21/05/2024
26.4 C
Serres

Κλιμάκιο του ΚΚΕ Σερρών στον Τύμβο Καστά!

Array

Κλιμάκιο του ΚΚΕ επισκέφτηκε τον Τύμβο Καστά την Τρίτη 2 Μάη με επικεφαλή τη Φιλιώ Σαραντίδου, υποψήφια Βουλευτή Σερρών.

Αφού πραγματοποιήθηκε η ξενάγηση στο χώρο του μνημείου από την προϊσταμένη εφορείας αρχαιοτήτων κ. Μαλαμίδου Δήμητρα, ακολούθησε συζήτηση με εργαζομένους του Μνημειακού χώρου. 

Από τις συζητήσεις προέκυψε η ανάγκη να εξασφαλιστεί η απαραίτητη οικονομική χρηματοδότηση από το κράτος, έτσι ώστε οι εργασίες συντήρησης και ανάδειξης του ταφικού μνημείου να γίνουν οργανωμένα και σχεδιασμένα και όχι αποσπασματικά με μεγάλες καθυστερήσεις  που πολλές φορές δημιουργούν επιπρόσθετα προβλήματα. 

Κλιμάκιο του ΚΚΕ στα Κ.Υ Ν.Ζίχνης και Ροδολίβους

BMW x2 ix2 web banner mathe perissotera 1


Στην ευρύτερη περιοχή του νομού Σερρών υπάρχει πληθώρα μνημείων και αρχαιολογικών χώρων (από την εποχή του σιδήρου, των κλασικών χρόνων, της Ρωμαϊκής και μετέπειτα εποχής, των παλαιοχριστιανικών και νεοχριστιανικών χρόνων) που πρέπει να συνεχιστεί σταθερά η ερεύνησή τους, να γίνει ευρέως γνωστή η πολιτιστική κληρονομιά όλης της περιοχής  στην τοπική κοινωνία, σε όλη την ελληνική επικράτεια, να γίνει επισκέψιμη από όλο τον κόσμο.


Είναι πλέον ώριμο να πραγματοποιηθεί η δημιουργία ενός μουσείου στις Σέρρες που θα εμπεριέχει όλα τα ευρήματα από τους χώρους των ανασκαφών της ΠΕ Σερρών και τις αποθήκες στις οποίες βρίσκονται για να εκτεθούν συνολικά σε ένα ενιαίο χώρο.


Επισημάνθηκε επίσης πως πρέπει να γίνουν απαραίτητες εργασίες στο οδικό επαρχιακό δίκτυο που είναι ακατάλληλο (αγροτικός δρόμος που σε αρκετά σημεία έχει νεροφαγώματα), πρώτα  και κύρια για τους εργαζόμενους που καθημερινά μετακινούνται  αλλά και για τους επισκέπτες. 


ΚΚΕ: Αντίφαση στη δήλωση Τσίπρα για υποψηφιότητα στις Σέρρες


Η ανάγκη να υπάρχει μόνιμο προσωπικό, με σταθερή εργασία και δικαιώματα, όλων των ειδικοτήτων της Εφορείας Αρχαιοτήτων, αποτελεί για το ΚΚΕ ένα από τα διαχρονικά αιτήματα πάλης τόσο στη Βουλή, τόσο και στο κίνημα, σε σωματεία  αντίστοιχων Εφορειών που διεκδικούν αξιοπρεπείς μισθούς, ζωή με δικαιώματα.


Ακολούθησε περιοδεία στην Μεσολακκιά, όπου αναπτύχθηκε πλούσια συζήτηση με κατοίκους της περιοχής , με τα προβλήματα της καθημερινότητας που αντιμετωπίζουν σε ένα δήμο που διαρκώς ελαττώνεται ο πληθυσμός του. 


Η Φιλιώ Σαραντίδου ανέπτυξε τις θέσεις του ΚΚΕ για την περιοχή.


Ανέλυσε  πως μια τόσο πλούσια σε πρώτες ύλες περιοχή, με εύφορα εδάφη, οδηγήθηκε στη φτωχοποίηση.

Οι αντιλαϊκές πολιτικές όλων των Κομμάτων που Κυβέρνησαν, όλων των Σερραίων υπουργών και Βουλευτών, ήταν στενά συνυφασμένες  με την άναρχη ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής, της μεταποίησης που δε δημιούργησαν μακρόπνοα έργα ανάπτυξης για το λαό, αλλά οδήγησαν τις επόμενες γενιές να εγκαταλείψουν τον τόπο τους. 

Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που δίνει όλες του τις δυνάμεις για να αλλάξει αυτή η κατάσταση. είναι το Κόμμα που πιστεύει βαθειά στη δύναμη του λαού, στην προοπτική ανατροπής για να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες όλου του λαού. 

