Κυκλοφόρησε το καλαίσθητο βιβλίο των Γιαννογλούδη και Θεοχαρίδου Εμμέλεια, Φιλόπτωχος Αδελφότητος Κυριών Σερρών

Πριν λίγες μέρες, τον Νοέμβρη 2021, κυκλοφόρησε το καλαίσθητο βιβλίο «Εμμέλεια, Φιλόπτωχος Αδελφότητος Κυριών Σερρών» στο οποίο αποτυπώνεται η δραστηριότητα της Εμμέλειας, ενός από τους σημαντικότερους Συλλόγους της πόλης των Σερρών, από το έτος ίδρυσής της (1895) έως σήμερα (2021).  

Η Πρόεδρος, Δουκαίνη Ζαπριάνου,  και το Δ. Σ. της Εμμέλειας ευχαριστούν από καρδιάς και συγχαίρουν τους συγγραφείς του  βιβλίου: κ. Βασίλη Γιαννογλούδη, εκπαιδευτικού – συγγραφέα και κ. Γεωργίου Αψηλίδη, ιστορικού ερευνητή, μελών της Εταιρίας Μελέτης της Ιστορίας των Σερρών (ΕΜΕΙΣ), οι οποίοι, αναδιφώντας για μεγάλο χρονικό διάστημα με συστηματικότητα και επιμονή σε αρχεία ανά την Ελλάδα, συγκέντρωσαν πολύτιμο υλικό ικανό ώστε να δημοσιευθεί ως ιστορική αναδρομή της δράσης του Συλλόγου μας, και την  κ. Αντωνία Θεοχαρίδου, εκπαιδευτικό-συγγραφέα και Γραμματέα της Εμμέλειας, που ανέλαβε να συμπληρώσει με τη δική της έρευνα τα πιο πρόσφατα χρόνια της δραστηριότητας του Συλλόγου και επιμελήθηκε του φωτογραφικού υλικού. Επίσης, εκφράζει τις ευχαριστιες του στα μέλη και τους φίλους του Εμμέλειας που βοήθησαν στην συγκέντρωση του υλικού καθώς και στους υπευθύνους του τυπογραφείου «Typser» για το ωραίο εκδοτικό αποτέλεσμα.

Το βιβλίο διατίθεται στα γραφεία του Συλλόγου κατά τις εργάσιμες μέρες και ώρες. ( τηλ. επικοινωνίας : 23210 22618)

Λίγα λόγια για το περιεχόμενο του βιβλίου

Η Εμμέλεια μετρά μέχρι σήμερα 125 έτη γόνιμης παρουσίας, αδιάλειπτης δράσης και πολυσχιδούς προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο της πόλης και του Νομού Σερρών.

Η δράση και η ιστορική διαδρομή της Εμμέλειας καλύπτει όλες τις εκφάνσεις της ζωής της πόλης μας, από τη εποχή της οθωμανικής κυριαρχίας, του Μακεδονικού Αγώνα, της Βουλγαρικής κατοχής, της εγκατάστασης των Μικρασιατών προσφύγων μέχρι την πρόσφατη εποχή της ανάκαμψης και αναδημιουργίας. 

Μέσα από τις σελίδες του παρόντος συγγραφικού έργου ξετυλίγεται η πολυσχιδής δράση των χαρισματικών Κυριών μελών των Διοικητικών Συμβουλίων της Εμμέλειας, υπό την πρωτοβουλία των άξιων Προέδρων της,  με την ποικιλότροπη συμμετοχή της στην κοινωνική ζωή της πόλης των Σερρών, αναδεικνύοντας ιδιαιτέρως την αποστολή της γυναίκας, δίδοντάς της τα αναγκαία εφόδια για την αυτόνομη και ουσιαστική παρουσία της στην οικογένεια και την κοινωνία. Ακόμη παρουσιάζεται η οξυδέρκεια και η αποτελεσματικότητα  των Καταστατικών  της Οργάνων για την απόκτηση ιδίων πόρων από αξιοποίηση δωρεών και εκμετάλλευση ακινήτων,  ενέργειες που οδήγησαν στην οικονομική αυτοτέλεια της Εμμέλειας και τη διασφάλιση της αυτόνομης λειτουργίας και αδιάλειπτης ύπαρξής της.  Περιλαμβάνονται επίσης αντιπροσωπευτικά εργόχειρα, δημιουργίες των μαθητριών της Σχολής από την ίδρυσή της έως σήμερα. ( 1947-2021) Στο Παράρτημα παρατίθενται πολύτιμα ιστορικά ντοκουμέντα.