27/05/2024
27.5 C
Serres

Όχι του Πατριαρχείου στο μεταθετό Μητροπολιτών: Εξελέγη νέος μητροπολίτης Λαγκαδά ο Άρχιμανδρίτης Πλάτων Κρικρῆς

Array

Πολλά γράφτηκαν και πολύ περισσότερα ειπώθηκαν στο αν θα γίνει δεκτό από το Πατριαρχείο η αίτηση για την πλήρωση της Μητρόπολης Περιστερίου με μετακίνηση άλλου μητροπολίτη (μεταθετό) από τις Μητροπόλεις των Νέων Χωρών.

Δυστυχώς για τους ενδιαφερόμενους αρνητική ήταν η απάντηση που έλαβε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος στο αίτημα που είχε καταθέσει προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο με θέμα την πλήρωση της Μητρόπολης Περιστερίου με μετακίνηση άλλου μητροπολίτη (μεταθετό) από τις Μητροπόλεις των Νέων Χωρών.

Πρόκειται για επαρχίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, οι οποίες με Πατριαρχική και Συνοδική Πράξη του 1928 διοικούνται «επιτροπικώς» από την Εκκλησία της Ελλάδος.
Το αίτημα προς το Φανάρι διατυπώθηκε και η απάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ήταν πως ότι δεν δίδεται η ευλογία για τη μετάθεση Μητροπολίτη από τις Νέες Χώρες.

Πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο έχει ανακύψει εδώ και μέρες, με την ερμηνεία της Πατριαρχικής και Συνοδικής Πράξης του 1928 να βρίσκεται στο επίκεντρο.
Σύμφωνα με την Πράξη, η μετάθεση από Επαρχία σε Επαρχία απαγορεύεται.

«Άπαγορευομένων τῶν ἀρχιερατικῶν μεταθέσεων ἀπό ἐπαρχίας εἰς ἐπαρχίαν» αναφέρει χαρακτηριστικά η Πράξη.
Ακόμα όμως κι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έδινε την ευλογία του, έπρεπε να υπάρξει και έγκριση από τα 2/3 της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, του ανώτατου διοικητικού οργάνου, σε δύο ψηφοφορίες κάτι που μετά την άρνηση του Φαναρίου δεν προχωρά.

Αποτέλεσμα είναι ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας να στρέφεται σε άλλους ιεράρχες για την πλήρωση της θέσης του Μητροπολίτη.

Έτσι το Σώμα της Ιεραρχίας μετά από μυστική ψηφοφορία, εξέλεξε τον Αρχιμανδρίτη Πλάτωνα Κρικρή νέο Μητροπολίτη Λαγκαδά με 55 ψήφους.

Ποιός είναι ο νέος μητροπολίτης

Ο Άρχιμανδρίτης Πλάτων Κρικρῆς εγεννήθη είς τήν Ίεράν νῆσον της Πάτμου τό ἕτος 1962,ὀπου παρακολούθησε τίς ἐγκύκλιες σπουδές και ἀπεφοίτησε ἀπό τήν Πατμιάδα Ἐκκλησιαστική Σχολή.

Τό ἔτος 1977 εισήχθη ὠς δόκιμος μοναχός στην Ἱερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Ἁγίου Ιωάννου τοῡ Θεολόγου και τον Απρίλιο του 1979 εκάρη μοναχός ὑπό του θείου του μακαριστού Καθηγουμένου Ισιδώρου(μετέπειτα Επισκόπου Τράλλεων), λαβών το όνομα Πλάτων προς τιμήν του Αγίου Εθνοιερομάρτυρος Πλάτωνος Αϊβαζίδου συγγενούς εκ πατρός του.

Υπηρέτησε ως Κωδικογράφος της Μονής, Κατηχητής της Πατριαρχικής Εξαρχίας Πάτμου και ασχολήθηκε με την παλαιογραφία στην Πατμιακή βιβλιοθήκη.

