27/02/2024
12 C
Serres

5.000 έργα για την τοπική αυτοδιοίκηση με το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»

Ιγνάτιος Καϊτεζίδης: «Το πρόγραμμα είναι οραματικό, ρεαλιστικό δίκαιο και δημοκρατικό»

Στα πλεονεκτήματα του νέου αναπτυξιακού προγράμματος, για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, «Αντώνης Τρίτσης», αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, μιλώντας στην εκδήλωση που έγινε στη Θεσσαλονίκη, για την παρουσίαση του προγράμματος από τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο.

Χαρακτήρισε το  νέο πρόγραμμα οραματικό αλλά και ρεαλιστικό ταυτόχρονα με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση  για 5.000 μεγάλα και μικρά έργα με αναπτυξιακό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα.


Είπε ακόμη, πως είναι δίκαιο και δημοκρατικό, γιατί μπορεί να  αξιοποιηθεί από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο δήμο της χώρας – μηδενός εξαιρουμένου – σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. 

2,5 δις ευρώ – 100% για την Τοπική Αυτοδιοίκηση 

Ο Δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, μιλώντας στην εκδήλωση τόνισε πως το πρόγραμμα δεν αποκλείει, αντίθετα δίνει ευκαιρίες – ισότιμα είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «τώρα έφτασε η στιγμή η Τοπική Αυτοδιοίκηση να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη και στην ενίσχυση της απασχόλησης, προς όφελος των πολιτών και της βελτίωσης της ποιότητας της ζωής τους».

Αναφερόμενος στα κονδύλια του προγράμματος, ο κ. Καϊτεζίδης υπογράμμισε ότι πρόκειται για τα περισσότερα χρήματα που έχουν δοθεί ποτέ σε αναπτυξιακό πρόγραμμα της αυτοδιοίκησης, το οποίο περιλαμβάνει και τα 461 έργα που ήταν ενταγμένα στο πρόγραμμα «Φιλόδημος» της προηγούμενης κυβέρνησης – και τα οποία θα προχωρήσουν κανονικά. 


Σταχυολογώντας μερικές καινοτόμες αρχές του «Αντώνης Τρίτσης» είπε:

  1. Είναι ένα πρόγραμμα δίκαιο και δημοκρατικό γιατί μπορεί να αξιοποιηθεί από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο δήμο της χώρας -μηδενός εξαιρουμένου – σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Δεν αποκλείει, αντίθετα δίνει ευκαιρίες – ισότιμα. 
  2. Το πρόγραμμα δεν χρηματοδοτεί μόνον ώριμα έργα αλλά και μελέτες,  μία καινοτομία που  διευκολύνει τους μικρότερους Δήμους που δεν έχουν δυνατότητα οικονομική ή στελεχιακή για ωρίμανση έργων. 
  3. Προβλέπει το Ηλεκτρονικό  Μητρώο Μηχανικών  προκειμένου να ενισχυθούν οι υποστελεχωμένες τεχνικές υπηρεσίες μικρότερων και μειονεκτικών δήμων και να προωθηθούν έργα και προγράμματα παντού.
  4. Ως προς την κατεύθυνση της διαφάνειας, συγκροτείται επιτροπή αξιολόγησης με την συμμετοχή για πρώτη φορά  και αυτοδιοικητικών α ΄και β΄ βαθμού. 

Πρόταση για πρόβλεψη αποζημιώσεων

Ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, Δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, εκπροσωπώντας τους 38 δημάρχους της Κεντρικής Μακεδονίας, ζήτησε από τον υπουργό στο νέο πρόγραμμα να προβλεφθούν αποζημιώσεις για απαλλοτριώσεις, με την αυτονόητη φυσικά προϋπόθεση οι υποχρεώσεις των δήμων να προκύπτουν από αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις.

«Ζητούμε στο νέο πρόγραμμα να προβλεφθούν αποζημιώσεις για απαλλοτριώσεις, με την αυτονόητη φυσικά προϋπόθεση οι υποχρεώσεις των δήμων να προκύπτουν από αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις. 

