Κώστας Καραμανλής: Η κεντρική διοίκηση έδρασε με αποφασιστικότητα και ταχύτητα

ӵ枴糧 尟ꡩ񹭠屹��筠﫯읫婡 �⯵랲, С񡳪嵞 29 ͯ嬢񟯵 2019 (EUROKINISSI/ÉM͇ӠЁ́ÏЏՋϓ)

Στοιχεία των αποζημιώσεων στους πληγέντες από τις πλημμύρες στην Εύβοια έδωσε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής απαντώντας σε σχετική ερώτηση στην Βουλή.

Ο κ. Καραμανλής ανέφερε πως από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στις πληγείσες περιοχές ανακοινώνοντας ένα ευρύτερο πρόγραμμα έργων υποδομής για την Εύβοια, ύψους 240 εκατ. ευρώ και στάθηκε ιδιαίτερα στο «επίδομα χωρίς γραφειοκρατία», με ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων, για τη χορήγηση έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης στους δικαιούχους, ύψους 5.000 ευρώ ανά κατοικία και 8.000 ευρώ ανά επιχείρηση.

«Αυτό που δεσμεύθηκα από την πρώτη στιγμή ήταν πως η έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση των 5.000 ευρώ για τις πληγείσες κατοικίες, χορηγείται τόσο στις κύριες, όσο και στις δευτερεύουσες κατοικίες, καθώς και στα δηλωμένα ως κατοικίες υπόγεια» τόνισε ο ίδιος ξεκαθαρίζοντας ότι δικαιούχοι είναι και αυτοί των οποίων επλήγησαν οι δευτερεύουσες κατοικίες και όσοι κατοικούν σε υπόγεια.

Ειδικότερα, για τις κατοικίες υπεβλήθησαν 2.936 αιτήσεις για τη χορήγηση της ενίσχυσης.

Μετά από έλεγχο, μέχρι σήμερα εγκρίθηκαν οι 1.270 κι εξετάζονται οι υπόλοιπες.

Για τις επιχειρήσεις, υπεβλήθησαν 320 αιτήσεις, εκ των οποίων έχουν εγκριθεί οι 154 μέχρι σήμερα.

Μέχρι τις 27 Οκτωβρίου, είχαν πραγματοποιηθεί από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου πληρωμές 1.270 φυσικών προσώπων, συνολικού ύψους 5.527.000 ευρώ, και πληρωμές σε 154 επιχειρήσεις, συνολικού ύψους 1.232.000 ευρώ.

«Μέχρι σήμερα, σε χρόνο ρεκόρ, έχουν δοθεί 6,76 εκ. ευρώ σε 1.424 δικαιούχους κι επιχειρήσεις.

Η κεντρική διοίκηση έδρασε με αποφασιστικότητα και ταχύτητα» συμπλήρωσε ο κ. Καραμανλής απαντώντας στον  ερωτώντα βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Ευάγγελου Αποστόλου.

Επίσης, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάση Παπαχριστόπουλου για την βελτίωση της συνδεσιμότητας του Καστελόριζου, ανέφερε ότι αυτή την στιγμή ο Δημοτικός Αερολιμένας Καστελόριζου διαθέτει μια θέση στάθμευσης αεροσκάφους κι ένα μικρό κτίριο Αεροσταθμού 120 τ.μ.. 

Ωστόσο  σημείωσε ότι σε συνεργασία με την ΥΠΑ προχωράει η επισκευή κτιριακών υποδομών στο αεροδρόμιο, η εξυγίανση φανών εμποδίων της ευρύτερης περιοχής του αεροδρομίου, και η αναβάθμιση του φωτισμού του δαπέδου στάθμευσης των αεροσκαφών,

Όσον αφορά την αεροπορική συνδεσιμότητα ανέφερε πως «η οποιαδήποτε μείωση των δρομολογίων δεν οφείλεται στη δική μας κυβέρνηση, αλλά στον σχεδιασμό του 2016 που είχε κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ισχύει μέχρι σήμερα» επισημαίνοντας όμως πως «στόχος μας είναι η  αύξηση του αριθμού των εβδομαδιαίων συχνοτήτων» και αυτό το ζήτημα θα τεθεί κατά την επανεξέταση των όρων της προκήρυξης της νέας διαγωνιστικής διαδικασίας.

Ο κ. Καραμανλής τόνισε πως αυτή την στιγμή εξετάζονται δύο λύσεις, η μια είναι η παροχή κινήτρων στις αεροπορικές εταιρείες για την ανανέωση του στόλου τους και η άλλη είναι η εκπόνηση νέας μελέτης για την επέκταση του αεροδιαδρόμου.

«Σχεδιάζουμε μια συνολική στρατηγική και πολύ σύντομα θα έχουμε μια ολοκληρωμένη λύση γιατί διαπιστώνουμε πως οι άνθρωποι στο Καστελόριζο φυλάνε Θερμοπύλες» σημείωσε.   

Διαβάστε επίσης για τον Κώστα Καραμανλή: