03/05/2024
14.3 C
Serres

Ο Κώστας Μπούμπας λέει όχι στην ίδρυση Δομής Φιλοξενίας

Array

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΕΡΡΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΠΟΥΜΠΑ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΑΣΥΛΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ «Ίδρυση Δομής Φιλοξενίας λαθρομεταναστών στο Μαυροβούνι (Καρά Τεπέ), της Λέσβου με όρους πλημμελείς, από περιβαλλοντολογική άποψη και από άποψη Ασφάλειας»

Κύριε Υπουργέ, είναι ένα θέμα πάρα πολύ σοβαρό και έχει να κάνει με τις νομικές διαδικασίες που απαιτούνται, προκειμένου να γίνει αυτή η χωροθέτηση.

Υπάρχει μια στεναχώρια, μια αγανάκτηση, μια ανησυχία στους κατοίκους της Λέσβου και καθότι είστε και νησιώτης, ξέρετε ότι οι νησιώτες είναι πραγματικά υπομονετικοί άνθρωποι, είναι άνθρωποι αγωνιστές σε κλειστές κοινωνίες, που αυτήν τη στιγμή αγωνίζονται για να επιβιώσουν και να κρατήσουν Θερμοπύλες.

BMW x2 ix2 web banner mathe perissotera 1

Είναι ευοίωνο βέβαια, που η Λέσβος δείχνει μια αύξηση του πληθυσμού παρά το δημογραφικό πρόβλημα στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, κατά 1,87%, ανέφερε ο Κώστας Μπούμπας.

Σύμφωνα λοιπόν, με μια έκθεση από το Τεχνικό Επαγγελματικό Επιμελητήριο του βορείου Αιγαίου -γιατί δεν τα λέω εγώ, αλλά υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι έχουν δει τη διαδικασία του νόμου-, ο ν.4375/2016 και τα άρθρα 8 και 10 προβλέπουν ότι μπορούμε να πάμε σε αλλαγή χρήσης γης όταν επιτάσσει το εθνικό συμφέρον. 

Υπάρχει βέβαια και η τροποποίηση μετά -χωρίς να είμαι νομικός, αλλά ως δημοσιογράφος συμμερίζομαι αυτήν την ανησυχία των συναδέλφων μου στη Λέσβο- του ν.4485/2017 που προβλέπει αλλαγή χρήσης γης, αλλά εδώ υπάρχει μια έκνομη ενέργεια από πλευράς της πολιτείας σε ό,τι αφορά τη χωροθέτηση.

Διότι, δεν μπορείτε να υπερκεράσετε τον ν.4014/2011, ένα νόμο, ο οποίος προβλέπει ότι για να γίνει η αλλαγή χρήσης γης και να μπορεί να εξαιρεθεί από το νομικό πλαίσιο για λόγους εθνικού συμφέροντος, θα πρέπει να υπάρχει μια δημόσια διαβούλευση, να υπάρχει η προβλεπόμενη νομική διαδικασία που απαιτείται, από το νομικό πλαίσιο όπως αυτό καθορίζεται και επίσης, μια επαρκής δημοσιοποίηση. 


Κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει για την περιοχή Μαυροβούνι ή Καρά Τεπέ -η ελληνική της ονομασία είναι Μαυροβούνι-, προκειμένου να γίνει αυτή η χωροθέτηση τριακοσίων πενήντα στρεμμάτων με χιλιάδες ψυχές που θα φιλοξενηθούν εκεί, αλλά και με ανησυχία των ντόπιων, των κατοίκων της Λέσβου, διότι ο συγκεκριμένος χώρος πρέπει να λάβει άδεια περιβαλλοντικών επιπτώσεων ύστερα από μια διαβούλευση από το Αρμόδιο Περιφερειακό Συμβούλιο, από την Επιτροπή Διαβούλευσης, από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, την Ενάλια Αρχαιολογική Υπηρεσία, από την Εφορία Αρχαιοτήτων. 

Οπότε, αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορούμε να συζητάμε σήμερα για μπάζωμα αιγιαλού, διότι πρόκειται για μπάζωμα αιγιαλού.

Εδώ υπάρχει έκθεση από το Τεχνικό Επαγγελματικό Επιμελητήριο.

Αν το κάνει αυτό ένας απλός πολίτης, αντιλαμβάνεστε ότι είναι μέχρι κακούργημα. 


Εδώ υπάρχουν κάποιες φωτογραφίες από site της Λέσβου που δείχνουν το μπάζωμα του συγκεκριμένου σημείου.

Πρέπει λοιπόν, να απαντήσετε και γιατί δεν ακολουθήσατε αυτήν τη διαδικασία.