Είναι ανάγκη, για να σωθούν οικόπεδα στις πόλεις για σχολεία – κοινωνικές λειτουργίες, πάρκα – παιδικές χαρές και δημόσιους χώρους και να είστε βέβαιος ότι τα χρήματα αυτά θα πιάσουν τόπο και σεις θα προσφέρετε μοναδικές υπηρεσίες στην αυτοδιοίκηση και κυρίως στις τοπικές κοινωνίες» επισήμανε ο κ. Καϊτεζίδης.

Ανάγκη χρηματοδότησης για τα πρότυπα νηπιαγωγεία

Ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, ζήτησε επίσης από τον υπουργό Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκο να εξασφαλιστεί, από την πολιτεία, πρόγραμμα που θα χρηματοδοτεί  τα πρότυπα νηπιαγωγεία, στο πλαίσιο της εφαρμογή της δίχρονης, υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης.

«Είναι επιτακτική ανάγκη να προωθηθεί ένα τέτοιο πρόγραμμα, γιατί το μέτρο πρέπει να συνοδεύεται από  τους απαραίτητους πόρους προς του Δήμους για τυχόν προβλήματα κτηριακών υποδομών» ανέφερε ο κ. Καϊτεζίδης.

«Θεωρώ πως είναι ντροπή για τα μικρά παιδιά μας, η πρώτη εικόνα που θα αντικρίζουν στη δημόσια εκπαίδευση, να είναι τα kibo και άλλες πρόχειρες κατασκευές.


Αυτό δεν είναι μεταρρύθμιση, αλλά οπισθοδρόμηση» τόνισε χαρακτηριστικά από το βήμα της εκδήλωσης ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ.

Διαβάστε επίσης για την Δημοτική Πρωτοβουλία Σερραίων:

Διαβάστε επίσης για την επίσκεψη Μαμαλάκη στις Σέρρες

Διαβάστε επίσης για το Προμαχώνα

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Λευτέρης Αυγενάκης: 19 προτάσεις για τεχνικές αλλαγές στη νέα ΚΑΠ

19 τεχνικές αλλαγές στην ΚΑΠ και πρόταση για να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για τις δομικές αλλαγές που θα κάνουν την εφαρμογή της  Κοινής...

Ολοκληρώθηκαν οι διαδημοτικές συμβάσεις για ζητήματα πολεοδομίας στο Νομό Σερρών

Μεταξύ των Δήμων Σερρών, Αμφίπολης, Εμμανουήλ Παππά και Νέας Ζίχνης πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα η υπογραφή Σύμβασης Διαδημοτικής Συνεργασίας. Υπεγράφη τη Δευτέρα το μεσημέρι στην αίθουσά...

Αφιέρωμα για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας την Δευτέρα 4 Μαρτίου στο Αμφιθέατρο...

Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΙ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΣΕΡΡΩΝ σας προσκαλούν στην εκδήλωση που σννδιοργανώνουν την Δευτέρα 4 Μαρτίου και ώρα...

Την 1η δράση από το νέο ΕΣΠΑ παρουσίασε ο Τζιτζικώστας στο Επιμελητήριο Σερρών

Στους φορείς και τις επιχειρήσεις των Σερρών παρουσίασε την πρώτη δράση ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, που χρηματοδοτείται από το νέο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Εταιρεία απέλυσε καθαρίστρια επειδή έφαγε ένα “ξεχασμένο” σάντουιτς

Το εν λόγω σάντουιτς είχε μείνει μετά από μια σύσκεψη στην εταιρεία που έχει στο δυναμικό της 235 δικηγόρους και επρόκειτο να πεταχτεί. Μια καθαρίστρια...

Μέμος Μπεγνής: «Φυσιολογικό θα είναι αν στον γιο μου αρέσουν τα αγόρια»

Ο πασίγνωστος ηθοποιός Μέμος Μπεγνής βγήκε πρόσφατα στην εκπομπή «Πρωινό» και μίλησε για την σκηνή που προκάλεσε. Πρόκειται για το γκέι φιλί που αντάλλαξε...

Περήφανοι για την επετειακή εκδήλωση στο Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών Σερρών

Ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών Σερρών είναι υπερήφανος για την διοργάνωση της μεγάλης επετειακής εκδήλωσης με γενικό τίτλο ΑΣΜΑ ΗΡΩΙΚΟ ΚΑΙ ΠΕΝΘΙΜΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΑΜΕΝΟ...

Συνέχισε να διαβάζεις