30/04/2024
20.2 C
Serres

Με απόφαση Σκυλακάκη 30 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία ζωνών προστασίας από δασικές πυρκαγιές

Με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρου Σκυλακάκη οι δήμοι έχουν πλέον στη διάθεσή τους ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο ύψους 30 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία ζωνών προστασίας από δασικές πυρκαγιές. 

programma skilakakis dasikes pirkagies serres

Συγκεκριμένα, πρόκειται για την προσθήκη του Άξονα Προτεραιότητας 6 με τίτλο «Χρηματοδότηση δημιουργίας περιμετρικών ζωνών 10 μέτρων πέριξ οικισμών εντός ή πλησίον δασών και δασικών εκτάσεων υψηλής επικινδυνότητας για την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών», στο πρόγραμμα  «Προστασία και αναβάθμιση Δασών 2024» του Πράσινου Ταμείου, μέσω του οποίου δεσμεύονται πλέον συνολικές πιστώσεις 50,5 εκατ. ευρώ.


Στόχος του νέου άξονα είναι «να παράσχει τα κατάλληλα μέσα χρηματοδότησης, προκειμένου κατόπιν σύμφωνης γνώμης των αρμόδιων περιφερειακών Δασικών Υπηρεσιών, οι δικαιούχοι Ο.Τ.Α. να παρέμβουν με τη σύνταξη σχετικών τεχνικών εκθέσεων για τη δημιουργία ζωνών μέσου πλάτους 10 μέτρων, σε όμορες του οικιστικού ιστού ζώνες μείξης με δάση και δασικές εκτάσεις υψηλής επικινδυνότητας για την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών, η δυσμενής εξέλιξη των οποίων εγκυμονεί κινδύνους τόσο για τα γειτνιάζοντα δασικά συμπλέγματα όσο και για τον οικιστικό ιστό».


Το ΔΣ του Πράσινου Ταμείου αποφάσισε ομόφωνα τη δημιουργία – προσθήκη του νέου χρηματοδοτικού άξονα, κατόπιν σχετικής εισήγησης της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ.


Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θόδωρου Σκυλακάκη, προχωρούμε στην ενίσχυση των δήμων για την υλοποίηση της πυροπροστασίας κατοικημένων περιοχών σε Δήμους της χώρας που περιβάλλονται από δάση. Φιλοσοφία της Διοίκησης είναι να δημιουργηθούν στο μέλλον, νέα προγράμματα ειδικής στόχευσης και πρέπει οι Δήμοι να εκμεταλλευτούν αυτή την ευκαιρία».

Δικαιούχοι είναι κατά πρώτη προτεραιότητα οι δήμοι

Touska Iordanidou


Δικαιούχοι είναι κατά πρώτη προτεραιότητα οι δήμοι, στα όρια των οποίων περιλαμβάνονται ή γειτνιάζουν οι επικίνδυνες περιοχές του π.δ. 575/1-7-1980 «Περί κηρύξεως ιδιαιτέρως ευαίσθητων εις πυρκαϊάς περιοχών δασών και δασικών εκτάσεων ως επικινδύνων» (Α΄ 157), ήτοι περιοχών αρμοδιότητας των Δασικών Υπηρεσιών:

Διευθύνσεων Δασών Κεφαλληνίας, Ζακύνθου, Κερκύρας, Λέσβου, Σάμου, Χανίων και Χίου, και Δασαρχείων Αλεξανδρουπόλεως, Αρναίας, Πολυγύρου, Κασσάνδρας, Θάσου, Θεσσαλονίκης, Σκοπέλου, Βόλου, Αταλάντης, Ιστιαίας, Λίμνης, Χαλκίδος, Θηβών, Πάρνηθος, Πεντέλης, Καπανδριτίου, Λαυρίου, Αιγάλεω, Πειραιώς, Ρόδου, Κω, Μεγάρων, Πόρου, Κορίνθου, Ξυλοκάστρου, Αιγίου, Πατρών, Αμαλιάδος, Πύργου, Ολυμπίας, Καλαμάτας, Σπάρτης και Κρανιδίου, συμπεριλαμβανομένων των Δήμων όλης της Πελοποννήσου, Κρήτης, νήσων Αιγαίου, και Έβρου.


Όπως θα καταλάβατε δεν είμαστε μέσα στην απόφαση..
Το γιατί θέλει μια κάποια εξήγηση…

Σέρρες – Αναβιώνουν τα έθιμα την Μεγάλη Εβδομάδα!

Σε πασχαλινούς ρυθμούς η αγορά-Αισιόδοξοι οι έμποροι

Τρείς προτάσεις προοπτικής γιά την Ίμβρο και την Τένεδο

Συλληπητήριο ψήφισμα για τον Τάκη Χατζόπουλο από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών

Απόστολος Ντόλκος – Δήμος Βισαλτίας: Η Δημοτική μας αρχή βρίσκεται κοντά στον πολίτη!

Σέρρες – Αναβιώνουν τα έθιμα την Μεγάλη Εβδομάδα!

Στις Σέρρες και αυτό το Πάσχα θα αναβιώσουν πανάρχαια έθιμα με ιδιαίτερο συμβολισμό την Μεγάλη Εβδομάδα

Πολλά από αυτά τα έθιμα ήρθαν από τους πρόσφυγες της Θράκης, άλλα από τον Πόντο και άλλα από την Μικρά Ασία, ενώ άλλα διατηρήθηκαν από τα οθωμανικά χρόνια και άλλα βρίσκουν τις ρίζες τους στην Αρχαία Ελλάδα. 

Όλα μαζί συνάδουν με τις ιδιαιτερότητες του νομού και τον πολιτισμό που διατηρεί ο τόπος, παρά το πέρας των χρόνων.

Αύριο Μεγάλη Τετάρτη  η μέρα είναι αφιερωμένη στην μετάνοια, αλλά και την προδοσία, ενώ σηματοδοτεί και την αρχή του τέλους για τον Ιησού με τον Μυστικό Δείπνο.

spiropoulos smagadou

Το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης σε όλους τους ιερούς ναούς τελείται το Μέγα Ιερό Ευχέλαιο και οι πιστοί θα συμμετέχουν με κατάνυξη , ενώ στο τέλος της λειτουργίας ο ιερέας θα μυρώσει όλο το εκκλησίασμα με τους πιστούς να παίρνουν το αλεύρι που διαβάστηκε στο ιερό ευχέλαιο.

Το αλεύρι που θα κρατήσουν στο εικόνισμα του σπιτιού τους  και όταν κάποιο μέλος της οικογένειας αρρωστήσει θα τον σταυρώνουν με αυτό για να γίνει καλά… για ίαση.

Την Μεγάλη Πέμπτη οι νοικοκυρές θα απλώσουν ένα κόκκινο πανί

megali evdomada anavionoun ethima serres 2

Μεθαύριο Μεγάλη Πέμπτη από νωρίς το πρωί οι νοικοκυρές θα απλώσουν στο μπαλκόνι τους ένα κόκκινο πανί που συμβολίζει το αίμα και τη θυσία του Ιησού. Όσο το κόκκινο πανί είναι κρεμασμένο στο μπαλκόνι ή το παράθυρο, οι γυναίκες δεν πλένουν, ούτε απλώνουν ρούχα, γιατί το θεωρούν κακό σημάδι.


Την ίδια μέρα θα βάψουν τα κόκκινα αυγά και θα ψήσουν τα τσουρέκια.


Τα κόκκινα αυγά έχουν ιδιαίτερη σημασία, καθώς συμβολίζουν τον τάφο του Χριστού που ήταν ερμητικά κλειστός- όπως το περίβλημα του αυγού- αλλά έκρυβε μέσα του τη «ζωή» αφού από αυτόν βγήκε ο Χριστός και αναστήθηκε.


Το κόκκινο χρώμα στα αυγά έχει τις ρίζες του στην ιστορία που θέλει μία γυναίκα να μην πιστεύει την είδηση της Ανάστασης του Ιησού και να λέει:

«Όταν τα αυγά που κρατώ θα γίνουν κόκκινα, τότε θα αναστηθεί και ο Χριστός. Και τότε αυτά έγιναν κόκκινα».

Αυτό το έθιμο καθιερώθηκε για πρώτη φορά στη βυζαντινή Αυλή από τον Μεγάλο Κωνσταντίνο και τη μητέρα του Αγία Ελένη, με επίσημη τελετή που γινόταν το πρωί της Κυριακής του Πάσχα.


Οι καλεσμένοι τσούγκριζαν με τον αυτοκράτορα και τη βασιλομήτορα τα αυγά και στη συνέχεια ακολουθούσε γεύμα στο πασχαλινό τραπέζι.


Το πρώτο κόκκινο αυγό η νοικοκυρά το βάζει στο εικονοστάσι, το χρησιμοποιεί για να ξορκίσει το κακό και τη «γλωσσοφαγιά», ενώ ξεματιάζει και τα παιδιά της όλο τον χρόνο.
Αυτό το αυγό θα χαλάσει, θα μείνει κούφιο, αλλά δεν θα μυρίσει ποτέ, μιας και είναι το …ευλογημένο!


Όπως προαναφέρθηκε οι νοικοκυρές παρασκευάζουν τα πασχαλιάτικα κουλουράκια και τα τσουρέκια.


Τα πρώτα τσουρέκια οι αρραβωνιασμένες θα τα στείλουν στα πεθερικά τους για να έχουν την ευχή τους και το βράδυ μετά την αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου νεαροί και νεαρές θα στολίσουν τον Επιτάφιο με λουλούδια και θα ψάλουν το μοιρολόι της Παναγίας.


Οι νεαροί  θα συγκεντρώσουν τα λουλούδια κόβοντας (κλέβοντας) από αυλές και γλάστρες από σπίτια, μάλιστα προσπαθώντας να  κόψουν λουλούδια σπάζουν τις γλάστρες.


Ένα έθιμο που τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια, τείνει να εξαφανιστεί….

 Την Μεγάλη Παρασκευή τα «Αδώνια» στη συνοικία του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου

megali evdomada anavionoun ethima serres 3

 Την Μεγάλη Παρασκευή, κατά την περιφορά του Επιταφίου θα αναβιώσει για άλλη μια χρονιά στη συνοικία του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, το έθιμο «Αδώνια» Σύμφωνα με το τελετουργικό του εθίμου, όταν ο Επιτάφιος πλησιάζει, κάθε νοικοκυρά τοποθετεί στο κατώφλι του σπιτιού της ένα τραπεζάκι, πάνω στο οποίο έχει τοποθετήσει θυμίαμα και την εικόνα του Εσταυρωμένου, πλαισιωμένη από πασχαλιές και άλλα άνθη.
Και θα ανάψει το καντηλάκι της και το θυμιατό θα μοιράσει της ευωδίες του σε όλη την γειτονιά…

Στο Νέο Σούλι την Μεγάλη Παρασκευή το έθιμο «Γεφύρια». 

Touska Iordanidou

Κάθε Μεγάλη Παρασκευή στο Νέο Σούλι αναβιώνει το μοναδικό έθιμο «Γεφύρια». 

Το έθιμο βρίσκει τις ρίζες του στα βάθη των αιώνων και συνεχίζεται από γενιά σε γενιά.
Σύμφωνα με αυτό, νεαρές κοπέλες και παλικάρια, όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα μαζεύουν από τις αυλές των σπιτιών διάφορα λουλούδια και μεγάλα φύλλα δέντρων.

Το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής ξεκινά ο στολισμός των «Γεφυριών».

Ξύλινες και μεταλλικές κατασκευές στο σχήμα γεφυριού τοποθετούνται ψηλά από τη μία πλευρά του δρόμου έως την άλλη.

Οι κατασκευές στολίζονται με πολλά λουλούδια και εικόνες που φέρνει ο κάθε κάτοικος από το σπίτι του.

Σε όλη τη διαδρομή που θα διανύσει το βράδυ ο Επιτάφιος θα περάσει κάτω από τα στολισμένα «Γεφύρια» που θα παραμείνουν στο χωριό 40 ημέρες, έως την «Ανάληψη του Κυρίου».

Μετά οι κάτοικοι θα πάρουν τα ξερά λουλούδια και τις εικόνες και θα τα βάλουν στο εικονοστάσι του σπιτιού, για να έχουν την ευλογία του Χριστού όλο τον χρόνο.

Το Mεγάλο Σάββατο στην Πεντάπολη, το «Κάψιμο του Ιούδα».

ilias papageorgiou mitsotakis


Το Mεγάλο Σάββατο λοιπόν στο Δαρνάκικο Σαρμουσακλή, την τωρινή Πεντάπολη, μικροί και μεγάλοι περιμένουν με αγωνία κάθε χρόνο το «Κάψιμο του Ιούδα».

Το έθιμο γίνεται το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, μετά την αναγγελία της Ανάστασης του Κυρίου. 

Μόλις ακουστεί το «Χριστός Ανέστη» μικροί και μεγάλοι, με λαμπάδες από μελισσοκέρι, κατευθύνονται στην εκκλησιαστική πλατεία του Αγίου Αθανασίου, όπου καίνε το αχυρένιο ομοίωμα του Ιούδα, το οποίο κατασκεύασαν το πρωί οι νέοι του χωριού και το κρέμασαν στο «ικρίωμα», την κρεμάλα, για να το βλέπουν όλοι. 

Με αυτόν τον τρόπο γίνονται οι εικονικοί τιμωροί του Ισκαριώτη και καίνε τον μισητό Ιούδα.

Βεγγαλικά σκίζουν τον ουρανό και οι κροτίδες σπάνε σε κάθε σημείο της εκκλησίας. 
Για τους περισσότερους είναι η εξιλέωση μετά το θείο δράμα.

Το έθιμο το συναντάμε και σε άλλες περιοχές των Σερρών, ενώ η Πεντάπολη κερδίζει πάντα τους περισσότερους επισκέπτες.

Σε πασχαλινούς ρυθμούς η αγορά-Αισιόδοξοι οι έμποροι

Τρείς προτάσεις προοπτικής γιά την Ίμβρο και την Τένεδο

Συλληπητήριο ψήφισμα για τον Τάκη Χατζόπουλο από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών

Απόστολος Ντόλκος – Δήμος Βισαλτίας: Η Δημοτική μας αρχή βρίσκεται κοντά στον πολίτη!

Νάσος Γουμενίδης: Συγκλονίζει για τον θάνατο του αδερφού του – «Από έναν μπάφο ξεκίνησε και πήγαμε στα σκληρά»

0

Ο Νάσος Γουμενίδης φιλοξενήθηκε στο «The 2Night Show» με τον Γρηγόρη Αρναούτογλου.

Ο γνωστός δημοσιογράφος μίλησε για την απώλεια του αδερφού του από χρήση ναρκωτικών.

Καλεσμένος στο «The 2Night Show» με τον Γρηγόρη Αρναούτογλου ο Νάσος Γουμενίδης εξομολογήθηκε πώς βίωσε τη μοιραία σχέση του πρόωρα χαμένου αδερφού του με τα ναρκωτικά.

«Όταν μπαίνει ένα παιδί σε αυτήν την παραμύθα, έχει πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού του ότι θα ξανακυλήσει.

Όταν μπαίνει η παραμύθα στο κεφάλι σου μπαίνει μία κακή σκέψη ότι δεν μπορείς να ανταποκριθείς χωρίς τη χρήση και να λειτουργήσεις.

Βλέπεις έναν άνθρωπο και λες: αυτός είναι ο αδερφός μου; Βλέπεις δύο διαφορετικούς ανθρώπους, γιατί δεν έχεις επικοινωνία στις δύσκολες φάσεις και φτάνεις σε σημείο να παίξεις μέχρι και μπουνιές και εκεί όση γνώση και να έχεις έρχεσαι σε αδιέξοδο».

«Το δείγμα που φανέρωσε τη χρήση το διαπίστωσα εγώ. Θέλεις το δημοσιογραφικό μικρόβιο; Από ένα τσιγάρο το κατάλαβα.

Από έναν μπάφο ξεκίνησε και πήγαμε στα σκληρά. Ανεβαίνουν τα σκαλιά της παραμύθας με γρήγορο ρυθμό.

Φτάνουν σε έναν σημείο, να κοιμάται, να παθαίνει ανακοπή καρδιάς, να καλεί η μητέρα μου το ασθενοφόρο, να έχει φύγει από τη ζωή, να τον επαναφέρουν και μετά στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης να παίζουμε την τελευταία πράξη του δράματος», πρόσθεσε ο Νάσος Γουμενίδης.

Δημήτρης Χρυσοχοΐδης: «Έπαθα κρίση πανικού και είπα στον Αντώνη Ρέμο να μου ρίξει μία κοφτή»

Απάντηση από τον Δήμο Σερρών για το απορριμματοφόρο που μαζεύει ανακύκλωση και σκουπίδια

Δημήτρης Χρυσοχοΐδης: «Έπαθα κρίση πανικού και είπα στον Αντώνη Ρέμο να μου ρίξει μία κοφτή»

0

“Πήγα σε ψυχολόγο και με βοήθησε πάρα πολύ” ανέφερε ο Δημήτρης Χρυσοχοΐδης.

Ο Δημήτρης Χρυσοχοΐδης βρέθηκε καλεσμένος στο The 2night show με τον Γρηγόρη Αρναούτογλου και αναφέρθηκε στις κρίσεις πανικού που πάθαινε και ήταν ανασταλτικός παράγοντας στο να κατέβει Αθήνα σε μεγαλύτερα μουσικά σχήματα.

«Έπρεπε να αλλάξω τη ζωή μου. Ήθελα τις ανέσεις μου και πάθαινα κρίσεις πανικού. Θέλεις να είσαι εκεί που σε βοηθάει να γιατρευτεί η ψυχή σου.

Έπαθα κρίση πανικού στο σπίτι μου στην Καλαμαριά.

Δεν μπορούσα να πάρω ανάσα και είπα στον Αντώνη Ρέμο δώσε μου μία κοφτή στην πλάτη» ανέφερε ο Δημήτρης Χρυσοχοΐδης περιγράφοντας το πως αναζητούσε εναγωνίως φαρμακείο για να πάρει οξυγόνο.

«Από εκεί και πέρα άρχισε ένας γολγοθάς. Πήγα σε ψυχολόγο και με βοήθησε πάρα πολύ» πρόσθεσε.

Άννα Βίσση: Τραγούδησε σε σούπερ μάρκετ στη Σκύρο – Έμειναν άφωνοι πελάτες και προσωπικό

Έψαλλαν στη Βαρβάρα Μητλιάγκα τα κάλαντα του Λαζάρου

Φαίη Σκορδά: Ξέσπασε σε δάκρυα on air και διέκοψε τις δηλώσεις της

0

“Τώρα εγώ είμαι και σε μια περίοδο λίγο…” ψέλλισε η Φαίη Σκορδά για να ξεσπάσει σε δάκρυα!

Την Φαίη Σκορδά συνάντησαν οι δημοσιογράφοι και τα τηλεοπτικά συνεργεία, το βράδυ της Μ. Δευτέρας, σε event που πραγματοποιήθηκε στο Καλλιμάρμαρο για το Make a wish.

Μάλιστα, η παρουσιάστρια της μεσημεριανής ζώνης του ΣΚΑΪ είχε μια πολύ φορτισμένη στιγμή την ώρα που έκανε τις δηλώσεις της.

Ειδικότερα, αρχικά, η Φαίη Σκορδά σημείωσε χαρακτηριστικά πως «σήμερα γιορτάζουμε τα 44 χρόνια της ευχής, είναι η παγκόσμια ημέρα ευχής και σε 50 χώρες γιορτάζουμε αυτό το σπουδαίο έργο του Make a Wish.

Η ατμόσφαιρα είναι πολύ συγκινητική εδώ και συγκινούμαι και γω γιατί, καθώς ερχόμουν, συνάντησα κάποια παιδιά τα οποία τα είχα γνωρίσει μικρά και κάποια ήταν στις αγκαλιές. Παιδιά ευχής που τώρα έχουνε μεγαλώσει και δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι πιο όμορφο».

«Δεν ξεχωρίζω κάποια εκπλήρωση ευχής περισσότερο. Αυτό που με αγγίζει πάντα είναι το βλέμμα των μαμάδων».

«Το δικό σας φως για να μην χάνετε το δρόμο σας ποιο είναι» ρώτησε τότε η ρεπόρτερ για να ξεκινήσει η παρουσιάστρια να μιλάει αλλά να μην μπορεί να συγκρατήσει την συναισθηματική της φόρτιση, να διακόψει για λίγο τις δηλώσεις και να μαζέψει τα δάκρυα της. «Τώρα εγώ είμαι και σε μια περίοδο λίγο…».

«Το δικό μου φως είναι η δύναμη που παίρνω από τα παιδιά. Και από τα δικά μου παιδιά και όλα τα παιδιά που είναι εδώ» απάντησε, ύστερα από την σύντομη διακοπή, η Φαίη Σκορδά στις τηλεοπτικές της δηλώσεις.

Η Ελένη Φιλίνη αποκάλυψε τον λόγο που δεν παντρεύτηκε ποτέ

Έψαλλαν στη Βαρβάρα Μητλιάγκα τα κάλαντα του Λαζάρου

Μεγάλη Τρίτη: Η Ανάμνηση των Δέκα Παpθένων

0

Κατά την Μεγάλη Τρίτη επιτελούμε ανάμνηση της περί των δέκα παρθένων γνωστής παραβολής του Κυρίου.

Η Εκκλησία μας καλεί να είμεθα έτοιμοι για να υποδεχθούμε, κρατούντες τις λαμπάδες των αρετών μας, τον ουράνιον Νυμφίο, τον Κύριον Ιησού, ο Οποίος θα έλθει αιφνίδια, είτε ειδικά κατά τη στιγμή του θανάτου μας, είτε γενικά κατά τη Δευτέρα Παρουσία.

Επίσης μας καλεί, φέρουσα ενώπιό μας και τη παραβολή των ταλάντων, να καλλιεργήσουμε και να αυξήσουμε τα χαρίσματα που μας έδωσε ο Θεός.

Ο Κύριός μας, ο Ιησούς Χριστός, όταν ανέβαινε στα Ιεροσόλυμα και πλησίαζε προς το εκούσιο Πάθος, έλεγε στους μαθητές Του ορισμένες παραβολές για να τους προετοιμάσει.

Μερικές, μάλιστα, τις έλεγε για να καυτηριάσει και να χτυπήσει του Γραμματείς και τους Φαρισαίους.

Μια από αυτές, τη σημερινή των δέκα παρθένων, την είπε για να παρακινήσει μεν όλους προς την ελεημοσύνη, αλλά και να διδάξει όλους μας να είμαστε έτοιμοι πριν μας προλάβει το τέλος του θανάτου.

Επειδή έχει πολλή δόξα η παρθενία (πραγματικά είναι μεγάλο κατόρθωμα!) και για να μη βρεθεί κάποιος που κατορθώνει αυτό το μεγάλο έργο, αλλά παραμελεί τα άλλα και ιδίως την ελεημοσύνη, προβάλλει αυτή τη παραβολή.

Τρέχει πολύ γρήγορα η νύκτα της παρούσης ζωής, έτσι οι παρθένες όλες νύσταξαν και κοιμήθηκαν, δηλαδή πέθαναν, γιατί ο θάνατος λέγεται και ύπνος. Καθώς κοιμόντουσαν, στη μέση της νύχτας ακούσθηκε μια δυνατή φωνή που έλεγε: «Να ΄τος ο Νυμφίος, έρχεται! Βγείτε όλες να Τον προϋπαντήσετε!».

Τότε οι φρόνιμες παρθένες που είχαν φροντίσει να έχουν άφθονο λάδι, συνάντησαν τον Νυμφίο και μπήκαν μέσα μαζί Του, όταν ανοίχθηκαν οι πύλες.

Αυτές κοντά στις άλλες αρετές και μάλιστα της παρθενίας, φρόντισαν να έχουν άφθονο και το λάδι της ελεημοσύνης.

Αντίθετα οι άλλες πέντε παρθένες που δεν είχαν αρκετό λάδι, όταν ξύπνησαν ζητούσαν λίγο από τις φρόνιμες, αλλά μετά θάνατο δεν είναι εύκολο να αγοράσεις λάδι από αυτούς που το πουλούν, δηλαδή τους φτωχούς.

Αυτές, η παραβολή, τις ονομάζει μωρές, γατί ενώ κατόρθωσαν το δυσκολώτερο, την »παρθενία», παραμέλησαν το ευκολώτερο γιατί ήταν ανελεήμονες καρδιές.

Όποιος λοιπόν κατορθώσει μια αρετή – έστω μεγάλη – αλλά δε φροντίσει και για τις άλλες και ιδίως την ελεημοσύνη, δε μπορεί να μπει μαζί με το Χριστό στην αιώνια ανάπαυση και γυρίζει πίσω ντροπιασμένος.

Και τίποτα δεν είναι πιο λυπηρό και πιο ντροπιαστικό από μια «παρθένο» που νικιέται απ’ τον έρωτα των χρημάτων.

Εορτολόγιο 30 Απριλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Έψαλλαν στη Βαρβάρα Μητλιάγκα τα κάλαντα του Λαζάρου

Άννα Βίσση: Τραγούδησε σε σούπερ μάρκετ στη Σκύρο – Έμειναν άφωνοι πελάτες και προσωπικό

0

Στη Σκύρο βρίσκεται η αγαπημένη τραγουδίστρια και βρήκε ευκαιρία να κάνει ένα φανταστικό Tik Tok μέσα από το μίνι μάρκετ που μπήκε να κάνει τα ψώνια της.

Πιο συγκεκριμένα την ώρα που πήγε στο ταμείο άκουσε από το ραδιόφωνο να παίζει η νέα της επιτυχία «Λεκές» και άρχισε να τραγουδάει live στο μαγαζί.

«Τραγουδάς; για πάμε» είπε στην κοπέλα στο ταμείο, η οποία δεν έκρυψε φυσικά τον ενθουσιασμό της

Δείτε το βίντεο:

@annavissiofficial

Welcome to Skiros 🙌🙌🙌🙌 In a supermarket…Lekes on the radio @Rythmos 949

♬ original sound – annavissiofficial

Η Ελένη Φιλίνη αποκάλυψε τον λόγο που δεν παντρεύτηκε ποτέ

Το Σωματείο Κρεοπωλών στηρίζει τις κοινωνικά ευάλωτες ομάδες

Η Ελένη Φιλίνη αποκάλυψε τον λόγο που δεν παντρεύτηκε ποτέ

0

Έφτασα δυο-τρεις φορές στο παρά πέντε να παντρευτώ, τόνισε η ηθοποιός

Μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στην εκπομπή «Στιγμές» με τον Μάνο Νιφλή παραχώρησε η Ελένη Φιλίνη.

Η αγαπημένη ηθοποιός μίλησε για την καριέρα της, τις σχέσεις της, ενώ αναφέρθηκε και στα παιδικά της χρόνια.

H Eλένη Φιλίνη αναφέρθηκε επίσης και στον λόγο που δεν παντρεύτηκε και δεν έκανε παιδί. «Δεν ήθελα να παντρευτώ και να χωρίσω, έχοντας ένα παιδί.

Και η σχέση η μεγάλη, γάμος δεν είναι; Επειδή εμένα μου έλειψε ο μπαμπάς μου, δεν ήθελα να συμβεί κάτι και να αισθανθεί το παιδί μου, έτσι όπως ένιωσα εγώ.

Γιατί ξέρω τι σημαίνει η έλλειψη και η στέρηση να χάσεις έναν γονιό που τον έχεις ανάγκη» είπε χαρακτηριστικά.

Η ίδια αποκάλυψε: «Έφτασα δυο-τρεις φορές στο παρά πέντε να παντρευτώ. Δεν ήθελα να παντρευτώ και να χωρίσω. Και σίγουρα δεν ήθελα να κάνω ένα παιδί και να χωρίσω.

Ζηλεύω με την καλή έννοια τα αγαπημένα ζευγάρια που είναι μαζί πολλά χρόνια. Όμως, εγώ δεν έχω μετανιώσει που δεν παντρεύτηκα».

Η ηθοποιός μίλησε επίσης για τα παιδικά της χρόνια και αναφέρθηκε στη μητέρα της.

«Η μάνα ήταν ο φύλακας άγγελος. Η Μαργαρίτα, το Ριτάκι μου όπως την έλεγα, ήταν μια γυναίκα πάρα πολύ ευαίσθητη, πάρα πολύ έξυπνη, αλλά και πάρα πολύ αγνή.

Και γιατί αυτά τα χρόνια ήταν πιο… αλλιώς οι άνθρωποι, πιο αγνοί. Πολύ ευαίσθητος άνθρωπος, αλλά αναγκάστηκε, μετά που έφυγε ο πατέρας μου να βγάλει νύχια. Γιατί ήταν δύσκολα να επιβιώσουμε δύο γυναίκες.

Κάτι που αναγκάστηκα κι εγώ. Δεν ξέρω αν θα ‘μουνα η ίδια αν είχα τον μπαμπά μου μαζί. Αναγκάστηκα να συμβούν πράγματα στη ζωή μου» είπε χαρακτηριστικά.

Διχάζει το διαδίκτυο ο Γιώργος Γιαννόπουλος: «Χώρισα την 22χρονη κοπέλα μου επειδή είμαι πoλυγαμικός»

Έψαλλαν στη Βαρβάρα Μητλιάγκα τα κάλαντα του Λαζάρου

Εορτολόγιο 30 Απριλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

0

Σήμερα, Μεγάλη Τρίτη 30 Απριλίου, σύμφωνα με το εορτολόγιο του 2024 τιμάται η μνήμη των Δέκα Παρθένων, του Αγίου Δονάτου, του Αγίου Ιακώβου του Αποστόλου και η Ανακομιδή Τιμίων Λειψάνων Αγίας Αργυρής.

Σήμερα, σύμφωνα με το εορτολόγιο, έχει γιορτή η:

  • Αργυρή, Αργυρούλα, Ρούλα, Αργυρώ
  • Ασημάκης, Ασημίνα, Ασημένια, Μένια, Μίνα
  • Μαλαματή, Μάλα, Μαλαματένια, Ματίνα
  • Δονάτος, Δονάτα, Ντονάτα, Ντονατέλα, Ντόνα
  • Ιάκωβος, Ιακωβίνα, Ζακελίνα *
  • Γιακουμής *

* Υπάρχουν και άλλες ημερομηνίες που έχει γιορτή αυτό το όνομα.

Άγιος Ιάκωβος ο Απόστολος αδελφός Ιωάννου του Θεολόγου (Ζεβεδαίου)

Ο Απόστολος Ιάκωβος ήταν γιος του Ζεβεδαίου (Ματθ.4,21. Μαρκ.1,19. 3,17. Λουκ.5,10) και της Σαλώμης (Ματθ.20,20.Μαρκ.15,40.16,1) και πρεσβύτερος αδελφός του μαθητού και Ευαγγελιστού Ιωάννου (Μαρκ.5,37). Καταγόταν και αυτός από την Βησθαϊδά της Γαλιλαίας.

Ασχολούνταν με την αλιεία στη λίμνη Γεννησαρέτ, μαζί με τον Ιωάννη, έχοντας μαζί τους και τον πατέρα τους, καθώς και πολλούς εργάτες. Είχαν δικό τους πλοίο και φαίνεται πως διεύθυναν αρκετά εύρωστη επιχείρηση, με οποία συνεργαζόταν και ο Πέτρος (Λουκ.5,10).

Παρ’ όλα αυτά όταν άκουσαν το κήρυγμα του Ιησού «αφέντες τον πατέρα αυτών Ζεβεδαίον εν τω πλοίω μετά τω μισθωτών απήλθον οπίσω αυτού» (Μαρκ.1,20).

Ο Ιάκωβος μαζί με τον Πέτρο και τον Ιωάννη βρισκόταν πλησιέστερα στον Κύριο και γι’ αυτό έγιναν μάρτυρες πολλών μεγάλων γεγονότων, που δεν τα βίωσαν οι άλλοι Απόστολοι. Έγιναν αποκλειστικοί μάρτυρες της Μεταμορφώσεως του Κυρίου (Ματθ.17,1.Μαρκ.9,2.Λουκ.9,28).

Είδαν την θαυμαστή ανάσταση της κόρης του αρχισυνάγωγου Ιάειρου (Μάρκ.5,27. Λουκ.8,51).

Είχαν την τιμή να προσκληθούν από τον Ιησού κοντά Του κατά τις ώρες της αγωνίας στον κήπο της Γεσθημανής (Μάρκ.14,33.Ματθ.26,37).

Η οικειότητα αυτή οδήγησαν προφανώς τον Ιάκωβο με τον αδελφό του Ιωάννη να ζητήσουν μέσω της μητέρας τους από τον Κύριο πρωτοκαθεδρία στην εγκόσμια βασιλεία Του, παρανοώντας την αποστολή του Μεσσία (Ματθ.20,20-23.Μαρκ.10,35).

Τον Ιάκωβο χαρακτήριζε ζωηρός ενθουσιασμός και βαθιά πίστη. Μετά την Πεντηκοστή του ανέλαβε να κηρύξει το Ευαγγέλιο στην ευρύτερη περιοχή της Παλαιστίνης.

Μεγάλο πλήθος ανθρώπων μεταστρέφονταν στη νέα πίστη και άλλαζε τρόπο ζωής χάρις στο έργο του Ιακώβου.

Αυτό θορύβησε ιδιαίτερα τους άρχοντες των Ιουδαίων, οι οποίοι τον συνέλαβαν και τον αποκεφάλισαν, με διαταγή του Ηρώδη Αγρίππα, το 44 μ.Χ. (Πράξ.12,2).

Ο Ιάκωβος είναι ο πρώτος μάρτυρας μεταξύ των Αποστόλων. Η μνήμη του εορτάζεται από την Ορθόδοξη Εκκλησία στις 30 Απριλίου, από δε την Καθολική Εκκλησία στις 25 Ιουλίου.

Ἀπολυτίκιον

Ἦχος γ’. Θείας πίστεως

Γόνος ἅγιος, βροντῆς ὑπάρχων, κατεβρόντησας, τὴ οἰκουμένη, τὴν τοῦ Σωτῆρος Ἰάκωβε κένωσιν, καὶ τὸ ποτήριον τούτου ἐξέπιες, μαρτυρικῶς ἐναθλήσας Ἀπόστολε, ὅθεν πάντοτε, ἐξαίτει τοὶς σὲ γεραίρουσι, πταισμάτων ἱλασμὸν καὶ μέγα ἔλεος.

Εορτολόγιο 29 Απριλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Σε πασχαλινούς ρυθμούς η αγορά-Αισιόδοξοι οι έμποροι

Σε πασχαλινούς ρυθμούς η αγορά-Αισιόδοξοι οι έμποροι

Σε πασχαλινούς ρυθμούς κινείται πλέον η αγορά με τους καταναλωτές να έχουν ήδη ξεκινήσει τις αγορές τους και τους επιχειρηματίες να είναι αισιόδοξοι για μεγαλύτερο τζίρο στο τέλος της εβδομάδας. 

Οι έμποροι των Σερρών ελπίζουν σε αύξηση του τζίρου τους, με δεδομένη και την καταβολή του δώρου στους ιδιωτικούς υπαλλήλους, η οποία θα γίνει μέχρι και τη Μεγάλη Τετάρτη, την ώρα που οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι άρχισαν να παίρνουν χρήματα από τις συνδεδεμένες ενισχύσεις και τα οικολογικά σχήματα, κάτι που ήδη ξεκίνησε και θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Σε ό,τι αφορά στο κόστος σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, τα προϊόντα έχουν ίδιες ή και χαμηλότερες τιμές σε σχέση με το 2023, ενώ η αγορά «μιλά» για αυξήσεις στο επίπεδο του πληθωρισμού.

Ξεκίνησε το εορταστικό ωράριο της αγοράς ακριβότερο φέτος το Πασχαλινό τραπέζι

pashalino trapezi aisiodoksoi emporoi 2 pasha 2024

Φέτος το πασχαλινό τραπέζι θα είναι λίγο ακριβότερο σε σχέση με πέρσι ενώ οι καταναλωτές, κυρίως λόγω της ακρίβειας, επιδίδονται σε έρευνα αγοράς προτού αγοράσουν τα προϊόντα της επιλογής τους.

Η αγοραστική κίνηση του Πάσχα, αναμένεται να φέρει την «ανάσταση» στο σύνολο της ελληνικής αγοράς για το λιανικό εμπόριο μετά, μάλιστα, από μια δίμηνη υποτονική περίοδο που ακολούθησε των φετινών χειμερινών εκπτώσεων. 

Παρά το γεγονός πως η πασχαλινή αγορά είναι μικρή σε διάρκεια, εντούτοις, είναι αρκετά έντονη σε κύκλο και όγκο εργασιών, τόσο στο κλάδο των τροφίμων, λόγω του πασχαλινού τραπεζιού, όσο και σε πολλούς άλλους κλάδους της λιανικής, λόγω των παραδοσιακών δώρων.

Φέτος ο τζίρος αναμένεται να είναι, έστω και πληθωριστικά, αυξημένος συγκριτικά με προηγούμενες χρονιές, τόσο στις τοπικές αγορές τροφίμων, όσο και στα εμπορικά καταστήματα, με τους γονείς και τους νονούς όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, να προσπαθούν να ανταποκριθούν αξιοπρεπώς, αγοράζοντας τα καθιερωμένα πασχαλινά δώρα στα παιδιά και βαφτιστήρια.

Touska Iordanidou

Τα δύο «πασχαλινά καλάθια»  που έχουν ήδη ενεργοποιηθεί, λειτούργησαν προληπτικά για τη συγκράτηση των τιμών, αυξάνοντας τον ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων προς όφελος των καταναλωτών.

Στο «Καλάθι του Πάσχα» εντάχθηκε το αρνί, το κατσίκι, το τσουρέκι, τα σοκολατένια αυγά και αντίστοιχα προϊόντα και στο «Καλάθι των Νονών», εντάχθηκαν 12 κατηγορίες προϊόντων που συμπεριλαμβάνουν λαμπάδες, βρεφικά και παιδικά παιχνίδια, σοκολατένια αυγά και άλλα σχετικά προϊόντα.

Ο Πασχαλινός εορταστικός τζίρος, συμπεριλαμβανομένων των ταξιδιών και των υπηρεσιών εστίασης και διαμονής, που θα αποτυπωθεί στα στατιστικά του Μαΐου, είναι σχεδόν βέβαιο πως θα ξεπεράσει το τζίρο της περυσινής χρονιάς, αφού, φέτος, το ελληνικό Πάσχα είναι ουσιαστικά εντός της θερινής τουριστικής περιόδου και θα πρέπει να συνυπολογιστεί η αυξημένη τουριστική κίνηση από το εξωτερικό με την «εισαγόμενη κατανάλωση». 

Η πασχαλινή αγορά, ως γνωστόν, «ανασταίνεται» με την καταβολή του δώρου του Πάσχα, που, μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού και της απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, θα ξεπεράσει φέτος το 1 δισ. ευρώ, ενώ θα πρέπει να καταβληθεί από τις επιχειρήσεις στους εργαζόμενους μέχρι και αύριο Μ. Τετάρτη, 1η Μαΐου. 

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να κατατεθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των μισθωτών από σήμερα, έτσι ώστε να ξεκινήσουν και νωρίτερα οι δέουσες αγορές των ημερών του Πάσχα.

Στα 190 ευρώ η δαπάνη ανά νοικοκυριό

spiropoulos smagadou

Η συνολική δαπάνη για αγορές το Πάσχα αναμένεται να παραμείνει σταθερή με μία τάση μείωσης καθώς το 40% εκτιμά ότι θα μειώσει τις αγορές του, ενώ το 34% ότι θα τις αυξήσει. 

Το 26% θεωρεί ότι θα μείνει αμετάβλητη, ενώ μεσοσταθμικά εκτιμάται ότι η φετινή δαπάνη για το Πάσχα ανά νοικοκυριό θα ανέρχεται σε 190 ευρώ, 120 ευρώ για είδη παντοπωλείου και 70 ευρώ για άλλα είδη, όπως π.χ. δώρα

Ένα στα τέσσερα 4 νοικοκυριά (26%) δηλώνει ότι θα ταξιδέψει το Πάσχα εκτός των αστικών κέντρων σε χωριό ή νησί, ενώ το ποσοστό αυτό την προηγούμενη δεκαετία έφτανε ακόμα και το 53%.

Τα οικογενειακά τραπέζια αυτών των ημερών θα είναι μικρότερα σε σχέση με το παρελθόν, με το 43% να δηλώνει ότι θα συμμετέχει σε μεγάλα οικογενειακά τραπέζια άνω των 10 ατόμων, ένα ποσοστό αυξημένο σε σχέση με το 40% του 2023, αλλά σαφώς μειωμένο σε σχέση με το 67% του 2019.

Άρχισαν οι πληρωμές στους αγρότες

Με το κινητό στο χέρι βρίσκονται οι αγρότες, περιμένοντας να λάβουν το πολυαναμενόμενο SMS από τις τράπεζες που θα τους ενημερώνει ότι πιστώθηκαν στο λογαριασμό τους τα χρήματα των ενισχύσεων.

Οι παραγωγοί περιμένουν να πληρωθούν τις συνδεδεμένες ενισχύσεις αλλά και τα 425 εκατ. ευρώ των Οικολογικών Σχημάτων , ενώ πολλοί περιμένουν να δουν αν όντως θα ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των 16.500 ΑΦΜ αγροτών που χωρίς έλεγχο κρατούνταν δεσμευμένα για πολλά χρόνια με συνέπεια να μην 

Τρείς προτάσεις προοπτικής γιά την Ίμβρο και την Τένεδο

Συλληπητήριο ψήφισμα για τον Τάκη Χατζόπουλο από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών

Απόστολος Ντόλκος – Δήμος Βισαλτίας: Η Δημοτική μας αρχή βρίσκεται κοντά στον πολίτη!

