21/05/2024
26.4 C
Serres

Σε εκδήλωση της Τομεακής Οργάνωσης Σερρών του ΚΚΕ Αναλύθηκαν οι θέσεις για το Περιβάλλον και τις ΑΠΕ

Array

Με την παρουσίαση των επεξεργασιών τους τόσο για την ανάπτυξη και το ρόλο των ΑΠΕ στην περιοχή των Σερρών, όσο και τη διαχείριση των απορριμμάτων, αποκαλύπτοντας το χαρακτήρα και το περιεχόμενο των επενδύσεων, το ποιος κερδίζει τελικά και ποιος χάνει από όλες αυτές τις κατευθύνσεις των κρατών για την «πράσινη μετάβαση», τη «σωτηρία» του πλανήτη από την κλιματική αλλαγή.

Ο Κοκαρίδας Δημήτρης, γεωπόνος μελετητής και δημοτικός σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση στο Δήμο Εμμανουήλ Παπά, κάνοντας μια εκτενή ιστορική αναφορά για όλες τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πατώντας διαχρονικά στην αγωνία του ανθρώπου για το πώς μπορεί να μειωθεί η ρύπανση και να προστατευτεί το περιβάλλον, παρουσίασε τις  χρήσεις των ΑΠΕ σε περιοχές του νομού μας αλλά και την αντίφαση που δημιουργείται όταν αυτές αξιοποιούνται όχι για την κοινωνική ευημερία αλλά για την αύξηση της κερδοφορίας των μονοπωλίων που επενδύουν στην «πράσινη ανάπτυξη». 

Αναφέρθηκε στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής νομοθεσίας  που καθορίζεται από τι εξυπηρετεί καλύτερα τα μονοπώλια της ενέργειας και όχι τις λαϊκές ανάγκες. Η άναρχη χωροθέτηση των εγκαταστάσεων των ΑΠΕ στη ΒΙΠΕ Σερρών και στη Σιντική έχει δημιουργήσει πλήθος προβλημάτων περιβαλλοντικών και όχι μόνο. 

BMW x2 ix2 web banner mathe perissotera 1

Το παράδειγμα της εγκατάστασης φωτοβολταϊκού πάρκου  4.100 στρεμμάτων, πάνω στο βουνό Μενοίκιο, αλλοιώνοντας και υποβαθμίζοντας τη φυσική γεωμορφολογία της περιοχής, παρακάμπτοντας τις αντιδράσεις των κατοίκων, αποδεικνύει πόσο καλά και γρήγορα συνεργάζεται το αστικό κράτος με τους επενδυτές της Ενέργειας.

Ο Μουρατίδης Αναστάσιος, γεωπόνος, πρόεδρος του συλλόγου προστασίας περιβάλλοντος Σερρών, στην ομιλία του ανέπτυξε τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις του συλλόγου που συστάθηκε για να υπερασπιστεί την προστασία του περιβάλλοντος στο νομό  Σερρών μετά το σχεδιασμό για κατασκευή και λειτουργία μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στην περιοχή.  Παρουσίασε τις δράσεις του συλλόγου, στην προσπάθειά του να επικοινωνήσει σε όλο το Σερραϊκό λαό για να τηρηθούν απαρέγκλιτα αυστηρές προδιαγραφές, επιστημονικοί έλεγχοι και δικλίδες ασφαλείας για την ορθή και ασφαλή λειτουργία της ΜΕΑ Παλαιοκάστρου. 

Επεσήμανε και τις πρόσφατες ενέργειες των κατοίκων της περιοχής και του Συλλόγου ώστε να κοινοποιηθεί σε όλο το Σερραϊκό λαό η διαχείριση των λημμάτων, η δημιουργία χώρου ταφής σε αγροτεμάχια που βρίσκονται δίπλα σε κατοικημένη περιοχή.    


