22/03/2023
16.3 C
Serres

Διαμαρτυρία Νομίδου στην Πάνου και στο Δήμο Σερρών!

Η κ. Νίκη-Ελένη Νομίδου που είναι η Πρόεδρος του Συλλόγου Οικογενειών/Φροντιστών και Φίλων για την Ψυχική Υγεία, τη Νόσο Alzheimer και Συγγενείς Διαταραχές «ΣΟΦΨΥ Ν. Σερρών» μας έστειλε μια επιστολή που απευθύνεται στην κ. Σωτηρία Πάνου και τον Δήμο Σερρών

Σύμφωνα με την επιστολή στις 04.01.2020 το ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΒΗΜΑ παρουσίασε τη συνέντευξή σας για τη δημιουργία Συμβουλευτικού Σταθμού για την άνοια που προγραμματίζει ο Δήμος Σερρών, περιλαμβανομένης της εξής αναφοράς σας στο έργο του ΣΟΦΨΥ Ν.Σερρών:

«Είμαστε ευτυχείς που στον τόπο μας έχουμε ήδη ένα τεράστιο έργο από το ΣΟΦΨΥ Ν. Σερρών που με την εθελοντική προσφορά τους και το πολυπαραγοντικό έργο τους προσφέρουν υποστηρικτικές ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες σε άτομα που χρήζουν ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και αξιοποιώντας την πολύτιμη πείρα τους θα προστεθεί άλλο ένα λιθαράκι στην προσπάθεια αυτή».

Σύμφωνα με την ίδια σε μια πρώτη και γρήγορη ανάγνωση της παραπάνω αναφοράς, ο αναγνώστης διακρίνει μια δημόσια αναγνώριση του έργου ενός τοπικού φορέα από έναν τοπικό άρχοντα.

Parfait

Πράγματι, ο ΣΟΦΨΥ Ν.Σερρών ως Ειδικά Πιστοποιημένος Φορέας Παροχής Υπηρεσιών Κοινωνικής Φροντίδας αποδεικνύει δια της θεσμικής του αναγνώρισης ότι διαθέτει τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά και εμπειρία καθώς και τις προϋποθέσεις τήρησης των προδιαγραφών ποιότητας που υπαγορεύονται από το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο.

Ακούραστα εδώ και 22 χρόνια ο ΣΟΦΨΥ Ν. Σερρών προσφέρει φάσμα υποστηρικτικών υπηρεσιών κοινωνικού χαρακτήρα, ελπίδα και νόημα στη ζωή σε ξεχασμένους και παραμελημένους από τις τοπικές αρχές συμπολίτες μας που είναι αποκλεισμένοι λόγω ψυχικής υγείας, ηλικίας και αυξημένων υποχρεώσεων φροντίδας, μέσα από:

Προγράμματα τα οποία απευθύνονται σε ΑμεΑ (ψυχικές διαταραχές, άνοια) με στόχο την ανάπτυξη δεξιοτήτων, τη δημιουργική απασχόληση, και την ισότιμη ένταξη στην κοινωνική ζωή.


Πρόγραμμα ανοικτής προστασίας ηλικιωμένων, στα πλαίσια του οποίου παρέχονται υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας, αναψυχής και κοινωνικής ενεργοποίησης.

Προγράμματα υποστήριξης των οικογενειών και των φροντιστών των ατόμων με ψυχικές διαταραχές και/ή άνοια, μέσω προγραμμάτων ψυχοεκπαίδευσης, ατομικής και ομαδικής συμβουλευτικής, πολιτιστικών και αθλητικών δράσεων.

Προγράμματα πρόληψης, μέσω ποικίλλων δράσεων και εκδηλώσεων ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και δραστηριοποίησης της τοπικής κοινωνίας για τη δημιουργία κοινοτήτων φιλικών προς τις ψυχικές διαταραχές και την άνοια.

Ο ΣΟΦΨΥ Ν.Σερρών είναι ευγνώμων που επιχειρήσεις, φορείς και ιδρύματα αναγνωρίζουν έμπρακτα το έργο μας και με την οικονομική τους στήριξη αντισταθμίζουν την παντελή έλλειψη υποστήριξης των δράσεών μας από τις αρχές του τόπου.


Χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσαμε να καλύπτουμε τα τεράστια κενά σε υποστηρικτικές υπηρεσίες στην ευρύτερη περιοχή των Σερρών ούτε να προσφέρουμε υποστήριξη σε χιλιάδες συμπολίτες μας εδώ και 22 χρόνια.

Διαμαρτυρία Νομίδου στην Πάνου

Στο τέλος όμως διαμαρτύρεται στην κ. Πάνου γιατί ο Δήμος δεν θέλει την σύμπραξη μαζί τους, αλλά προτιμά να κάνει μόνος του και εντελώς δωρεάν ένα δικό του πρόγραμμα των ατόμων με ψυχικές διαταραχές!

Γιατί ο Δήμος να συμπράξει με τον όποιο σύλλογο;

Αναρωτιέμαι γιατί πρέπει ο Δήμος να συμπράξει με τον όποιο σύλλογο που λειτουργεί με τα δικά του κριτήρια και έχει βέβαια την δική του ιστορία, την οποία μπορεί να την σέβεται, αλλά μέχρι εκεί!

Γιατί άραγε είναι αναμενόμενο να συμπράξουν μέσα από ένα μνημόνιο συνεργασίας με το φορέα σας;

Και γιατί θα έπρεπε να προχωρήσει ο Δήμος σε συνεργασία δεν το κατάλαβα

Άραγε ο Δήμος θα δώσει την πρέπουσα απάντηση;

Γιατί η δική μου αίσθηση είναι πως …χρειάζεται!

Διαβάστε επίσης