20/07/2024
33.6 C
Serres

Αχτσιόγλου : Όσο δεν μειώνονται οι έμμεσοι φόροι θα αφαιμάζεται το εισόδημα των πολίτων

Array

Στο μείγμα πολιτικών για την οικονομία και την προστασία της πρώτης κατοικίας,της επαγγελματικής στέγης και της αγροτικής γης που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε η βουλευτής Επικρατείας και Τομεάρχης Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Έφη Αχτσιόγλου μιλώντας στο πλαίσιο του 8oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Όπως σημείωσε η κ. Αχτσιόγλου, παρά τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης και των στελεχών της για την καλή πορεία της οικονομίας, τα περισσότερα νοικοκυριά στη χώρα βρίσκονται αντιμέτωπα με μία διαφορετική πολύ πιο δυσάρεστη πραγματικότητα, που, όπως υπογράμμισε, αποτυπώνεται και σε όλους τους σχετικούς δείκτες.

Όπως είπε, το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών μειώνεται καθ’ όλη τη διάρκεια της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας ως αποτέλεσμα της επέλασης των έμμεσων φόρων που πλήττουν τα λαϊκά και μεσαία στρώματα. Επιπρόσθετα, τόνισε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με ισχυρές πιέσεις λόγω της αύξηση των χρεών, της έλλειψης ρευστότητας και της μη πρόσβασης σε δανειοδότηση ως αποτέλεσμα της πολιτικής που έχει ακολουθήσει η κυβέρνηση.

Πιο αναλυτικά, η Τομεάρχης Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ανέφερε πως η κυβέρνηση δεν μείωσε τους συντελεστές έμμεσων φόρων στα καύσιμα και στην αγορά ενέργειας που, όπως είπε, είναι καρτελοποιημένη και λειτουργεί χωρίς κανόνες.

Παράλληλα, δεν έκανε ισχυρές παρεμβάσεις στους μισθούς που παραμένουν καθηλωμένοι και σαρώνονται υπό το βάρος του πληθωρισμού. Έτσι παρατηρείται μία «δυσανεξία» των πολιτών που, όπως τόνισε, δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τα στοιχειώδη, χωρίς να έχουν την επιλογή ούτε μίας εβδομάδες διακοπών.

dei gaia e vima (1)
dei gaia e vima (1)

Αναφερόμενη στις πολιτικές που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, η κ. Αχτσιόγλου ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει παρουσιάσει ένα «μείγμα πολιτικής» που περιλαμβάνει, ανάμεσα σε άλλα, παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας, μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη καθώς και στα τρόφιμα και στην αύξηση του εισοδήματος.

Υπεραμυνόμενη της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε στην κατηγορία πως αντίστοιχες κινήσεις που έχουν υλοποιηθεί στην Ισπανία δεν έχουν αποφέρει τα ανάλογα αποτελέσματα υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για μία χώρα με τελείως διαφορετικές συνθήκες που καταγράφει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά πληθωρισμού στην ΕΕ έχοντας θεσπίσει τον κατώτατο μισθό στα 1.100 ευρώ κατώτατος στα 1.100 ευρώ.

«Τι συγκρίνουμε και με ποιες δυσκολίες; Δεν έχει νόημα μόνο με ένα στοιχείο να προσπαθεί κανείς να βγάλει συμπεράσματα» τόνισε η κ. Αχτσιόγλου υπογραμμίζοντας πως σε μία περίοδο ισχυρών πληθωριστικών πιέσεων όπως η σημερινή, όσο δεν μειώνονται οι έμμεσοι φόροι θα αφαιμάζεται το εισόδημα των πολιτών, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι η μη επιβολή τέτοιων μέτρων αποτελεί αποδοχή του γεγονότος ότι δεν μπορεί να ελέγξει την αγορά στην τήρηση των κανόνων.


Ανέφερε, δε, πως σε όλη την περίοδο της «τρομακτικής συρρίκνωσης των εισοδημάτων της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών, μόλις 15 εισηγμένες έχουν πολλαπλασιάσει την κερδοφορία τους καταγράφοντας την μεγαλύτερη αύξηση της τελευταίας 20ετίας. Πρόκειται για τεράστια αναδιανομή πλούτου».

«Ο πραγματικός μισθός στη χώρα μειώθηκε κατά 7,5% και το 2022 όπως έδειξε και η χθεσινή έκθεση του ΟΟΣΑ, ενώ η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που παρουσίασε μείωση του ονομαστικού μισθού την περίοδο 2019-2022» σημείωσε η κ. Αχτσιόγλου απαντώντας σε ερώτημα για την προτεινόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ.

Επιπρόσθετα υπογράμμισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει, επίσης, την ρύθμιση των χρεών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία στα πρότυπα 2019 και την προώθηση πολιτικών για την «πραγματική ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους με προστασία της πρώτης κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης και της αγροτικής γης από τις τράπεζες και τα funds. Ακόμη, προβλέπει την υλοποίηση πολιτικών για την αύξηση της χρηματοδότησης προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παράλληλα μέτρα όπως η αύξηση του ενιαίου αγορολόγητου στα 10.000 ευρώ και η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος που αναμένεται να «δώσουν μία ανάσα σε επιχειρήσεις και πολίτες».

