Αλλάζουν οι εργασιακές σχέσεις: Κατατέθηκε στην βουλή το εργασιακό νομοσχέδιο

Μετά από 22 μέρες διαβούλευσης κατατέθηκε στην Βουλή το εργασιακό νομοσχέδιο με όλες τις αλλαγές, τόσο στο ωράριο, όσο και στις υπερωρίες, αλλά και τον συνδικαλιστικό νόμο, τις απολύσεις, τις αποζημιώσεις και τις άδειες.

Μετά την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας, το νομοσχέδιο πέρασε στην αρμόδια επιτροπή και στην συνέχεια στην Ολομέλεια, με την αντιπολίτευση να ξεκινά απεργίες καθώς θεωρεί πως το νομοσχέδιο δεν πρέπει να περάσει.

Ήδη οι αντιδράσεις είναι σφοδρές και θα συνοδευτούν τις επόμενες ημέρες από μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις, καθώς κόμματα και φορείς θεωρούν πως το νομοσχέδιο πλήττει ακόμη και τα τελευταία κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα.

Οι επτά σαρωτικές αλλαγές στην αγορά εργασίας

Στη Βουλή κατατέθηκε το νομοσχέδιο του Κωστή Χατζηδάκη, το οποίο θα φέρει μεγάλες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις.

Για την αντιπολίτευση, η κατάθεση του νομοσχεδίου σηματοδοτεί την έναρξη της «μητέρας των μαχών» ενάντια στην κυβέρνηση, καθώς ήδη οι αντιδράσεις είναι μεγάλες και θα συνοδευτούν τις επόμενες ημέρες από μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις.

Ήδη η κυβέρνηση έχει αποσύρει δύο δυσμενείς για τους εργαζόμενους διατάξεις που αφορούν τις αποζημιώσεις απόλυσης, με την μία να αφορά την καταβολή της εντός τετραμήνου από τη λύση της σύμβασης και την άλλη την δυνατότητα του εργοδότη να κουρέψει το 10% της αποζημίωσης.

Οι επτά μεγάλες αλλαγές

 1. Διευθέτηση του χρόνου εργασίας
  Ο εργαζόμενος μόνο με δικό του αίτημα και μετά από έγγραφη συμφωνία με τον εργοδότη μπορεί να εργαστεί με ελαστικό ωράριο για οικογενειακούς, εκπαιδευτικούς ή άλλους λόγους. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να εργάζεται έως και 10 ώρες την ημέρα το μέγιστο χωρίς πρόσθετη αμοιβή, ανάλογα με τις ανάγκες των επιχειρήσεων. Οι επιπλέον ώρες θα αποθηκεύονται σε «τράπεζα χρόνου» και θα του «επιστρέφονται» εντός έξι μηνών με τη μορφή μειωμένου ωραρίου ή ρεπό ή ημερών αδείας. Με αυτή τη διευθέτηση ο εργαζόμενος μπορεί να εξασφαλίσει τετραήμερη εργασία την εβδομάδα χωρίς μείωση αποδοχών. Επιπλέον υπάρχει δικλείδα ασφαλείας με την οποία δεν μπορεί να απολυθεί αν αρνηθεί πρόταση του εργοδότη για συμφωνία διευθέτησης.
 2. Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Πώς θα λειτουργεί στην πράξη
  Ο εργαζόμενος θα «χτυπά» την κάρτα στην αρχή και στο τέλος της εργασίας του. Η κάρτα θα συνδέεται απευθείας με online σύστημα του ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ και έτσι θα καταγράφονται σε πραγματικό χρόνο η υπέρβαση του νόμιμου ωραρίου, η υπερεργασία και οι υπερωρίες του. Με τον τρόπο αυτό θα επέρχονται άμεσα οι σχετικές συνέπειες, δηλαδή αξιώσεις για επιπλέον αμοιβή από τον εργαζόμενο και κυρώσεις στον εργοδότη.
 3. Αύξηση του πλαφόν των υπερωριών
  Αυξάνεται το πλαφόν των υπερωριών στις 150 ώρες ετησίως, από 96 ώρες που είναι σήμερα, στη βιομηχανία και 120 ώρες στους λοιπούς κλάδους. Οι υπερωρίες θα ελέγχονται με την ψηφιακή κάρτα.
 4. Τι αλλάζει στο δίκαιο των απολύσεων
  Το νομοσχέδιο προβλέπει επιπλέον αποζημίωση ως εναλλακτική λύση αντί της υποχρεωτικής επαναπρόσληψης για τους μισθωτούς σε περίπτωση που η απόλυσή τους κρίνεται άκυρη από τα δικαστήρια, κυρίως για οικονομοτεχνικούς λόγους όπως είναι οι περικοπές ή το κλείσιμο της επιχείρησης.
 5. Σε ποιες επιπλέον περιπτώσεις απαγορεύεται η απόλυση
  Το εργασιακό νομοσχέδιο διευρύνει τη λίστα των περιπτώσεων της άκυρης απόλυσης. Άκυρες θα θεωρούνται στο εξής οι απολύσεις για άσκηση των δικαιωμάτων σε περίπτωση βίας και παρενόχλησης, του πατέρα νεογεννηθέντος τέκνου, εργαζομένων που έλαβαν ή ζήτησαν οποιαδήποτε άδεια, εργαζομένων που αρνήθηκαν να συμφωνήσουν διευθέτηση του χρόνου εργασίας, τηλεργαζομένων που άσκησαν το δικαίωμα αποσύνδεσης.
 6. Tι αλλάζει στον συνδικαλιστικό νόμο
  Προβλέπεται προσωπικό ασφαλείας που να διασφαλίζει την παροχή ενός μίνιμουμ (33%) επιπέδου υπηρεσιών σε κρίσιμους κλάδους (υγεία, συγκοινωνίες, αποκομιδή) κατά τη διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων στις ΔΕΚΟ. Η συνδικαλιστική οργάνωση που κηρύσσει απεργία υποχρεούται να προστατεύει το δικαίωμα των εργαζομένων που δεν συμμετέχουν στην απεργία να προσέρχονται και να αποχωρούν ελεύθερα και ανεμπόδιστα από την εργασία τους, χωρίς την άσκηση σωματικής ή ψυχολογικής βίας σε βάρος τους. Σε αντίθετη περίπτωση η απεργία μπορεί να διακοπεί.
 7. Τι αλλάζει στις γονικές άδειες
  Θεσπίζεται άδεια πατρότητας 14 ημερών με αποδοχές που θα δίνεται κοντά στην ημερομηνία γέννησης του παιδιού και γονικές άδειες τεσσάρων μηνών και για τους δύο γονείς με επιδότηση του ΟΑΕΔ. Παράλληλα ο νέος πατέρας προστατεύεται από την απόλυση για δύο μήνες μετά τον τοκετό. Οι άδειες θα δίνονται στους εργαζόμενους γονείς, φυσικούς, θετούς, ανάδοχους, καθώς και στις μητέρες που αποκτούν τέκνο με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας, όπως επίσης και στους φροντιστές, οι οποίοι απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα και στον δημόσιο τομέα.