05/12/2023
7 C
Serres

Αυξημένα κρούσματα εμφάνισης κοριών και στη Θεσσαλονίκη

Σε επαγρύπνηση οι αρμόδιες αρχές – Οι λόγοι που εμφανίζονται και τα σημάδια που δείχνουν την παρουσία τους – Πώς αντιμετωπίζονται

Αυξημένα είναι τα κρούσματα εμφάνισης κοριών τους τελευταίους μήνες και στη Θεσσαλονίκη, χωρίς ωστόσο να προκαλούν πανικό σε ειδικούς και πολίτες.

Προς το παρόν η αύξηση στην παρουσία των απωθητικών εντόμων, που ρουφούν το ανθρώπινο αίμα, δικαιολογείται λόγω της τουριστικής περιόδου αλλά και των καιρικών συνθηκών.

Η ανησυχία που προκύπτει και στη χώρα μας, προέρχεται από την έξαρση της εμφάνισης κοριών στο Παρίσι αλλά και το Λονδίνο.

Στη Γαλλία έχουν επικεντρωθεί οι αρχές στην καταπολέμησή τους, διότι οι κοριοί έχουν κατακλύσει σπίτια, ξενοδοχεία αλλά και μέσα μαζικής μεταφοράς.


Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Γαλλική Εθνική Υπηρεσία Υγειονομικής Ασφάλειας, ένα στα δέκα νοικοκυριά έχουν πληγεί από κοριούς τα τελευταία πέντε χρόνια.

Οι τουρίστες που πηγαίνουν στο Παρίσι πλέον, είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί με τα ξενοδοχεία, καθώς υπάρχει μεγάλος φόβος ότι στα περισσότερα υπάρχουν κοριοί.

Όλα αυτά μόλις μερικούς μήνες από την διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, που επισκεψημότητα αναμένεται να κορυφωθεί.

Στη χώρα μας υπάρχει επαγρύπνηση στις αρμόδιες αρχές, μετά το κλείσιμο μιας πτέρυγας γνωστού ξενοδοχείου στη Νέα Μάκρη, όπου εμφανίστηκαν κοριοί.


Σύμφωνα με πληροφορίες, οι απρόσκλητοι επισκέπτες έφτασαν στο δωμάτιο με μία παρέα Γάλλων συνταξιούχων τουριστών.

Αμέσως η πτέρυγα απολυμάνθηκε, ωστόσο υπάρχει φόβος για την εξάπλωσή τους, στην περίπτωση που πρόλαβαν να γεννήσουν αυγά εντός των στρωμάτων του ξενοδοχείου.

Επίσης, τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν αναφορές για εμφάνιση κοριών σε νοσοκομεία και ξενώνες, χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί επίσημα.

Γιατί αυξήθηκαν οι κοριοί στη Θεσσαλονίκη

Οι κοριοί εντοπίζονται κυρίως κατά τη θερινή περίοδο όπου υπάρχει αυξημένη ροή πληθυσμού, ειδικά τουριστών που έρχονται από το εξωτερικό.


Μεγάλη τουριστική κίνηση υπάρχει και στη Θεσσαλονίκη, όπου η εμφάνιση κοριών σε καταλύματα και ξενοδοχεία δεν είναι παράξενο φαινόμενο.

Όμως, φέτος παρατηρείται πως η περίοδος της εμφάνισής τους έχει παραταθεί και υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων, σύμφωνα με δερματολόγους και ειδικά συνεργεία καθαρισμού.

«Έχουμε αυξημένα κρούσματα εμφάνισης κοριών στη Θεσσαλονίκη, καθώς υπάρχουν ευνοϊκές συνθήκες.

Οι υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή σε συνδυασμό με την υγρασία, είναι μία ιδανική συνθήκη για την εξάπλωσή τους.

Εμφανίζονται κυρίως σε χώρους, όπου υπάρχει συγχρωτισμός, όπως τα ξενοδοχεία, αλλά και όπου υπάρχουν παλιά έπιπλα και κοινοί χώροι για πολλά άτομα, όπως τα στρατόπεδα» αναφέρει στη «ΜτΚ» η αναπληρώτρια καθηγήτρια Δερματολογίας του ΑΠΘ, Ζωή Απάλλα.