«Μέσα σε μία εβδομάδα έχουν προγραμματιστεί 2.000 πλειστηριασμοί» τόνισε η κ. Αχτσιόγλου σημειώνοντας πως η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το ιδιωτικό χρέος προβλέπει την αναστολή των πλειστηριασμών θέτοντας συγκεκριμένα κριτήρια για την μεταβατική περίοδο έως να υλοποιηθεί το ολιστικό πλαίσιο προστασίας που προτείνει το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Απαντώντας στην κριτική που ασκείται από τη Νέα Δημοκρατία για το συνολικό κόστος του πλαισίου αυτού, η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε ότι είναι απολύτως κοστολογημένο και κατηγόρησε την ΝΔ ότι «κάνει διάφορες στρεβλώσεις προκειμένου να βγάλει ένα συμπέρασμα που να τη βολεύει».

Επιπλέον, έκανε λόγο για μία πολιτική ανισότητας που έχει ακολουθήσει η ΝΔ που πρέπει να διορθωθεί ενώ σημείωσε πως τα 10 δισ. ευρώ που έχουν διατεθεί στα «διαφορετικά passes προκαλούν ανατροφοδότηση της αισχροκέρδειας».


Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για πιθανές συνεργασίες και δημιουργία κυβέρνησης ηττημένων η κ. Αχτσιόγλου τόνισε πως «είμαστε καθαροί πολύ καιρό σε αυτό το σημείο. Έχουμε κάνει ανοιχτό κάλεσμα σε προοδευτικές δυνάμεις στη βάση προγραμματικών θέσεων όπου και επιδιώκουμε συγκλίσεις τις οποίες και πιστεύουμε» ενώ τόνισε ό,τι επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ είναι να είναι 1ο κόμμα στις επερχόμενες εκλογές προκειμένου να έχει την πολιτική και αριθμητική νομιμοποίηση να προχωρήσει σε συνεργασίες.

Εκλογές 2023: Τι προβλέπουν οι στοιχηματικές εταιρείες -Απόλυτο φαβορί η ΝΔ, πόσο δίνουν τη διαφορά με ΣΥΡΙΖΑ

Πηγή:newsbomb

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Γιάννης Μυλόπουλος : Ανεπαρκές και επικίνδυνο το σχέδιο αντιπλημμυρικής θωράκισης της Ανατολικής Θεσσαλονίκης

Η παράταξη “ΑΛΛΑΓΗ στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας” με επικεφαλής τον Καθηγητή του ΑΠΘ Γιάννη Μυλόπουλο, καταψήφισε το θέμα της Αντιπλημμυρικής Θωράκισης της Ανατολικής Θεσσαλονίκης...

ΓΣΕΒΕΕ: Προβληματίζουν οι εξελίξεις στην χονδρική τιμή του ρεύματος

Το όριο των 500 kwh που ανακοινώθηκε κρίνεται χαμηλό, καθώς δεν καλύπτει πολυμελείς οικογένειες κι επαγγελματίες που χρησιμοποιούν το σπίτι τους ως έδρα Με έντονο...

ΥΠΕΡ-ΟΠΤΙΚΩΣ: Πόλις φάντασμα

Γράφει ο Τάσος Χανλίογλου Μια βόλτα στην πόλη μας αρκεί για να σου μαυρίσει την ψυχή.Δεν σκοπεύω σ' αυτό τουλάχιστον το άρθρο να τα βάλω...

Δυναμικό «παρών» της Περιφέρειας στο Summer Fancy Food Show

Στην αγορά των ΗΠΑ προέβαλε τα προϊόντα που παράγονται στη μακεδονική γη η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μέσα από τη δυναμική συμμετοχή της στη Διεθνή...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

«Πετάει» το αεροδρόμιο Μακεδονία κατέγραψε αύξηση κατά 6,72%

Με υψηλές πτήσεις τόσο στο δίκτυο εσωτερικού όσο και εξωτερικού έκλεισε το πρώτο μισό του έτους για το αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης, καθώς κατέγραψε...

Στις Σέρρες την Πέμπτη 1 Αυγούστου «Σεσουάρ για Δολοφόνους»

Η μακροβιότερη κωμωδία όλων των εποχών ταξιδεύει για πρώτη φορά στην Ελλάδα και έρχεται στις Σέρρες την Πέμπτη 1 Αυγούστου στο Ανοιχτό Αμφιθέατρο ΤΕΙ...

Την 24η Ιουλίου η εξόφληση του ΕΛΓΑ για Daniel και Elias

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κώστας Τσιάρας και ο Πρόεδρος του ΕΛ.Γ.Α., κ. Ανδρέας Θ. Λυκουρέντζος, αποφάσισαν την εκκαθάριση των πορισμάτων, τα...

Συνέχισε να διαβάζεις