29/05/2024
22.5 C
Serres

Μαγειρίτσα: Η παραδοσιακή πεντανόστιμη συνταγή από τον Άκη Πετρετζίκη

Array

Φτιάξτε την παραδοσιακή συνταγή και απολαύστε την το βράδυ της Ανάστασης στο γιορτινό τραπέζι!

Συστατικά

  • 1 κιλό συκωταριά, αρνίσια
  • 2 φέτες λεμόνι
  • 2 φύλλα δάφνης
  • αλάτι
  • 10-15 κόκκους πιπεριού
  • 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 2 κλ. δεντρολίβανο
  • 50 γρ. κρασί λευκό
  • 1 κύβο κότας
  • 1 1/2 λίτρο νερό
  • 5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 μαρούλι
  • 1/4 ματσάκι άνηθο
  • 100 γρ. ρύζι γλασέ

Για το αυγολέμονο

  • ξύσμα λεμονιού, από 2 λεμόνια
  • χυμό λεμονιού, από 2 λεμόνια
  • 2 αβγά
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για το σερβίρισμα

  • 1 κ.σ. άνηθο
  • 1 κ.γ. ελαιόλαδο
  • πιπέρι
  • φρέσκο κρεμμυδάκι

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Τοποθετούμε την κατσαρόλα με νερό σε δυνατή φωτιά να βράσει.
  • Βάζουμε μέσα τη συκωταριά, τις φέτες από το λεμόνι, τα φύλλα δάφνης, αλάτι, τους κόκκους από το πιπέρι και αφήνουμε να βράσει για 10-15 λεπτά.
  • Αφαιρούμε τον αφρό ανά διαστήματα. Σουρώνουμε και πετάμε το νερό.
  • Τοποθετούμε την ίδια κατσαρόλα ξανά σε δυνατή φωτιά και βάζουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο.
  • Κόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο σε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε στη κατσαρόλα. Προσθέτουμε και το δεντρολίβανο.
  • Κόβουμε τη συκωταριά σε μικρά κομμάτια, τα βάζουμε στην κατσαρόλα και σοτάρουμε για 8-10 λεπτά.
  • Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε τον κύβο, το νερό, κλείνουμε το καπάκι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 30-40 λεπτά.
  • Στη συνέχεια, κόβουμε τα φρέσκα κρεμμύδια σε ροδέλες, το μαρούλι και τον άνηθο σε μεγάλα κομμάτια και τα βάζουμε στην κατσαρόλα. Το πράσινο μέρος από τα κρεμμύδια και 1 κ.σ. από τον άνηθο τα κρατάμε στην άκρη.
  • Προσθέτουμε το ρύζι, κλείνουμε το καπάκι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 10-15 λεπτά.

Για το αυγολέμονο

  • Σε ένα μπολ βάζουμε το ξύσμα και τον χυμό από τα λεμόνια, τα αυγά, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.
  • Βάζουμε αργά 5-6 κουτάλες της σούπας από τον ζωμό της μαγειρίτσας και ανακατεύουμε συνεχόμενα.
  • Μεταφέρουμε το μείγμα ξανά στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε για λίγα δευτερόλεπτα ανακινώντας την κατσαρόλα και αφαιρούμε από τη φωτιά.
  • Προσθέτουμε τον άνηθο, το πράσινο μέρος από τα φρέσκα κρεμμύδια, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε.
  • Σερβίρουμε με ελαιόλαδο, άνηθο, φέτες από λεμόνι και πιπέρι.

Πηγή:fumara

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Νίκος Γκέλια: Χαλαρώνω με το παιδί μου, με ντύνει και με βάφει

Συνέντευξη στην εκπομπή της Δανάης Μπάρκα παραχώρησε ο Νίκος Γκέλια. Κατά την διάρκεια της συνέντευξης ο γνωστός ηθοποιός μίλησε και για την σύζυγό του...

Χώρισε η Ιωάννα Παλιοσπύρου – “Δεν μπορούσα να το ζήσω 100%”

Η Ιωάννα Παλιοσπύρου αποκάλυψε πώς αισθάνεται που η γυναίκα που της επιτέθηκε με βιτριόλι αποφυλακίζεται σε 1,5 χρόνο, ενώ επίσης, αναφέρθηκε και στον άντρα...

Θεσσαλονίκη: Βρήκαν φίδι δύο μέτρων σε ντουζιέρα σε σπίτι στο Πανόραμα

Το φίδι απομακρύνθηκε από εθελοντές της ομάδας διάσωσης και υπεράσπισης ζώων μαζί Με τη θερμοκρασία να ανεβαίνει το τελευταίο διάστημα ολοένα και πιο συχνές γίνονται...

Σέρρες – Κλειστά γήπεδο & Κολυμβητήριο: Άραγε πότε θα περάσουνε από τα λόγια...

Βέβαια εμείς στις Σέρρες είμαστε εν …αναμονή!Και αυτό γιατί για δύο μήνες παραμένει «κλειστό» το Κολυμβητήριο Σερρών μπαίνοντας στην "ίδια μοίρα" τόσο με το Δημοτικό...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Θανάσης Μαλλιαράς προς Υφυπουργό Ανάπτυξης: «Στηρίξτε έμπρακτα τις σερραϊκές επιχειρήσεις»

Τις αναλυτικές προτάσεις του Επιμελητηρίου Σερρών για την ενίσχυση των επιχειρήσεων μελών του και για την επίλυση σοβαρών προβλημάτων που υπάρχουν, κατέθεσε στην Υφυπουργό...

Η Πινακοθήκη «Κωνσταντίνος Ξενάκης» μας ξελάσπωσε για άλλη μια φορά

Η 7η Art Thessaloniki ολοκληρώθηκε προχθές στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης και φυσικά συμμετέχει και ο Δήμος Σερρών με το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Πινακοθήκη...

Σπύρος Μπιμπίλας: Τέλος από την προεδρία του ΣΕΗ – Ο ηθοποιός που αναλαμβάνει τη θέση του

Αποχωρεί από την προεδρία του ΣΕΗ ο Σπύρος Μπιμπίλας. Ο ηθοποίος Νίκος Καραγιώργης αναλαμβάνει τη θέση του. Ο Σπύρος Μπιμπίλας αποχωρεί από την προεδρία του...

Συνέχισε να διαβάζεις