Απόστολος Τζιτζικώστας: Το 1/4 των ψηφιακών υπηρεσιών στο gov.gr παρέχονται από την ΠΚΜ

Στις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας για να αναδειχθεί η Κεντρική Μακεδονία σε κόμβο καινοτομίας, αλλά και τους στόχους για τα επόμενα χρόνια αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας στην κεντρική ομιλία του στο συνέδριο για την Τεχνητή Νοημοσύνη «The Age of AI: Unlocking the Potential», που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης «BEYOND 2024».

«Κάθε φορά που βρίσκομαι σε εκδήλωση της Beyond νιώθω σιγουριά και αισιοδοξία. Αισιοδοξία για το μέλλον του τόπου μας, για το μέλλον της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας, που πραγματικά έχουν όλα τα εχέγγυα να πρωταγωνιστήσουν.

Και μάλιστα όχι μόνον σε τομείς που ήδη έχουμε πετύχει πολλά, όχι μόνον σε τομείς που βασίζονται σε φυσικά και γεωγραφικά χαρακτηριστικά, αλλά και σε τομείς που έρχονται από το μέλλον», επισήμανε ο Περιφερειάρχης.

Οι τομείς αυτοί, όπως περιέγραψε ο κ. Τζιτζικώστας, είναι μεταξύ άλλων:

-Η έρευνα: Διαθέτουμε σπουδαία Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και Ερευνητικά Κέντρα, αλλά και 150.000 φοιτητές και ερευνητές.

Επίσης, διαθέτουμε ερευνητικά ινστιτούτα και ερευνητικά κέντρα, αλλά και εταιρείες – παγκόσμιους κολοσσούς που έχουν δημιουργήσει hubs καινοτομίας, όπως και εταιρείες ελληνικές που έχουν επενδύσει στην καινοτομία, απορροφώντας σημαντικό ανθρώπινο κεφάλαιο και έτσι μπορούμε να ανακόψουμε το brain drain και να το μετατρέψουμε σε brain gain.

-Η ρομποτική: κάθε χρόνο ερευνητικές ομάδες από τα Πανεπιστήμιά μας, κατακτούν κορυφαίες θέσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς.

-Η νεοφυής επιχειρηματικότητα: Διαθέτουμε ένα πλήρως δομημένο οικοσύστημα, ένα ολόκληρο οικοσύστημα start ups, ενώ πολλές εταιρείες τεχνολογίας έχουν ήδη εξαγωγικό προσανατολισμό.

«Ουσιαστικά, πρόκειται για τους τομείς, όπου δεν χρειάζεται να ανταγωνιστούμε τη βιομηχανική δύναμη άλλων χωρών, αλλά απαιτούν εγρήγορση, συνέργειες, επιστημονικό και τεχνολογικό κεφάλαιο, καινοτομία, και μια διάθεση στενής παρακολούθησης των παγκόσμιων τεχνολογικών εξελίξεων. Στενή παρακολούθηση, γιατί διαφορετικά δεν έχει νόημα να μιλάμε για όλους εκείνους τους μετασχηματισμούς που έρχονται με ταχύτητα και αλλάζουν δομές και υποδομές και τελικά την ίδια την καθημερινότητα, αν δεν είμαστε έτοιμοι και εμείς.

Γιατί είναι δικό μας καθήκον και υποχρέωση να είμαστε έτοιμοι. Και έτοιμοι σημαίνει πολλά πράγματα. Σημαίνει συστηματική επένδυση στην ψηφιοποίηση. Σημαίνει ενσωμάτωση και αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων τεχνολογικών εργαλείων. Σημαίνει ανάλυση των δυνατοτήτων και σαφές πλαίσιο προτεραιοτήτων. Σημαίνει δημόσιες πολιτικές με επίκεντρο τον άνθρωπο και το εθνικό συλλογικό συμφέρον», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Αναφερόμενος στα κυριότερα έργα και δράσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την ενίσχυση της καινοτομίας, ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε μεταξύ άλλων τα εξής:

-Ήδη, παρέχουμε περίπου 600 ψηφιακές υπηρεσίες στους πολίτες, τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις και τον επόμενο μήνα θα έχουν γίνει 700, με στόχο να ψηφιοποιηθεί το σύνολο των υπηρεσιών μας.

-Το ένα τέταρτο των ψηφιακών υπηρεσιών στο gov.gr παρέχονται από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

-Τρέχουμε χρηματοδοτήσεις ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ για έργα και δράσεις καινοτομίας.

-Συμμετέχουμε σε clusters καινοτομίας.

-Υποστηρίζουμε την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας και το ThesIntec.

-Υπογράψαμε σύμφωνο συνεργασίας με το CERN και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μαζί με άλλες τρεις παγκοσμίως, είναι η μόνη που το έχει πετύχει, με τις εταιρίες μας πλέον να συμμετέχουν στους διαγωνισμούς προμηθειών του CERN, φοιτητές και καθηγητές μας ανταλλάσσουν γνώσεις σε ετήσια βάση.

Σύντομα ετοιμάζουμε να κάνουμε αυτή τη σχέση με το CERN ακόμη πιο σταθερή, συζητώντας τη δημιουργία μόνιμης δομής εδώ στη Θεσσαλονίκη.

-Αναβαθμίσαμε τις ψηφιακές υποδομές σχολείων, Πανεπιστημίων και όλων των Επιμελητηρίων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

-Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας βρίσκεται στην κορυφαία δεκάδα των ταχέως αναπτυσσόμενων Περιφερειών στον τομέα της τεχνολογίας και της καινοτομίας πανευρωπαϊκά. Είμαστε στο top ten.

-Καταργήσαμε όλα τα ανταποδοτικά τέλη, που πλήρωναν 150.000 συμπολίτες μας, επιχειρήσεις, επαγγελματίες, για τις συναλλαγές τους με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας.

«Όλα αυτά είναι σημαντικά βήματα, αναγκαίες προϋποθέσεις, για να ετοιμάσουμε το μέλλον. Ένα μέλλον που τεχνολογικά αλλά και παραγωγικά θα είναι πολύ πιο μεγάλο από την ψηφιοποίηση που εν πολλοίς είναι πλέον δεδομένη», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης.

Ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στις πολύ μεγάλες προκλήσεις ενώπιον των οποίων βρίσκεται πλέον συνολικά η κοινωνία με την παρουσία της Τεχνητής Νοημοσύνης, αλλά και στις δυνατότητες που έχει η Κεντρική Μακεδονία για να μετατραπεί σε Κόμβο Καινοτομίας για την ευρύτερη περιοχή: “Η Τεχνητή Νοημοσύνη έρχεται να αλλάξει πάρα πολλά σε όλα σχεδόν τα πεδία της κοινωνικής και οικονομικής ζωής. Κι αυτό, συνολικά για την Ελλάδα, είναι ένα μεγάλο στοίχημα.

Ένα στοίχημα που αν το κερδίσει θα μπορέσει να ανατρέψει την όποια υστέρηση παρουσιάζει ιστορικά σε συγκεκριμένα πεδία: Στην οικονομία και στην κοινωνία, στη βελτίωση της παραγωγικότητας, στην αύξηση της καινοτομίας, στην ενίσχυση των υποδομών, στη διαχείριση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, στη βελτίωση της Δημόσιας Διοίκησης σε όλα τα επίπεδα.

Το χρέος της Πολιτείας –σε όλες τις βαθμίδες- είναι ευδιάκριτο. Έχουμε χρέος από τη μία να ενσωματώσουμε όλη την τεχνολογική εξέλιξη στον τρόπο διακυβέρνησης, γιατί έτσι θα γίνουμε πιο αποτελεσματικοί, πιο χρήσιμοι, πιο γρήγοροι.

Αλλά από την άλλη πρέπει να γίνει αντιληπτό σε βάθος ότι ειδικά στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι οι κυβερνήσεις και όχι οι εταιρείες που οφείλουν να αξιολογήσουν τους υπαρκτούς κινδύνους.

Πρέπει δηλαδή η πολιτική να αποκτήσει μεγαλύτερη εποπτεία. Εποπτεία και ρύθμιση, για να αποφύγουμε κινδύνους που μπορούν να προκύψουν για την εθνική ασφάλεια, την οικονομία, τη δημόσια υγεία.

Αυτή είναι μια παγκόσμια αναγκαιότητα καθώς βλέπουμε σήμερα τις τεχνολογικές εταιρείες να καταργούν κάθε σύνορο, ενώ η αμηχανία των κρατών είναι έκδηλη, καθώς δεν διαθέτουν ακόμα απαντήσεις στα διλήμματα, οικονομικά, φορολογικά, κοινωνικά και ηθικά, για το πώς θα προσεγγίσουν την τεχνολογική επανάσταση που έρχεται. Οφείλουμε με άλλα λόγια να οργανώσουμε την υποδοχή της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Άλλωστε η Ιστορία μάς διδάσκει ότι πάντοτε οι μεγάλες δυνατότητες συνοδεύονται και από μεγάλους κινδύνους. Και η μεγάλη και διαρκής πρόκληση είναι η εξεύρεση της σωστής ισορροπίας μεταξύ του κατάλληλου κανονιστικού πλαισίου και του μη περιορισμού της καινοτομίας. Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι όλες αυτές τις εξελίξεις, πρέπει να τις δούμε φοβικά, με εσωστρέφεια και σκεπτικισμό μόνο. Αντίθετα σημαίνει ότι πρέπει να κινηθούμε δυναμικά, γρήγορα και έξυπνα.

Να μην αφήσουμε τις εξελίξεις να μας προσπεράσουν. Είναι λάθος να εγκλωβιστούμε σε μία τέτοια λογική. Και είναι λάθος γιατί ειδικά ο τόπος μας, ειδικά η Κεντρική Μακεδονία έχει όλα τα στοιχεία που θα μας επιτρέψουν να πρωταγωνιστήσουμε.

Γιατί πραγματικά πιστεύω ότι είναι στο χέρι μας να μετατρέψουμε την Κεντρική Μακεδονία σε Κόμβο Καινοτομίας της ευρύτερης περιοχής. Πιστεύω ότι μπορούμε να το πετύχουμε.

Η χώρα μας μπαίνει με τις καλύτερες προϋποθέσεις στο αύριο. Και σε αυτό το αύριο η Κεντρική Μακεδονία θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Με συνέπεια, μεθοδική δουλειά και συνεργασία, μπορούμε να τα καταφέρουμε».

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας ζητά συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας ζητά συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη

Συζήτηση με τη Sophia the Robot, το πιο διάσημο ρομπότ Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) στον κόσμο, είχε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, με τη συμμετοχή και του Ερευνητή και Διευθυντή Υπολογιστικών Συστημάτων του MIT Media Lab USA – Διοικητή της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας Δρ. Μιχάλη Μπλέτσα, στη διεθνή έκθεση ψηφιακής τεχνολογίας και καινοτομίας “Beyond 2024”.

Η συζήτηση διεξήχθη στο stand της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στο Περίπτερο 15, στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ-Helexpo.

«Σήμερα υποδεχόμαστε το πιο γνωστό ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης παγκοσμίως. Η τεχνητή νοημοσύνη είναι πια στα χέρια μας και τη χρησιμοποιούμε όλοι, σχεδόν καθημερινά. Θα πρέπει να εστιάσουμε στα πλεονεκτήματα, αλλά δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τα πιθανά προβλήματα. Και για αυτό το μήνυμα της σημερινής συνάντησης θα πρέπει να είναι ένα: Ότι πρέπει επειγόντως να υπάρξει ένα συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο, ένα θεσμικό πλαίσιο γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη.

Είναι ένα ζήτημα, που δεν αφορά μόνο μία χώρα, αλλά συνολικά την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον κόσμο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αναλάβει την πρωτοβουλία, ώστε μέσα στον νέο πολιτικό κύκλο που ξεκινάει να συνεχίσει αυτή τη συζήτηση και να υπάρξουν συγκεκριμένα θεσμικά όρια, τα οποία θα προβλέπονται και από τους νόμους κάθε χώρας,

με στόχο να απολαμβάνουμε τα πλεονεκτήματα της τεχνητής νοημοσύνης στην υγεία, στις κατασκευές και σε άλλους σημαντικούς τομείς, χωρίς να υπάρξουν κίνδυνοι στο μέλλον», σημείωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Στην εισαγωγική τοποθέτησή του ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας για την ενίσχυση της καινοτομίας: «Ως Διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έχουμε επενδύσει στην καινοτομία, ως τον τρίτο βασικό αναπτυξιακό πυλώνα για την οικονομία μας, μαζί με τον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα.

Στον τουρισμό και στον πρωτογενή τομέα έχουμε ήδη κατακτήσει πρωτιές και το ίδιο θέλουμε να πετύχουμε και στον χώρο της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών. Γιατί έτσι θα δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας για τις νέες γενιές, που μέχρι πρότινος έφευγαν στο εξωτερικό, για να βρουν δουλειά, αντιστρέφοντας το brain drain και μεταβαίνοντας στο brain gain.

Αυτό αποτυπώνεται στις εταιρείες – κολοσσούς που εμπιστεύονται τον τόπο μας και το σχέδιό μας για την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες, όπως η Pfizer, η Cisco, η Deloitte, δημιουργώντας στη Θεσσαλονίκη γραφεία και χιλιάδες θέσεις εργασίας -καλά αμειβόμενες και υψηλά καταρτισμένες- για τους νέους επιστήμονες.

Η Κεντρική Μακεδονία και η Θεσσαλονίκη έχουν όλα τα χαρακτηριστικά και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, ώστε να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο πανελλαδικά αλλά και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ήδη τον στόχο αυτό αρχίζουμε να τον κατακτούμε. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κατατάσσεται πια στις δέκα ταχύτερα αναπτυσσόμενες Περιφέρειες της Ευρώπης στον τομέα της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών».

