21/06/2024
27 C
Serres

Αγροτικό Καφενείο: Ο δικηγόρος Φώτιος Βαγενάς για το ακατάσχετο στις αγροτικές επιδοτήσεις!

Array

Τη δευτέρα πραγματοποιήθηκε η ιντερνετική εκπομπή “Αγροτικό Καφενείο” με καλεσμένο τον Σερραίο δικηγόρο Φώτιο Βαγενά, που εξειδικεύεται στα ζητήματα της πρώην αγροτικής τράπεζας και φυσικά το ακατάσχετο των αγροτικών επιδοτήσεων που καίει ειδικά αυτή τη δύσκολη περίοδο όλους τους αγρότες μας. 

Σύμφωνα με το κ. Βαγενά Μέχρι τον Δεκέμβριο 2018 κατάσχονταν νόμιμα οι αγροτικές επιδοτήσεις, μόλις κατατίθονταν στον τραπεζικό λογ/μο των αγροτών. 

Από τις 10.12.2018 (έναρξη ισχύος του Ν.  4587/2018) όμως καθιερώθηκε το ακατάσχετο μέχρι του ποσού των 7.500€ των αγροτικών επιδοτήσεων που κατατίθενται στους τραπεζικούς λογαριασμούς  των αγροτών. 

Οι προκαταβολές, οι ενδιάμεσες και οι τελικές πληρωμές που λαμβάνουν οι δικαιούχοι βάσει καθεστώτων στήριξης στα πλαίσια της κοινής αγροτικής πολιτικής, οι οποίες αφορούν:

α) τη βασική ενίσχυση,

β) την πράσινη ενίσχυση,

dei gaia e vima (1)
BMW x2 ix2 web banner mathe perissotera 1

 γ) τις ενισχύσεις που χορηγούνται σε γεωργούς νεαρής ηλικίας,

δ) τις ενισχύσεις που χορηγούνται σε μικροκαλλιεργητές,

ε) τις συνδεδεμένες ενισχύσεις και


 στ) την ειδική ενίσχυση βάμβακος του Κανονισμού 1307/2013, που πλέον δεν κατάσχονται μέχρι του ποσού των 7.500€ στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, δεν υπόκεινται σε κανενός είδους παρακράτηση και δεν συμψηφίζονται με οφειλές προς το Δημόσιο και οποιονδήποτε φορέα του δημόσιου τομέα, καθώς και προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς.

Ο νομοθέτης θέσπισε ένα ελάχιστο ακατάσχετο ποσό, κατ΄αναλογίαν προς το ακατάσχετο της συντάξεως και του μισθού. 

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αγροτικές επιδοτήσεις που σε ετήσια βάση ξεπερνούν τις 7.500€ θα μπορούν να κατασχεθούν χωρίς περιορισμό. 

Όμως όταν πρόκειται για απαιτήσεις από την πρώην ΑΤΕ, υπάρχουν άλλοι τρόποι αντιμετώπισης. 

Όσον αφορά τις απαιτήσεις της πρώην ΑΤΕ ο δικηγόρος Φώτιος Βαγενάς επισημαίνει πώς:

α) Νόμος πανωτοκίων 


Θα πρέπει η νομιμότητα της απαίτησης να ελέγχεται με βάση το σύνολο των ληφθέντων δανείων και να συγκρίνεται με το σύνολο των καταβολών. Εάν οι καταβολές ξεπερνούν το διπλάσιο των ληφθέντων κεφαλαίων, τότε η απαίτηση πέραν του διπλασίου είναι ανύπαρκτη, μη νόμιμη και δύναται να ακυρωθεί.

β) παραγραφή τοκοχρεωλυτικών δόσεων  

Εάν η απαίτηση της ΑΤΕ δεν ακυρώνεται με βάση τον νόμο των πανωτοκίων, γιατί οι καταβολές δεν υπερβαίνουν το διπλάσιο των ληφθέντων κεφαλαίων, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να έχουν παραγραφεί οι ετήσιες τοκοχρεωλυτικές δόσεις εάν παρήλθε 5ετία από το χρόνο πληρωμής εκάστης συμφωνημένης ετήσιας ή εξαμηνιαίας τοκοχρεωλυτικής δόσης και υπό την προϋπόθεση  ότι η ρύθμιση δεν έχει καταγγελθεί. 

Αγρότης  από τον νομό Σερρών δικαιώθηκε με πρόσφατη απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Σερρών, που έκρινε απαίτηση της ΑΤΕ ύψους 110.000€ ότι παραγράφηκε.    