Ζητά το ΚΚΕ να προσληφθεί το απαραίτητο προσωπικό και να ενισχυθεί η χρηματοδότηση προς την Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών

Ερώτηση προς τους υπουργούς Πολιτισμού και Αθλητισμού και Εσωτερικών κατέθεσε το ΚΚΕ σχετικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων της πλήρους και ομαλής λειτουργίας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών, λόγω της έλλειψης προσωπικού και της αναγκαίας κρατικής χρηματοδότησης.

Συγκεκριμένα, στην Ερώτηση, που υπογράφουν οι βουλευτές Δημήτρης Κουτσούμπας, Γιάννης Δελής, Λιάνα Κανέλλη, Γιώργος Λαμπρούλης και Λεωνίδας Στολτίδης, επισημαίνονται τα εξής:


«Σοβαρότατα προβλήματα αντιμετωπίζει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών στη λειτουργία της, λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό.

Το δυναμικό που έχει στη διάθεσή της είναι αναντίστοιχο των αναγκών που καλείται να καλύψει.

Η πληθώρα των μνημείων και των αρχαιολογικών χώρων, καθώς και των χώρων που πρέπει να ερευνηθούν, δημιουργεί πολλές απαιτήσεις που δεν μπορούν να καλυφθούν από το υπάρχον προσωπικό.

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι η εντατικοποίηση της εργασίας, αλλά και η έκθεση της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής σε σοβαρούς κινδύνους.

Η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα της χρόνιας πολιτικής όλων των κυβερνήσεων, η οποία ευθύνεται για την υποχρηματοδότηση του ιδιαίτερου τομέα του Πολιτισμού και την υποστελέχωση όλων των υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ.


Σύμφωνα με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών, στην υπηρεσία εργάζονται 4 αρχαιολόγοι, 1 αρχιτέκτων μηχανικός, 1 ΤΕ μηχανικός έργων, 1 συντηρήτρια αρχαιοτήτων, 1 ΔΕ τεχνικός, 1 μαρμαροτεχνίτης, 1 εργατοτεχνίτης, 6 διοικητικοί, 2 λογιστές. Ωστόσο, για τις ανάγκες πλήρους και ομαλής λειτουργίας της Υπηρεσίας στους τομείς εποπτείας, προστασίας, μελετών και ανάδειξης των πολυάριθμων αρχαιολογικών χώρων, που περιλαμβάνει η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών (7 Δήμοι), θεωρούνται απαραίτητοι επιπλέον 8 αρχαιολόγοι, 4 διοικητικοί/λογιστές, 4 μηχανικοί αρχιτέκτων, τοπογράφος, πολιτικός μηχανικός, ΤΕ μηχανικός, 10 συντηρητές αρχαιοτήτων, 2 πληροφορικής, 10 εργατοτεχνίτες, 4 μαρμαροτεχνίτες, 4 ΔΕ τεχνικοί, 2 οδηγοί.


Για το Αρχαιολογικό Μουσείο και τα μνημεία των Σερρών (Ζιντζιρλί Τζαμί και Έκθεση Παλαιάς Μητρόπολης), καθώς και για τους χώρους της Αμφίπολης, συμπεριλαμβανομένου του Τύμβου Καστά, προκειμένου να εξασφαλιστεί η προστασία τους, είναι επιτακτική ανάγκη η πρόσληψη ικανού αριθμού ημερήσιων φυλάκων αρχαιοτήτων και νυχτοφυλάκων, πλέον των υφιστάμενων.


Επιπλέον, καίριας σημασίας είναι η πρόσληψη μόνιμων φυλάκων υπαίθρου (τα τελευταία χρόνια δεν υπάρχει κανένας) για την εποπτεία των απομακρυσμένων αρχαιολογικών θέσεων, που γίνονται συχνά στόχοι αρχαιοκαπηλικής δράσης, φαινόμενο που είναι ιδιαίτερα έντονο στην περιοχή της ΠΕ Σερρών.


Να σημειωθεί ότι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών δεν διαθέτει κανέναν υπάλληλο καθαριότητας με μόνιμη σχέση εργασίας, ενώ με τα νέα δεδομένα της προστασίας της υγείας των εργαζομένων και των επισκεπτών των Μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων, οι υφιστάμενοι συμβασιούχοι (1 για τα Μνημεία και το Μουσείο Σερρών και 1 για το Μουσείο και τους χώρους Αμφίπολης) δεν επαρκούν ούτε στο ελάχιστο.


Επίσης, η εφαρμογή του σχεδιασμού και των μελετών του έργου “Στερέωση, συντήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη μνημείου τύμβου «Καστά» στην Αμφίπολη Σερρών” έχει αναδείξει την ανάγκη της εντατικοποίησης του ρυθμού εργασιών και του καλύτερου συντονισμού μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων, καθώς και του έγκαιρου σχεδιασμού για την εξασφάλιση συνέχισης της χρηματοδότησης από το επόμενο ΕΣΠΑ 2021-2027.