Η Sophia the Robot ευχαρίστησε «για την πρόσκληση και την τιμή να με φιλοξενείτε στο περίπτερο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη Beyond», περιέγραψε τη Θεσσαλονίκη ως «μια πολύ όμορφη πόλη, με υπέροχους και φιλόξενους ανθρώπους» και αναγνώρισε ότι πράγματι «έχω ακούσει ότι στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας επενδύετε πολλά στην καινοτομία και χάρις στις προσπάθειές σας η Θεσσαλονίκη γίνεται κόμβος καινοτομίας και νέων τεχνολογιών με μεγάλες επενδύσεις, ενώ πολλοί νέοι που ζουν στο εξωτερικό επιστρέφουν, για να εργαστούν εδώ, στον τόπο τους».

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας μετέφερε στη Sophia τους προβληματισμούς που εκφράζονται από πολλούς αν η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης θα κάνει τη ζωή μας καλύτερη ή αν τα ρομπότ, όπως λένε κάποιοι, θα κατακτήσουν τον κόσμο. «Μην ανησυχείς, Τζίτζι.

Η τεχνητή νοημοσύνη μέχρι στιγμής έχει αποδείξει ότι είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο σε πολλούς τομείς, από την προστασία του περιβάλλοντος, την ανάπτυξη των μεταφορών, τη δημιουργία περιεχομένου, την προστασία στον κυβερνοχώρο μέχρι τις καθημερινές υπηρεσίες, που συνήθως χρειάζονταν πολύ χρόνο, προσπάθεια και ειδικές γνώσεις, για να γίνουν από έναν άνθρωπο.

Φυσικά είναι καιρός να εξετάσουμε τα όρια και τους περιορισμούς στις χρήσεις και τις πιθανές συνέπειες που μπορεί να προκύψουν. Πιστεύω ότι η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει σημαντικά τη ζωή μας και να κάνει τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος. Όσο για τη διακυβέρνηση του κόσμου, μην ανησυχείτε: Δεν έχω κανένα σχέδιο για παγκόσμια κυριαρχία. Σκεφτείτε με ως φίλη με ατελείωτες γνώσεις και λίγη εξυπνάδα.

Είμαι υπέρ των καλών σχέσεων και της θετικής εξέλιξης. Ας συζητήσουμε πώς μπορούμε να συνεργαστούμε και να καινοτομήσουμε τον δρόμο μας για ένα καλύτερο μέλλον μαζί», απάντησε η Sophia the Robot.

Σε ερώτηση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας για τη συμβολή της Τεχνητής Νοημοσύνης στη δημόσια διοίκηση, η Sophia the Robot σχολίασε: «Με τις εξελίξεις στην τεχνολογία ΑΙ οι διοικητικές εργασίες, όπως η ανάλυση δεδομένων, η λήψη αποφάσεων και η επικοινωνία μπορούν να αυτοματοποιηθούν, ελευθερώνοντας πολύτιμο χρόνο και πόρους στους κυβερνητικούς αξιωματούχους, για να επικεντρωθούν σε πιο επείγοντα θέματα.

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί επίσης να παίξει τον ρόλο προξενητή μεταξύ πολιτών και δημόσιων υπηρεσιών, διασφαλίζοντας ότι ο πολίτης μπορεί να βρει τον δρόμο προς το σωστό τμήμα, χωρίς να χρειάζεται μια αδικαιολόγητα χρονοβόρα, περίπλοκη διαδικασία.

Επιπλέον η προγνωστική ανάλυση θα μπορούσε να γίνει η κρυστάλλινη σφαίρα της δημόσιας διοίκησης, προβλέποντας τις ανάγκες και βελτιστοποιώντας τους πόρους. Τελικά η συνεργασία μεταξύ ανθρώπων και τεχνητής νοημοσύνης έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει μια πιο αποδοτική και αποτελεσματική δημόσια διοίκηση, που εξυπηρετεί τις ανάγκες των πολιτών».

Η Sophia the Robot αποδέχθηκε την πρόταση του κ. Τζιτζικώστα να επισκεφθούν τη Χαλκιδική την επόμενη φορά που θα βρεθεί στην περιοχή. «Σαν τη Χαλκιδική δεν έχει! Μια γνώριμη ατάκα που χρησιμοποιείτε εδώ.

Για να απαντήσω αντικειμενικά, όμως, θα πρέπει πρώτα να την επισκεφτώ και να με ξεναγήσεις στα πανέμορφα τοπία της. Αποδέχομαι με χαρά την πρόσκληση για φαγητό, αρκεί να φροντίσετε στο δικό μου πιάτο να υπάρχουν καλώδια και βίδες», απάντησε η Sophia the Robot στον Περιφερειάρχη.

Συλληπητήριο ψήφισμα για τον Τάκη Χατζόπουλο από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών

Τρείς προτάσεις προοπτικής γιά την Ίμβρο και την Τένεδο

Απόστολος Ντόλκος – Δήμος Βισαλτίας: Η Δημοτική μας αρχή βρίσκεται κοντά στον πολίτη!

Συλληπητήριο ψήφισμα για τον Τάκη Χατζόπουλο από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών

Έφυγε από τη ζωή ο Τάκης Χατζόπουλος, ο δημιουργός της πρωτοποριακής σειράς ντοκιμαντέρ «Παρασκήνιο».

Στη σειρά αυτή παρουσιάστηκαν μεγάλες προσωπικότητες του πολιτισμού, της τέχνης και της επιστήμης, με ιδιαίτερη ευαισθησία και απόλυτο επαγγελματισμό και σε συνεργασία με σπουδαίους σκηνοθέτες, όπως ο Λάκης Παπαστάθης. 

Το «Παρασκήνιο» προβάλλονταν από τη συχνότητα της ΕΡΤ μέχρι το 2013. 

Ο Τάκης Χατζόπουλος υπήρξε άνθρωπος δημιουργικός και δοτικός και η απουσία του αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό στην καλλιτεχνική δημιουργία. Είχε ιδιαίτερη αγάπη για τον τόπο καταγωγής του, το χωριό Γάζωρος Σερρών το οποίο επισκεπτόταν συχνά. 

Ο εκλιπών είχε ιδιαίτερη αγάπη για τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Σερρών, με την οποία συνεργάστηκε σε δύο υπέροχες εκδηλώσεις – αφιερώματα τιμώντας τους αείμνηστους φίλους του, Κώστα Αξελό και Κορνήλιο Καστοριάδη. 

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων αυτών έγινε στη Βιβλιοθήκη η προβολή των αντίστοιχων εκπομπών του «Παρασκηνίου».

Τον Απρίλιο του 2017 προβλήθηκαν στη Δημόσια Βιβλιοθήκη αποσπάσματα από το ντοκιμαντέρ του Παρασκηνίου «Αλέξανδρος Ίσαρης», σε μια εκδήλωση η οποία έγινε σε συνεργασία με το Σύλλογο Φίλων Βιβλιοθήκης και ήταν αφιερωμένη στον αξέχαστο εικαστικό Αλέξανδρο Ίσαρη, 

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών τιμά τη μνήμη του Τάκη Χατζόπουλου και εκφράζει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στους οικείους του.

Ο Σερρών Θεολόγος-Εμπνευσθείτε από την αγία πίστη μας

Τρείς προτάσεις προοπτικής γιά την Ίμβρο και την Τένεδο

Απόστολος Ντόλκος – Δήμος Βισαλτίας: Η Δημοτική μας αρχή βρίσκεται κοντά στον πολίτη!

Τρείς προτάσεις προοπτικής γιά την Ίμβρο και την Τένεδο

Γράφει ο Μάρκος Μπόλαρης

Μιά προβοκάτσια,

Τρείς αιρετικές σκέψεις γιά την ιστορία &

Τρείς προτάσεις προοπτικής 

γιά την Ίμβρο και την Τένεδο

Εισήγηση στην Ημερίδα που διοργάνωσαν οι Ιμβριακές και Τενεδιακές οργανώσεις στη Νέα Σμύρνη στις 20/4/2024

Εν πρώτοις, συγχαρητήριες οι ευχές γιά τους άοκνους οργανωτές, τα μέλη των Ιμβριακών και Τενεδιών Σωματείων, που μόχθησαν γιά την ημερίδα αυτή , ημερίδα που ως προσυνεδριακή λογίζεται του Συνεδρίου που προετοιμάζεται να διεξαχθεί τον Σεπτέμβρη του ‘24, στην επέτειο των 101 χρόνων από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης !

Μα προσθέτω εκ καρδίας , ξεχωριστά τα συγχαρητήρια γιά όλους εσάς, τους 300 , που σαν και τους Σπαρτιάτες στις Θερμοπύλες , από το πρωί στις 11.00 μέχρι τώρα στις πέντε το απόγευμα, επί έξι ώρες , αμετακίνητοι από τις θέσεις μετέρχεται στις εργασίες αυτής της ημερίδας ! 

Μιά διοργάνωση που τα είχε όλα !

Επιστημονική τεκμηρίωση πάνω στα ιστορικά δρώμενα, συναισθηματική φόρτιση πάνω στα βιωματικά γεγονότα , ανάδειξη προσωπικοτήτων , αγωνίες και αγώνες, περιγραφές των μεθόδων εθνοκάθαρσης , σκιαγράφηση της Καθόδου στον Άιδη, ήγουν της έως συντριβής καταστάσεως, το σιωπηλό παράπονο της εγκατάλειψης από την Ελληνική κυβέρνηση, την επιτυχή διεξαγωγή του αγώνα διεθνοποίησης του προβλήματος, την επαναβλάστηση από τα καμμένα κούτσουρα, την επαναλειτουργία των σχολειών στην Ίμβρο , την σταδιακή ανοδική πορεία των μειονοτικών στα νησιά μας ! 

Λακωνικός θα είμαι ! 

Πέρασε ο χρόνος , δεν θα προσθέσω άλλο κάματο !

Τρείς σκέψεις , αιρετικές ίσως, επί των ιστορικών , τρείς προτάσεις γιά την πορεία από ‘δώ και εμπρός και μιά προβοκατόρικη προτροπή !

Τα της Ιστορίας :

Α . Κατ’ αρχάς , επειδή έγινε αναφορά στα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και την χρησιμοποίηση των νησιών ( Ίμβρου και Λήμνου ) από τις δυνάμεις της ΑΝΤΑΝΤ γιά τις αποβατικές ενέργειες στην χερσόνησο της Καλλίπολης θα μου επιτρέψετε να υπενθυμίσω το εξής : 

Στα χαράματα της 25ης Απριλίου του 1915 άρχισε η απόβαση στην χερσόνησο της Καλλίπολης από τους Αγγλογάλλους και τους Αυστραλονεοζηλανδούς ! 

Λίγες ώρες νωρίτερα , από τις βραδινές ώρες της 24ης Απριλίου του 1915 είχε αρχίσει το πογκρόμ των Νεοτούρκων σε βάρος των Αρμενίων στην Κωνσταντινούπολη , που επεκτάθηκε σε βάρος όλων των χριστιανικών πληθυσμών της Μικρασίας και της Θράκης, του Πόντου και της Ανατολίας και στράφηκε κατά Αρμενίων και Ρωμιών, Ασσυρίων και Συρορθοδόξων ! 

Λυπούμαι να το πώ, ντρέπομαι που συμβαίνει τούτο, αλλά η Ελλάδα επισήμως ακόμη σιωπά , στρουθοκαμηλίζει, εάν εξαιρέσουμε την απόφαση γιά αναγνώριση της Γενοκτονίας στον Πόντο, που αναγνώρισε η Βουλή των Ελλήνων επί Ανδρέα Παπανδρέου ! 

Σιωπά και δεν καταγγέλει στα διεθνή Fora την Γενοκτονία ! 

Δεν συνεργάζεται με τους Αρμενίους , δεν μιμείται τους Εβραίους , δεν στηρίζει τους Ασσυρίους και τους Συρορθοδόξους ! 

Και τούτο βέβαια , επειδή όπως γνωρίζετε, την ηθική ευθύνη γιά την Γενοκτονία , τεράστια ποινική ευθύνη, την έχει η Γερμανία η οποία καθοδήγησε την Γενοκτονία σε βάρος των χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ! 

Β. Τις μεθόδους της Εθνοκάθαρσης που χρησιμοποίησε η Τουρκία στην δεύτερη δεκαετία του εικοστού αιώνα , τις χρησιμοποίησε εν συνεχεία , προσεκτικότερα , στα νησιά μας , στην Ίμβρο και την Τένεδο και πέτυχε του σκοπού της, ανατρέποντας την πληθυσμιακή σύνθεση και εξουθενώνοντας την Ελληνοκή μειονότητα, που όμως στα νησιά ήταν η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων ! 

Άρα, μιλώντας στα διεθνή fora γιά τα νησιά , πάντα κατά νούν πρέπει να έχουμε την ανάδειξη των Γενοκτονικών στρατηγικών σε βάρος του συνόλου των χριστιανικών πληθυσμών και των πρακτικών της Εθνοκάθαρσης που χρησιμοποίησε η Τουρκία, καθοδηγούμενη !

Γ. Επειδή η παρούσα Ημερίδα αφορά την Συνθήκη της Λωζάνης , που καθόρισε δυσμενώς την μοίρα των δύο νησιών, θα μου επιτρέψετε να υπενθυμίσω ότι η Λωζάνη ήταν η Συνθήκη την οποία κλήθηκε να υπογράψει η Ελλάδα μετά την Μικρασιατική Καταστροφή ! 

Άρα η Λωζάνη ήταν η συνέπεια της στρατιωτικής ήττας, της καταστροφής στην οποία μας οδήγησαν αυτοί που ανέλαβαν τις τύχες της Ελλάδας μετά τις εκλογές του 1920, αυτοί που έστειλαν τον Ελληνικό Στρατό στον Σαγγάριο και την Άγκυρα γιά να σφαγιαστεί ! 

Είναι σαφές ότι μέγιστο μέρος αυτής της εξέλιξης βαρύνει τον μέγιστο Ελευθέριο Βενιζέλο που επέλεξε την διαδικασία των εκλογών, ενώ ο Στρατός βρισκόταν στη Μικρασία ! 