Εγώ αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει σπουδή, προκειμένου να χωροθετηθεί το έργο για άλλους λόγους, όπως λέτε, εθνικού συμφέροντος, απέναντι σε έναν χώρο υψίστης στρατηγικής σημασίας, καθώς είναι εν ενεργεία πεδίο βολής. 

Γιατί λοιπόν δεν τηρείτε, όπως όλοι οι πολίτες και όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες, τον ν.4014/2011, καθώς η Λέσβος να σημειώσουμε από την UNESCO είναι και στο παγκόσμιο δίκτυο σε ό,τι αφορά τα γεωπάρκα. Πρόκειται για ένα νησί, το οποίο έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO στην παγκόσμια κληρονομιά ως σπάνια γαία, αλλά και ένα σημείο ύψιστης στρατηγικής εθνικής σημασίας. 

Εδώ παραβιάστηκε ο ν. 4014/11 σε ό,τι αφορά τον αιγιαλό. Γιατί, λοιπόν, δεν τηρήσατε την προβλεπόμενη νομική διαδικασία;

Κύριε Υπουργέ, δεν καλύπτετε την έκθεση του Τεχνικού Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, διότι υπάρχουν και εξειδικευμένοι, υπάρχουν και επαΐοντες επ’ αυτού. 

Το θέμα είναι άλλο. Πρώτον, μιλάμε για έναν χώρο ο οποίος είναι εν ενεργεία πεδίο βολής μέχρι το 2025. Μιλάμε για έναν χώρο ο οποίος είναι τρία χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Λέσβου, τη Μυτιλήνη, ενώ ο προηγούμενος ήταν σε μεγαλύτερη χιλιομετρική απόσταση, άρα, λοιπόν, είναι πλησίον της τοπικής κοινωνίας που είναι πυκνοδομημένη πληθυσμιακά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Μιλάμε για έναν χώρο όπου βρίσκεται το εργοστάσιο της ΔΕΗ, αλλά πρωτίστως βρίσκεται η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, βρίσκεται η ΕΥΠ.

Πολλές φορές ως Ελληνική Λύση σάς έχουμε πει ότι με τη χωροθέτηση που γίνεται πλησίον στρατιωτικών βάσεων ή κάποιων άλλων γεωστρατηγικά πάρα πολύ σημαντικών τοποθεσιών υπάρχει και ελλοχεύει ο κίνδυνος για οτιδήποτε, για οποιαδήποτε παρεμβολή στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. 

Μιλάμε για αιγιαλό, μιλάμε για φυσικό κάλλος. 

Εγώ αντιλαμβάνομαι την ταχύτητα με την οποία έπρεπε να δράσετε για να καλύψετε αυτό το γεγονός της τοπικής, θα λέγαμε, έκρηξης εκεί -και δικαίως- από τους ανθρώπους της Λέσβου.

Όμως, μιλάμε για το τρίτο πληθυσμιακά νησί στην Ελλάδα και το τρίτο σε έκταση, με χίλια εξακόσια τριάντα τετραγωνικά μέτρα και τετρακόσια ενενήντα επτά χιλιόμετρα ακτογραμμής. Πιάνει, δηλαδή, τον δρόμο Αθήνα – Θεσσαλονίκη, να το πω έτσι. Δεν μπορούσε να γίνει χωροθέτηση εκεί; 

Γιατί, λοιπόν, έγινε στο συγκεκριμένο σημείο, το οποίο, με βάση το ότι είναι εν ενεργεία πεδίο βολής, είναι και στο προκεχωρημένο όριο τοποθέτησης;

Και αυτό ξέρετε πολύ καλά ότι παίζει έναν σημαντικό ρόλο γεωστρατηγικά για τις Ένοπλες Δυνάμεις και, πολλώ δε μάλλον, στις εποχές τις οποίες βιώνουμε με τη γειτονική χώρα, την Τουρκία. 

Στο σημείο αυτό δώσατε υψηλά μισθώματα σε οικόπεδα τα οποία νοικιάζονται από το δημόσιο, που γειτνιάζουν με το Μαυροβούνι ή Καρά Τεπέ, όπως τουλάχιστον είναι γνωστό και με την άλλη την ονομασία, την τούρκικη.

Όμως, το «Μαυροβούνι» είναι η σωστή λέξη. Και, μάλιστα, αυτά αγγίζουν υψηλά μισθώματα. 

Γίνεται λόγος από δημοσιεύματα ότι τα χωράφια και τα οικόπεδα αυτά που γειτνιάζουν, για να επεκταθεί η δομή πληθυσμιακά, ανήκουν σε πρώην τοπικούς άρχοντες, τόνισε ο Κώστας Μπούμπας.

