Κώστας Μπούμπας: Η σιωπηλή άνοιξη έρχεται τελικά και χτυπάει την πόρτα μας

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΕΡΡΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΠΟΥΜΠΑ στην κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος, με θέμα ημερήσιας διάταξης : «Ενημέρωση από τον Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιο για θέματα Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας, κ. Virginijus Sinkevičius, αναφορικά με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, καθώς και για άλλα θέματα του χαρτοφυλακίου του».

Κύριε Επίτροπε, να σας ευχηθώ καλή δύναμη και πρέπει να σας την ευχηθώ γιατί τα πράγματα αλλάζουν άρδην. Αλλά καθότι μιλάμε για θαλάσσια οικοσυστήματα έγινε μια προσπάθεια από αρκετές χώρες, δηλαδή, Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα, είναι και η Τουρκία μέσα, για να μπορέσουμε τουλάχιστον να έχουμε μία σταδιακή προστασία του οικοσυστήματος κυρίως του θαλάσσιου κατά 30%. 

Αν το καταφέρετε αυτό τα επόμενα χρόνια, τα αποτελέσματα λένε ότι θα έχουμε μία αύξηση τουλάχιστον 4% για κάποια είδη ψαριών που αυτή τη στιγμή απειλούνται να αφανιστούν,  όπως ο τόνος, η συναγρίδα, οι καρχαρίες, οι φώκιες,επίσης, αλλά και 20% θα έχουμε αύξηση της εμπορεύσιμης Αλιείας, διότι έχουμε μία υπεραλίευση.

Το θέμα είναι το εξής: Προλαβαίνουμε να σώσουμε τη Μεσόγειο;  Το λέω αυτό διότι περιβάλλεται και από κράτη, όπως της Βόρειας Αφρικής, αλλά και την Τουρκία, που δεν είναι μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πώς μπορούμε να μιλάμε για προστασία της Μεσογείου όταν αυτή τη στιγμή η διάλυση των πλοίων γίνεται σε κόλπο κοντά στη Σμύρνη της Τουρκίας και παραβιάζει τη Συνθήκη της Βασιλείας;

Πόσο σας ανησυχεί,επίσης, καθότι στην ευρύτερη περιοχή κατασκευάζεται νέος πυρηνικός αντιδραστήρας στο Ακούγιου παραβιάζοντας τις ΦιλανδικέςΣυνθήκες……. σε ό,τι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος σε σεισμογενή περιοχή;

Τι ενέργειες μπορείτε να κάνετε για την περιοχή των Βαλκανίων απ΄όπουκαι εσείς είστε, από τη Λιθουανία, και είστε κοντά θα έλεγα και σε μία θάλασσα με πολλά προβλήματα όπως είναι η Βαλτική. Η Βαλτική έχει υποστεί μεγάλη ζημιά από εργοστάσια κυρίως ελαστικών που είχε;

Επίσης, αν  θα παρθούν κάποια μέτρα για το πεπαλαιωμένο πυρηνικό αντιδραστήρα του Κοζλοντούι στην Βουλγαρία. Το λέω αυτό γιατί επηρεάζει και τον υδροφόρο ορίζοντα ενδεχομένως και τα οικοσυστήματα. 

Τι προτίθεστε να κάνετε με τα αποθέματα νερού στην Ευρώπη, διότι το πρόβλημα δεν είναι τελικά μόνο στο Νότο. Διαβάζω ότι ήδη το πρόβλημα έχει εντοπιστεί στη Σκανδιναβική Χερσόνησο. Δηλαδή, αυτή τη στιγμή και στη Φιλανδία υπάρχει πρόβλημα σταδιακά και στη Σουηδία. Μόνο η Νορβηγία έχει κάποια αποθέματα γενικότερα για να κρατήσει λίγο μία ισορροπία. 

Υπήρχε μία σκέψη σ΄ ότι αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση τουλάχιστον στα νησιά της Μεσογείου και είναι αρκετά αυτά, τα περισσότερα ενδεχομένως στην Ελλάδα φυσικά, να κατασκευαστούν ταμιευτήρες νερού για το βρόχινο νερό. Να αξιοποιήσουμε το βρόχινο νερό που θα είναι μια ανάσα και στην περιοχή, αλλά, ενδεχομένως, αυτό θα μας εξασφαλίσει και κάποια αποθέματα που πρέπει να έχουμε, γιατί μιλούμε όλοι ότι τα καύσιμα λιγοστεύουν και πάμε σε νέες μορφές ενέργειας πέραν της ρύπανσης του πλανήτη, αλλά εδώ μόνο το 6% σε παγκόσμιο επίπεδο του νερού που  έχει ο πλανήτης είναι πόσιμο. Το υπόλοιπο δεν πίνεται και δεν πρόκειται να καθαριστεί ποτέ διότι είναι στα έγκατα της γης. Αυτό λένε οι μελέτες.

Άρα το πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουμε πέρα από την αγροτοδιατροφική αλυσίδα και ό,τι αυτό συνεπάγεται θα είναι και το πρόβλημα του νερού. Τι προτίθεται να κάνετεγι΄ αυτό;  Διότι όσο και να λέμε υπήρχε μία προφητεία για όλα αυτά που περνάμε σήμερα. Όσοι έχετε διαβάσει αυτό το λογοτεχνικό προφητικό βιβλίο της Ρέιτσελ«Η σιωπηλή άνοιξη», βλέπουμε ότι η σιωπηλή άνοιξη έρχεται τελικά και χτυπάει την πόρτα μας. Σας ευχαριστώ και καλή δύναμη στο έργο σας.