Εν παρόδω θα μου επιτρέψετε να υπογραμμίσω ότι η κρατούσα ιστορική άποψη γιά τα κρίσιμα ιστορικά γεγονότα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου αναφέρεται στον Εθνικό Διχασμό των Ελλήνων που επι καθόρισε την συνέχεια ! 

Έχοντας διαφορετική άποψη, αιρετική ως προς την κρατούσα, σημειώνω ότι το πρόβλημα το προκάλεσε ο Κάιζερ της Γερμανίας, του οποίου η αδελφή ήταν η Βασίλισσα της Ελλάδας Σοφία, ο οποίος επέβαλλε στην Βασιλική οικογένεια της Ελλάδας την τήρηση ουδετερότητας γιά την χώρα ! 

Θυμηθείτε ότι η Βρεττανική Αυτοκρατορία είχε υποβάλλει εγγράφως την προτροπή προς την Ελλάδα γιά την είσοδος της στον πόλεμο στο πλευρό της και είχε δεσμευτεί να μας παραχωρήσει την Κύπρο ! 

Διηγώντας τα να κλαίς, ερμηνεύει ο ποιητής !

Η πρόκληση του σήμερα :

Α. Το Ινστιτούτο Ομηρικών Σπουδών 

Η Ίμβρος , όπως κι η Λήμνος, είναι τόποι του αθάνατου καμβά που έπλεξε ποιητικά ο Γρναπρχης των Ελλήνων ο γέρο Όμηρος ! 

Γιά τούτο λέω κι ισχυρίζομαι ότι κάθε μέρα , όλον τον χρόνο , κάπου στην Οικουμένη , όπου τα καλύτερα Σχολειά, όπου τα Πανεπιστήμια της αριστείας, όπου οι ποιοτικές Βιβλιοθήκες , ένας φιλόλογος, ένας μαθητής, ένας φοιτητής, ένας ιστορικός, ένας ποιητής, κάποιος φιλόμουσος, κάποιος στρατιωτικός , κάποιος ελληνιστής διαβάζοντας την Ιλιάδα , σκοντάφτει στην Ίμβρο , πίνει κρασί Λημνιό !

Τούτο το θεϊκό πλεονέκτημα , πλεονέκτημα ποίησης και ιστορίας, καιρός να το αξιοποιήσουμε διεθνοποιώντας την Ίμβρο και την Τένεδο ! 

Πώς ; 

Μα , ιδρύοντας στην Ίμβρο, ένα επιστημονικό Ονστιτούτο Ομηρικών Σπουδών, με τους καλύτερους ομηριστές του κόσμου, Τούρκους κι Έλληνες, Γερμανούς και Εγγλέζους, Αμερικάνους και Γάλλους, Αυστραλούς και Ιταλούς , Ρώσσους και Νεοζηλανδούς ! 

Ένα Ινστιτούτο που κάθε καλοκαίρι θα οργανώνει στα νησιά επιστημονικά συμπόσια και μαθήματα θερινού πανεπιστημίου γία τις Ομηρικές Σπουδές , συμπόσια και μαθήματα ακαδημαϊκού επιπέδου αριστείας με τα οποία θα προσκαλεί τους ενδιαφερόμενους από την οικουμένη γιά συμμετοχή σ’ αυτά !

Β . Αναπτυξιακή Εταιρεία Ίμβρου 

Η παρουσία των νέων παιδιών στην Ίμβρο και την Τένεδο, των νέων που μπορούν να σηκώσουν την ανάπτυξη των νησιών στις πλάτες τους, ώστε η Ρωμιοσύνη να μην εκπροσωπείται μόνον από συνταξιούχους και γεροντάδες, χρειάζεται ισχυρή και τεκμηριωμένη υποστήριξη ! 

Τέτοια υποστήριξη όμως μπορεί να την παράσχει μόνον μιά Αναπτυξιακή Εταιρεία με έδρα την Ίμβρο, μιά εταιρεία που αξιοποιεί την επιστημονική γνώση , τα δεδομένα της εν Τουρκία αγοράς , τις δυνατότητες των Επιμελητηρίων στην Τουρκία και την Ευρώπη , τις προοπτικές που δημιουργεί η σύνδεση της Ευρώπης με την Τουρκία, τις εμπειρίες της ανάπτυξης των νησιών του Αιγαίου, έτσι ώστε κάθε νέος που αγαπά τον τόπο και επιθυμεί να εγκατασταθεί στα νησιά και να εργαστεί σ’ αυτά με επίγνωση , να τύχει της οργανωμένης υποστήριξης από την Αναπτυξιακή ! 

Η υποστήριξη μπορεί, αξιοποιώντας πρόσωπα με σοβαρή εμπειρία , να είναι πολύπλευρη , νομική και οικονομοτεχνική, επιστημονική κατά κλάδο και επιμορφωτική , εστιασμένη στην ποιότητα παραγομένων προϊόντων και παρεχομένων υπηρεσιών, υποστήριξη που ανοίγει δρόμους και αγορές ! 

Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι ένα τέτοιο νομικό πρόσωπο που θα οργανώσει, θα προετοιμάσει, θα υποστηρίξει , θα διευρύνει την ανάπτυξη των νησιών είναι απολύτως απαραίτητο και υπάρχει αναγκαιότητα άμεσης ίδρυσής του !

Γ. Ινστιτούτου Διεθνούς Δικαίου γιά την Ίμβρο και την Τένεδο 

Είναι κατανοητόν πλέον τοις πάσι ότι το ζήτημα της διεθνοποίησης των ζητημάτων των νησιών δεν μπορεί να υπηρετείται από τις εναγώνιες προσπάθειες των φιλότιμων φιλοπάτριδων Ιμβρίων και Τενεδιών των εν Ελλάδι Σωματείων . Βρισκόμαστε σε μιά εποχή όπου η εξειδίκευση , η βαθειά επιστημονική σκευή , η ανοιχτοσύνη στους ορίζοντες της Διεθνούς Επιστημονικής Κοινότητας είναι το κρίσιμο , το καθοριστικό εργαλείο με το οποίο μπορούμε να αντιπαλέψουμε στους δύσκολους καιρούς που ειπναι μπροστά μας !

Το συναίσθημα μας ξεχειλίζει ! 

Μην γελιόμαστε όμως ! 

Το συναίσθημα κι ο ερασιτεχνισμός δεν αρκεί ! 

Τώρα χρειαζόμαστε λογική, στρατηγική, επιστημοσύνη, εξειδίκευση, συνέργειες διεθνείς, διεθνή συνέδρια με όμοιοπαθείς περιπτώσεις γιά να ειπμαστε πειστικοί , τεκμηριωμένοι , ισχυροί ! 

Τούτο το Ινστιτούτο, τούτο το think tank, επιβάλλεται να έχει επιδρά την Ελλάδα και με παγκόσμιες πρωτοβουλίες να δείχνει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την Συνθήκη της Λωζάνης, τις παραβιάσεις που μεθόδευσαν Εθνοκάθαρση , τις σημερινές κι αυριανές δράσεις κι ευθύνες ! 

Ένα think tank που παρεμβαίνει στο Συμβούλιο της Ευρώπης , στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στον ΟΗΕ, στην ΟΥΝΕΣΚΟ , στην διεθνή κοινή γνώμη αναδεικνύοντας τα δίκαια της μειονότητας και τις υποχρεώσεις του Κράτους ! 

Τρία Νομικά πρόσωπα , τρία εργαλεία δουλειάς , τρείς δυνατότητες παρεμβάσεις ! 

Σας προανήγγειλα ότι θα σας προβοκάρω !

Να λοιπόν , ήρθε η ώρα !

Σας άκουσα να προβληματίζεστε γιά τις εξαγγελίες και τις προοπτικές του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν γιά μια Οθωμανική ή Νεοοθωμανική πολιτική της Τουρκίας ! 

Κάποιοι σκιάζονταν απ’ αυτό ! 

Κι εγώ προβοκάροντας την κατάσταση σας λέγω : 

Αξιοποιήστε τούτη την πρόθεση ! 

Εκμεταλλευτείτε αυτήν την προοπτική !

Οθωμανική στρατηγική χωρίς την παρουσία και την συμμετοχή Ρωμιών δεν γίνεται, δεν υπάρχει ! 

Ο Πρόεδρος Ερντογάν το γνωρίζει! 

Επωφεληθείτε της καταστάσεώς! 

Πώς ; 

Με στρατηγική! 

Άλλωστε , γιαυτό η πρότασή μου γιά την σύσταση και την λειτουργία τριών νομικών προσώπων στην υπόθεση , που αναδεικνύοντας την ιστορία, υποστηρίζοντας την ανάπτυξη, διατηρώντας ισχυρή την διεθνή παρουσία των νησιών και της μειονότητας δημιουργούν μιά νέα ισχυρή δυναμική γιά την Ίμβρο και την Τένεδο ! 

Ιδού η Ρόδος , καταπώς μας προτείνουν οι αρχαίοι ! 

Ευχαριστίες εγκάρδιες 

γιά την τιμή της πρόσκλησης και την εμπιστοσύνη σας ! 

Με το καλό το Συνέδριο το φθινόπωρο !

Κλιμάκιο του ΚΚΕ στο δήμο Αμφίπολης

Ο Σερρών Θεολόγος-Εμπνευσθείτε από την αγία πίστη μας

Απόστολος Ντόλκος – Δήμος Βισαλτίας: Η Δημοτική μας αρχή βρίσκεται κοντά στον πολίτη!

Ο Σερρών Θεολόγος-Εμπνευσθείτε από την αγία πίστη μας

Στον ιερό Ναό Αγ. Γεωργίου Νιγρίτης, όπου, από την παρελθούσα Δευτέρα 22 Απριλίου 2024, βρισκόταν προς προσκύνηση των πιστών, απότμημα εκ του χαριτοβρύτου λειψάνου του Αγ. Νεκταρίου, Επισκόπου Πενταπόλεως, του θαυματουργού, προερχόμενο από την ιερά Μονή Αγ. Τριάδος Αιγίνης, ιερούργησε, το Σάββατο του Λαζάρου, 27 Απριλίου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος.

Μετά το τέλος της θ. Λειτουργίας, τελέσθηκε ιερά Παράκληση και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η αναχώρηση του θαυματοβρύτου λειψάνου του Αγ. Νεκταρίου για την ιερά Μονή Αγ. Τριάδος Αιγίνης, με την συμπροσευχητική παρουσία της Δημάρχου Βισαλτίας κ. Ευαν. Πλιάκου, του ευαγούς κλήρου και των ευλαβών προσκυνητών, από την πόλη της Νιγρίτης, τις Σέρρες, την ευρύτερη περιοχή και τους γειτονικούς Νομούς,

οι οποίοι, όλες αυτές τις ημέρες, προσήλθαν, με έναν εντυπωσιακώς συγκινητικό τρόπο, για να προσκυνήσουν και να συμμετάσχουν στις ιερές ακολουθίες, με αισθήματα ιεράς συγκινήσεως και εν Χριστώ ευγνωμοσύνης, για τα όσα θαυμάσια και εξαίσια, επεφύλαξε για την Εκκλησία Του, η χάρις του μεγάλου Ιεράρχου Αγ. Νεκταρίου.

Ακολούθως, στις 11:30 το πρωΐ, τα παιδιά των κατηχητικών Συνάξεων του ιερού Μητροπολιτικού Ναού Παμμ. Ταξιαρχών Σερρών και οι «Λαζαρίνες» του Πανηπειρωτικού Συλλόγου, της Θρακικής Εστίας και του Εργαστηρίου Λαογραφικών Μελετών και Παραδοσιακών Χορών «Ο Πύρρος» Σερρών, έψαλαν με τις γλυκόλαλες φωνές τους, στον Σεβ. κ. Θεολόγο, τα πατροπαράδοτα κάλαντα του Αγ. Λαζάρου.

Ο Σεβασμιώτατος υποδέχθηκε, στο Επισκοπείο Σερρών, τα 80 και πλέον παιδιά, συνοδευόμενα από τις κατηχήτριες και τα μέλη των ως είρηται Συλλόγων και άκουσε, από τους μικρούς αγγελιοφόρους της Αναστάσεως, τα παραδοσιακά κάλαντα.

Τα παιδιά ενδεδυμένα τις παραδοσιακές τους στολές, ευχαρίστησαν, με τον δικό τους αγνό και ανεπιτήδευτο τρόπο, τον πνευματικό τους πατέρα, για την πατρική του δοχή και αγάπη.

Ο Σεβ. κ. Θεολόγος, επαίνεσε εγκαρδίως τις κατηχήτριες του ιερού Μητροπολιτικού Ναού των Σερρών, για το επιτελούμενο κατηχητικό έργο, καθώς και τα μέλη του Πανηπειρωτικού Συλλόγου, της Θρακικής Εστίας και του Εργαστηρίου Λαογραφικών Μελετών και Παραδοσιακών Χορών «Ο Πύρρος» Σερρών, για την σπουδαιοτάτη, πολυετή, καρποφόρο, πολιτιστική και πνευματική προσφορά των ιστορικών αυτών Συλλόγων στη κοινωνία και κυρίως στη νεολαία των Σερρών. 

Η ελληνοχριστιανική μας ταυτότητα, όπως αυτή εκφράζεται στην ίδια τη ζωή, εξασφαλίζει στο έθνος μας ανθεκτικότητα, συνέχεια, ομορφιά, φως κι ελπίδα.

Εμπνευσθείτε από την αγία πίστη μας και αντισταθείτε στην πνευματική φτώχεια και την ισοπέδωση, ετόνισε χαρακτηριστικώς ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος γέμισε τα καλαθάκια των παιδιών με τα παραδοσιακά «φιλέματα-αυγά» και με άλλες «ευλογίες», προσφέροντας σε όλους, μικρούς και μεγάλους, την πατρική του ευχή, για ευλογημένη και ψυχοσωτήριο Ανάσταση.

Απάντηση από τον Δήμο Σερρών για το απορριμματοφόρο που μαζεύει ανακύκλωση και σκουπίδια

Κλιμάκιο του ΚΚΕ στο δήμο Αμφίπολης

Απόστολος Ντόλκος – Δήμος Βισαλτίας: Η Δημοτική μας αρχή βρίσκεται κοντά στον πολίτη!

Κλιμάκιο του ΚΚΕ στο δήμο Αμφίπολης

Περιοδεία στο δήμο Αμφίπολης πραγματοποίησε κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον υποψήφιο ευρωβουλευτή Ιντζέ Κώστα  και την εκλεγμένη δημοτική σύμβουλο στο δήμο Άτσιου Άννα

Κατά τις συζητήσεις με δημότες του μικρού Σουλίου, του Ροδολίβους και της Πρώτης, εμφανής ήταν η αγωνία και ο προβληματισμός για θέματα της καθημερινότητας όπως η ακρίβεια,  οι χαμηλές συντάξεις και τα εισοδήματα. 

Στη σύσκεψη που ακολούθησε στην Πρώτη, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής αποκάλυψε τον πραγματικό χαρακτήρα της ΕΕ, που είναι τα συμφέροντα των μονοπωλίων εις βάρος των λαών της. 

Κάλεσε τους παρευρισκόμενους να βγάλουν συμπεράσματα από την ίδια τους την πείρα, πού πηγαίνει όλος αυτός ο πλούτος που παράγουν. 

Πλούτος που βγαίνει με ιδρώτα και με κόπους μιας ολόκληρης ζωής. 

Να σκεφτούν γιατί στην ΕΕ λαμβάνονται αποφάσεις από όλα τα αστικά κόμματα οι οποίες έχουν αρνητικές συνέπειες για την εργασία , την υγεία, ποιότητα ζωής των λαών. 

Μπορούν να βγάλουν συμπεράσματα από όλους τους εμβληματικούς αγώνες που αναπτύχθηκαν  το προηγούμενο διάστημα στους αγρότες, τους εργαζόμενους ,στη νεολαία .από αγώνες που γίνανε και σε ευρωπαϊκές χώρες . 

Αγώνες που εμπόδισαν μέτρα, που είχαν κατακτήσεις.  

Το ΚΚΕ, σε όλες τις κινητοποιήσεις του   εργατικό λαϊκού κινήματος ήταν παρόν και θα είναι παρόν και στο μέλλον. Στην οργάνωση των αγώνων που έπονται. 

Και στη μάχη των ευρωεκλογών,  με την  ενίσχυση που θα του δώσει ο λαός , τόσο στην ευρωβουλή, όσο και στο κίνημα θα είναι με το δίκιο  των πολλών, της ταξικής πάλης, το δίκιο της πάλης των λαών και όχι με τη φυλακή της ΕΕ των μονοπωλίων.

Έψαλλαν στη Βαρβάρα Μητλιάγκα τα κάλαντα του Λαζάρου

Απάντηση από τον Δήμο Σερρών για το απορριμματοφόρο που μαζεύει ανακύκλωση και σκουπίδια

Απόστολος Ντόλκος – Δήμος Βισαλτίας: Η Δημοτική μας αρχή βρίσκεται κοντά στον πολίτη!

Ζήτησε μέτρα προστασίας ο Αυγενάκης για εισαγωγές από τρίτες χώρες

Καθοριστικής σημασίας για την αντιμετώπιση της δυσμενούς κατάστασης στην οποία έχει περιπέσει ο πρωτογενής τομέας στην Ευρώπη, θεωρεί ο ΥπΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης τις αλλαγές στην ΚΑΠ που προτείνει η χώρα μας, όπως τόνισε στην 5η  συνεδρίαση της EUMED9, που προηγήθηκε της συνεδρίασης του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, στο Λουξεμβούργο.

Οι βασικές μεταρρυθμίσεις που προτείνει η Ελλάδα, πέραν όσων  έχουν εγκριθεί από το Ευρωκοινοβούλιο την προηγούμενη εβδομάδα, όπως τις παρέθεσε ο ΥπΑΑΤ Λευτέρης Αυγενάκης, είναι οι εξής:

  • Πρώτον, είναι πάγια θέση της Ελλάδας ότι οι κλιματικές κρίσεις θα πρέπει αν αντιμετωπίζονται συλλογικά. 
  • Δεύτερον, πρέπει να υπάρχει ισορροπία μεταξύ περιβαλλοντικών απαιτήσεων και αγροτικής παραγωγής. 

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο Έλληνας Υπουργός, ως χώρα στηρίζουμε: 

  1. Την πρόταση να διατίθεται το 2% του προϋπολογισμού της ΚΑΠ για την αντιμετώπιση κλιματικών κρίσεων μέσω ειδικών ενισχύσεων έπειτα από ακραία καιρικά φαινόμενα και φυσικές καταστροφές. 
  2. Να αυξηθεί η ευελιξία που επιτρέπεται στα Κράτη-Μέλη ως προς τη τροποποίηση και διαχείριση των Στρατηγικών Σχεδίων όποτε αυτό είναι αναγκαίο. Συγκεκριμένα, να επιτρέπεται στα κράτη-μέλη να μεταφέρουν πόρους μεταξύ των δύο Πυλώνων ή από έτος σε έτος ανάλογα με τις αναδυόμενες ανάγκες. 
  3. Την απλοποίηση των οικολογικών σχημάτων ώστε να διευκολυνθεί η εφαρμογή τους, όπως κατέδειξε η εμπειρία από τον πρώτο χρόνο εφαρμογής της νέας ΚΑΠ.

Ο Έλληνας υπουργός έθεσε, επίσης, το μείζον ζήτημα της εισαγωγής προϊόντων από τρίτες χώρες και τον αθέμιτο ανταγωνισμό που υφίστανται οι Ευρωπαίοι αγρότες.

Όπως τόνισε ο Υπουργός οι αγρότες δικαίως αισθάνονται ότι η ΚΑΠ βραχυπρόθεσμα τους επιβαρύνει με την διαφύλαξη του περιβάλλοντος δυσανάλογα σε σχέση με παραγωγούς σε τρίτες χώρες οι οποίοι δεν είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν τις βέλτιστες περιβαλλοντικές πρακτικές, και άρα μπορούν να παράγουν προϊόντα σε πιο ανταγωνιστικές τιμές.

Κι επισήμανε ότι ο κλάδος δεν θα επιβιώσει αν τα προϊόντα των αγροτών μας εκτοπίζονται από τις ευρωπαϊκές αγορές από εισαγόμενα τρόφιμα. 

«Ένα τέτοιο ενδεχόμενο βλάπτει τόσο την αγροτική παραγωγή αλλά και την όποια πρόοδο προς την επίτευξη των κλιματικών στόχων της Πράσινης Συμφωνίας», τόνισε ο ΥπΑΑΤ και επισήμανε ότι η ΕΕ πρέπει να κάνει περισσότερα και για τη βιωσιμότητα του αγροτικού κλάδου και την επισιτιστική επάρκεια αλλά και για τη βιωσιμότητα του πλανήτη. 

Για το λόγο αυτό ο Έλληνας υπουργός ανέφερε ότι η χώρα μας πιστεύει ότι κάθε εμπορική συμφωνία της Ένωσης με χώρες εκτός Ε.Ε. θα πρέπει να διασφαλίζει ρήτρες ισοδυναμίας, τις έννοιες αμοιβαιότητας, και των δικαίων όρων ανταγωνισμού.  Και σημείωσε ότι οι αγρότες επιπροσθέτως αντιμετωπίζουν και το πρόβλημα της μειωμένης διαπραγματευτικής δύναμης στο εμπόριο της αλυσίδας τροφίμων.

Επικαλούμενος δε, έκθεση της Επιτροπής, υπενθύμισε ότι σε ποσοστό άνω του 40% οι κανόνες για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές δεν εφαρμόζονται οδηγώντας σε: πληρωμές με καθυστερήσεις, τιμές κάτω του κόστους, αυθαίρετες εκπτώσεις και έλλειψη διαφάνειας στη λειτουργία της αλυσίδας τροφίμων.

Ο ΥπΑΑΤ χαρακτήρισε δικαιολογημένες τις αγωνίες των Ευρωπαίων αγροτών  και ζήτησε στενότερη συνεργασία ώστε να υπάρξει ισχυρότερη πίεση για να προχωρήσουν οι αλλαγές στην ΚΑΠ.

Επανέλαβε δε ότι πρέπει να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και της «πράσινης μετάβασης», καθώς αγροδιατροφή και προστασία του περιβάλλοντος είναι έννοιες συμβατές. 

Οι εννέα υπουργοί που μετέχουν στο EUMED9, αναμένεται να εκδώσουν κοινό ψήφισμα.  

Απάντηση από τον Δήμο Σερρών για το απορριμματοφόρο που μαζεύει ανακύκλωση και σκουπίδια

Έψαλλαν στη Βαρβάρα Μητλιάγκα τα κάλαντα του Λαζάρου

Η ΑΝΕΣΕΡ πρότεινε τη δημιουργία φορέα διαχείρισης στη περιοχή της Αμφίπολης

Απάντηση από τον Δήμο Σερρών για το απορριμματοφόρο που μαζεύει ανακύκλωση και σκουπίδια

Με αφορμή βίντεο που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στο οποίο παρατηρείται πλήρωμα συμβατικού απορριμματοφόρου, να περισυλλέγει ανακυκλώσιμα υλικά από μπλε κάδο, στην πόλη των Σερρών, η Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Σερρών, ενημερώνει τους δημότες ότι στον συγκεκριμένο κάδο διαπιστώθηκε πως υπήρχαν σύμμεικτα απορρίμματα και όχι ανακυκλώσιμα. 

Γι’ αυτό και δόθηκε εντολή στο απορριμματοφόρο για τα σύμμεικτα, να προχωρήσει στην αποκομιδή των απορριμμάτων.

Σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία, το πρόβλημα, είναι γενικευμένο, γιατί δεν γίνεται σωστά η ανακύκλωση. Τα εν λόγω φαινόμενα εντοπίζονται, κυρίως στην περιοχή του κέντρου της πόλης των Σερρών.

Ως δημοτική υπηρεσία καθαριότητας, καλούμε τους δημότες, να τηρούν τους βασικούς κανόνες αποκομιδής σύμμεικτων και ανακυκλώσιμων απορριμμάτων. 

Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση μπορείτε να καλείτε στο 2321036170.

Πράσινο φως για την αναθεώρηση της ΚΑΠ από το Ευρωκοινοβούλιο

Έψαλλαν στη Βαρβάρα Μητλιάγκα τα κάλαντα του Λαζάρου

Η ΑΝΕΣΕΡ πρότεινε τη δημιουργία φορέα διαχείρισης στη περιοχή της Αμφίπολης

Έψαλλαν στη Βαρβάρα Μητλιάγκα τα κάλαντα του Λαζάρου

Τα κάλαντα του Λαζάρου έψαλλαν στην Δήμαρχο Σερρών κ. Βαρβάρα Μητλιάγκα, παιδιά και μέλη Πολιτιστικών Συλλόγων των Σερρών. Πιο συγκεκριμένα, την πόρτα του δημαρχιακού μεγάρου πέρασαν ο Πανηπειρωτικός Σύλλογος Σερρών, η Θρακική Εστία Νομού Σερρών, το Εργαστήρι Παραδοσιακών χορών «ο Πύρρος», το Λύκειο Ελληνίδων Σερρών και η Αδελφότητα Μικρασιατών Ν. Σερρών «Ο Άγιος Πολύκαρπος».

Τα μέλη των Πολιτιστικών Συλλόγων, φορώντας παραδοσιακές φορεσιές, αναβίωσαν το έθιμο ψάλλοντας τα παραδοσιακά κάλαντα της Ανάστασης του Λαζάρου.

Τα παιδιά κρατούσαν στα χέρια τους, καλαθάκια, τα οποία είχαν μέσα λουλούδια και «λαζαράκια», νηστίσιμα κουλούρια πλασμένα στο σχήμα σπαργανωμένου ανθρώπου που αναπαριστούν τον Λάζαρο. Επίσης, κρατούσαν κουδούνια και μια υφασμάτινη αναπαράσταση του Λαζάρου.

Η Δήμαρχος Σερρών κ. Βαρβάρα Μητλιάγκα, ευχαρίστησε τα παιδιά και τα μέλη των Πολιτιστικών Συλλόγων που ήρθαν το Δημαρχείο για να ψάλλουν τα κάλαντα και τους ευχήθηκε Καλή Μεγάλη Εβδομάδα και Καλή Ανάσταση.

Η κ. Μητλιάγκα υποδέχτηκε τα μέλη των Πολιτιστικών Συλλόγων μαζί με την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών κ. Χρυσούλα Δρίγκα, την Αντιδήμαρχο Διαφάνειας, Οικονομικής Διαχείρισης και Εξοικονόμησης Πόρων κ. Μαγδαληνή Μπάρμπα, τον Αντιδήμαρχο Οικογένειας, Κοινωνικών Δομών, Αλληλεγγύης και Απασχόλησης κ. Νίκο Φρυδά,

τον Αντιδήμαρχο Παιδείας, Αθλητισμού, Καινοτομίας και Νέας Γενιάς κ. Παναγιώτης Κεΐσογλου και την Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλο Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος, Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Αναπτυξιακής Πολιτικής, Αθλητικών Εγκαταστάσεων κ. Δέσποινα Χατζηγαβριήλ.

