρώ ότι με δύο υφυπουργούς πλέον θα μπορούμε να κινηθούμε, με ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα, διότι όπως γνωρίζετε στον τομέα των Υποδομών παραλάβαμε έργα μπλοκαρισμένα, με μηδενική προετοιμασία. Παραλάβαμε αστικές συγκοινωνίες πολύ προβληματικές. Και προσπαθήσαμε να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τα πολυ σύνθετα προβλήματα.

Ούτε τα έργα όπως ξέρετε φυτρώνουν από τη μία μέρα στην άλλη, ούτε μπορούμε να βελτιώσουμε τις παθογένειες ετών στις αστικές συγκοινωνίες. Παρόλα αυτά γίνανε πολύ σημαντικά βήματα και στον τομέα των Υποδομών, που πλέον έχουμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα δημοσίων έργων, των τελευταίων ετών, ύψους 13 δισεκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων έχουμε συμβασιοποιήσει ήδη τα 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στον τομέα των μεταφορών θα πω ότι έγινε μία πολύ μεγάλη προσπάθεια να ενισχύσουμε το στόλο των αστικών λεωφορείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, να συνεργαστούμε με τον ιδιωτικό τομέα, με την διαδικασία, πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα του leasing και να δώσουμε συγκοινωνιακό έργο με περιφερειακά δρομολόγια στα ΚΤΕΛ.

Αυτή η μάχη για καλύτερες συγκοινωνίες είναι καθημερινή και είμαι σίγουρος ότι με τον νέο Υφυπουργό και με τον Γενικό Γραμματέα Γιάννη Ξιαφαρά, αυτή η μάχη θα συνεχιστεί και ειδικά αυτό το διάστημα που μπαίνουμε πλέον, σε μία κανονικότητα απο το Σεπτέμβριο και μετά. Θέλω να κλείσω λέγοντας, ότι το Υπουργείο αυτό είναι κομβικής σημασίας για τη μετά κορονοϊο εποχή.

Πριν από λίγες μέρες ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις και αναφέρομαι στην Εγνατία. Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διαδικασία της παραχώρησης μετά από πολύ μεγάλη και συστηματική δουλειά με πολλούς φορείς, το Υπερταμείο, το Υπουργείο Οικονομικών. Με αυτή λοιπόν τη συστηματική δουλειά θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε και θέλω για άλλη μία φορά να καλωσορίσω τους δύο νέους Υφυπουργούς και να αποχαιρετήσω τον καλό φίλο Γιάννη Κεφαλογιάννη.

Ομιλία νέου Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιου για τις Μεταφορές κ. Μιχάλη Παπαδόπουλου κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής

Ευχαριστώ Υπουργέ για το καλωσόρισμα. Πραγματικά ήταν μία ιδιαίτερη τιμή για μένα η επιλογή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο πρόσωπό μου και ιδιαίτερα η εμπιστοσύνη για τη συγκεκριμένη θέση. Για να είμαι ειλικρινής με λυπεί το γεγονός, ότι αντικαθιστώ τον Γιάννη Κεφαλογιάννη, έναν εξαιρετικό συνάδελφο και καλό φίλο.

Η ανάληψη των καθηκόντων συνιστά για μένα μία πρόκληση για δουλειά. Χαίρομαι ιδιαίτερα που είμαι σε ένα περιβάλλον γνώριμο, αγαπημένο. Βλέπω αρκετούς υπηρεσιακούς παράγοντες, με τους οποίους έχω συνεργαστεί στο παρελθόν. Είχαμε μία αγαστή συνεργασία. Άλλωστε ο τομέας των μεταφορών ήταν και θα είναι ζωτικής σημασίας, για το λόγο αυτό γίνεται μία ολοκληρωμένη προσπάθεια. Χαίρομαι ιδιαίτερα που πράγματα τα οποία είχαμε ξεκινήσει μέχρι το 2014 συνεχίστηκαν από τη σημερινή πολιτική ηγεσία, από τον Υπουργό κ. Κώστα Καραμανλή και τον Υφυπουργό κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη. Το λέω αυτό γιατί πέρασαν 4,5 χρόνια που δεν έγινε απολύτως τίποτα. Ήρθε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με τον Υπουργό Κώστα Καραμανλή και ξεκίνησε ξανά πράγματα που δεν είχαν προχωρήσει, όπως ηλεκτροκίνηση, το τραμ, που δυστυχώς 4,5 χρόνια.. πήγε πίσω. Σε αυτή την προσπάθεια λοιπόν με την ηγεσία του Κώστα Καραμανλή θα εργαστούμε βάζοντας τα δυνατά μας. Πάντα εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Δεσμευόμαστε και εγώ και οι συνεργάτες μου, ότι θα συνεχίσουμε την εξαιρετική μέχρι τώρα δουλειά σε όλα τα επίπεδα.

