25/05/2024
17.1 C
Serres

Τ. Χατζηβασιλείου στη «Βραδυνή»: Η λύση δύο κρατών δεν αποτελεί βάση συζήτησης

Array

«Αυτή η απαράδεκτη απόφαση δείχνει περιφρόνηση στα Ηνωμένα Έθνη και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας» δηλώνει, σε συνέντευξή του στην «Βραδυνή της Κυριακής» ο βουλευτής-Γραμματέας Διεθνών Σχέσων και ΕΕ της ΝΔ, Τάσος Χατζηβασιλείου αναφερόμενος στο σχέδιο του Ταγίπ Ερντογάν περί μερικού ανοίγματος της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, της περιοχής των Βαρωσίων.

Ο κ. Χατζηβασιλείου ερωτηθείς για τον χρόνο που επέλεξε ο Τούρκος πρόεδρος να ανακοινώσει αυτή την ενέργεια απαντά: « Σε διεθνές επίπεδο, η Τουρκία στοχεύει στην αναβάθμιση του κατοχικού καθεστώτος και την έμμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους. Στο εσωτερικό, σκοπός είναι η ενίσχυση του κατοχικού ηγέτη Τατάρ, τον οποίο δεν στηρίζει η πλειοψηφία των γηγενών Τουρκοκυπρίων, και φυσικά η εδραίωση του ηγετικού προφίλ του Τούρκου Προέδρου ως νέου Ατατούρκ.

Οι ανακοινώσεις έγιναν σε μια χρονική στιγμή, στην οποία ο συνδυασμός της μαύρης επετείου του Αττίλα και του εορτασμού του μπαϊραμιού προσέφεραν την ευκαιρία για την προβολή ενός ισλαμιστικού εθνικισμού. Με αυτό τον τρόπο, η Άγκυρα επιχειρεί να «αγγίξει» το θυμικό των μαζών στην Ανατολία και τον μουσουλμανικό κόσμο της Μ. Ανατολής».

Αναφερόμενος στο «πώς πρέπει να κινηθεί το επόμενο διάστημα η Ελλάδα και η Κυπριακή πλευρά;», ο κ. Χατζηβασιλείου σημειώνει:

«Όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπάρχει μόνο ένα νόμιμο πλαίσιο για την επίλυση του Κυπριακού, δηλαδή εκείνο που ορίζουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Εμείς παραμένουμε προσηλωμένοι στις αρχές του διεθνούς δικαίου και καλούμε, μαζί με τον ΟΗΕ και την ΕΕ, την Τουρκία να ανατρέψει αυτή την απαράδεκτη και προκλητική απόφαση.

Η Άγκυρα εστιάζει στην Κύπρο επειδή τη θεωρεί λανθασμένα ως τον αδύναμο κρίκο στην περιοχή.

BMW x2 ix2 web banner mathe perissotera 1

Η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί πλήρες μέλος της ΕΕ και κανείς δεν μπορεί να απειλήσει την ακεραιότητά της χωρίς κόστος. Άλλωστε, η Τουρκία καταλαβαίνει ότι οι προκλήσεις της θα επηρεάσουν άμεσα τις σχέσεις της με Αθήνα, Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον.

Με το μερικό άνοιγμα των Βαρωσίων, ο Ερντογάν προσπαθεί να αφαιρέσει την Αμμόχωστο από την εξίσωση επίλυσης του Κυπριακού. Κι αυτό είναι απαράδεκτο.

Ποτέ δεν προβλεπόταν να ξανανοίξει η πόλη υπό τουρκική διοίκηση. Αυτή η αρνητική εξέλιξη ναρκοθετεί την περαιτέρω πορεία του Κυπριακού και δυσκολεύει την όποια συζήτηση, όποτε κι αν ξαναγίνει».


Τέλος, ερωτηθείς για το «ποιος αναμένεται να είναι ο ρόλος των ΗΠΑ το επόμενο διάστημα στην επίλυση του Κυπριακού;», ο Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ τονίζει:

«Από την πρώτη στιγμή, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι τοποθετήθηκαν ξεκάθαρα απέναντι στο άνοιγμα της Αμμοχώστου. Τα μηνύματά τους ήταν ιδιαίτερα αυστηρά. Πιστεύω ότι οι ΗΠΑ θα προσπαθήσουν να στρέψουν την Τουρκία στη Δύση, όμως υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Άλλωστε, η επαναπρόσδεση της Άγκυρας στο δυτικό άρμα θα ήταν προς το συμφέρον της χώρας μας.

Οι προϋποθέσεις που αναμένεται να θέσει η Ουάσιγκτον είναι η τήρηση των δημοκρατικών αρχών και αξιών και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σε κάθε περίπτωση, η λύση δύο κρατών που προτείνει η Τουρκία ως “εναλλακτική” για την Κύπρο δεν μπορεί να αποτελέσει βάση συζήτησης. Και αυτό είναι η ξεκάθαρη θέση τόσο της Ευρώπης όσο και των ΗΠΑ».


Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Αίτημα Χατζηβασιλείου στον ΟΚΑΝΑ για διεύρυνση των υπηρεσιών αντιμετώπισης των εξαρτήσεων

Πρόταση στον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), τον κατεξοχήν φορέα αντιμετώπισης των εξαρτήσεων στην Ελλάδα, για την επέκταση των υφιστάμενων υπηρεσιών του και την...

Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας – Ισχυρότερη και καλύτερα προετοιμασμένη για το μέλλον

Η Επιτροπή εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας, στην οποία τονίζεται η πρόοδος που έχει σημειωθεί στην πολιτική της ΕΕ για την...

Την ενίσχυση της προστασίας του καταναλωτή ζήτησε ο Κώστας Μπούμπας

Ολόκληρη η ομιλία του βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Κώστα Μπούμπα για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης «Διατάξεις για την ενίσχυση της προστασίας του...

ΚΕΔΕ και ΕΕΤΑΑ: Διοργάνωσαν ημερίδα για τους νέους Οργανισμούς Εσωτερικής Υπηρεσίας

Ι. Καϊτεζίδης: «Ο ΟΕΥ είναι το κανονιστικό μας Δίκαιο, το Σύνταγμα των Δήμων μας» Χρήσιμος οδηγός και ίσως το πιο βασικό εργαλείο που θα βοηθήσει...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Όσα μας έλεγαν όταν ήμασταν μικροί για την υγεία μας και δεν είναι μύθοι

«-Μάνα βγαίνω – Ζακέτα να πάρεις μαζί σου, θα κρυώσεις». «Μην κάθεσαι τόσο κοντά στην τηλεόραση, θα χαλάσουν τα μάτια σου». Αλήθεια, πόσες φορές δεν...

Τιτίκα Στασινοπούλου για τη μάχη της με τον καρκίνο: Είμαι με ένα στήθος λιγότερο

Δεν έβαλα ψεύτικο, δήλωσε η ηθοποιός Η Τιτίκα Στασινοπούλου μίλησε για τη μάχη της με τον καρκίνο. Επίσης, αναφέρθηκε και στον Πέτρο Φιλιππίδη και τη...

Η θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας Τσαμπίκας στη Ρόδο

“Κρήνην έχουσα των δωρεών σου την εικόνα σου, η νήσος Ρόδος, Θεοτόκε Τσαμπίκα,γεραίρει σε και καυχωμένη ενθέως σοις θαύμασι τον ασπασμόν του Αγγέλου προσάδοι...

Συνέχισε να διαβάζεις