Αυγά ψημένα σε βούτυρο και πικάντικο τριμμένο τυρί είναι τα «Αυγά α λά βενετσιάνα».
Οι κρόκοι δε, βυθίζονται σε ένα αφράτο σύννεφο μαρέγκας και ψήνονται στον φούρνο.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο Περιοδικόν εργοχείρων και συρμών, Η Φιλόκαλος Πηνελόπη, στις 5 Νοεμβρίου 1912.
H αείμνηστη Εύη Βουτσινά, δοκίμασε τη συνταγή και την επιμελήθηκε. Απολαύστε την στο πρωινό σας!
Συνολικός Χρόνος: 23′
Υλικά
Μερίδες: 2 (για ταψάκι με διάμετρο 22 εκ.)
4 αυγά, χωρισμένοι οι κρόκοι από τα ασπράδια
4 κουτ. σούπας βούτυρο αγελάδας + λίγο ακόμα για το ταψάκι, λιωμένο
5 κουτ. σούπας τριμμένη κεφαλογραβιέρα πικάντικη
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Για να ετοιμάσουμε τα αυγά α λα βενετσιάνα, πρώτα Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και βουτυρώνουμε καλά το ταψάκι μας.
Ρίχνουμε αλατοπίπερο στα ασπράδια και τα χτυπάμε με το σύρμα ή το μίξερ χειρός σε μια σφιχτή μαρέγκα.
Αδειάζουμε τη μαρέγκα στο βουτυρωμένο ταψί, το απλώνουμε ομοιόρφα και σχηματίζουμε 4 λακκάκια με την πίσω μεριά του κουταλιού.
Ρίχνουμε σε κάθε λακκάκι από έναν κρόκο και αλατοπιπερώνουμε.
Περιχύνουμε στους κρόκους το λιωμένο βούτυρο και πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί.
Ψήνουμε τα αυγά α λα βενετσιάνα για περίπου 7 – 8 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η μαρέγκα και να λιώσει το τυρί.
Μυστικά
Αν θέλετε, αντί για βούτυρο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ελαιόλαδο.
Λαχανοντολμάδες με διάφορα χόρτα
Συνεχίζεται η συνεργασία Δήμου Σερρών και ΚΡΙ ΚΡΙ και το 2024