Το τελευταίο διάστημα, εταιρείες απεντόμωσης έλαβαν κλήσεις για καθαρισμούς και εξόντωση κοριών ακόμα και μέσα στον αστικό ιστό της πόλης.

«Βλέπουμε να υπάρχει μία αύξηση στην εμφάνιση των κοριών μέσα στον αστικό ιστό της πόλης.

Τα περισσότερα κρούσματα αφορούν διαμερίσματα βραχυχρόνιας μίσθωσης που νοικιάζουν τουρίστες.

Το καλοκαίρι λαμβάναμε πολλές κλήσεις από τη δυτική και την ανατολική Θεσσαλονίκη» λέει στη «ΜτΚ» ο Γιώργος Χουνουζίδης, ιδιοκτήτης εταιρείας απεντομώσεων.

Πολλοί ειδικοί ισχυρίζονται πως η εξάπλωση των κοριών ίσως να ξεκινά από την Κίνα, καθώς από εκεί έρχονται χιλιάδες στρώματα και σανίδες στην Ευρώπη που χρησιμοποιούνται σε οικίες και ξενοδοχεία.

Επίσης, ως επιστημονική άποψη καταγράφεται ότι η αύξηση των κοριών σε Γαλλία και Βρετανία ίσως αποδίδεται στη μείωση των πληθυσμών της κατσαρίδας, οι οποίες θεωρούνται ο φυσικός εχθρός τους.

Ανησυχία προκαλεί ότι πλέον οι κοριοί εμφανίζουν ανθεκτικότητα σε πολλά εντομοκτόνα, που καθιστά πιο δύσκολη την εξόντωση τους.

Πώς ξεχωρίζουν το τσίμπημα κοριού

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, το τσίμπημα του κοριού είναι σαν το τσίμπημα του κουνουπιού, γι’ αυτό δεν είναι πάντα εύκολο να διακριθεί εξ αρχής.

«Γενικότερα, έχουμε δει μία μικρή αύξηση στα τσιμπήματα.

Δηλαδή, έρχονται άνθρωποι στα ιατρεία μας και μας δείχνουν τσιμπήματα που δεν ξέρουν πως τα απέκτησαν.

Δεν είναι εύκολο πάντα να διαγνωστεί από ποιο έντομο προήλθαν, καθώς δεν είναι αποκλειστικά από κοριούς» τονίζει η κ. Απάλλα.

Ωστόσο, υπάρχουν μερικά χαρακτηριστικά που μπορούν να προδώσουν τον υπαίτιο για τον έντονο κνησμό και την ερυθρότητα στο δέρμα.

«Οι κοριοί τσιμπούν κυρίως στη μέση και πέριξ του αστραγάλου.

Συνήθως τα τσιμπήματά τους θυμίζουν μια γραμμή, έναν ‘δρόμο’ πάνω στο σώμα» αναφέρει η αν. καθηγήτρια Δερματολογίας του ΑΠΘ.

«Το τσίμπημα μπορεί να έχει σχισμές και χαράξεις.

Ο κοριός δεν φεύγει εύκολα αν βρίσκει ξενιστή» σημειώνει ο κ. Χουνουζίδης.

«Το καλό είναι πως οι κοριοί δεν μεταφέρουν λοιμώξεις, όπως τα τσιμπούρια.

Είναι ενοχλητικά, αλλά δεν επιβαρύνουν τον ασθενή» επισημαίνει η Ζωή Απάλλα «το σύνολο των παρασίτων που τσιμπούν το ανθρώπινο σώμα προκαλούν σημάδια έντονα και μεγάλα.

Οι κοριοί έχουν μικρότερη επικινδυνότητα συγκριτικά με ψύλλους και τσιμπούρια».

Η αντιμετώπιση

Δεν υπάρχουν πολλές λύσεις για την αντιμετώπιση τους παρά μόνο μία: τηλεφώνημα σε εταιρεία απεντόμωσης για άμεσους ψεκασμούς.

