25/07/2024
30.4 C
Serres

Σύλλογος Κινητικά Αναπήρων: Επιδείνωση στην προσβασιμότητα σε δρόμους και πεζοδρόμια των Σερρών

Στις 19/02/2024 αντιπροσωπεία του ΔΣ του Συλλόγου μας συναντήθηκε με τη νέα Δήμαρχο Σερρών κ. Βαρβάρα Μητλιάγκα.

sillogos kinitika anapiron mitliaga prosvasimotita

Μεταξύ άλλων θεμάτων, ο σύλλογος μας αναφέρθηκε εκτεταμένα στα πολλά και διογκούμενα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κινητικά ανάπηροι κατά τη μετακίνηση τους στην πόλη των Σερρών, κάνοντας χρήση του αναγκαίου ατομικού εξοπλισμού τους (ηλεκτρικό αμαξίδιο, κα.).

Τις επόμενες ημέρες η Δημοτική αρχή έλαβε και γραπτά μέσω e-mail τις επικαιροποιημένες θέσεις και προτάσεις του συλλόγου μας για την επίλυση των ζητημάτων που κουβεντιάσαμε στη συνάντηση, των οποίων το κεντρικό σκεπτικό μαζί με την τότε συγκεκριμενοποίηση τους ο σύλλογος μας είχε επίσης υποβάλει και στην προηγούμενη αρχή. 

Το σκεπτικό μας μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και τους τρεις ακόλουθους πολύ σημαντικούς άξονες: 

  1. Τη σταθερή-άμεση συνεργασία των αρμόδιων υπηρεσιών του Δήμου με ορισμένους από το σύλλογο μας εκπροσώπους σχετικά με το θέμα της προσβασιμότητας σε δρόμους/πεζοδρόμια της πόλης και συναφών ζητημάτων όπως η ανάγκη επειγόντων παρεμβάσεων, αλλά  και με το θέμα των δημόσιων και ιδιωτικών  θέσεων στάθμευσης ΑμεΑ. 
  2. Την ανάγκη άμεσης παρέμβασης του Δήμου σε συγκεκριμένες οδούς και περιοχές, οι οποίες χρησιμοποιούνται περισσότερο από τους ΑμεΑ στη διεκπεραίωση κρίσιμων και στοιχειωδών λειτουργειών και στις οποίες έχουν παρατηρηθεί επείγοντα και σοβαρά προβλήματα. Οι επιδιορθώσεις και ορισμένες νέες κατασκευές τονίσαμε ότι έπρεπε να έχουν ξεκινήσει ήδη από «χτες» στις οδούς Βενιζέλου, Μεραρχίας/Κ. Καραμανλή και στο τετράγωνο όπου βρίσκεται το κτήριο του ΙΚΑ/ΕΦΚΑ και οι επιτροπές των ΚΕΠΑ. 
  3. Το σχεδιασμό/δημιουργία «διαδρόμων προσβασιμότητας» με σκοπό τη μεσοπρόθεσμη βελτίωση της κατάστασης στις γειτονιές της πόλης. Πρόκειται για διαδρομές πλήρως προσβάσιμες σε χρήστες ηλεκτρικών και χειροκίνητων αμαξιδίων, άλλου εξοπλισμού, οι οποίες θα «ενώνουν» το Δημαρχείο με σημεία μεγάλου δημοσίου ενδιαφέροντος. Για αρχή προτείνουμε τις διαδρομές: ΔΕΗ-Δημαρχείο, ΔΙΠΑΕ-Δημαρχείο, Λαϊκή αγορά-Δημαρχείο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και στη συνάντηση μας και σε μετέπειτα σχετικό δελτίο τύπου ο δήμος χαρακτήρισε τις θέσεις και τα αιτήματα μας «σαφή» και «δίκαια».


Εντούτοις τρεις μήνες μετά, ουδεμία κίνηση από το δήμο έχει παρατηρηθεί. 

Η κατάσταση συνεχίζει να επιδεινώνεται και πλέον είναι επικίνδυνη στις τρεις οδούς/περιοχές, όπου ζητήσαμε άμεση επέμβαση.

Νέα πολύ σοβαρά προβλήματα εμφανίζονται και σε άλλους οδούς, όπως Ραιδεστού, Παύλου Μελά, 29ης Ιουνίου, Βασ. Βασιλείου, Ν. Πλαστήρα, Κομνηνών, στις καθέτους μεταξύ Εθν. Αντιστάσεως και Μεγ. Αλεξάνδρου, για να αναφέρουμε μόνο ενδεικτικά κάποιες. 


Στασιμότητα υπάρχει στο ζήτημα των θέσεων στάθμευσης. 

Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν, είναι αδύνατο να διαμορφωθούν συνθήκες για να ύπαρξη η πολυπόθητη τομή σε αυτά τα ζητήματα, η οποία θα εναρμονίσει και τις δυνατότητες που προσφέρει η σύγχρονη επιστήμη και τεχνολογία με την πραγματικότητα της πόλης.

Καλούμε τη Δημοτική αρχή να κινηθεί άμεσα, με ταχύτητα και κυρίως με μεγαλύτερη βούληση και σε συνεργασία μαζί μας σε αυτά τα θέματα. Διαφορετικά άλλη μία δημαρχιακή θητεία θα λήξει και το έργο της θα περιοριστεί σε παρεμβάσεις που δε θα μπορούν να αναιρέσουν ούτε τις επιπτώσεις από τις φθορές που προκλήθηκαν σε προηγούμενες κατασκευές, σε κινήσεις που θα ήταν άξιες λόγου πριν 20 και 30 έτη. 

Οι ΑμεΑ και άλλοι Σερραίοι έχουμε κουραστεί και υποφέρει απ’ αυτή την επανάληψη. 


Ζητούμε να ξεκινήσει η υλοποίηση όσων θέσαμε και στη νέα Δημοτική αρχή. 

Είμαστε πρόθυμοι να διευκολύνουμε με απόψεις /προτάσεις, χωρίς να διεκδικούμε την κατοχή της απόλυτης αλήθειας. Διεκδικούμε όμως να δούμε επιτέλους την πόλη να αλλάζει ουσιαστικά!

Ο Αντιπρόεδρος της Ε.Ε. Μαργαρίτης Σχοινάς αναγορεύτηκε Επίτιμος Διδάκτωρ του ΔΙΠΑΕ!

Ολοκληρώθηκαν οι αγώνες ρίψεων «Γιάννης Φράγγογλου» στο Δημοτικό Στάδιο «Γεώργιος Τοπτσής»

Απόστολος Τζιτζικώστας: Στόχος της ΕΝΠΕ η Περιφερειακή Διακυβέρνηση

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Ο πλανήτης «φλέγεται» – Η κλιματική αλλαγή απειλή για τον πλανήτη

Η Κυριακή 21 Ιουλίου ήταν η πιο ζεστή μέρα που έχει καταγραφεί παγκοσμίως στα χρονικά, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Υπηρεσίας της ΕΕ...

Γιάννης Μυλόπουλος: Προτάσεις για την «πράσινη» μετάβαση, με σεβασμό στο κλίμα

Η παράταξη “ΑΛΛΑΓΗ στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας” θα καταψηφίσει τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που συνοδεύει την αίτηση κατασκευής φωτοβολταϊκού σταθμού στην Περιστερά του Δήμου...

Γιάννης Μανιάτης: Η Ευρωπαϊκή Αμυντική Βιομηχανία να ανταποκριθεί στις σύγχρονες γεωπολιτικές ανάγκες

Το ζήτημα της ενίσχυσης της αμυντικής ικανότητας της Ένωσης τόνισε στην ομιλία του στην Επιτροπή Βιομηχανίας, Ενέργειας και Έρευνας ο Αντιπρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας...

Έλενα Τούσκα: Το προσωρινό κλείσιμο των σχολικών μονάδων, να μην γίνει “λουκέτο”

Ανακοίνωση για τη σχολική στέγη με αφορμή το προσωρινό κλείσιμο σχολείων των Σερρών από την Έλενα Τούσκα, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Σερρών. Τα τελευταία χρόνια,...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Χρήστος Σταϊκούρας: 518.865.020 ευρώ για 4 νέα σιδηροδρομικά έργα

Η Ελλάδα προχωρά σταθερά στην ανάταξη και αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου, στη βάση ολοκληρωμένου επενδυτικού σχεδίου για αειφορικές και ανθεκτικές υποδομές. Σημαντικό βήμα αποτελεί η...

Τάσος Χατζηβασιλείου: Η διχοτόμηση της Κύπρου δεν αποτελεί λύση!

Πέρασαν 50 ολόκληρα χρόνια από την παράνομη τουρκική εισβολή και η Κύπρος παραμένει η μοναδική διαιρεμένη χώρα στην Ευρώπη αναφέρει ο βουλευτής Σερρών Τάσος...

Θεσσαλονίκη: 27χρονος έχασε την πτήση και βγήκε εκτός εαυτού – Χτυπούσε γραφεία και απειλούσε υπαλλήλους

Ένας 27χρονος συνελήφθη στον αερολιμένα «Μακεδονία» στην Θεσσαλονίκη με τις κατηγορίες της απειλής και της εξύβρισης, ενώ οδηγείται με την αυτόφωρη διαδικασία στον εισαγγελέα...

Συνέχισε να διαβάζεις