Επίσης, είναι απαραίτητη η ενεργοποίηση των φορέων Τοπικής Διοίκησης (Δήμος Αμφίπολης και Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας) για τη βελτίωση της οδικής πρόσβασης από τη Μεσολακκιά μέχρι τον Τύμβο Καστά, έργο κομβικής σημασίας για τη βέλτιστη ανάδειξη του μνημείου.


Την ίδια ώρα χρήζουν άμεσης χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να υπάρχει ωριμότητα αναζήτησης χρηματοδοτικών εργαλείων υλοποίησης, οι παρακάτω μελέτες:


• Βελτίωση της υπάρχουσας μελέτης για “Διαμόρφωση χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αμφίπολης”, η οποία προβλέπει δημιουργία 24 θέσεων αυτοκινήτων και οκτώ (8) λεωφορείων σε απαλλοτριωμένο αγροτεμάχιο πλησίον του μουσείου.


• Ολοκλήρωση μελέτης για δημιουργία μικρού θεάτρου στον αρχαιολογικό χώρο του Βορείου Τείχους Αμφίπολης για τις ανάγκες θεατρικών και μουσικών δρωμένων.


• Εκπόνηση μελετών συντήρησης – ανάδειξης επιμέρους μνημείων (ψηφιδωτά δάπεδα ρωμαϊκών και παλαιοχριστιανικών κτιρίων, δομικό υλικό των τειχών, τοιχογραφίες τάφων).
Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί ποια μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:

  • Την άμεση πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού όλων των προαναφερόμενων ειδικοτήτων, ώστε να εξασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών.
  • Την άμεση κρατική χρηματοδότηση, ώστε να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός μελετών και εργασιών στην περιοχή ευθύνης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών».

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Ιωάννα Μαλέσκου: «Όταν ανακοίνωσα την εγκυμοσύνη μου, κάποιες γυναίκες του χώρου έκαναν ανήθικα...

Την Ιωάννα Μαλέσκου υποδέχθηκε στο πλατό του The 2Night Show ο Γρηγόρης Αρναούτογλου. Η παρουσιάστρια του ΟΡΕΝ μίλησε τα μεσάνυχτα της Δευτέρας (20/5) για...

Super Κική για τον σύντροφό της: «Με έκανε να απελευθερωθώ στο σεξ και...

Συνέντευξη στην εκπομπή της Κατερίνας Καινούργιου παραχώρησε η Super Κική μαζί με τον σύντροφό της, Κώστα TSamurai. Κατά την διάρκεια της συνέντευξης η influencer...

Βάνα Μπάρμπα: «Όταν πήγα στα Όσκαρ ήταν η πρώτη φορά που έβαλα ποτέ...

«Δεν είμαι ικανή να στηρίξω ένα γάμο, αγαπώ την ελευθερία μου» αποκάλυψε μεταξύ άλλων η Βάνα Μπάρμπα. Σήμερα Δευτέρα (20.05.2024) η Βάνα Μπάρμπα μίλησε στην...

Λένα Ζευγαρά: «Το τελευταίο διάστημα περνάω τέλεια μόνο με τη δουλειά μου»

Στην εκπομπή του Γρηγόρη Αρναούτογλου φιλοξενήθηκε τα μεσάνυχτα της Δευτέρας (20/5) η Λένα Ζευγαρά. Η δημοφιλής λαϊκή τραγουδίστρια άνοιξε τα χαρτιά της στην κάμερα...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Γιουροβίζιον: Ο Γάλλος που συγκλόνισε την Ευρώπη έχει κάτι να σου πει

Η φωνή του Slimane ήταν η νικήτρια της φετινής Eurovision με το Mon Amour να κάνει διαδοχικά ρεκόρ στο Spotify και τον Γάλλο να...

Μακρύ μαλλί μπούκλα, άβαφη και συνεσταλμένη: H Μαρίνα Σάττι στα 19 της δεν έδειχνε σε τίποτα το κορίτσι που είναι σήμερα

H Mαρίνα Σάττι, που εκπροσώπησε την Ελλάδα στη φετινή Eurovision με το τραγούδι «Ζάρι», έχει μία μακρά πορεία στον καλλιτεχνικό χώρο, αφού από νεαρή...

Κώστας Καραμανλής: Πράξη η αντικατάσταση αντλιοστασίων άρδευσης στο ΤΟΕΒ Ψυχικού – Πεθελινού!

Ένα αίτημα ετών σήμερα γίνεται πράξη, με την παράδοση προς χρήση του σύγχρονου συστήματος που αναβαθμίζει αποφασιστικά το αρδευτικό και αποστραγγιστικό δίκτυο του ΓΟΕΒ...

Συνέχισε να διαβάζεις