19/05/2024
26.9 C
Serres

Σαραγλί Θεσσαλονίκης από τον Άκη

Array

Ένα παραδοσιακό, σιροπιαστό και εύκολο γλυκό Θεσσαλονίκης παρόμοιο με τον μπακλαβά 

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για το σιρόπι

  • Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, το στικ κανέλας, τη γλυκόζη, τα γαρίφαλα και τη φλούδα από το λεμόνι.
  • Μεταφέρουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
  • Βράζουμε περίπου 5-7 λεπτά μέχρι να λιώσει τελείως η ζάχαρη και αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
  • Ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει.

Για το σαραγλί

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160° C στον αέρα.
  • Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά.
  • Σε ένα μπλέντερ ή γουδί χτυπάμε την καρυδόψιχα, το φιστίκι, το αμύγδαλο, την κανέλα και το γαρίφαλο. Δεν τα διαλύουμε πολύ να γίνουν σκόνη αλλά δεν θέλουμε και πολύ μεγάλα κομμάτια γιατί θα σπάσουν στη συνέχεια το φύλλο μας.
  • Βάζουμε σε ένα μπολ τη γέμιση και σε ένα άλλο το λιωμένο βούτυρο.
  • Ανοίγουμε το φύλλο κρούστας στον πάγκο εργασίας μας.
  • Παίρνουμε ένα φύλλο και το απλώνουμε στον πάγκο μας και το βουτυρώνουμε με τη βοήθεια ενός πινέλου χωρίς να ακουμπάει το πινέλο το φύλλο μας.
  • Καλύπτουμε με ένα ακόμα φύλλο και το βουτυρώνουμε.
  • Απλώνουμε λίγη από τη γέμιση σε όλη την επιφάνεια του.
  • Βάζουμε 2 ξυλάκια στη μέση των φύλλων και τα διπλώνουμε στη μέση αφήνοντας 2 δάχτυλα κενό στην άκρη του.
  • Τυλίγουμε σε ρολό όχι όμως πολύ σφιχτό. “Σουρώνουμε” με τα χέρια μας τις άκρες, πιέζοντας τις άκρες προς το κέντρο, και αφαιρούμε τα ξυλάκια.
  • Βουτυρώνουμε ένα ταψί 30×40 εκ. και βάζουμε μέσα το ένα σαραγλί.
  • Βουτυρώνουμε με το πινέλο από πάνω αμέσως για να μην ξεραθούν τα φύλλα. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να γεμίσει το ταψί.
  • Ότι βούτυρο μας περισσέψει το περιχύνουμε στο ταψί πάνω από το σαραγλί και το κόβουμε με ένα μαχαίρι σε 3 μέρη.
  • Ψήνουμε στον φούρνο για 70-90 λεπτά.
  • Βγάζουμε από τον φούρνο και αμέσως ρίχνουμε το κρύο σιρόπι στα καυτά σαραγλί.
  • Αφήνουμε 30-40 λεπτά να απορροφήσει το σιρόπι.
  • Πασπαλίζουμε με τριμμένο φιστίκι Αιγίνης και σερβίρουμε.

Συστατικά

Για το σιρόπι

  • 500 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 300 γρ. νερό
  • 1 στικ κανέλα
  • 50 γρ. γλυκόζη
  • 6 γαρίφαλα
  • φλούδα, από 1 λεμόνι
  • 1 κ.σ. χυμό λεμονιού

Για το σαραγλί

  • 400 γρ. βούτυρο
  • 100 γρ. καρυδόψιχα
  • 100 γρ. φιστίκια Αιγίνης
  • 100 γρ. αμύγδαλα
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1/2 κ.γ. γαρίφαλο, τριμμένο
  • 900 γρ. φύλλο κρούστας για γλυκά
  • φιστίκια Αιγίνης, τριμμένα, για σερβίρισμα

Διαβάστε επίσης για άλλη συνταγή του Άκη:

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Λαμία: Κόλλησε κηδειόχαρτα για εκείνον που τον «έδωσε» στην Τροχαία

«Κηδεύουμε σήμερα το λατρευτό μας καρφί. ΝΑ ΣΕ ΒΡΟΥΝΕ ΤΕΖΑ» Black humour ή ασύλλυπτη κακία! Ένα μακάβριο μήνυμα στον άνθρωπο που τον «κάρφωσε» στην Τροχαία...

Ανδρέας Λοβέρδος – Δήμητρα Σιγάλα: Είναι ζευγάρι!

Αποκλειστικό ρεπορτάζ για τον θυελλώδη έρωτα τους Πολιτική και showbiz, όπως αποκαλύπτει σήμερα αποκλειστικά η «Espresso», έκαναν το τέλειο «έγκλημα» του έρωτα, με τον τόπο...

Κι όμως τα Σκυλιά Καταλαβαίνουν ΟΛΑ όσα τους λέμε. Νέα έρευνα ανατρέπει τα...

Γνωρίζατε ότι τα ζώα αυτά μπορούν να μάθουν τη γλώσσα μας και να καταλαβαίνουν και τον τόνο της φωνής μας; Θέλουμε να μοιραστούμε μαζί...

Έμα Στόουν από Κάννες: «Ο Γιώργος Λάνθιμος είναι η μούσα μου!»

Άκρως αποκαλυπτικοί αλλά και με πολύ χιούμορ ήταν οι ηθοποιοί και συνεργάτες του διάσημου σκηνοθέτη Γιώργο Λάνθιμου κατά την συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Γιουροβίζιον: Ο Γάλλος που συγκλόνισε την Ευρώπη έχει κάτι να σου πει

Η φωνή του Slimane ήταν η νικήτρια της φετινής Eurovision με το Mon Amour να κάνει διαδοχικά ρεκόρ στο Spotify και τον Γάλλο να...

Ερμής Καραγιάννης: Αυτοκτόνησε το μοντέλο και πρώην διαγωνιζόμενος του GNTM

Αυτοκτόνησε σε ηλικία 23 ετών το μοντέλο και πρώην διαγωνιζόμενος του GNTM, Ερμής Καραγιάννης. Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε η είδηση του θανάτου του πρώην...

Θα παίξει στην Επίδαυρο η Μαρίνα Σάττι – Σε ποια παράσταση θα τη δούμε

Με σολίστ την Μαρίνα Σάττι και ένα σημαντικό θίασο πρωταγωνιστών και χορευτών η Μαριάννα Κάλμπαρη, καλλιτεχνική διευθύντρια του θεάτρου Τέχνης, βρίσκεται σε πρόβες για την καλοκαιρινή παράσταση στην...

Συνέχισε να διαβάζεις