Κώστας Μπούμπας: Πρέπει να δώσουμε μεγάλη βαρύτητα στη διαχείριση του νερού.

Ολόκληρη η ομιλία του Κώστα Μπούμπα στην Υποεπιτροπή Υδατικών Πόρων της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος, με θέματα ημερήσιας διάταξης:

Α) Ενημέρωση των Μελών της Υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων για την αυτοψία: Στην περιοχή του Ταμιευτήρα και της Λίμνης του Μόρνου και στις σεισμόπληκτες περιοχές του νομού Λαρίσης.
Β) Ενημέρωση των μελών της Υποεπιτροπής για τη σύσταση της Εθνικής Επιτροπής κατά της Ερημοποίησης.

Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε. Να καλωσορίσουμε και τον κ. Δήμαρχο στην Επιτροπή μας. Συγχαρητήρια από τους συναδέλφους Βουλευτές, διότι, αποτυπώνουν πραγματικά το πρόβλημα, αλλά για να είμαστε ρεαλιστές, είναι πολύ σημαντικό που φέρνετε το θέμα αυτό στην Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος. Δεν υπάρχει διαχειριστική πολιτική του νερού στην Ελλάδα. Είμαστε πολύ πίσω.

Το λέω αυτό, διότι, κάποτε ερχόταν προγράμματα στην αυτοδιοίκηση για τον έλεγχο ποιότητας του νερού, άλλαζαν κωδικούς τα χρήματα, δεν πήγαιναν για την ποιότητα του νερού.

Υπάρχει ένα μεγάλο ζήτημα και φανταστείτε όταν ο μεγαλύτερος εθνικός ταμιευτήρας υδροδότησης του μισού πληθυσμού της Ελλάδας έχει το πρόβλημα αυτό, φανταστείτε τι γίνεται με τον υδροφόρο ορίζοντα σε άλλες λίμνες, σε έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων.

Εγώ, το βιώνω το πρόβλημα στη λίμνη της Κερκίνης, ως Βουλευτής Σερρών, όπου εκεί η πολιτική είναι ότι καλύτερα να αποζημιώσουμε τις πλημμύρες, παρά να βάλουμε βυθοκόρο να καθαρίσει τη λίμνη.

Δεν λαμβάνεται υπ’ όψιν η αυτοδιοίκηση. Είναι πολύ σημαντικός παράγοντας. Η αυτοδιοίκηση έχει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Η αυτοδιοίκηση προσπαθεί με μεγάλο αγώνα να διεκπεραιώσει κάποια πράγματα μέσα από κάποιες μελέτες και είναι στο περιθώριο. Θα πρέπει να αλλάξει άρδην αυτή η κατάσταση. Θα πρέπει να δοθεί μια πρωτοβουλία στην αυτοδιοίκηση, διότι, δεν μπορεί να έρχεται πίσω από τα Υπουργεία. Το Υπουργείο πρέπει επικουρικά να βοηθήσουν την αυτοδιοίκηση που βιώνει το πρόβλημα.

Σε μια περιοχή με έλλειψη βιολογικού καθαρισμού, με έλλειψη γενικότερα ενός κύκλου οικονομικού που έχει επιπτώσεις και στην κτηνοτροφία και στον πρωτογενή τομέα και στην πανίδα και στη χλωρίδα, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι εκεί να αισθάνονται πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Αυτή την εντύπωση έχω.

Ο κ. Δήμαρχος το αποτύπωσε πάρα πολύ σωστά. Δεν μπορούν οι πολίτες αυτοί, έστω και για οικισμούς μικρούς, που πάλι είναι μέρος του ελληνικού πληθυσμού, επομένως, πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία απέναντι σε δίκτυα ύδρευσης με αμίαντο και καρκινογόνες ουσίες, απέναντι σε έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων.

Η κυρία Καφαντάρη σωστά βάζει τη διάσταση των ΣΔΙΤ. Πρέπει να μας προβληματίσει, γιατί πάνε πολύ πίσω όλα αυτά.

Αλλά το θέμα είναι, κυρία Πρόεδρε, καλά κάνετε και χαίρομαι που είναι και η αυτοδιοίκηση εδώ. Διότι, ο Δήμαρχος, ο πρώτος πολίτης του τόπου θα μας δώσει πραγματικά το πρόβλημα που βιώνει η περιοχή του, από μία διαχειριστική πολιτική για το νερό που δεν είναι η ενδεδειγμένη από πλευράς της Ελλάδος.

Εγώ θέλω να ρωτήσω, μέσα σε αυτά τα προγράμματα που είπατε και για το Ταμείο Ανάκαμψης, τουλάχιστον, το εθνικό στρατηγικό πλαίσιο ανάπτυξης, από τώρα, μέχρι το 2027, θα δώσει μια μεγάλη βαρύτητα στη διαχείριση του νερού.

Είναι ευκαιρία να γίνει, κάτι.

Για παράδειγμα, θα γίνει κατασκευή ταμιευτήρα σε πολλές περιοχές. Κυρίως στη γηραιά, θα δοθούν χρήματα για κατασκευή για ταμιευτήρες για να έχουμε τη διαχείριση του βρόχινου νερού.

Αυτό το δίνω ως σχήμα για να πω, ότι η Ευρώπη δίνει μία βαρύτητα στη διαχείριση των υδάτων, να μην έχουμε ούτε ανεξέλεγκτη χρήση του νερού, αλλά να βελτιώσουμε και την ποιότητα του νερού.

Νομίζω ότι μέσω του ΕΣΠΑ, μπορούμε να κινηθούμε προς αυτήν την κατεύθυνση για να επιλύσουμε ορισμένα ζητήματα που αφορούν τη διαχειριστική πολιτική, σε ότι αφορά τους υδάτινους πόρους.

Αλλά, είναι πολύ σημαντικό να λάβουμε σοβαρά υπόψιν την αυτοδιοίκηση, γι’ αυτή τη φωνή και την κραυγή αγωνίας, την εμπειρία που κουβαλάει και να βοηθήσουμε την αυτοδιοίκηση, γιατί αυτή βιώνει το πρόβλημα και αυτή πρέπει να προωθηθεί μέσα από οικονομικούς πόρους, μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης, μέσα από τεχνοκρατικές μελέτες να είναι ώριμες στην ώρα τους, προκειμένου να αντιμετωπιστεί.

Πάντως είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα και μπράβο στους βουλευτές που φέραν αυτή την αυτοψία που έγινε από μέρους σας, προκειμένου να έχουμε την εικόνα της όλης κατάστασης και να δούμε πώς μπορεί να αλλάξει γενικότερα η πολιτική απέναντι στη διαχείριση του νερού, που όντως, είμαστε πίσω.

Φανταστείτε ότι από τα αποθέματα του νερού, μόνο το 6%, παγκοσμίως, είναι πόσιμο νερό. Τα υπόλοιπα είναι μολυσμένα. Είναι πάρα πολύ σημαντικό θέμα.