30/05/2024
14.8 C
Serres

Χρέος Τιμής και ευγνωμοσύνης o Ζήσης Μητλιάγκας για τον αείμνηστο Νικόλαο Κλείτο

Array

Πριν από λίγες μέρες άφησε τα εγκόσμια και πορεύτηκε στις αιωνίους μονές, πλήρης ημερών, ο συμπατριώτης μας Νικόλαος Κλείτος, Νομικός, κύρια με πλούσια πολιτική δράση και μακροχρόνια θητεία τόσο στο κοινοβούλιο όσο και σε θέσεις ευθύνης διακυβέρνησης σε διάφορα Υπουργεία και κυρίως στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Ως εκπαιδευτικός είχα στενή επικοινωνία με την οικογένεια του, κυρίως γιατί είχα μαθητές τις δυο εξαίρετες κόρες του Λίνα και Γιούλη Κλείτου.

Η ουσιαστική όμως και κυρίαρχη επικοινωνία μαζί του υπήρξε η Δημαρχιακή μου Θητεία όταν ο αείμνηστος Νικόλαος Κλείτος ήταν Υπουργός Εσωτερικών στην Κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη 1990-1993.

Χωρίς προκαταλήψεις κομματικού και πολιτικού χαρακτήρα  με αντιμετώπισε σαν Σερραίο πολίτη υπεύθυνο για την διαχείριση των Δημοτικών πραγμάτων με λαϊκή εντολή στην πρώτη μου Δημαρχιακή θητεία 1991-1994.

Βασική του αρχή ήταν να συμβάλει στην  αντιμετώπιση και στη βελτίωση των προβλημάτων της Σερραϊκής κοινωνίας, η οποία, τον τιμούσε αδιαλείπτως με την ψήφο του για το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

BMW x2 ix2 web banner mathe perissotera 1

Με την ανάληψη των καθηκόντων του Δημάρχου Σερρών την 1-1-1991 μου εδήλωσε ότι οι πόρτες του Υπουργείου Εσωτερικών θα είναι πάντα ανοιχτές για εμένα, χάριν της Σερραϊκής Κοινωνίας, και την πρόθεση του να συνεργαστούμε στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της περιοχής μας στο μέτρο των αρμοδιοτήτων του και των δυνατοτήτων.

Έτσι αφειδώλευτα άρχισε να μας βοηθά ουσιαστικά και αποτελεσματικά για πολλές δραστηριότητες οι οποίες απαιτούσαν οικονομική στήριξη.

Ενδεικτικά αναφέρω:


Α. Οι πρώτες πεζοδρομήσεις γύρω από την Πλατεία Ελευθερίας χρηματοδοτήθηκαν από το Υπουργείο Εσωτερικών με ένα κονδύλιο των 60 εκατομμύρια Δρχ.

Β. Ενίσχυση 80 εκατομμύρια Δρχ. από τον ίδιο ως Υπουργό Εσωτερικών για την ανακαίνιση των Κατασκηνώσεων Χρυσοπηγής,

Γ. Επίσης με επιχορήγηση πάλι από τον αείμνηστο Νικόλαο Κλείτο  80 εκατομμύρια Δρχ. ξεκινήσαμε την δημιουργία του πολιτιστικού μεγάρου στο στρόγγυλο της Εθν. Αντίστασης το οποίο ολοκληρώθηκε και με μετέπειτα χρηματοδοτήσεις και έγινε ένα σπουδαίο κέντρο για Πολιτιστικές και κοινωνικές δραστηριότητες.(ΔΕΠΚΑ παλιά  σήμερα ΚΕΔΗΣ)

Δ. και πλην πολλών άλλων, η σημαντικότερη βοήθεια είναι η ένταξη της ΔΕΥΑ Σερρών στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Συνοχής που χρηματοδοτούσε έργα για την εξυγίανση των υποδομών του Δήμου.


Έτσι ενώ η ΔΕΥΑ Σερρών ήταν η τελευταία που δημιουργήθηκε στους Δήμους της Ελλάδας (1991) μας ενέταξε σε ένα γενναιόδωρο πρόγραμμα χρηματοδότησης, από τους πρώτους Πανελληνίως με το σπουδαίο κονδύλιο των 11 δισεκατομμύρια Δρχ.!

Έτσι ξεκίνησε ο Δήμος Σερρών, με την ΔΕΥΑ τα σπουδαία έργα εξυγίανσης των υποδομών της πόλης (Ύδρευση, Αποχέτευση, Βιολογικός Καθαρισμός κλπ.) με αποτέλεσμα την υγεία των προσφερόμενων λειτουργιών ύδρευσης – αποχέτευσης, και Βιολογικός Καθαρισμός για το περιβάλλον.

Αυτές οι υποδομές συνέχισαν να χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όλοι οι μετέπειτα Δήμαρχοι μέχρι σήμερα έκαναν σπουδαίο έργο για την βελτίωση συνθήκων διαβίωσης.

Σεμνός και αθόρυβος ο αείμνηστος Νικόλαος Κλείτος  δεν υπερηφανεύτηκε ποτέ για αυτή την τόσο σημαντική προσφορά του και όπως μου έλεγε το θεωρούσε χρέος να βοηθά την Σερραϊκή κοινωνία, η οποία τον τιμούσε αδιάλειπτα στα ύπατα πολιτικά αξιώματα.

Το κείμενο μα αυτό είναι ένα ελάχιστο χρέος τιμής και ευγνωμοσύνης στον Αείμνηστο Συμπολίτη μας Νικόλαο Κλείτο. 

Αιωνία του η Μνήμη και ας είναι ελαφρό το Χώμα που τον σκεπάζει αναφέρει με άπειρη Ευγνωμοσύνη ο Ζήσης Μητλιάγκας Φιλόλογος και Πρώην Δήμαρχος Σερρών.

Γρηγόρης Ζαρωτιάδης: Διεθνής συνεργασία των λαών για την Ειρήνη και τη Δικαιοσύνη!

Πραγματοποιήθηκε Δράση Ελέγχου Ακουστικής Ικανότητας στον Δήμο Σερρών

Δήμος Σιντικής: Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις – Τα Άνω Πορόια τίμησαν τους ήρωες της Ομορφοπλαγιάς

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Αυτή την Παρασκευή στο Δήμο Σερρών η εθελοντική δράση “WORLD CAFÉ” – Διάλογοι...

Ο Δήμος Σερρών σε συνεργασία με τους Roes Cooperativa, διοργανώνουν την Παρασκευή 31 Μαΐου και 19:00 στην Πλατεία Ελευθερίας στις Σέρρες, μία βιωματική δράση...

Ιωάννης Καλόμοιρος, Πρόεδρος της Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη με προυποθέσεις η συνεργασία των εξωτερικών...

Με αφορμή την ανακοίνωση του Συλλόγου Φίλων Δημόσιας Βιβλιοθήκης Σερρών, περί αναστολής της συνεργασίας του με τη Δημόσια Βιβλιοθήκη, το Εφορευτικό Συμβούλιο της Βιβλιοθήκης...

Μήνυμα της Δημάρχου Σερρών Βαρβάρας Μητλιάγκα για την έναρξη των Πανελλαδικών Εξετάσεων

Εύχομαι μέσα από την καρδιά μου, καλή επιτυχία σε όλα τα παιδιά που μπαίνουν στο στίβο των Πανελλαδικών Εξετάσεων, αύριο στα Επαγγελματικά και μεθαύριο...

Ξεκινούν οι Πανελλαδικές σήμερα στα ΕΠΑΛ και την Παρασκευή στα ΓΕΛ

Σήμερα οι μαθητές της Γ’ Λυκείου των ΕΠΑΛ κάθονται στα θρανία για να δώσουν το πρώτο τους μάθημα που δεν είναι άλλο από τα...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Παρέμβαση Λεονταρίδη στη συνεδρίαση της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας

Στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας μας, τη Θεσσαλονίκη, έλαβε χώρα η εαρινή συνεδρίαση της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.) μέλος της οποίας αποτελεί ο Θεόφιλος Λεονταρίδης,...

Μπάγια Αντωνοπούλου: Αποχώρησα από την εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη, επειδή τσακωθήκαμε

Ο Γιώργος είναι one man band, δεν έχει συμπαρουσιαστές, του αξίζει να είναι εκεί, πρόσθεσε η δημοσιογράφος Η Μπάγια Αντωνοπούλου μίλησε για τη συνεργασία της...

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία σε όλη την χώρα απαιτεί άμεση λύση στα προβλήματα των Κ.Δ.Α.Π. Α.μεΑ.

Δύο ιδιαίτερα σημαντικά ζητήματα που αφορούν στις δομές «Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία» -Κ.Δ.Α.Π.Α.μεΑ. επισημαίνει με επιστολή της ΕΣΑμεΑ στην υπουργό...

Συνέχισε να διαβάζεις