Η Φιλιώ Σαραντίδου, μέλος της ΤΕ Σερρών και υποψήφια βουλευτής με το ΚΚΕ ανέπτυξε τις θέσεις του ΚΚΕ σχετικά με την ανάπτυξη των ΑΠΕ, επιχειρηματολογώντας  πως καμιά οικολογική αντίληψη ή ευαισθησία δεν μπορεί να δείξει ένα οικονομικό-πολιτικό σύστημα που μετρά τα πάντα με βάση πόσο κερδίζουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Οι κρατικοί μηχανισμοί, οι ιμπεριαλιστικές ενώσεις όπως η ΕΕ, BRICS, G20, δουλεύουν για τα κέρδη των ομίλων σε βάρος του περιβάλλοντος, και των λαϊκών αναγκών κάθε χώρας. Διατυπώνονται από ολόκληρο το αστικό σύστημα περίτεχνα λόγια πασπαλισμένα με οικολογικές ευαισθησίες χωρίς να τα τσιγκουνεύονται αλλά ούτε και να τα εννοούν οι  πολιτικοί πρεσβευτές τους. 

Σχετικά με την περιοχή των Σερρών, πρέπει πρώτα απ όλα να γίνει αντιληπτή από όλους η συνολική γεωμορφολογία της, έτσι όπως είναι σχηματισμένη η επιμήκης λεκανοειδής πεδιάδα με την πλούσια λεκάνη απορροής των υδάτων του ποταμού Στρυμόνα και των παραποτάμων του, τα βουνά, οι ημιορεινές περιοχές, η Λίμνη Κερκίνη, διαμορφώνουν ένα πλούσιο μικροκλίμα με ποικίλα είδη χλωρίδας και πανίδας, με ζώνες προστασίας «ΝΑΤΟΥΡΑ» και καταφύγια άγριας ζωής. 

Σε αυτό λοιπόν το περιβάλλον, εφαρμόζεται  η πολιτική της εμπορευματοποίησης και της άναρχης χρήσης της γης, των δασών, του αέρα, της μοναδικής παραλίας της Σερραϊκής ΑΚΤΉΣ, με αποτέλεσμα να οδηγείται  η καταστροφή όλων αυτών, τόσο από την κυβέρνηση της ΝΔ , όσο και την προηγούμενη των ΣΥΡΙΖΑ- Ανέλ, αλλά και των παλαιότερων του ΠΑΣΟΚ. Το Μέρα 25, από τη μεριά του, ο πιο καθαρός εκπρόσωπος της αμερικανικής πολιτικής του Μπάιντεν και της Κομισιόν ακολουθεί την ίδια στρατηγική καπιταλιστικής ανάπτυξης.

 Συμπέρασμα: λύση, δεν πρόκειται να βρεθεί σε αυτό το πολιτικό πλαίσιο γιατί η δομή της οικονομίας βασίζεται στο κέρδος και όχι στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. 


Το ΚΚΕ, έχει προτάσεις και πρόγραμμα εξουσίας για το λαό που μπορούν να εφαρμοστούν μέσα από ένα συνολικό και οργανωμένο επιστημονικό σχεδιασμό, όπου οι εργαζόμενοι, οι άνθρωποι του μόχθου θα συμμετέχουν ενεργά στη λήψη αποφάσεων, σε ολόκληρη τη λειτουργία της παραγωγής.

  • Έτσι η γη δε θα είναι εμπόρευμα, θα αποτελεί κοινωνική ιδιοκτησία. Θα διασφαλίζεται η υγεία των κατοίκων και των εργαζομένων, όπως και η εξάλειψη της ανεργίας και της ενεργειακής φτώχειας. Θα ιεραρχηθεί η μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας, η προστασία του περιβάλλοντος. 
  • Μέσα από μια κεντρικά σχεδιασμένη αξιοποίηση όλων των εγχώριων διαθέσιμων ενεργειακών δυνατοτήτων της χώρας, που θα είναι  απαλλαγμένη από το κριτήριο του καπιταλιστικού κέρδους μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη, ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών  και παράλληλα να λαμβάνονται όλα τα μέτρα ώστε να προστατεύεται το φυσικό περιβάλλον, του οικοσυστήματος, να περιορίζεται η βιομηχανική ρύπανση.
  • Η επιστημονική έρευνα και γενικότερα η επιστήμη θα αξιοποιείται για να ελαχιστοποιήσει την αρνητική επίδραση στο περιβάλλον, για να πολλαπλασιάσει την ευημερία του λαού από κάθε παραγωγική δραστηριότητα.  
  • Όλοι οι εργαζόμενοι, όλος ο λαός απαιτείται να είναι ψυλλιασμένος όταν ακούει για «πράσινη ανάπτυξη». Γιατί για τα μονοπώλια, ούτε για την πράσινη ανάπτυξη κόπτονται, ούτε για το καθαρό περιβάλλον, ούτε για τη βλάστηση, ούτε για τις περιοχές NATURA. Μόνο τα κέρδη τους έχουν στον ορίζοντα, και τίποτε άλλο. Για τα κέρδη τους σκοτώνουν και λαούς. 