«Είναι επίμονα έντομα, που μεταφέρονται και με τα ρούχα που φοράμε.

Αν κάνουν φωλιές, είναι δύσκολο να τα αντιμετωπίσεις.

Πρέπει να γίνουν απολυμάνσεις και απεντομώσεις» σημειώνει η κ. Απάλλα.

«Ζουν συνήθως πίσω από κουρτίνες, πίσω από έπιπλα και ενδιάμεσα στα ξύλα των κρεβατιών.

Για να αντιμετωπιστούν, συνήθως χρειάζονται δύο επισκέψεις για να ψεκάσουμε» λέει ο ιδιοκτήτης εταιρείας απεντομώσεων, Γιώργος Χουνουζίδης.

Phising: «Μου άρπαξαν €160.000 σε μια ώρα» – Θύμα του κυκλώματος εξηγεί πώς στήθηκε η ηλεκτρονική απάτη

Το κόστος επισκευής του δημοτικού γηπέδου Σερρών ξεπερνά τα 2.500.000 ευρώ!

Πηγή:makthes

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Αγία Βαρβάρα: Γιατί θεωρείται προστάτιδα του Πυροβολικού – Τι συμβολίζει το ποτήρι που...

Στη Ορθόδοξη εικονογραφία η Αγία Βαρβάρα ζωγραφίζεται πολλές φορές μ’ ένα ποτήρι στο χέρι. Στις 4 Δεκεμβρίου τιμάται από την Εκκλησία η μνήμη της μεγαλομάρτυρος...

Δώρο Χριστουγέννων ΟΑΕΔ: Στο ταμείο από σήμερα οι άνεργοι για να πληρωθούν

Το ποσό που δικαιούνται Δώρο Χριστουγέννων ΟΑΕΔ: Στο ταμείο από σήμερα οι άνεργοι για να πληρωθούν Από σήμερα Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου, ξεκινάει η καταβολή του δώρου...

Χάκερς επιτίθενται σε πελάτες της booking.com- Συναγερμός και στην Ελλάδα

Στο στόχαστρο χάκερ το booking.com και οι πελάτες της πλατφόρμας - Θύματα και στην Ελλάδα Οι χάκερς αυξάνουν τις επιθέσεις τους σε πελάτες της Booking.com...

Τα σκοτεινά μυστικά πίσω από το «Πολικό Εξπρές»

Πίσω από το θαυμαστό κόσμο του Άγιου Βασίλη υποβόσκει μια σκοτεινή πραγματικότητα Η ταινία «Το πολικό εξπρές», που κυκλοφόρησε το 2004 και βασίζεται στο παιδικό...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Αν προσέξετε αuτή την αλλαγή από το απόγευμα και μετά, κάντε εξετάσεις για άνοıα: Άγνωστο αλλά δıαδεδομένο σύμπτωμα

Καθώς μεγαλώνετε, μπορεί να διαπιστώσετε ότι η μνήμη σας δεν είναι αυτή που ήταν. Για πολλούς μπορεί να είναι δύσκολο να διακρίνουν τα κοινά...

Διευθυντής Μουσείου Ακρόπολης σε Σούνακ: «Πολιτισμός δεν είναι μόνο τα αρχαία, είναι και οι συμπεριφορές»

Ο γενικός διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης, Νικόλαος, Σταμπολίδης, σχετικά με τον βρετανό πρωθυπουργό, σημειώνει «Δημιουργώντας παγκόσμιο θόρυβο, δεν κατάφερε και αυτή τη φορά να...

Εξιτήριο για τη Μαρινέλλα – Νοσηλευόταν με Covid σε ιδιωτικό θεραπευτήριο

Η μεγάλη ερμηνεύτρια ανέβαλε τόσο την παρουσίαση του βιβλίου της όσο και την σημερινή της πρεμιέρα σε νυχτερινό κέντρο της Αθήνας Με κορωνοϊό νοσηλευόταν τις...

Συνέχισε να διαβάζεις