Ποιος, λοιπόν, είναι ο υπεύθυνος που υπέδειξε τον συγκεκριμένο χώρο, που είναι υψίστης στρατηγικής σημασίας ως εν ενεργεία πεδίο βολής και μέσα στο κτήριο της ΕΥΠ; 

Γιατί έγινε η χωροθέτηση μόλις τρία χιλιόμετρα από τη Μυτιλήνη, όπου υπάρχουν και τοπικές επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή;

Γιατί νοικιάζετε με υψηλό τίμημα και μισθώματα τα χωράφια και τα οικόπεδα που γειτνιάζουν; Διότι το μίσθωμα θα είναι μέχρι το 2025. Ουδέν μονιμότερο του προσωρινού στη χώρα. Άρα εδώ μιλάμε ότι μετέπειτα θα πάμε σε προκάτ, θα πάμε σε μόνιμες κατοικίες.  

Οπότε αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορείτε να λέτε για έναν προσωρινό χώρο καταλυμάτων των αλλοδαπών και των παρανομούντων εκεί. Άρα βάζετε έναν χρονικό ορίζοντα τουλάχιστον μέχρι το 2025. 

Είναι ερωτήματα που χρήζουν απάντησης στην τοπική κοινωνία, η οποία βάλλεται, έχει μια στεναχώρια, μια αγανάκτηση, έναν θυμό. Είστε νησιώτης, το αντιλαμβάνεστε. Γιατί ο συγκεκριμένος χώρος, που είναι σε νευραλγικό σημείο αναφοράς σαν προκεχωρημένο όριο τοποθέτησης μέσα στην ΕΥΠ; 

Μάλιστα, με απευθείας ανάθεση το έργο, λόγω ανάγκης. Τετρακόσια σαράντα κυβικά μέτρα μπετόν, τέσσερα χιλιόμετρα περίφραξη. Και ενοικιάζετε και τα χωράφια που γειτνιάζουν, με μισθώματα που αγγίζουν τα 3 εκατομμύρια ευρώ. Αντιλαμβάνεστε ότι είναι σημαντικά αυτά τα ερωτήματα που μπαίνουν από την τοπική κοινωνία της Λέσβου. 

Σας ευχαριστώ. 

Διαβάστε επίσης για τον Κώστα Μπούμπα:

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Επιτέλους και κάτι ευχάριστα – Η Ελλάδα ελπίζει και χαμογελάει ξανά για το...

Μειώθηκε το δημόσιο χρέος της Ελλάδα το 2023 Σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν το δημόσιο χρέος από το 172,6% του ΑΕΠ το 2022 σε 160,9% του ΑΕΠ...

Τpαγωδία στη Θεσσαλονίκη με 30χρονη, δεν άντεξε

Τραγωδία σημειώθηκε χθες το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη, όταν μια 30χρονη γυναίκα έδωσε τέλος στη ζωή της. Κρεμάστηκε από πολύφωτο στο διαμέρισμα που διέμενε. Σύμφωνα με...

Τι τρώμε την Μεγάλη Παρασκευή για πρωινό και μεσημεριανό

Η Μεγάλη Παρασκευή είναι ως γνωστόν η μέρα που κάνουμε την πιο αυστηρή νηστεία σε όλη την Σαρακοστή. Την Μεγάλη Παρασκευή, είθισται να μην...

Κική Μακρυπούλια: Σούσουρο με την φώτο της μητέρας της Ζέτας, πιο όμορφη και...

Η Ζέτα Μακρυπούλια μοιράστηκε με τους ακόλουθούς της στο Instagram μία τρυφερή φωτογραφία με τη μητέρα της, Κική. Η φωτογραφία, η οποία είναι τραβηγμένη στα...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

10 εικόνες που περιγράφουν την ζωή μας με τα smartphones

Τα smartphones, ευτυχώς ή δυστυχώς, αποτελούν πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των ανθρώπων. Μήπως όμως έχει αρχίσει να ξεφεύγει η κατάσταση όσον αφορά τις...

Πότε θα ξαναδούμε τη βενζίνη στα 1,50 ευρώ;

Πότε θα ξαναδούμε τη βενζίνη στα 1,50 ευρώ; Αν οι τιμές της βενζίνης στα πρατήρια καυσίμων μεταβάλλονταν σε πλήρη αρμονία με τις χρηματιστηριακές διακυμάνσεις του...

Ένας bodybuilder χωρίς άκρα, αλλά με τεράστια ψυχή και θέληση για ζωή

Δεν έχει άκρα, έχει έναν ώμο, κανένα πόδι και μία θέληση και δύναμη που τον κάνει να πραγματοποιεί όλα του τα όνειρα. Παρά τις...

Συνέχισε να διαβάζεις