Λευτέρης Αβραμάκης: Σε κίνδυνο και η ελληνική βιομηχανία

Σε οριακό σημείο βρίσκεται πλέον και η ελληνική βιομηχανία εξαιτίας των πολιτικών που ασκεί  η κυβέρνηση περιβάλλοντας με την προστασία της την αισχροκέρδεια των καρτέλ στην ενέργεια και τα καύσιμα. Την ώρα λοιπόν που η βιομηχανία της ενέργειας και των καυσίμων καταγράφουν ρεκόρ υπερκερδών και η κυβέρνηση παρά τις υποσχέσεις της δεν ανακτά αποδεχόμενη τη δημιουργική λογιστική συγκάλυψής τους, οι υπόλοιπες βιομηχανίες είναι αντιμέτωπες με την εκτίναξη του λειτουργικού κόστους (ενέργεια και καύσιμα), την διαρκή αύξηση των πρώτων υλών και την πτώση της κατανάλωσης δεδομένου ότι οι καταναλωτές αδυνατούν να ανταποκριθούν στο αυξημένο κόστος ζωής. 

Με κοινή τους επιστολή στον πρωθυπουργό οι πρόεδροι των βιομηχανικών οργανώσεων ΣΕΒ, ΣΒΕ, ΕΒΙΚΕΝ, Ελληνική Παραγωγή, ΣΒΑΠ, ΣΒΘΣΕ, ΣΘΕΒ, ΣΕΒΠΔΕ, ΣΒΣΕ τονίζουν την αναγκαιότητα να μειωθεί το λειτουργικό κόστος κυρίως το κόστος ηλεκτροδότησης καθώς αυτό έχει πολλαπλασιαστεί υπέρμετρα ακόμα και μετά τις επιδοτήσεις. 

Ταυτόχρονα, οι ελληνικές βιομηχανίες σε μεγάλο βαθμό βλέπουν τα προϊόντα τους να χάνουν διαρκώς μερίδιο αγοράς, υποσκελιζόμενα από τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων παράγεται σε ξένες βιομηχανίες με σημαντικά χαμηλότερο ενεργειακό κόστος. 

Η παράλογη πολιτική της κυβέρνησης να προστατεύει συστηματικά και με αλχημείες την κερδοφορία των καρτέλ της ενέργειας και των καυσίμων, πρακτικά ναρκοθετεί το σύνολο της ελληνικής οικονομίας. 

Η χώρα, η κοινωνία, η οικονομία, χρειάζονται κανόνες δικαιοσύνης που θα επιτρέπει στο σύνολο της αγοράς να επιβιώσει και να αναπτυχθεί. Τα ιδεολογήματα αυτορρύθμισης του νεοφιλελευθερισμού έχουν καταρρεύσει με πάταγο, με μόνους θιασώτες πλέον τους παράγοντες του Μαξίμου που για άγνωστους λόγους επιτρέπουν τη συγκέντρωση όλο και μεγαλύτερου πλούτου στα χέρια ελαχίστων. 

Η χώρα όμως δεν μπορεί να επιτύχει οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση μέσω της περαιτέρω συρρίκνωσης της βιομηχανικής της παραγωγής και την περαιτέρω διόγκωση του ελλείματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών που αυξάνεται ραγδαία τα τελευταία δύο χρόνια. 

Η αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας και η θέσπιση κανόνων λειτουργίας που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, η εφαρμογή προοδευτικών οικονομικών πολιτικών με κοινωνική δικαιοσύνη, είναι η διέξοδος που θα ενισχύσει τα εισοδήματα των πολιτών, θα εξορθολογήσει το λειτουργικό κόστος βιομηχανιών και επιχειρήσεων, θα μειώσει τις τιμές και θα επιφέρει και την αναστροφή της οικονομικής καθίζησης που βιώνουν όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας.       

Exit mobile version