Ο Κώστας Μπούμπας ζητά από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μέτρα ενίσχυσης και αποζημιώσεις των καπνοπαραγωγών

Σύμφωνα με τον βουλευτή της Ελληνικής Λύσης και μετά από πληροφόρηση από τον Αγροτικό Καπνικό Συνεταιρισμό Νομού Σερρών «Εμμανουήλ Παππάς», τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καπνοπαραγωγοί της χώρας μας είναι μείζονα.

Κατά τους μήνες Μάρτιο – Απρίλιο, που ξεκινούν οι εργασίες της φύτευσης των καπνών και υπήρχε σε εξέλιξη η αναζήτηση για εργατικά χέρια, οι καπνοπαραγωγοί βρίσκονταν σε κατάσταση εγκλεισμού.

Με τους λιγοστούς εργάτες που υπήρχαν, οι καπνοπαραγωγοί κατάφεραν να καλλιεργήσουν όσα χωράφια τους πρόλαβαν, αλλά παρόλα αυτά, μεγάλο μέρος αυτών έχει μείνει ακαλλιέργητο.

Κώστας Μπούμπας: Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου, με την οποία υπήρξε μετάκληση εργατών γης τρίτων χωρών, απλά, καταπράϋνε επιδερμικά το ζήτημα.

Πολλοί παραγωγοί, ενώ κατέθεσαν τα απαραίτητα δικαιολογητικά και πλήρωσαν παράβολο υπέρ του Δημοσίου της τάξεως των 100€, δεν κατάφεραν να εντάξουν εργάτες στο δυναμικό τους.

Οι εργάτες που δουλεύουν, σήμερα, κοντεύουν να ξεπεράσουν τις 90 μέρες παραμονής και δεν επιθυμούν να παραμείνουν και άλλο.

Επιπλέον, από τις αρμόδιες υπηρεσίες δεν έχουν εκδοθεί αντίστοιχα τα απαραίτητα στοιχεία «ΑΦΜ» και «ΑΜΚΑ», προκειμένου να πληρωθούν οι εργάτες με εργόσημο και έτσι οι καπνοπαραγωγοί να δικαιολογήσουν τη σχετική δαπάνη στα έξοδα τους, αφού τα έξοδα των εργατών αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του κόστους στην καλλιέργεια του καπνού.

Είναι προφανές, λοιπόν ότι, θα προκύψει έντονο πρόβλημα στις καπνικές καλλιέργειες, αφενός, λόγω της μειωμένης ποσότητας περισυλλεγμένης σοδειάς, ποσοστό που θα διογκωθεί, λόγω της έλλειψης εργατικών χεριών, αλλά και αφετέρου, λόγω των ασθενειών που παρουσιάστηκαν (π.χ. φυτόφθορα), οι οποίες δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ,, τόνισε ο Κώστας Μπούμπας.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάσθε  κ. Υπουργέ:

   Προτίθεσθε να εντάξετε άμεσα τους καπνοπαραγωγούς στα μέτρα ενίσχυσης και αποζημίωσης των πληγέντων από την οικονομική κρίση που προκάλεσαν τα περιοριστικά μέτρα λόγω πανδημίας του κορωνοϊού, ενόψει των παραπάνω αναφερόμενων ;

Διαβάστε επίσης για τον Κώστα Μπούμπα: