Τις μέρες που η θερμοκρασία πέφτει, η πατάτα είναι η καλύτερη επιλογή για να ετοιμάσεις ένα ζεστό, μαμαδίστικο πιάτο.
Αυτά τα πατατοπιτάκια είναι ιδανικά για να τα πάρει το παιδί και στο σχολείο.
Συστατικά
Για τη ζύμη:
2 1/2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλιτζάνι νερό
100 ml ελαιόλαδο
9 γρ. ξηρή μαγιά
1 κουτ. της σούπας ξύδι
Για τη γέμιση:
4 μεγάλες πατάτες, καλά καθαρισμένες
2 φρέσκα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
Λίγο ματσάκι άνηθος
1 κουτ. του γλυκού πάπρικα
1 κουτ. του γλυκού φύλλα δυόσμου
αλάτι και πιπέρι (για γεύση)
Τρόπος Μαγειρέματος
Σε ένα μπολάκι, διαλύεις τη μαγιά με το νερό και το αφήνεις στην άκρη για 5 λεπτά, προκειμένου να ομογενοποιηθεί.
Στον κάδο ενός μίξερ, ρίχνεις το αλεύρι και το ξύδι και χτυπάς με το γάντζο για 1 λεπτό.
Ανεβάζεις την ένταση στο γρήγορο και προσθέτεις το ελαιόλαδο και τη διαλυμένη μαγιά.
Ζυμώνεις μέχρι η ζύμη σου να μην “ξεκολλάει” από τα τοιχώματα.
Ραντίζεις με ελαιόλαδο ένα μπολ και μεταφέρεις την έτοιμη ζύμη σου. Αφήνεις στην άκρη για 1 ώρα, προκειμένου να φουσκώσει.
Παράλληλα, σε μία κατσαρόλα, σιγοβράζεις τις πατάτες σου για 20 λεπτά.
Σε ένα μπολ, ψιλοκόβεις τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, την πάπρικα και τον μαϊντανό.
Προσθέτεις τις πατάτες και ρίχνεις ένα ανακάτεμα.
Κόβεις τη ζύμη σε μικρά μπαλάκια, αλευρώνεις έναν πάγκο και τα ανοίγεις προσεκτικά.
Στο κέντρο της κάθε ζύμης, προσθέτεις ένα κουταλάκι από τη γέμιση, τη λαδώνεις και την κλείνεις πολύ προσεκτικά.
Μεταφέρεις τα πιτάκια σε ένα ταψί με λαδόκολλα και ψήνεις στους 180 βαθμούς C για 35 λεπτά.
Αφαιρείς από το ταψί και έτοιμα!