26/09/2023
27.8 C
Serres

Αχτσιόγλου : Όσο δεν μειώνονται οι έμμεσοι φόροι θα αφαιμάζεται το εισόδημα των πολίτων

Στο μείγμα πολιτικών για την οικονομία και την προστασία της πρώτης κατοικίας,της επαγγελματικής στέγης και της αγροτικής γης που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε η βουλευτής Επικρατείας και Τομεάρχης Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Έφη Αχτσιόγλου μιλώντας στο πλαίσιο του 8oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Όπως σημείωσε η κ. Αχτσιόγλου, παρά τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης και των στελεχών της για την καλή πορεία της οικονομίας, τα περισσότερα νοικοκυριά στη χώρα βρίσκονται αντιμέτωπα με μία διαφορετική πολύ πιο δυσάρεστη πραγματικότητα, που, όπως υπογράμμισε, αποτυπώνεται και σε όλους τους σχετικούς δείκτες.

Όπως είπε, το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών μειώνεται καθ’ όλη τη διάρκεια της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας ως αποτέλεσμα της επέλασης των έμμεσων φόρων που πλήττουν τα λαϊκά και μεσαία στρώματα. Επιπρόσθετα, τόνισε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με ισχυρές πιέσεις λόγω της αύξηση των χρεών, της έλλειψης ρευστότητας και της μη πρόσβασης σε δανειοδότηση ως αποτέλεσμα της πολιτικής που έχει ακολουθήσει η κυβέρνηση.

Πιο αναλυτικά, η Τομεάρχης Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ανέφερε πως η κυβέρνηση δεν μείωσε τους συντελεστές έμμεσων φόρων στα καύσιμα και στην αγορά ενέργειας που, όπως είπε, είναι καρτελοποιημένη και λειτουργεί χωρίς κανόνες.

Παράλληλα, δεν έκανε ισχυρές παρεμβάσεις στους μισθούς που παραμένουν καθηλωμένοι και σαρώνονται υπό το βάρος του πληθωρισμού. Έτσι παρατηρείται μία «δυσανεξία» των πολιτών που, όπως τόνισε, δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τα στοιχειώδη, χωρίς να έχουν την επιλογή ούτε μίας εβδομάδες διακοπών.

savvas rizos

Αναφερόμενη στις πολιτικές που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, η κ. Αχτσιόγλου ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει παρουσιάσει ένα «μείγμα πολιτικής» που περιλαμβάνει, ανάμεσα σε άλλα, παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας, μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη καθώς και στα τρόφιμα και στην αύξηση του εισοδήματος.

Υπεραμυνόμενη της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε στην κατηγορία πως αντίστοιχες κινήσεις που έχουν υλοποιηθεί στην Ισπανία δεν έχουν αποφέρει τα ανάλογα αποτελέσματα υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για μία χώρα με τελείως διαφορετικές συνθήκες που καταγράφει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά πληθωρισμού στην ΕΕ έχοντας θεσπίσει τον κατώτατο μισθό στα 1.100 ευρώ κατώτατος στα 1.100 ευρώ.

«Τι συγκρίνουμε και με ποιες δυσκολίες; Δεν έχει νόημα μόνο με ένα στοιχείο να προσπαθεί κανείς να βγάλει συμπεράσματα» τόνισε η κ. Αχτσιόγλου υπογραμμίζοντας πως σε μία περίοδο ισχυρών πληθωριστικών πιέσεων όπως η σημερινή, όσο δεν μειώνονται οι έμμεσοι φόροι θα αφαιμάζεται το εισόδημα των πολιτών, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι η μη επιβολή τέτοιων μέτρων αποτελεί αποδοχή του γεγονότος ότι δεν μπορεί να ελέγξει την αγορά στην τήρηση των κανόνων.


Ανέφερε, δε, πως σε όλη την περίοδο της «τρομακτικής συρρίκνωσης των εισοδημάτων της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών, μόλις 15 εισηγμένες έχουν πολλαπλασιάσει την κερδοφορία τους καταγράφοντας την μεγαλύτερη αύξηση της τελευταίας 20ετίας. Πρόκειται για τεράστια αναδιανομή πλούτου».

«Ο πραγματικός μισθός στη χώρα μειώθηκε κατά 7,5% και το 2022 όπως έδειξε και η χθεσινή έκθεση του ΟΟΣΑ, ενώ η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που παρουσίασε μείωση του ονομαστικού μισθού την περίοδο 2019-2022» σημείωσε η κ. Αχτσιόγλου απαντώντας σε ερώτημα για την προτεινόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ.

Επιπρόσθετα υπογράμμισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει, επίσης, την ρύθμιση των χρεών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία στα πρότυπα 2019 και την προώθηση πολιτικών για την «πραγματική ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους με προστασία της πρώτης κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης και της αγροτικής γης από τις τράπεζες και τα funds. Ακόμη, προβλέπει την υλοποίηση πολιτικών για την αύξηση της χρηματοδότησης προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παράλληλα μέτρα όπως η αύξηση του ενιαίου αγορολόγητου στα 10.000 ευρώ και η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος που αναμένεται να «δώσουν μία ανάσα σε επιχειρήσεις και πολίτες».