Θεωρώ ότι είναι πρόκληση για μας ότι το 2021 να βρισκόμαστε σε μια τέτοια θέση. Είναι πρόκληση που λόγω του της πανδημίας, έπαιξε έναν σημαντικό ρόλο να κινηθούν τα πράγματα όσο γρήγορα θα θέλαμε.

Πιστεύω ότι στην κατεύθυνση αυτή θα κινηθούμε όλοι μαζί, με συνεννόηση, με συνεργασία και υπόσχομαι να υπάρχει δουλειά, χειροπιαστά αποτελέσματα και κυρίως να δώσουμε αυτό που χρειάζονται σήμερα οι Έλληνες πολίτες.

Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για την τιμή που μου έκανε να με ορίσει Υφυπουργό Μεταφορών. Υπόσχομαι πως θα συνεχίσω τη σκληρή δουλειά με όλες μου τις δυνάμεις, προκειμένου να δικαιώσω την επιλογή του.

Ομιλία νέου Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιου για τις Υποδομές κ. Γιώργου Καραγιάννη

Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για την τιμή που μου έκανε να με ορίσει Υφυπουργό Υποδομών στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Υπόσχομαι πως θα συνεχίσω τη σκληρή δουλειά με όλες μου τις δυνάμεις, προκειμένου να δικαιώσω την επιλογή του.

Θέλω να ευχαριστήσω τον απελθόντα Υφυπουργό Μεταφορών, Γιάννη Κεφαλογιάννη για τη καλή συνεργασία που είχαμε όλο αυτό το διάστημα και να συγχαρώ το νέο Υφυπουργό, Μιχάλη Παπαδόπουλο, για την ανάληψη των νέων του καθηκόντων.
Πριν 2 περίπου έτη o Υπουργός, Κώστας Καραμανλής, ανέλαβε μια αποστολή και εγώ δίπλα του να συνδράμω με όλες τις δυνάμεις να αναστήσουμε ένα κλάδο που κάποτε αποτελούσε την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας και που μέσα στη κρίση, καταβαραθρώθηκε.

Στο χρόνο που μεσολάβησε έγιναν πολλά.
Μεγάλα έργα ξεμπλόκαραν και συμβασιοποιήθηκαν όπως η Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας, ο Ε-65 και το Άκτιο – Αμβρακία.

Άλλα που έμεναν κλεισμένα για χρόνια στα συρτάρια, ωρίμασαν και το επόμενο διάστημα θα δημοπρατηθούν όπως ο ΒΟΑΚ, η σύνδεση της Λεωφόρου Κύμης με τον ΠΑΘΕ και τα μεγάλα έργα του Ανταγωνιστικού Διαλόγου για την ΕΡΓΟΣΕ.
Νέα έργα σχεδιάζονται και ξεκινούν μέσω ΣΔΙΤ, εγκαινιάζοντας μια νέα αντίληψη στη διαδικασία παραγωγής των έργων στη χώρα.
Μένουν ακόμα να γίνουν πολλά.

Ήμουν από την αρχή και θα συνεχίσω να βρίσκομαι πίσω και δίπλα από τον Υπουργό, Κώστα Καραμανλή και να δίνω τη μάχη για να υλοποιηθεί το φιλόδοξο πρόγραμμα των 13 δις που έχει εξαγγείλει.
Η δουλειά δεν σταματά και οι προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας θα απαιτήσουν περίσσεια υπομονής και αποφασιστικότητας.
Όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε.
Σας ευχαριστώ θερμά