 γ) Κυμαινόμενο επιτόκιο 

Εάν ούτε ο νόμος των  πανωτοκίων, ούτε το ενδεχόμενο παραγραφής δεν μπορούν να εφαρμοστούν στις υπόλοιπες απαιτήσεις, τότε σίγουρα μπορεί να βοηθήσει η αναγνώριση της καταχρηστικότητας του κυμαινόμενου επιτοκίου της επίδικης ρύθμισης. Κι αυτό διότι στις πλείστες των περιπτώσεων, αν και συμφωνήθηκε «κυμαινόμενο επιτόκιο», αυτό συμφωνήθηκε με τρόπο καταχρηστικό, δεν μειώθηκε ποτέ όσο και όπως θα έπρεπε να μειωθεί, όπως μειώνονταν τα επιτόκια Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με αποτέλεσμα η απαίτηση να είναι διογκωμένη λόγω των παράνομων εκτοκισμών. Έτσι, δικαιώθηκε πρόσφατα αγρότης από το Νομό Πιερίας, που αντιμετώπιζε απαίτηση 129.000€ και αφού άσκησε αγωγή, αναγνωρίστηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Κατερίνης ότι τα επιτόκια που εφαρμόστηκαν δεν ήταν νόμιμα, ότι ήταν καταχρηστικά και έκανε δεκτή το Δικαστήριο την αναπροσαρμογή της απαίτησης με ορθά κυμαινόμενο επιτόκιο (μειωμένο), με αποτέλεσμα η απαίτηση από 129.000€ να κριθεί ότι ανέρχεται σε 76.000€ δηλαδή πέτυχε  μείωση 53.000€.

δ) Απ΄ευθείας διαπραγμάτευση, διακανονισμός και ρύθμιση χρέους 

Εάν τίποτε από τα παραπάνω δεν ταιριάζουν στην εξεταζόμενη  περίπτωση, τότε η απ΄ευθείας διαπραγμάτευση είναι μονόδρομος   προκειμένου να  προληφθεί μια επίσπευση αναγκαστικής εκτέλεσης.  Ιδίως, τώρα, που επικειται η μεταβίβαση από την εκκαθάριση της ΑΤΕ τού χαρτοφυλακίου «Αριάδνη» το οποίο ανέρχεται σε 5,2 δισ. ευρώ και το συνολικό υπόλοιπο σε 13,9 δισ. Ευρώ,  που αφορούν 53.000 οφειλέτες, 72.000 δανειακές συμβάσεις και 97.000 δάνεια, διανοίγονται νέα πλαίσια ευνοϊκότερης διαπραγμάτευσης με καλύτερους όρους, που αξίζει να προσπαθήσουν οι ενδιαφερόμενοι να  πετύχουν.

Αυτά και άλλα πολλά από τον Σερραίο δικηγόρο καλεσμένο της εκπομπής «Αγροτικό Καφενείο» που γίνεται διαδικτυακά κάθε Δευτέρα μεσημέρι από τη σελίδα του SocialProfile στο Facebook και από το κανάλι ΝΕΑ ΣΕΡΡΕΣ στο Youtube.

Είδες δύναμη τα social media στις μέρες μας

Και μετά λέει ο Μητσοτάκης για…περιορισμούς στο κογκρέσο.

Βορβόρω θ’ ύδωρ λαμπρόν μιαίνων ούποθ’ ευρήσεις ποτόν.

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Ιωάννα Τούνη: «Θα σας πω τώρα τον πόνο μου – Ένας από τους...

Η Ιωάννα Τούνη πραγματοποιεί αρκετά συχνά ταξίδια, στιγμιότυπα από τα οποία μοιράζεται με τους ακολούθους της στο Instagram. Η γνωστή influencer και επιχειρηματίας πριν...

Ο Αναστάσης Ροϊλός εξομολογείται on camera: «Δεν είχα ποτέ ιδιαίτερες σχέσεις με την...

"Έχω έναν αδελφό άλλα δεν είχαμε καμία σχέση. Η μοναξιά ήταν ένας σημαντικός παράγοντας για να αρχίσω να ψάχνω τα πράγματα μόνος μου". Μία εφ’...

Μέκκα: Ξεπερνούν τους 1.000 οι νεκροί προσκυνητές – Θερμοκρασίες έως 52°C

Πάνω από 1.000 προσκυνητές έχασαν τη ζωή τους εν μέσω Χατζ στη Μέκκα λόγω καύσωνα. Οι περισσότεροι ήταν μη εγγεγραμμένοι προσκυνητές που αντιμετώπισαν εξαιρετικά δύσκολες...

Αναστασία: Θα μπορούσα να γίνω δήμαρχος στα Μέγαρα

«Για εμένα είναι μοναδικό το να φεύγω από την Αθήνα και να πηγαίνω εκεί» Η Αναστασία μίλησε με πολλή αγάπη για την περιοχή στην οποία...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Απόστολος Τζιτζικώστας: Η πρωτοβουλία «Μέλημα – Γέφυρες Αλληλεγγύης» δημιουργεί ένα δίκτυο αλληλεγγύης και προσφοράς

Τη νέα κοινωνική πρωτοβουλία «Μέλημα – Γέφυρες Αλληλεγγύης» της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, παρουσίασε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας και η Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης...

Δημοσκόπηση Interview για την POLITIC: Aκρίβεια & γάμοι ομόφιλων προκάλεσαν τις διαρροές στη ΝΔ στις Ευρωεκλογές

«Τρεις στους δέκα έστειλαν μήνυμα στην κυβέρνηση στις ευρωεκλογές», αυτό δείχνει η δημοσκόπηση της Interview που διενεργήθηκε για λογαριασμό της POLITIC. Ηχηρά μηνύματα έβγαλαν οι...

Ξεκινάει η 20η Ανθοκομική έκθεση από 17 έως 21 Ιουνίου 2024 στις Σέρρες

Από 17 έως 21 Ιουνίου 2024 στις Σέρρες πραγματοποιείται η 20η Ανθοκομική έκθεση Ο Δήμος Σερρών διοργανώνει από τις 17 έως τις 21 Ιουνίου 2024...

Συνέχισε να διαβάζεις