«Μέσα σε μία εβδομάδα έχουν προγραμματιστεί 2.000 πλειστηριασμοί» τόνισε η κ. Αχτσιόγλου σημειώνοντας πως η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το ιδιωτικό χρέος προβλέπει την αναστολή των πλειστηριασμών θέτοντας συγκεκριμένα κριτήρια για την μεταβατική περίοδο έως να υλοποιηθεί το ολιστικό πλαίσιο προστασίας που προτείνει το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Απαντώντας στην κριτική που ασκείται από τη Νέα Δημοκρατία για το συνολικό κόστος του πλαισίου αυτού, η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε ότι είναι απολύτως κοστολογημένο και κατηγόρησε την ΝΔ ότι «κάνει διάφορες στρεβλώσεις προκειμένου να βγάλει ένα συμπέρασμα που να τη βολεύει».

Επιπλέον, έκανε λόγο για μία πολιτική ανισότητας που έχει ακολουθήσει η ΝΔ που πρέπει να διορθωθεί ενώ σημείωσε πως τα 10 δισ. ευρώ που έχουν διατεθεί στα «διαφορετικά passes προκαλούν ανατροφοδότηση της αισχροκέρδειας».


Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για πιθανές συνεργασίες και δημιουργία κυβέρνησης ηττημένων η κ. Αχτσιόγλου τόνισε πως «είμαστε καθαροί πολύ καιρό σε αυτό το σημείο. Έχουμε κάνει ανοιχτό κάλεσμα σε προοδευτικές δυνάμεις στη βάση προγραμματικών θέσεων όπου και επιδιώκουμε συγκλίσεις τις οποίες και πιστεύουμε» ενώ τόνισε ό,τι επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ είναι να είναι 1ο κόμμα στις επερχόμενες εκλογές προκειμένου να έχει την πολιτική και αριθμητική νομιμοποίηση να προχωρήσει σε συνεργασίες.

Εκλογές 2023: Τι προβλέπουν οι στοιχηματικές εταιρείες -Απόλυτο φαβορί η ΝΔ, πόσο δίνουν τη διαφορά με ΣΥΡΙΖΑ

Πηγή:newsbomb

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Νέος εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ ο Νίκος Ρωμανός

Νέος εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας ορίστηκε ο Νίκος Ρωμανός, μετά από απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Υπενθυμίζεται πως, ο Νίκος Ρωμανός κατείχε τη θέση του...

Ο Κασσελάκης είναι ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να μιλήσει ποτέ για...

Κατά την διάρκεια της συναυλίας του Παπακωνσταντίνου μάθαμε και τα νέα για τον Κασσελάκη. Η έκπληξη που λέγαμε πριν από ένα μήνα ότι είναι...

Γιάννης Πουλόπουλος: «Στα 31 ανακάλυψα τη σεξουαλικότητά μου, πριν είχα σχέσεις με κοπέλες»

«Με ψυχοθεραπεία, όπως και ο Κασσελάκης» συνέχισε Με αφορμή τα αλλεπάλληλα ρεπορτάζ για τον Στέφανο Κασσελάκη και το γεγονός ότι δημοσιοποιούνται λεπτομέρειες για το παρελθόν...

Άδωνις Γεωργιάδης: Στα εργοστάσια θα τσακώνονται ποιος θα πάει να δουλέψει την Κυριακή

«Εξαιρετικά φιλεργατικό το νέο νομοσχέδιο», λέει ο υπουργός Εργασίας - Μέχρι τέλος του χρόνου πάνω από τις μισές επικουρικές συντάξεις θα έχουν εξοφληθεί Για τις...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Αυτά τα πέντε ζώδια είναι προγραμματισμένα να νιώθουν δυστυχισμένα

Κάποια προσπαθούν να το παλέψουν, αλλά τα τραβάει η μιζέρια όπως το σκοτάδι τις νυχτερίδες. Ηλεγόμενη θετική ψυχολογία, που μας παρακινεί να είμαστε αισιόδοξοι και...

Ιωάννα Τούνη: Θα συναντηθεί μετά από πολλά χρόνια με τα ετεροθαλή αδέρφια της

«Έχουμε να ιδωθούμε χρόνια, θα έρθουν στη βάφτιση» έγραψε στο Instagram - Η ανάρτησή της από το αεροδρόμιο Την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η...

Ένας στους τέσσερις νέους στην Ελλάδα δεν σπουδάζει ούτε έχει κατάρτιση για να βρει δουλειά

Το κοινωνικό κράτος είναι προσανατολισμένο στους ηλικιωμένους που λαμβάνουν το 30% του ΑΕΠ όταν παιδιά και οικογένειες έχουν μόλις 8%. Ένας στους τέσσερις νέους στην...

Συνέχισε να διαβάζεις