19/05/2024
16.5 C
Serres

Κρεμμυδόψωμο τσακώνικο

Array

Κρεμμυδόψωμο μυρωδάτο που οι Τσάκωνες το τρώνε στις νηστείες, είτε με κρεμμύδι ξερό είτε με κρεμμύδι φρέσκο, πάντα όμως με μπόλικο λάδι και ρίγανη.

Το όνομά του στα τσακώνικα είναι «κρεμμουζαγάνα καστανιτσιώτικη».

Συνολικός Χρόνος: 2 ώρες και 20′

«Ήγκι πράσσουντε λίγο ζυμάζι με κρέμμα τσερά φλέρε, άι τσαί λιγάτσι ζιούγανη» – μτφρ. «Έπλαθαν λίγο ζυμάρι με κρεμμύδια ξερά φέτες, λάδι και λίγο ρίγανη».

BMW x2 ix2 web banner mathe perissotera 1

Στο βιβλίο της «Γεύσεις Τσακώνων» που κυκλοφόρησε το περασμένο καλοκαίρι, η συγγραφέας Ελένη Μάνου παραδίδει ένα λαογραφικό πόνημα.

Αφενός καταγράφει τη δημώδη τσακώνικη γλώσσα που ακόμα μιλιέται στα τσακωνοχώρια του Πάρνωνα κι αφετέρου παραθέτει τη ζώσα γαστρονομία του τόπου, συνεισφέροντας στη διάδοση και στη διατήρηση της παράδοσής τους.

Η κρεμμουζαγάνα είναι ένα χορταστικό κρεμμυδόψωμο που οι Τσάκωνες το τρώνε κατά κόρον στις νηστείες, είτε με κρεμμύδι ξερό είτε με κρεμμύδι φρέσκο την άνοιξη, πάντα όμως με μπόλικο λάδι και ρίγανη.


«Αν δεν είχαν πιάσει προζύμι, τότε έβαζαν αλάτι, ξίδι και σόδα για να φουσκώσει το ζυμάρι τους», διευκρινίζει η Ελένη. Εδώ την ετοιμάζουμε με ξηρή μαγιά, για συντομία χρόνου. Τη συνταγή τής την έχει δώσει η Μεταξία Μπουλατσιώτη, το γένος Γκιουζέλη.

Υλικά

Τεμάχια: για 1 ταψί διαμέτρου 38 εκ

3 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι σταρένιο, δυνατό, για ψωμί και ζύμες
1 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι ολικής άλεσης
12 γρ. νωπή μαγιά θρυμματισμένη ή 4 γρ. ξηρή (1/2 φακελάκι)
1 κουτ. γλυκού αλάτι
1 κουτ. σούπας ζάχαρη
περίπου 1 1⁄2-2 φλιτζ. τσαγιού χλιαρό νερό
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, σε χοντρές φέτες
1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο

Για το γαρνίρισμα


2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας τριμμένη ξερή ρίγανη
2 μέτρια κρεμμύδια, σε μέτριες ροδέλες

Διαδικασία

Για το κρεμμυδόψωμο ξεκινάμε ως εξής: Στον κάδο του μίξερ ή σε βαθύ μπολ βάζουμε τα άλευρα, ανακατεύουμε και κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο.

Ρίχνουμε εκεί τη μαγιά, το αλάτι και τη ζάχαρη και σταδιακά, δουλεύοντας με τον γάντζο, ρίχνουμε το νερό (ίσως χρειαστεί λίγο περισσότερο ή λίγο λιγότερο), μέχρι να ενωθούν τα υλικά.

Συνεχίζουμε να ζυμώνουμε με τον γάντζο ή με τα χέρια μας, μέχρι να φτιάξουμε μια ζύμη μαλακή και εύπλαστη, που να ξεκολλά από τα τοιχώματα του κάδου (ή από τα δάχτυλά μας).

Σκεπάζουμε τη ζύμη με μια πετσέτα και αφήνουμε για 30 λεπτά σε μέρος χλιαρό, μέχρι να φουσκώσει.