Χρέος λοιπόν των λαών, το ελληνικού λαού είναι ο ίδιος να σώσει τον εαυτό του με αγώνες ταξικούς, με ξεκαθαρισμένες τις διαχωριστικές γραμμές στο σύστημα που γεννά τη βαρβαρότητα.

 Να ενισχύσει στις εκλογές στις 21 Μάη, το ΚΚΕ. Το Κόμμα που αγωνίζεται και συμπαραστέκεται κάθε αγωνιζόμενο σωματείο, σύλλογο, φορέα που ξεπερνάει το φόβο και βγαίνει μπροστά. 

Χρέος μας να δώσουμε νέα ώθηση και δύναμη στο ΚΚΕ, για να δημιουργηθούν πιο δυνατές εστίες αντίστασης, να μαζικοποιηθούν οι λαϊκοί αγώνες για την προστασία του Περιβάλλοντος και στο νομό μας, για να αναπτυχθεί ένα ρωμαλέο κίνημα αντίστασης στις αντιλαϊκές πολιτικές και διεκδίκησης των σύγχρονων αναγκών μας. 

Κλιμάκιο του ΚΚΕ Σερρών στον Τύμβο Καστά!

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Δημήτρης Λάλος – Μαριλίτα Λαμπροπούλου: Ζευγάρι και στη ζωή

Σύμφωνα με την Espresso ο Δημήτρης Λάλος και η Μαριλίτα Λαμπροπούλου είναι μαζί και στη ζωή! Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ώρες έγινε γνωστό...

Ιωάννα Μαλέσκου: «Όταν ανακοίνωσα την εγκυμοσύνη μου, κάποιες γυναίκες του χώρου έκαναν ανήθικα...

Την Ιωάννα Μαλέσκου υποδέχθηκε στο πλατό του The 2Night Show ο Γρηγόρης Αρναούτογλου. Η παρουσιάστρια του ΟΡΕΝ μίλησε τα μεσάνυχτα της Δευτέρας (20/5) για...

Super Κική για τον σύντροφό της: «Με έκανε να απελευθερωθώ στο σεξ και...

Συνέντευξη στην εκπομπή της Κατερίνας Καινούργιου παραχώρησε η Super Κική μαζί με τον σύντροφό της, Κώστα TSamurai. Κατά την διάρκεια της συνέντευξης η influencer...

Βάνα Μπάρμπα: «Όταν πήγα στα Όσκαρ ήταν η πρώτη φορά που έβαλα ποτέ...

«Δεν είμαι ικανή να στηρίξω ένα γάμο, αγαπώ την ελευθερία μου» αποκάλυψε μεταξύ άλλων η Βάνα Μπάρμπα. Σήμερα Δευτέρα (20.05.2024) η Βάνα Μπάρμπα μίλησε στην...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Το Επιμελητήριο Σερρών συμμετέχει στο “BALKAN ENERGY FORUM”.

Το Επιμελητήριο Σερρών  ενημερώνει πως στις 23-25 Μαΐου 2024 θα διεξαχθεί στην Κοζάνη (Εκθεσιακό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας) το 1ο Διεθνές Συνεδριακό και Εκθεσιακό Γεγονός...

Έλενα Τούσκα: Καμία δημοτική αρχή δε φέρει ευθύνη για τις καθυστερήσεις στο νέο κολυμβητήριο;

ΟΤΑΝ ΜΑΛΩΝΟΥΝ ΤΑ ΒΟΥΒΑΛΙΑ, ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΑ ΒΑΤΡΑΧΙΑ αναφέρει η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δήμο Σερρών και της επικεφαλής Έλενας Τούσκα αναφορικά με...

Ρίξτε Αυτά τα 8 Συστατικά στη Θέση Φύτευσης Και θα Μεγαλώσετε τις Πιο Γευστικές Ντομάτες

Για να έχετε τις καλύτερες ντομάτες σε γεύση και σε μέγεθος και για να εξασφαλίσετε μεγάλη παραγωγή θα πρέπει πριν φυτέψετε να ρίξετε κάποια...

Συνέχισε να διαβάζεις