29/04/2024
12 C
Serres

Αλμυρός «μπακλαβάς» με χοιρινό

Array

Μπορεί να είναι μέτρια εύκολο και να απαιτεί πολύ ώρα για να ετοιμαστεί,

όμως αυτή η συνταγή είναι κάτι σαν πίτα με γέμιση χοιρινό και είναι ότι πρέπει για να εντυπωσιάσει τους φίλους που θα καλέσουμε σε τραπέζι.

Συνολικός Χρόνος: 5:0′

Υλικά

Μερίδες: 4

procredit bank serres epimelitirio

Για το κρέας

900 γρ. χοιρινή σπάλα
1 πρέζα χοντρό θαλασσινό αλάτι
μαύρο πιπέρι

Για τη γέμιση


15 ντοματίνια, κομμένα στη μέση
2 κουτ. σούπας μαραθόσπορους
3 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
2 καρότα, σε κυβάκια
350 γρ. ντομάτες τριμμένες
90 γρ. μέλι
100 γρ. βούτυρο λιωμένο
6 φύλλα κρούστας για πίτες
230 γρ. φέτα, τριμμένη
1 κουτ. σούπας μαύρο σουσάμι

Για το σιρόπι

180 ml καυτό νερό
300 γρ. ζάχαρη
ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Διαδικασία

Βήμα 1


Κρέας: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C. Τοποθετούμε το χοιρινό σε ένα αντικολλητικό ταψί. Το αλατοπιπερώνουμε και το ψήνουμε για 3½-4 ώρες.

Την τελευταία ώρα καλύπτουμε το ταψί καλά με αλουμινόχαρτο. Αφήνουμε το χοιρινό να κρυώσει καλά στο ταψί εκτός φούρνου.

Βήμα 2

Μόλις κρυώσει το χοιρινό το μαδάμε καλά και πετάμε το λίπος και την πέτσα.

Όσο ψήνουμε το χοιρινό, στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί ένα δεύτερο ταψί, τοποθετούμε εκεί τα ντοματίνια σε μια σειρά με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω και τα ψήνουμε μαζί με το χοιρινό μέχρι να πάρουν χρώμα.

Αφού κρυώσουν, αφαιρούμε και πετάμε τη φλούδα ενώ κρατάμε την ψημένη σάρκα σε ένα μπολ μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε.

Βήμα 3

Γέμιση: Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ρίχνουμε τους μαραθόσπορους να καβουρδιστούν για περίπου 1΄, κουνώντας το τηγάνι μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους.

Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι και το σοτάρουμε μέχρι να αρχίσει να ροδίζει ελαφρά για 5΄-6΄.

Βήμα 4

Προσθέτουμε το σκόρδο, το μαδημένο χοιρινό, τα καρότα, τις τριμμένες ντομάτες, το μέλι και μπόλικο αλατοπίπερο.

Ανακατεύουμε καλά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε το μείγμα για λίγα λεπτά ή μέχρι να συμπυκνωθεί η σάλτσα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.

Βήμα 5

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C και αλείφουμε με λίγο λιωμένο βούτυρο ένα τετράγωνο ή ορθογώνιο ταψί.

Στρώνουμε σταυρωτά τα 4 πρώτα φύλλα κρούστας αφού πρώτα τα βουτυρώσουμε ένα-ένα.

Αδειάζουμε τη μισή ποσότητα από τη γέμιση και από πάνω απλώνουμε τα μισά ψητά ντοματίνια και τη μισή φέτα.

Βήμα 6

Καλύπτουμε το μείγμα με 1 φύλλο κρούστας που θα διπλώσουμε ώστε να καλύψουμε καλά τη γέμιση.

Το αλείφουμε με λιωμένο βούτυρο και απλώνουμε από πάνω την υπόλοιπη γέμιση, τα υπόλοιπα ψητά ντοματίνια και την υπόλοιπη φέτα.

Βήμα 7

Φέρνουμε προς τα μέσα τις άκρες των φύλλων κρούστας που περισσεύουν απέξω, αλείφοντας ενδιάμεσα με λιωμένο βούτυρο.