Την ξεσκεπάζουμε, τη ζυμώνουμε για λίγο μέχρι να ξεφουσκώσει και τη σκεπάζουμε ξανά.
Την αφήνουμε στο ίδιο χλιαρό σημείο για άλλα 30-50 λεπτά για να φουσκώσει ξανά – το διπλό φούσκωμα θα την κάνει πολύ αφράτη.

Την ξεσκεπάζουμε και πάλι, τη ζυμώνουμε ελαφρά, προσθέτουμε τα κρεμμύδια και το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε καλά, μέχρι να σκορπίσουν ομοιόμορφα στη ζύμη.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220 °C.

Στρώνουμε με λαδόκολλα ένα ταψί διαμέτρου 38 εκ. και βάζουμε εκεί τη ζύμη. Την πιέζουμε με τα χέρια για να απλώσει σε όλο τον πάτο του ταψιού και σκορπίζουμε εκεί τα 2 κρεμμύδια για την επιφάνεια.

Την ψήνουμε για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να γίνει ένα ρόδινο καρβέλι, όχι ιδιαίτερα φουσκωτό.

Όσο είναι ακόμη αρκετά ζεστό, το αλείφουμε με το ελαιόλαδο, σκορπίζουμε τη ρίγανη και το αφήνουμε να κρυώσει πριν το κόψουμε.

Ανάποδη πίτσα στο τηγάνι

Ημερίδα για τη γιορτή της Γυναίκας από τον Πανηπειρωτικό Σύλλογο Ν. Σερρών

Πηγή:gastronomos

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Κι όμως τα Σκυλιά Καταλαβαίνουν ΟΛΑ όσα τους λέμε. Νέα έρευνα ανατρέπει τα...

Γνωρίζατε ότι τα ζώα αυτά μπορούν να μάθουν τη γλώσσα μας και να καταλαβαίνουν και τον τόνο της φωνής μας; Θέλουμε να μοιραστούμε μαζί...

Έμα Στόουν από Κάννες: «Ο Γιώργος Λάνθιμος είναι η μούσα μου!»

Άκρως αποκαλυπτικοί αλλά και με πολύ χιούμορ ήταν οι ηθοποιοί και συνεργάτες του διάσημου σκηνοθέτη Γιώργο Λάνθιμου κατά την συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση...

Ποιο σημείο του σώματος πλένεις πρώτο; Μάθε τι δείχνει για την προσωπικότητά σου!

Έφτασε η πιο απολαυστική στιγμή της ημέρας! Μετά από τόσες ώρες ορθοστασίας και κούρασης το σώμα έχει βιώσει την εξάντληση στο πετσί του κι ένα ντους...

Τα λάθη που κάνουν οι άντρες και μετά τρώνε …κέρατο!!

Οι κάλτσες την ώρα του $εξ, η ρουτίνα και η βιασύνη είναι μερικοί μόνο από τους λόγους που κάνουν τις γυναίκες να απατούν, σύμφωνα...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Δημήτρης Σταρόβας: Τα νεότερα για την κατάσταση της υγείας του καλλιτέχνη μετά το εγκεφαλικό

Θετικά είναι τα νέα για την πορεία υγείας του Δημήτρη Σταρόβα, ο οποίος υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο και νοσηλεύεται στο Τζάνειο νοσοκομείο. Ο γνωστός καλλιτέχνης...

Την Πέμπτη 16 Μαΐου από το Επιμελητήριο «Μαθητών Επιχειρείν»

Η νεανική εφευρετικότητα, η δημιουργικότητα και η επιχειρηματικότητα θα βρεθούν για ακόμη μία χρονιά στο επίκεντρο, κατά τη διάρκεια του ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ. Πρόκειται για...

Εορτολόγιο 14 Μαΐου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Σήμερα, Τρίτη 14 Μαΐου, σύμφωνα με το εορτολόγιο του 2024 τιμάται η μνήμη των Αγίων Αριστοτέλους και Λεάνδρου των μαρτύρων, του Αγίου Θεράποντος επισκόπου...

Συνέχισε να διαβάζεις