BMW x2 ix2 web banner mathe perissotera 1

Χειροτονηθείς Διάκονος το 1983 διορίσθηκε είς τόν Ιερόν Ναόν Αγίου Δημητρίου Αμπελοκήπων και Πρεσβύτερος-Αρχιμανδρίτης το έτος 1985 υπηρετήσας είς τήν Ιεράν Μητρόπολιν Περιστερίου, αναπτύξας πλούσια πνευματική δραστηριότητα σε όλους τους τομείς της ενοριακής ποιμαντικής.

Από σήμερα λοιπόν ο Δήμος Λαγκαδά έχει τον δικό του ποιμενάρχη
Τον οποίο βεβαίως και αποδέχθηκε και συνεχάρη
«Του ευχόμαστε μακροχρόνια, θεοφιλή και λαοφιλή ποιμαντορία στην Ιερά Μητρόπολη μας», αναφέρει ο Δήμαρχος του δήμου Λαγκαδά.
Άξιος!

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Βασιλική Τρουφάκου: Γέννησε η ηθοποιός – Έφερε στον κόσμο ένα υγιέστατο αγοράκι

Σε πελάγη ευτυχίας πλέει η Βασιλική Τρουφάκου καθώς, έφερε στον κόσμο το πρώτο παιδί της, καρπό του έρωτά της με τον αγαπημένο της. Την ευχάριστη...

Τα 4 ζώδια που διαπρέπουν στα πάντα – «Ξεχωρίζουν σε όλα χωρίς κόπο»

Η αστρολογία πάντα γοήτευε τους ανθρώπους. Αποκαλύπτει λεπτομέρειες για την προσωπικότητα, την συμπεριφορά και την μοίρα μας. Ενώ κάθε ζώδιο έχει τα δυνατά του...

Ελεονώρα Μελέτη: «Πίστευα ότι είμαι βαθιά χαζή επειδή είμαι ξανθιά»

Πρεμιέρα έκανε το βράδυ της Κυριακής η νέα εκπομπή του Attica TV, «Black Box» και πρώτη καλεσμένη ήταν η Ελεονώρα Μελέτη. Μάλιστα, μεταξύ άλλων, η...

Εορτολόγιο 27 Μαΐου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Σήμερα, Δευτέρα 27 Μαΐου, σύμφωνα με το εορτολόγιο του 2024 τιμάται η μνήμη του Αγίου Αλυπίου μάρτυρος, του Οσίου Θεράποντος ηγουμένου Λευκής Λίμνης και...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

First Dates: «Ρωσίδες, Ουκρανέζες, Λιθουανές. Δεν άφησα φυλή που δεν έχω πάει» – O 64χρονος Ζήσης έζησε την ζωή του στο έπακρο αποφάσισε να...

Μετά από μια περιπετειώδης ζωή ο 64χρονος Ζήσης από την Κοζάνη πήγε στο First Dates για να συναντήσει τον έρωτα της ζωής του, έχοντας πάει...

Εικόνες με Φρούτα και λαχανικά που μας δείχνουν πως ήταν στην πραγματικότητα πριν «βάλει το χέρι του» ο άνθρωπος

Είστε σίγουροι ότι θα τρώγατε τα αγαπημένα σας φρούτα αν είχαν παραμείνει όπως ήταν πριν επέμβει ο ανθρώπινος παράγοντας και τα αλλάξει; Όταν ο άνθρωπος...

Σοκ στην Αργολίδα: Πατριός απείλησε με τσεκούρι 6χρονο και κλώτσησε στο σώμα τον 11χρονο αδελφό του

Σοκ προκαλεί ένα νέο περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας που σημειώθηκε σε περιοχή της Αργολίδας, όπου ένας 48χρονος πατριός απείλησε με τσεκούρι ένα 6χρονο παιδί, ενώ...

Συνέχισε να διαβάζεις