Άρθρο Τάσου Χατζηβασιλείου στην εφημερίδα «tomanifesto»: Το 2022 δεν είναι 2015

Ήταν 28 Ιουνίου 2015, όταν ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε το κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών και την επιβολή των περιορισμών κεφαλαίου.

Βασισμένος στην τυχοδιωκτική «στρατηγική» του Γιάνη Βαρουφάκη και με την απόλυτη στήριξη του Πάνου Καμμένου, ο τότε Πρωθυπουργός επισφράγισε με αυτή την απόφαση το αποτέλεσμα της «υπερήφανης διαπραγμάτευσης», μιας καιροσκοπικής και ανεύθυνης πολιτικής που ξεκίνησε με τη φυγή δεκάδων δισεκατομμυρίων καταθέσεων από τα πιστωτικά ιδρύματα και κατέληξε στο κλείσιμο των τραπεζών και στον περιορισμό στις αναλήψεις.

Κανένας δεν μπορεί να ξεχάσει τον πανικό εκείνης της βραδιάς. Κανένας δεν μπορεί να ξεχάσει τις ατέλειωτες ουρές στα ΑΤΜ των τραπεζών σε όλη την επικράτεια, ούτε την απίστευτη ταλαιπωρία των ηλικιωμένων συμπολιτών μας. Και κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τον τότε ορατό κίνδυνο της εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη και φυσικά την ίδια την ΕΕ. Ακολούθησε το δημοψήφισμα – παρωδία.

Εξαιτίας εκείνης της επιλογής του κ. Τσίπρα, χάθηκαν μόνο από τις τράπεζες κεφαλαία 18 δισεκατομμυρίων, με αποτέλεσμα το κόστος δανεισμού να εκτοξευθεί.

Οι Έλληνες πολίτες σήκωσαν νέα δυσβάσταχτα και αχρείαστα βάρη και οι επιχειρήσεις ήρθαν αντιμέτωπες με τον αφανισμό τους. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι εκείνη την περίοδο τα λουκέτα στις επιχειρήσεις έσπασαν κάθε ρεκόρ, με αποτέλεσμα χιλιάδες Έλληνες να χάσουν τη δουλειά τους. Και, φυσικά, το τρίτο μνημόνιο ήρθε για να ολοκληρώσει την επερχόμενη καταστροφή. Στην ουσία, ο ελληνικός λαός φορτώθηκε με επιπλέον 100 δισεκατομμύρια στην πλάτη του.

Επτά χρόνια μετά, με την ελληνική οικονομία να έχει ανακάμψει και τη χώρα να έχει βγει από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και να βαδίζει, χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού και στην αξιόπιστη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, με αξιώσεις προς την επενδυτική βαθμίδα, ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται τις βαρύτατες πολιτικές του ευθύνες για εκείνη την καταστροφική περίοδο, κατά την οποία η χώρα έφτασε ένα βήμα από την καταστροφή.

Επτά χρόνια μετά, ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί την ψήφο των πολιτών νομίζοντας λανθασμένα ότι οι Έλληνες έχουν ξεχάσει. Περνά, μάλιστα, στην αντεπίθεση προσπαθώντας να διαστρεβλώσει τη σκληρή πραγματικότητα που βίωσε ο ελληνικός λαός εξαιτίας εκείνης της ανεύθυνης πολιτικής. Μάλιστα, στελέχη του φτάνουν στο σημείο να μιλούν για επανάληψη της συνεργασίας Τσίπρα – Βαρουφάκη.

Όμως, το 2022 δεν είναι 2015. Το σοκ και η ταλαιπωρία που υπέστη σύσσωμη η ελληνική κοινωνία πριν 7 χρόνια από τους καταστροφικούς χειρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ είχαν ως αποτέλεσμα την επώδυνη ωρίμανσή της. Ο λαϊκισμός και ο διχασμός, που τόσο ταλαιπώρησαν την χώρα μας την περίοδο του δημοψηφίσματος, δεν είναι πλέον ανεκτοί από την ελληνική κοινωνία. Σήμερα, οι πολίτες είναι πεπεισμένοι ότι η χώρα δεν αντέχει πειράματα. Θέλουν σταθερότητα και αποτελεσματικότητα που φέρνουν επενδύσεις, καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας και ευημερία.