Τοποθετούμε από πάνω το τελευταίο φύλλο κρούστας διπλωμένο για να καλύψουμε την επιφάνεια και τακτοποιούμε τις άκρες του προς τα κάτω με τη βοήθεια ενός μαχαιριού.

Βήμα 8

Αλείφουμε όλη την επιφάνεια του μπακλαβά με μπόλικο λιωμένο βούτυρο. Με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι τη χαράζουμε σε ρόμβους και ψήνουμε για μισή ώρα μέχρι να ροδίσει καλά. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι.

Βήμα 9

Σιρόπι: Αδειάζουμε τη ζάχαρη μαζί με το ξύσμα πορτοκαλιού στο βραστό νερό.

Ανακατεύουμε καλά και σιγοβράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 10΄-15΄ μέχρι να δέσει ελαφρά το σιρόπι.

Βήμα 10

Βγάζουμε τον μπακλαβά από τον φούρνο και περιχύνουμε παντού με το σιρόπι. Πασπαλίζουμε με μαύρο σουσάμι, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε με ένα παλαιωμένο κόκκινο κρασί.

Στρούντελ με κατσικίσιο τυρί, χουρμάδες και μπέικον

Έρευνα Διάρθρωσης Γεωργικών και Κτηνοτροφικών Εκμεταλλεύσεων 2023 από την ΕΛΣΤΑΤ

Πηγή:olivemagazine

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Σνικ: «Δεν έχω τελειώσει το λύκειο αλλά είμαι διαβασμένος. Τελείωσα το σχολείο του...

Ο δημοφιλής τράπερ μίλησε στην τελευταία του συνέντευξη για τη ζωή στην Αγγλία, το…ωράριο της δουλειάς του, την προσωπική ζωή και τις προσψπικές του...

Μεγάλη Εβδομάδα: Πού είναι αφιερωμένη η κάθε ημέρα

Αρχίζει σήμερα η Μεγάλη Εβδομάδα, η εβδομάδα των Παθών. Τη Μεγάλη Δευτέρα τιμάμε μια μεγάλη προσωπικότητα της Π.Δ. τον Ιωσήφ τον Πάγκαλο, ο οποίος είναι...

Πώς θα καταλάβουμε ότι μια σχέση δεν θα κρατήσει; Μια ειδικός δείχνει τα...

Μπορεί να είναι μπροστά μας από την αρχή αλλά να μη θέλουμε να τα δούμε Υπάρχουν κάποιες σχέσεις που από την αρχή μάς κάνουν να...

Γνωρίζατε ότι η τριχόπτωση επηρεάζει το 50% των γυναικών;

Οι αιτίες και τα προϊόντα που μπορούν να μειώσουν την ένταση του προβλήματος. Μπορεί όταν ακούμε για απώλεια μαλλιών να σκεφτόμαστε αυτόματα τον αντρικό πληθυσμό, η τριχόπτωση...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Άπιστος ο Jon Bon Jovi: «Δεν ήμουν και άγιος στα 34 χρόνια γάμου»

Ο Jon Bon Jovi ομολόγησε ότι πέρασε μερικές φορές τα όρια στη διάρκεια του 34ετούς γάμου του με την αγαπημένη του από το γυμνάσιο,...

Ζητά η Κέλυ Βαλταδώρου ενημέρωση για την περιφερειακή οδό των Σερρών

Το ζήτημα της έγκαιρης ολοκλήρωσης των εργασιών συντήρησης στην περιφερειακή οδό της πόλης των Σερρών και την αναβάθμιση αυτής σε κλειστό αυτοκινητόδρομο, καθώς και...

Λευτέρης Ελευθερίου: Με τη σύζυγό μου είμαστε μαζί σχεδόν 21 χρόνια, επισκεφτήκαμε σύμβουλο γάμου

Γνωριστήκαμε στη σχολή και δέθηκα πολύ με τη σύζυγό μου, ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά, είπε ο ηθοποιός Ο Λευτέρης Ελευθερίου έκανε δηλώσεις και...

Συνέχισε να διαβάζεις