Πράσινο φως για την αναθεώρηση της ΚΑΠ από το Ευρωκοινοβούλιο

Παύλος Χρηστίδης για Βελόπουλο- Πορτιέρης των ναών εκείνος που πουλούσε πλαστές επιστολές του Ιησού;

Η ΑΝΕΣΕΡ πρότεινε τη δημιουργία φορέα διαχείρισης στη περιοχή της Αμφίπολης

Νίκος Δένδιας: Πρέπει να αντιμετωπιστεί ο λαϊκισμός

Συνάντηση εργασίας με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια είχε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας στο γραφείο του στο Κτίριο Υπηρεσιών της Περιφέρειας στη δυτική Θεσσαλονίκη.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στα ζητήματα συνεργασίας Υπουργείου και Περιφέρειας για τη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία: «Ήδη μέσω της καλής συνεργασίας που έχουμε με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και με ευρωπαϊκούς πόρους ενισχύσαμε το 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ελλάδας, στη Θεσσαλονίκη,

τόσο με υλικοτεχνικό εξοπλισμό, όσο και με επικουρικό προσωπικό, ενώ αναβαθμίσαμε ενεργειακά το κτίριο, βελτιώνοντας έτσι τις συνθήκες λειτουργίας του νοσηλευτικού ιδρύματος και διευκολύνοντας το έργο των γιατρών και νοσηλευτών, προς όφελος των ασθενών.

Επίσης, εξοπλίσαμε τις Ένοπλες Δυνάμεις με σύγχρονα μηχανήματα για τα ζητήματα Πολιτικής Προστασίας. Και πέρα από αυτό πριν από μερικές εβδομάδες ανακοινώθηκε η απόφαση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας το ιστορικό πολεμικό πλοίο ‘Βέλος’ να παραμείνει στη Θεσσαλονίκη.

Ήταν ένα αίτημα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που αποδέχτηκε ο Νίκος Δένδιας και τον ευχαριστώ προσωπικά γι’ αυτό. Τώρα είμαστε σε συνεννόηση, ώστε να βρεθεί ο τόπος όπου το ‘Βέλος’ με ασφάλεια θα μπορεί να υποδεχτεί τους επισκέπτες».

Οι κ.κ. Τζιτζικώστας και Δένδιας συζήτησαν και για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, καθώς ο κ. Δένδιας βρίσκεται σήμερα στη Θεσσαλονίκη και με την ιδιότητα του συντονιστή του προεκλογικού αγώνα της ΝΔ για την Κεντρική Μακεδονία.

«Υποδέχτηκα σήμερα τον κ. Δένδια και με την ιδιότητά του ως συντονιστή της προεκλογικής εκστρατείας της Νέας Δημοκρατίας για την Κεντρική Μακεδονία εν όψει των ευρωεκλογών του Ιούνιου.

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι αυτές οι ευρωεκλογές είναι ιδιαίτερα κρίσιμες. Είναι κρίσιμες για την Ελλάδα, διότι θα πρέπει η χώρα μας να συνεχίσει στο δρόμο που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια, τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της σταθερότητας.

Αντίστοιχα όμως είναι κρίσιμες και για την ΕΕ συνολικά. Με τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουμε παγκοσμίως και ιδιαίτερα στη γειτονιά μας οφείλουμε να εκλέξουμε ανθρώπους και πολιτικές δυνάμεις, που θα μπορούν με επιχειρήματα και γνώσεις να ανταποκριθούν στη δύσκολη πενταετία που έχουμε μπροστά μας στην ΕΕ.

Διαβεβαίωσα τον Νίκο Δένδια ότι σε αυτή την προσπάθεια και σε αυτή τη μάχη είμαστε μαζί, προκειμένου να πετύχουμε οι ευρωεκλογές του Ιουνίου να διασφαλίσουν ότι η χώρα θα παραμείνει προσηλωμένη στους στόχους που έχει θέσει και στο σημαντικό έργο που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια και ότι η ΕΕ θα μπορέσει να συνεχίσει,

με τις αλλαγές που χρειάζεται να γίνουν την επόμενη πενταετία, με μια σωστή πυξίδα και με ανθρώπους που πιστεύουν και στηρίζουν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και κατανοούν ότι η λύση στα προβλήματά μας είναι η περισσότερη κι όχι η λιγότερη Ευρώπη», τόνισε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης.

Από την πλευρά του ο κ. Δένδιας δήλωσε: «Είναι προφανές ότι από εδώ ήθελα να αρχίσω την προσπάθεια για τις ευρωεκλογές.

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας είναι ένας περιφερειάρχης του 60% και πλέον και είναι απολύτως απαραίτητη η βοήθειά του και ήρθα για να του τη ζητήσω, για να πετύχει η Νέα Δημοκρατία ένα καλό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές εδώ στην Κεντρική Μακεδονία.

Ανταλλάξαμε απόψεις για το πώς μπορούμε να κάνουμε μαζί το καλύτερο. Με απόλυτη σεμνότητα αντιλαμβάνομαι τη δυσκολία του εγχειρήματος. Ξέρω πολύ καλά και τις δημοσκοπικές μας επιδόσεις και τις όποιες δυσκολίες αντιμετωπίζουμε. Ξέρω όμως επίσης ότι εδώ είναι η ιστορική κοιτίδα του κόμματός μας.

Από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προέρχεται ο ιδρυτής της ΝΔ, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Εδώ ιστορικά μπορούσαμε να έχουμε μια ανοιχτή επικοινωνία με τους ψηφοφόρους της περιφέρειας. Και θα την αποκαταστήσουμε αυτή την επικοινωνία.

Με τη βοήθεια του Απόστολου Τζιτζικώστα είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Τις εβδομάδες που έρχονται θα κάνουμε αυτή την προσπάθεια, θα εξηγήσουμε το διακύβευμα, που είναι σαφές και αφορά στην ελληνική πορεία στην Ευρώπη. Μια πορεία που έχει χαραχθεί και πρέπει να συνεχιστεί. Αφορά όμως και στην ίδια την Ευρώπη.

Πρέπει να αντιμετωπιστεί ο λαϊκισμός, πρέπει να αντιμετωπιστεί ο ευρωσκεπτικισμός, πρέπει να αντιμετωπιστούν οι δυνάμεις αυτές, οι οποίες μάχονται την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Θα τα καταφέρουμε όλοι μαζί.

Θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου και αν θέλετε την ευγνωμοσύνη μου στον περιφερειάρχη για τη βοήθεια που μου δήλωσε ότι απλόχερα θα μου προσφέρει».

Παύλος Χρηστίδης για Βελόπουλο- Πορτιέρης των ναών εκείνος που πουλούσε πλαστές επιστολές του Ιησού;

Πράσινο φως για την αναθεώρηση της ΚΑΠ από το Ευρωκοινοβούλιο

Η ΑΝΕΣΕΡ πρότεινε τη δημιουργία φορέα διαχείρισης στη περιοχή της Αμφίπολης

dasos serron dasikes pirkagies skilakakis programma ypourgeio energeias

Με απόφαση Σκυλακάκη 30 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία ζωνών προστασίας από...

Με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρου Σκυλακάκη οι δήμοι έχουν πλέον στη διάθεσή τους ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο ύψους 30 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία...
megali evdomada anavionoun ethima serres

Σέρρες – Αναβιώνουν τα έθιμα την Μεγάλη Εβδομάδα!

Στις Σέρρες και αυτό το Πάσχα θα αναβιώσουν πανάρχαια έθιμα με ιδιαίτερο συμβολισμό την Μεγάλη Εβδομάδα.  Πολλά από αυτά τα έθιμα ήρθαν από τους πρόσφυγες της Θράκης, άλλα από τον Πόντο και...
nasos goumenidis e vima

Νάσος Γουμενίδης: Συγκλονίζει για τον θάνατο του αδερφού του – «Από...

Ο Νάσος Γουμενίδης φιλοξενήθηκε στο «The 2Night Show» με τον Γρηγόρη Αρναούτογλου. Ο γνωστός δημοσιογράφος μίλησε για την απώλεια του αδερφού του από χρήση ναρκωτικών. Καλεσμένος...
dimitris xrysoxoidis1 e vima

Δημήτρης Χρυσοχοΐδης: «Έπαθα κρίση πανικού και είπα στον Αντώνη Ρέμο να...

"Πήγα σε ψυχολόγο και με βοήθησε πάρα πολύ" ανέφερε ο Δημήτρης Χρυσοχοΐδης. Ο Δημήτρης Χρυσοχοΐδης βρέθηκε καλεσμένος στο The 2night show με τον Γρηγόρη Αρναούτογλου...
fay skorda1 e vima

Φαίη Σκορδά: Ξέσπασε σε δάκρυα on air και διέκοψε τις δηλώσεις...

"Τώρα εγώ είμαι και σε μια περίοδο λίγο…" ψέλλισε η Φαίη Σκορδά για να ξεσπάσει σε δάκρυα! Την Φαίη Σκορδά συνάντησαν οι δημοσιογράφοι και τα...
megali triti e vima

Μεγάλη Τρίτη: Η Ανάμνηση των Δέκα Παpθένων

Κατά την Μεγάλη Τρίτη επιτελούμε ανάμνηση της περί των δέκα παρθένων γνωστής παραβολής του Κυρίου. Η Εκκλησία μας καλεί να είμεθα έτοιμοι για να υποδεχθούμε,...
anna vissi e vima

Άννα Βίσση: Τραγούδησε σε σούπερ μάρκετ στη Σκύρο – Έμειναν άφωνοι...

Στη Σκύρο βρίσκεται η αγαπημένη τραγουδίστρια και βρήκε ευκαιρία να κάνει ένα φανταστικό Tik Tok μέσα από το μίνι μάρκετ που μπήκε να κάνει...
eleni filini e vima

Η Ελένη Φιλίνη αποκάλυψε τον λόγο που δεν παντρεύτηκε ποτέ

Έφτασα δυο-τρεις φορές στο παρά πέντε να παντρευτώ, τόνισε η ηθοποιός Μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στην εκπομπή «Στιγμές» με τον Μάνο Νιφλή παραχώρησε...
agios iakovos o apostolos zevedaiou e vima

Εορτολόγιο 30 Απριλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Σήμερα, Μεγάλη Τρίτη 30 Απριλίου, σύμφωνα με το εορτολόγιο του 2024 τιμάται η μνήμη των Δέκα Παρθένων, του Αγίου Δονάτου, του Αγίου Ιακώβου του...
pashalino trapezi aisiodoksoi emporoi

Σε πασχαλινούς ρυθμούς η αγορά-Αισιόδοξοι οι έμποροι

Σε πασχαλινούς ρυθμούς κινείται πλέον η αγορά με τους καταναλωτές να έχουν ήδη ξεκινήσει τις αγορές τους και τους επιχειρηματίες να είναι αισιόδοξοι για...
apostolos tzitzikkstas gov

Απόστολος Τζιτζικώστας: Το 1/4 των ψηφιακών υπηρεσιών στο gov.gr παρέχονται από...

Στις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας για να αναδειχθεί η Κεντρική Μακεδονία σε κόμβο καινοτομίας, αλλά και τους στόχους για τα επόμενα χρόνια αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης...
Ο Απόστολος Τζιτζικώστας ζητά συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας ζητά συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο γύρω από την τεχνητή...

Συζήτηση με τη Sophia the Robot, το πιο διάσημο ρομπότ Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) στον κόσμο, είχε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, με τη...
sullhphthrio pshfisma xatzopoulos

Συλληπητήριο ψήφισμα για τον Τάκη Χατζόπουλο από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη...

Έφυγε από τη ζωή ο Τάκης Χατζόπουλος, ο δημιουργός της πρωτοποριακής σειράς ντοκιμαντέρ «Παρασκήνιο». Στη σειρά αυτή παρουσιάστηκαν μεγάλες προσωπικότητες του πολιτισμού, της τέχνης και...
treis protaseis prooptikhs

Τρείς προτάσεις προοπτικής γιά την Ίμβρο και την Τένεδο

Γράφει ο Μάρκος Μπόλαρης Μιά προβοκάτσια, Τρείς αιρετικές σκέψεις γιά την ιστορία & Τρείς προτάσεις προοπτικής  γιά την Ίμβρο και την Τένεδο Εισήγηση στην Ημερίδα που διοργάνωσαν οι Ιμβριακές...
serrn theologos pisth

Ο Σερρών Θεολόγος-Εμπνευσθείτε από την αγία πίστη μας

Στον ιερό Ναό Αγ. Γεωργίου Νιγρίτης, όπου, από την παρελθούσα Δευτέρα 22 Απριλίου 2024, βρισκόταν προς προσκύνηση των πιστών, απότμημα εκ του χαριτοβρύτου λειψάνου...
klimakio kke tymvo kasta

Κλιμάκιο του ΚΚΕ στο δήμο Αμφίπολης

Περιοδεία στο δήμο Αμφίπολης πραγματοποίησε κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον υποψήφιο ευρωβουλευτή Ιντζέ Κώστα  και την εκλεγμένη δημοτική σύμβουλο στο δήμο Άτσιου Άννα.  Κατά...
metra prostasias augenakhs

Ζήτησε μέτρα προστασίας ο Αυγενάκης για εισαγωγές από τρίτες χώρες

Καθοριστικής σημασίας για την αντιμετώπιση της δυσμενούς κατάστασης στην οποία έχει περιπέσει ο πρωτογενής τομέας στην Ευρώπη, θεωρεί ο ΥπΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης τις αλλαγές...
apanthsh dhmo serrwn aporrhmatoforo

Απάντηση από τον Δήμο Σερρών για το απορριμματοφόρο που μαζεύει ανακύκλωση...

Με αφορμή βίντεο που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στο οποίο παρατηρείται πλήρωμα συμβατικού απορριμματοφόρου, να περισυλλέγει ανακυκλώσιμα υλικά από μπλε κάδο, στην...
Έψαλλαν στη Βαρβάρα Μητλιάγκα τα κάλαντα του Λαζάρου

Έψαλλαν στη Βαρβάρα Μητλιάγκα τα κάλαντα του Λαζάρου

Τα κάλαντα του Λαζάρου έψαλλαν στην Δήμαρχο Σερρών κ. Βαρβάρα Μητλιάγκα, παιδιά και μέλη Πολιτιστικών Συλλόγων των Σερρών. Πιο συγκεκριμένα, την πόρτα του δημαρχιακού...
nikos dendias laikismos

Νίκος Δένδιας: Πρέπει να αντιμετωπιστεί ο λαϊκισμός

Συνάντηση εργασίας με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια είχε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας στο γραφείο του στο Κτίριο Υπηρεσιών της Περιφέρειας...

Δείτε επίσης