Επιστολή Χατζηβασιλείου στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο: Για τις καταστροφές από τον παγετό σε καλλιέργειες του Δήμου Αμφίπολης και του Προβατά

Μετά την επίσκεψη στις πληγείσες από τον παγετό περιοχές της Π.Ε. Σερρών, ο βουλευτής της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου επικοινώνησε άμεσα με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, προκειμένου να τον ενημερώσει για την κατάσταση.


Με επιστολή του προς τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, ο βουλευτής ζητά να υπάρξουν έγκαιρες εκτιμήσεις των ζημιών και να καταβληθούν στους πληγέντες παραγωγούς δίκαιες αποζημιώσεις.


Όπως αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Χατζηβασιλείου, στην Π.Ε. Σερρών, προέκυψαν σημαντικά προβλήματα στις καλλιέργειες λόγω των διαδοχικών κυμάτων παγετού,

στις 25 και 26 Μαρτίου 2021, καθώς και στις 9 Απριλίου 2021, με αποτέλεσμα την καταστροφή μεγάλου μέρους της πρωτογενούς παραγωγής.

Ο βουλευτής αναφέρει συγκεκριμένα ότι στον Δήμο Αμφίπολης σημειώθηκε ολοκληρωτική καταστροφή σε μια σειρά δυναμικών καλλιεργειών,

με σοβαρές ζημίες σε μεγάλες εκτάσεις με ελιές (φυτικό κεφάλαιο), αμυγδαλιές (5.000 στρέμματα) και αμπέλια (300 στρέμματα),

ενώ την ίδια περίοδο, ο παγετός κατέστρεψε καλλιέργειες με καρπούζια και πεπόνια στην Τοπική Κοινότητα Προβατά του Δήμου Σερρών.


Ο βουλευτής σημειώνει ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες που κυμάνθηκαν κάτω από τους -6 βαθμούς Κελσίου, επί ώρες,

αποτέλεσαν χαριστική βολή για τις συγκεκριμένες καλλιέργειες, οι οποίες αυτή την περίοδο ήταν σε ιδιαίτερα ευάλωτη φάση ανάπτυξης.

Ο κ. Χατζηβασιλείου υπογραμμίζει στην επιστολή του ότι τα περισσότερα έξοδα για τη φροντίδα των καλλιεργειών έχουν ήδη γίνει

(λιπάνσεις, παρεμβάσεις φυτοπροστασίας κλπ.), την στιγμή που λόγω του παγετού η παραγωγή θα είναι μηδενική.

Τέλος, ο βουλευτής Σερρών ευχαρίστησε τον κ. Λυκουρέντζο για το σταθερό ενδιαφέρον που δείχνει και την εξαιρετική συνεργασία.

Αναλυτικά η επιστολή του Βουλευτή προς τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ
Προς: Πρόεδρο ΕΛΓΑ
κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο

Αγαπητέ κ. Πρόεδρε,
Στην Π.Ε. Σερρών, προέκυψαν σημαντικά προβλήματα στις καλλιέργειες λόγω των διαδοχικών κυμάτων παγετού, στις 25 και 26 Μαρτίου 2021, καθώς και στις 9 Απριλίου 2021.

Εκείνες τις ημέρες, σημαντικό μέρος της περιοχής μας επλήγη από όψιμο παγετό με αποτέλεσμα την καταστροφή μεγάλου μέρους της πρωτογενούς παραγωγής.

Συγκεκριμένα, στον Δήμο Αμφίπολης σημειώθηκε ολοκληρωτική καταστροφή σε μια σειρά δυναμικών καλλιεργειών.

Υπέστησαν σοβαρές ζημίες μεγάλες εκτάσεις με ελιές (φυτικό κεφάλαιο), αμυγδαλιές (5.000 στρέμματα) και αμπέλια (300 στρέμματα).

Ακόμη, την ίδια περίοδο, ο παγετός κατέστρεψε καλλιέργειες με καρπούζια και πεπόνια στην Τοπική Κοινότητα Πρόβατά του Δήμου Σερρών.


Οι χαμηλές θερμοκρασίες που κυμάνθηκαν κάτω από τους -6 βαθμούς Κελσίου, επί ώρες, αποτέλεσαν χαριστική βολή για τις παραπάνω καλλιέργειες, οι οποίες αυτή την περίοδο ήταν σε ιδιαίτερα ευάλωτη φάση ανάπτυξης, ιδιαίτερα στις περιοχές όπου δημιουργήθηκαν θύλακες παγετού.

Οι αμυγδαλιές ήταν στη φάση της καρπόδεσης. Τα επιτραπέζια αμπέλια βρίσκονταν στο στάδιο της έκπτυξης των οφθαλμών.

Μάλιστα, έχουμε σοβαρές ζημιές και στους αντικαταστάτες οφθαλμούς, πράγμα που σημαίνει ότι τα προβλήματα αγγίζουν και την επόμενη καλλιεργητική περίοδο.

Οι δε ελιές ήταν στην έναρξη έκπτυξης ανθοφόρων οφθαλμών.

Τέλος, ο παγετός κατέστρεψε καρπούζια και πεπόνια υπό κάλυψη για τα οποία θα χρειαστεί εκ νέου φύτευση.

Να σημειωθεί ότι τα περισσότερα έξοδα για τη φροντίδα των καλλιεργειών έχουν γίνει (λιπάνσεις, παρεμβάσεις φυτοπροστασίας κλπ.), με την παραγωγή να αναμένεται μηδενική.


Σας παρακαλώ για τις ενέργειές σας, προκειμένου να υπάρξουν έγκαιρες εκτιμήσεις και να καταβληθούν στους πληγέντες παραγωγούς δίκαιες αποζημιώσεις.


Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων, για την εξαιρετική συνεργασία που επιδεικνύετε.